Ve Velkých Zlosynách by chtěl žít každý

Autor: Meeshab | 8.3.2024 | 4

Vítejte opět, již po čtvrté, ve Velkých Zlosynách – městečku, kde zločin nikdy nespí a kde uvidíte mrtvolu častěji než pouliční lampu. Stejně jako ve třech předchozích vydáních se i zde ponoříte do temných uliček, abyste odhalili všechny nepravosti, které se zde zrovna udály. Pojďme to ale vzít hezky od začátku.

 

Popis

Pro toho, kdo se ještě se hrou MikroMakro: Město zločinu nesetkal, předesílám, že se jedná o detektivní hru s unikátním herním konceptem, kterou na náš trh přináší firma MindOK. V nevelké krabičce najdete složenou černobílou mapu města, která po rozložení činí úctyhodných 75 cm × 110 cm, 16 balíčků karet s jednotlivými příběhy, které rozdělíte do přiložených obálek, malou lupu a návod.

Privátní: případy.jpg
Všechny případy seřazené podle obtížnosti a lupa

 

Mapa města zachycuje jeho obyvatele v různých časových obdobích. Každá z postav se tak na plánku vyskytuje několikrát a vy můžete sledovat její počínání v průběhu času. Každý případ sestává z několika oboustranných kartiček. Na první z nich je vždy název případu, jeho obtížnost a kategorie, do které spadá (viz později), na jejím rubu je pak úvod do případu s lokací, kde má vaše pátrání začít.

Poté, co objevíte danou scénu, je jen na vašem rozhodnutí, jestli se necháte vést kartami nebo pokusíte svoje štěstí a dedukční schopnosti na vlastní pěst. Další karty vás totiž postupně provází příběhem a radí vám, co máte hledat a po čem pátrat. Když například objevíte, kdo zavraždil nebohou oběť, karta vám poví, že se máte pokusit najít, kam útočník ukryl zbraň. Když ji najdete, další karta vám opět poví, co máte hledat dál. Zároveň je na rubových stranách karet řešení – obrázek, který jste měli najít, a jeho přesná lokace daná souřadnicemi mapy.

Ne tak v případě, že se rozhodnete pro těžší variantu a zkusíte si pozadí celého případu odhalit sami. Tehdy můžete po přečtení úvodu a odhalení scény karty odložit a snažit se zjistit všechny stopy, které by mohly být pro případ důležité a které vám odhalí, co se vlastně stalo. Až máte podle vás celý případ odhalený, můžete vzít opět do ruky karty, procházet otázku po otázce a přesvědčit se, zdali vašemu bystrému oku něco neuniklo.

Ať už zvolíte kteroukoliv herní variantu, rozhodně si nemyslete, že tato detektivka s líbivými obrázky je hrou určenou převážně pro děti. Ačkoliv je mapa plná postaviček s králičími oušky, mašličkami a roztomilými tutu sukýnkami, je také plná nožů, pistolí, krve, nevěry a podobných každodenních záležitostí zlosynských občanů.

Aby křehké dušičky vašich, nebo kterýchkoliv jiných potomků neutrpěly nežádoucí šrámy, je již od druhého dílu této hry u každého případu uvedeno, na co můžete při pátrání narazit. Ikonka smějícího se králíčka vám napoví, že se jedná o případ, ve kterém se nevyskytují vyobrazení vraždy, fyzického násilí ani sexuality. V balíčku, na kterém je králíček s brýlemi, najdete případ, ve kterém mohou být vyobrazeny nehody, vraždy, mrtvá těla a okolnosti vedoucí k usmrcení osob. No a nakonec králíček pirát ukrývá příběhy, ve kterých jsou témata a jejich zobrazení poněkud explicitnější a proto je lepší na ně nahlédnout dříve, než je předložíte drobotině.

Ve čtvrtém dílu MikroMakro je většina příběhů k dětem přívětivých a ačkoliv je podle výrobce hra určena dětem až od 12 let, s devítiletým synem jsme nenarazili na žádný vyloženě nevhodný případ.

Privátní: Výukový případ2.jpg
Výukový případ – zadání a první karta

 

Dojmy

No a konečně se dostáváme k dojmům. Už od vydání prvního dílu se u nás MikroMakro Město zločinu zabydlelo. Velmi jednoduchý koncept, který v okamžiku vysvětlíte naprosto komukoliv, nás uchvátil. Baví nás ponořit se do mapy a stopovat účastníky jednotlivých příběhů. Mapa je plná detailů a drobnůstek, které mnohdy s žádným z případů nesouvisí, a i ty se nám moc líbí a dokážeme je ocenit.

Zatímco v prvním díle se jednotlivé případy ještě neoznačovaly a člověk si tak nebyl jistý, co mu který přinese, současné rozdělení karet podle „vhodnosti“ pro děti mi přijde jako skvělý doplněk, který hru přiblíží i hráčům nižších věkových kategorií. Věkové omezení od 12 let je totiž zřejmě kvůli tématu hodně nadnesené a hru si tak užijete i s podstatně mladšími hráči.

Oceňuji i možnost těžší varianty – tedy té bez použití kartiček. Pokud se rozhodnete pro jednodušší variantu a případ procházíte za pomoci jednotlivých kartiček, víte přesně na co se zaměřit a co hledat, zároveň se vám odhaluje pozadí celého příběhu, které z obrázků mnohdy úplně do detailů zjistit nejde. Pro děti nebo méně zkušené hráče tedy ideál. Já si naopak užila možnost pátrání na vlastní pěst. Obhlédnout si hezky místo činu a pak se snažit posbírat všechny relevantní stopy, odhalit další účastníky příběhu a hlavně příčinu. Zatímco u lehčích případů se mi dařilo celkem obstojně, u těch složitějších už jsem nad mapou strávila pěkně dlouho a někdy jsem se bez kouknutí na kartu neobešla.

Hra byla celkově velmi pozitivně přijata všemi, kterým jsme ji ukázali napříč věkovým spektrem. Výtvarné duše jistě ocení i možnost si černobílou mapu později vymalovat a třeba zarámovat a pověsit na zeď, pokud si ji ovšem během řešení případů neušpiní nebo neprotrhnou (ale papír je celkem pevný, běžné zacházení bez problémů zvládne). Spojením všech dosud vydaných map získáte kompletní plán celého města, který vám otevře další možnosti.

Ke stávajícím čtyřem dílům byl totiž vydán Bonus box, který obsahuje tři epické příběhy odehrávající se na všech mapách a několik menších příběhů, které byly součástí některých bonusových a promo balíčků. Tento Bonus box zatím nebyl v CZ vydán a já pevně doufám, že se na pulty našich deskoherních obchodů dostane.

Pokud bych měla zkusit najít na celé hře nějaké negativum (a to opravdu už šťourám), tak jedině to, že přiložená lupa je příliš malá a je jen jedna. Na druhou stranu… ono se nad tu jednu mapu o moc víc hlav nevleze a stejně – kdo si tuhle hru koupí, nejspíš zatouží i po dalších krabicích, takže my teď máme doma lupy čtyři.

Privátní: Krabice.jpg
První případ si můžete vyřešit již v obchodě – je přímo na krabici

 

Závěr

Hru bych doporučila hráčům napříč věkovým i zkušenostním spektrem, pokud hledají odlehčenou zábavu. Pokud zvolí základní variantu hry, odehrají lehčí případy nejspíš za pár minutek, těžší zaberou o chvilku víc, ale i u těch nejtěžších případů můžete většinou za 20–30 minut mapu sbalit do krabičky a máte hotovo. Pokud tedy nezačnete další případ, což ale nejspíš začnete, protože hra je silně návyková.

 

Shrnutí hodnocení hry

  • jednotlivé mapy se dají spojit do velkého plánu a vybarvit
  • dvě úrovně obtížnosti
  • rozdělení případu dle vhodnosti pro dětské hráče
  • malá lupa
  • papír, ač poměrně kvalitní, se přeci jen po náruživém hraní může pomačkat nebo potrhat
  • nad jedním kouskem mapy nemůže naráz pátrat příliš mnoho lidí, protože se nad mapu prostě nevlezou

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Pěkný popis, ale doufala jsem ve srovnání jednotlivých map, když máte doma všechny. Dokážeš říct, jak si stojí tahle oproti ostatním? Já zatím hrála jen první dvě, ale dvojka mi přišla slabší než jednička. Proto se mi trojka už přes rok válí ve skříni a furt se k ní nemůžu dokopat…

11.3.2024 09:05:35

@anupinka Vidíš, vůbec mě  nenapadlo, že by některá krabice byla lepší a jiná horší. Mně osobně se právě líbí všechny. Některé případy jsou jednodušší a otázky až příliš návodné, ale to zase beru jako fajn pro  děcka, jinde musí člověk trošku víc hledat. Zápletky jako takové se mi líbí. Já se snažím hrát tím těžším způsobem - postupovat z místa činu systematicky a zjistit, o co se jednalo a co bylo na pozadí a to je třeba u některých případů hodně těžké. Autoři všech příběhů jsou stále stejní Daniel Goll, Tobias Joshinke a Johannes Sich. Nezkoušela jsem to, ale asi by šlo vysledovat jejich specifický rukopis a zaměřit se na případy toho z nich, který ti vyhovuje nejvíc. Problém je, že autoři jsou na jednotlivých případech uvedeni až od druhého dílu. 
 

12.3.2024 07:07:02

@Meeshab Díky za doplnění :).

12.3.2024 17:06:28

Vybíráme z Bazaru

Chyťte Bureše: Superlháři
Chyťte Bureše: Superlháři
Akt. cena: 350 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas