Vítejte v jurské džungli!

Autor: Addam | 5.12.2020 | 10

V záři vycházejícího slunce se na savaně u malého lesíka klidně potulovalo mládě diplodoka a spásalo trávu, na které začínala pomalu osychat ranní rosa. Mládě ze zkušenosti vědělo, že by se mělo vrátit ke stádu, protože s přicházejícím dnem poroste aktivita predátorů. Ale ta tráva je po ránu tak šťavnatá a mít břicho najezené více než ostatní je tak lákavá představa! Najednou se větve lesa rozhrnuly a z podrostu se se strašlivým řevem vyřítil hrozivý tyranosaurus. Mládě se v mžiku otočilo a pelášilo pryč. Vědělo, že situace je vážná a že utíká o holý život. Země se otřásala a zuby cvakající jen pár kroků za ním toho byly jasným důkazem! Čert ví, jak by to s mládětem dopadlo, kdyby najednou nepřiletěl čtyřmetrový pteranodon, který za letu nabral mládě do pařátů, a odletěl s ním pryč od zuřícího T-rexe. Nedaleko stáda s mládětem přistál a spokojeně mu zavřískal na pozdrav. Mládě bylo zachráněno, den právě začínal a v břichu bylo ještě tolik místa… :-)

Jurská sváča (Jurassic Snack) je spolu se svou sesterskou hrou Jurská Véča (Jurassic Brunch) nejnovějším počinem z dílny francouzského autora Bruno Cathaly. Autor debutoval v roce 2005 skvělou kooperativkou Shadows over Camelot a má za sebou už pěkných pár kousků, jako např. Mr. Jack, Cyclades, 7 Divů světa: Duel, nebo Kingdomino. Všechny tyto hry vynikaly kouzelným grafickým zpracováním a Jurská sváča není rozhodně výjimkou.

Jurská sváča je hra pro dva hráče a z věkového doporučení (od 6 let) jasně vyplývá, že se jedná o hru primárně pro mladší děti. A protože herní komponenty neobsahují žádný text a pravidla jsou velice přehledná a snadná na zvládnutí, věřím, že hru si zahraje klidně i bystřejší dítko mladší než šestileté. Ale popořadě.

Privátní: Figurky dinosaurů.jpg

Roztomilí dinosauři

Ještě před otevřením krabice na vás plastovými okénky vykouknou úžasně zpracované figurky dinosaurů! Tyhlety tvory si zamilujete na první pohled. Hra obsahuje 5 modrých a 5 žlutých brontosaurů (brontíků) a dva tyranosaury. A všichni jsou prostě k sežrání – což ostatně bude už za malou chvíli u brontíků platit doslova… :) Figurky nejsou z klasického tvrdého plastu, ale jsou měkčí a hodně příjemné na uchopení.

Dinosauři mají pěkné syté zbarvení a krásně namalované oči, takže na vás koukají jako živí. Svou vizáží dobře pomáhají vytvářet vtipnou atmosféru a umocňovat téma hry. I další komponenty jsou velice kvalitní. Žetony trávy i herní desky jsou z extra tlustého a tvrdého kartonu s kvalitním lesklým povrchem. Působí nezničitelně a ani po několika desítkách her na nich nejsou vidět známky opotřebení. Podle mého názoru tak majitelé dostanou za cenu mírně pod 500 Kč velice poctivě zpracovanou hru.

Privátní: Žetony trávy.jpg

Pravidla nejsou těžká

Jak se hra hraje? Jurská sváča mi svou hratelností trošku připomněla hru Halali (Tally ho!). A taky nezapře některé šachové prvky.

Příprava hry probíhá tak, že hráči spojí čtyři základní čtvercové hrací desky do jakéhokoli tvaru. Podmínka je, že každá deska má s některou z ostatních společné aspoň jedno políčko, aby se dalo přecházet z jedné na druhou. Na vyznačená pole se nasadí brontíci (od každého hráče jeden na desku) a na všechna zbylá pole se náhodně rozmístí žetony trávy.

Privátní: Zahájení hry.jpg

Pravidla samotná jsou velmi krátká, přehledná a srozumitelná. Hráči se pravidelně střídají na tahu, během kterého mohou provést přesně dvě akce. Jednou akcí je myšlen buď

  • pohyb jedním svým brontíkem, nebo
  • pohyb jedním T-rexem.

Oba druhy figurek se pohybují pouze horizontálně/vertikálně a jdou tak dlouho, dokud se nezastaví o překážku. Tou může být okraj mapy, jiná figurka, nebo žeton trávy. Brontíci takový žeton na místě spořádají, získají z něho 1-3 body potravy a u některých žetonů hned vyhodnotí jejich efekt. Tím může být třeba vylíhnutí nového brontíka, výbuch sopky a zničení několika dílků trávy, průzkum okolí, letecký (stylově pteranodonem) přesun libovolného brontíka, nebo překvápko v podobě hladového tyranosaura. Hra, která vypadá na první pohled jednoduše, dostává díky těmto zvláštním efektům šťávu a hráče odmění nečekanými dějovými zvraty.

Privátní: Efekty žetonů trávy.jpg

Hra končí v zásadě dvěma způsoby:

  • sežráním všech žetonů trávy – pak nastává závěrečné bodování a vyhrává ten, kdo spořádal víc symbolů potravy, nebo
  • jeden z hráčů přijde o všechny své brontíky na plánu.


Bachaaaaaaa, T-rex, utíkejte!!!

Brontíci zpočátku mírumilovně spásají trávu, ale to se dříve či později změní s objevením prvního tyranosaura. Těmi můžou hráči pohybovat po herním plánu a „zaplašit“ brontíky soupeře. Zaplašením se rozumí, podobně jako v šachách, odstranění soupeřovy figurky z herního plánu. Nabízí se proto spíše výraz „sežrání“. Asi kvůli dětem se ale v Jurské sváče pouze plaší. :) Až dva T-rexové tedy věrni své predátorské povaze pobíhají po mapě a nahánějí nebohé brontíky.

Herní průběh Sváči bývá napínavý. Často dochází k nečekaným zvratům, kdy dokážete na poslední chvíli vysvobodit svého brontíka z beznadějné situace, nebo naopak soupeřova brontíka naservírujete T-rexovi přímo před tlamu. Vedení ve hře se často otáčí z jedné strany na druhou. Typický průběh partie je ten, že hráč, který během hry výrazněji ztrácí na body, se snaží nepřipustit sežrání všech žetonů trávy  (což by vyvolalo závěrečné počítání bodů) a zvítězit eliminací všech brontíků soupeře. Hra atraktivní formou naučí děti precizně základy taktického myšlení. Přitom působí hravě a nenásilně, což je velký bonus. Rozhodování probíhá defakto jen na taktické úrovni, tedy je třeba udělat to, co je v dané chvíli rozumné a potřebné. Rozhodnutí jsou často intuitivní a hráči se nemusí zdržovat nějakým velkým strategickým uvažováním.

 

Privátní: Rozehraná hra.jpg

Rozumná míra náhody je správná věc

Míra náhody je z mého pohledu u hry tohoto typu skvěle vybalancovaná. Sváča určitě nejsou šachy, kde je vše jasně dané. Náhoda je zastoupena v příjemné míře, může citelně ovlivnit průběh hry i její výsledek, ale nezbavuje hráče odpovědnosti za provádění racionálních tahů.

Hra je svou povahou abstraktní a míra znovuhratelnosti je tak z podstaty věci poměrně velká. Každou hru je možné poskládat čtyři čtvercové hrací desky jiným, originálním způsobem a i díky náhodnému rozmístění žetonů trávy a časovému okamžiku vstupu T-rexů do hry je průběh partie pokaždé trochu jiný. Jedna partie trvá zhruba 10 minut a málokdy se skončí u jedné. U nás hrajeme automaticky na 3 vítězné hry a střídáme se v začínajícím hráči. Jako bonus hra nabízí spojení s hrou Jurská véča a hru až pro čtyři hráče najednou. Tuto variantu intenzivně testujeme a dojmy z ní brzo shrnu v navazující recenzi na Jurskou véču.

Závěr aneb John Hammond by zatleskal

Jurská sváča je hra, která je dobře přístupná mladším dětem, má jednoduchá pravidla a chytlavou hratelnost. Přes určení primárně mladším hráčům není její hraní utrpení ani pro dospělé. Vyzdvihnout musím úžasné zpracování, se kterým jde ruku v ruce skvělý poměr cena/výkon. Hru hodnotím velice pozitivně a všem hravým lidským mláďatům ji vřele doporučuji.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Deep rock galactic
Deep rock galactic
Akt. cena: 3000 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas