Vyhlášena Hra roku 2017

Autor: Wolfsen | 23.10.2017 | 2

Včera v odpoledních hodinách byla na pražském Deskohraní vyhlášena Hra roku 2017. Ty od roku 2004 uděluje Akademie her, jejímiž členy jsou Jakub „Aragorn“ Těšínský (hlavní organizátor Deskohraní), Jakub „Frodo“ Dobal (autor blogu Frodovy deskové hra a šéfredaktor webu hrajeme.cz), David „Elenistar“ Nedvídek (recenzent Planety Yó na ČT), Radim „Rumun“ Křivánek (vedoucí Brněnského klubu deskových a karetních her), Monika „dill“ Dillingerová, Zdeněk Lomička, Aleš Matas, Tomáš Přibyl a Pavel Ranocha.

Letošní hrou roku se stává: 7 Divů světa: Duel.

V kategorii dětských her pak: Doba kamenná Junior

Akademie vyhlašuje také finalisty, těmi jsou v hlavní kategorii: DiamantKingdomino a Mysterium. A v kategorii dětských her pak Ice Cool: Ledová škola.

A protože jedním z kritérií Hry roku je také přístupnost hry samotné vyhlašuje Akademie doporučené hry specifičtější povahy. Těmi letošními jsou Mars: Teraformace, Great Western Trail: Cesta na západExit: Úniková hra a T.I.M.E Stories.

Všem oceněným gratulujeme!

Webové stránky ocenění

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Název soutěže a účel
Nějak mi neladí název soutěže a její účel, který je popsaný na stránkách soutěže. Vyhlašovat hrou roku Duel z roku 2015 nebo do ní nominovat Mysterium z roku 2013 jen kvůli jejich propagaci se mi zdá matoucí a podivné.

23.10.2017 08:23:37

starší hry
Jen se dohaduji, ale myslím, že nominace 7w Duelu a Mysteria souvisí s datem vydání v češtině. Napamatuji si přesné datum, ale to bylo rozhodně loni, tuším a předpokládám, že po (nebo možná těsně před) Deskohraním...
Je to podobný „problém“ jako s Trolím palcem, ale pokud má ocenění oslovit širokou veřejnost, pak by se mělo zaměřovat zejména na hry lokalizované, resp. na datum jejich lokalizace než celosvětové vydání.

23.10.2017 09:00:04

Hra roku
Nevím, jestli je to záměr nebo náhoda, ale i hlavní kategorie na mě působí rodinně ne-li dětsky. To už ignorují hráčské hry? Když se podívám do historie ankety, tak to tak určitě nebylo: 2005 Puerto Rico, 2008 Agricola, 2012 Kronika panství, 2013 Terra Mystica

23.10.2017 09:54:38

Hra roku v kategorii...
Ja bych rekl ze v roce 2005 vyslo asi tolik novych her jako ted vychazi v kazde jednotlive kategorii. Takze vsem temto anketam nezbylo nez vytvorit ruzne kategorie a vyhlasovat vitezu vice. Vsemu pak nutne vevodi nejlepsi hra "pro nejvetsi=rodinny" trh.

Nicmene je to podobne jako vyhlasovat nejlepsi film roku a namichat do toho dokumenty, zpravodajstvi a jeste serialy. I v takove smisene kategorii by se jiste dal vybrat "počin roku", ale je zrejme, ze zastanci ostatnich kategorii budou remcat a nekteri jedinci se budou divit proc to "nejlepsi TOP 1" je nejaka divna animovana pohadka, ktera je nebavi :)

23.10.2017 10:47:13

Kategorie
Tak asi by bylo lepší udělat tech kategorii víc. Klidně nechat jakoze Top hru roku a třeba rodinnou hru roku...ale klidně bych přidal karetní, pro dva, party hru, logickou...tech her vychází tolik, ze je škoda mít jenom dvě kategorie a třeba by se tím i víc her dostalo mezi publikum

23.10.2017 11:25:34

wolfsen
Což taky není dobře, protože hra co je na trhu několik let (byť anglicky) má před skutečnou novinkou která má takhle možnost další propagace dost velkou (a nefér) výhodu...
Rok by se snesl, ale 2013 už je fakt silné kafe.

23.10.2017 15:07:06

2013 ?
Mysterium je z roku 2015, tak nevim co to tady placate o 2013.
https://boardgamegeek.com/boardgame/181304/mysterium

Kazdopadne takovy Diamant je treba z roku 2006 a take se dostal do nominaci. A proc? Protoze u nas vysel az letos.
Se trochu zamyslete: k cemu by bylo kdyby dostal ceskou "Hru roku" v roce 2006 kdyz dalsich 10 let nebyl na nasem trhu? Nebo snad diky tomu Albi nema mit sanci vydat relativne dobrou hru po letech a ziskat k ni oceneni?

23.10.2017 16:02:16

Termíny vydání finálových her
Pro upřesnění, do ceny jsou zahrnuty hry vydané v češtině, i s termíny je najdete například v Kalendáři novinek na Hrajeme.cz :-)
2016 - http://hrajeme.cz/kalendar-novinek-2016/
2017 - http://hrajeme.cz/kalendar-novinek-2017/

Diamant: 30. června 2017
7 divů světa: DUEL: 19. října 2016
Kingdomino: 8. prosince 2016
Mysterium: 29. března 2016

23.10.2017 18:50:12

robkin
https://www.boardgamegeek.com/boardgame/113997/tajemnicze-domostwo

ten ffg rework sice prý změnil i pár pravidel, ale toto je ten základ

24.10.2017 01:25:14

robkin
1) Jak nebyla na našem trhu?
2) Zkus se nad tím taky zamyslet, proč by hru roku měla vyhrát hra která je (v případě tebou zmiňovaného diamantu) 10 let stará? Co _letos_ přinesla herní komunitě že si zaslouží ocenit?

24.10.2017 11:17:19

robkin
příště nejdřív napočítej do deseti, než něco napíšeš...

24.10.2017 14:12:38

"Hra roku" vs. ceska "Hra roku" pro nejsirsi verej
Jo, na tu polskou verzi jsem zapomnel. Nicmene to je jen dalsi argument pro mne, diky za nej :-)
Mela tedy ceskou hrou pro sirokou verejnost v roce 2013 (nebo nejpozdeji 2014) byt nejaka polska hra Tajemnicze-Domostwo?

Stejne tak otazka neni co letos Diamant prinesl herni komunite na ZH. A otazkou neni ani co prinesl ceske verejnost v roce 2006. Diamant byl letos "prinesen" siroke verejnosti a to je to co je relevantni v ankete "Hra roku" pro sirokou verejnost.

Neo1text: ja diskutuji k tematu, co ty jsi chtel rict svym prispevkem nevim. Jestli nesouhlasis, zkus argumentovat, diky.

24.10.2017 15:15:02

Hra roku
Robkine, za mě palec nahoru. Přesně jak píšeš, Diamant byl pro letošní ročník relevantní díky českému vydání. O Mysteriu by se dalo polemizovat (březen 2016 a Hra roku letos?).

Deskoherní komunitu v žádném případě netvoří aktivní osazenstvo Zatrolenek, to je jen pár lidí. A vím o dost lidech, co si hru nekoupí, pokud není česky. Protože proč, když je v češtině tolik her. A proč pak někde dohledávat návody, když lze mít jinou hru i s návodem v krabici.

MindlesSheep - Co takové Portoriko, to mělo zpoždění 3 roky ;-) Nebo Osadníci ;-) Ale jo, tohle je trochu nefér, tyhle dvě hry vyhrály první dva ročníky, kde ta pravidla asi nebyla nějak striktně nastavena.

24.10.2017 17:05:00

...
také souhlas s robkinem, je jasné, že českou hrou roku nemůže být hra co nebyla vydána českým vydavatelstvím přece ne? Nebo to mají vyhrávat jenom hry co vyšly celosvětově ve stejném roce jako v čechách... no, tak to bychom měli vcelku omezený výběr.
A jinak jak by mohla vyhrát hra, která ještě v čechách nevyšla? Vždyť o ní neví 90% místního trhu.
A jak bylo řečeno, jedná se o ocenění pro širokou veřejnost, stejně tak jako tomu například je u Spiel des jahres, je potřeba to akceptovat. Prostě ta hra co vyhraje, by měla mít velkou šanci se dostat mezi masy a udělat nějakou deskoherní osvětu... kdyby to vyhrálo Great western trail, tak to akorát mnoho lidí od deskovek odradí, páč by se ani nepřekousali přes pravidla.

24.10.2017 18:31:03

...
Já to ve výsledku chápu, jen si myslím že vzhledem k tomu že tady skutečně je někdy nezanedbatelné zpoždění při vydání v češtině, tak by taky mohlo být zahrnuto při rozhodování.
Tak nějak když slyším "hra roku 2017", tak si představím neokoukanou, zajímavou a novou hru, navíc ocenění může motivovat autora hry k další tvorbě, udělání nějakého rozšíření, které to ještě nekam posune. A s tím souvisí to jediné co jsem napsal, že 12 let stará hra nezávisle na tom jak je dobrá by mohla ustoupit a udělat místo něčemu co je skutečně nové a potřebuje trošku toho místečka na sluníčku slávy. Her je dneska hrozný přetlak a klenoty se hledají blbě, tak bych jim pomohl jak se dá a nesnažil se protlačit 12 let starou hru. Což se ve výsledku stejně nestalo. Spokojenost.

zruda: 3 roky by už dneska byly asi moc, ale v době kdy bylo portoriko novinkou to bylo uplně jinak :)

PS.
A pak se tu začalo řešit to že "široká veřejnost" je banda blbců kde je 0.00 % anglicky mluvících, takže nenastane situace kdy jeden člověk vysvětlí pravidla a pak se hraje. Že 0.00 % široké veřejnosti nepoužívá takové ultrasuper vymoženosti jako internet, takže jsou odkázani při výběru her jen na nabídku místního tesca a lidlu, význam slova "eshop" nikdo nezná. Herní festivaly, obchody, deskoherny a další místa kde jsou lidé pomůžou s výběrem, vysvětlí a naučí neexistují a lidi co mají zájem si něco zahrát, podívat se a přijít např. s dětma/bandou aby to obhlídli maj smůlu. Že víc jak dvoustránková pravidla holt nedají, protože mají vychozených tak maximálně 5 tříd základy. Prostě pravěk.
Očividne si nemyslím že to je pravda -> datum vydání originálu by se mělo brát v potaz.
Můj názor, snězte si mě.

25.10.2017 15:29:35

matewr

ad široká veřejnost
Myslím si, že nikdo tady nenaznačoval, že by široká veřejnost neuměla aj, nezvládala těžká pravidla nebo že by nemohla mít přehled. Já to například myslel tak, že je v široké veřejnosti, kterou by toto ocenění mohlo oslovit, docela velké, ne-li nadpoloviční, procento lidí, kteří něco z výše zmíněného doopravdy neznají/neovládají. Jinak řečeno, kdyby to vyhrálo GWt třeba, tak to zaujme menší procento lidí a zároveň větší i odradí, než je tomu třeba u 7w duel. A věř tomu, že lidí co hrají deskovky a nevyznají se v tomhle humbuku kolem, je vážně hodně. Přesvědčila mě o tom akce hrasu, kilo za kilo, kde se stála fakt dlouhá fronta a já se dal hned s několika lidma do řeči abych si čekání zkrátil. Překvapilo mě, že nikdo s kým jsem mluvil, nebo jen postřehl jeho konverzaci, moc těmhle věcím nerozuměl. Většinou se jednalo o lidi co chodí nakupovat jen do kamenné prodejny hrasu, potažmo sledují jejich facebook, ostatní krámy neznaly ani podle názvu, zatrolky také, byť jeden z nich reagoval, že ten název někde zahlíd při hledání hry na netu a složitější hry znalo jen pár z lidí co tam stálo... a tohle je část té široké veřejnosti o které mluvím. Ano i my jsme její užší částí, ale musíme brát ohled i na ty ostatní, kteří takový přehled a znalosti s učením pravidel nemají. Pro nás, jakožto náročné hráče by měla být kategorie pro náročné a něco takového se evidentně vyhlásilo také, byť nebyl určen žádný vítěz, což je podle mě trochu škoda.

25.10.2017 18:50:34

Hra roku - Clovece, Monopoly, Aktivity, Dixit, Car
v tomhle poradi (nebo nejake podobnem) a uz 10 let.

Berte to tak, ze tyhle "nespecializovane" oceneni maji lidem ukazat nejake jine "podobne dostupne" hry. Jednu. Maximalne dve. Ne 1000 novinek co jsou letos v Essenu. Ne anglicke topovky. Proste neco co maji koupit k vanocum sobe nebo detem a mozna, ale opravdu jenom mozna, z nich nekdy budou hraci, kteri oceni i nejake dalsi tituly.
A jestli je to hra z roku 2006 nebo 2017 je uplne jedno (protoze nove neznamena vzdy lepsi), dulezite je jestli je ta hra "doporucenihodna"...

25.10.2017 19:44:44

Vybíráme z Bazaru

Harry Potter: Obrana proti černé magii
Harry Potter: Obrana proti černé magii
Akt. cena: 410 Kč
Končí za: 36 minut

Offcanvas