ÚTERNÍK č. 3. – Spintronics, The Night Cage a Port Royal Big Box

Autor: Miner | 25.5.2021 | 8

Tak jsem tu s dalším Úterníkem. Minulý týden jsem vynechal, neměl jsem moc čas sledovat, co se děje. Tento týden to s časem není o moc lepší, ale přeci jen jsem našel pár věcí, které mě zaujaly.

Spintronics

Spintronics je něco mezi hrou a stavebnicí, ve které hráči skládají mechanické obvody. Součástí je i kniha rébusů, ve které najdete úkoly, které musíte při stavění splnit. Hra je vhodná pro děti i dospělé a v současnosti běží kampaň na Kickstarteru.

Pro bližší představení si pomohu popisem vydavatele: 

Elektronika je základem moderních technologií, ale její pochopení je mimořádně obtížné. Je to proto, že je velmi abstraktní – nelze ji vidět ani cítit – takže se musíme spoléhat na pokročilou matematiku, abychom pochopili, co se děje, což ji staví mimo dosah dětí i většiny dospělých. To je velká škoda, protože je jen málo předmětů, které jsou tak přirozeně přitažlivé jako elektronika. Elektronika je o ohýbání surové energie: o jejím rozdělování, ukládání, násobení, obracení a tvarování podle vlastní vůle.

Spintronics vám umožní seznámit se s elektronikou na vlastní kůži. Namísto elektronů protékajících dráty proudí řetězce součástkami obvodů, jako jsou mechanické odpory, kondenzátory, induktory, tranzistory a spínače. Hráči staví nejrůznější bláznivé výmysly a přitom objevují důležité koncepty elektroniky. Dokonce i mnohé pokročilé koncepty se stanou zřejmými, když si s nimi budete hrát v mechanické podobě. Na elektroniku už nikdy nebudete pohlížet stejně.

Spintronics v akci

Kromě samotného konceptu hry mě ještě zaujalo zpracování, které vypadá parádně. K ukotvení jednotlivých prvků obvodů se využívá magnetismus a energii generujete mechanicky. Tj. nejsou potřeba žádné baterie nebo zdroj elektrické energie. Rébusy v knize postupně představují složitější úkoly a vše je součást komiksového příběhu o Natálii, dceři hodináře. Pokud vás Spintronics zaujal, můžete si ho vyzkoušet v digitálním simulátoru než se rozhodnete jestli projekt podpoříte. Autor projektu Paul Boswell už za sebou má jeden úspěšný projekt na Kickstarteru.

The Night Cage

Probudíš se ve tmě, cítíš jen zimu a netušíš kde jsi. Nemáš nic než svůj strach, blikající svíčku a otázku: jak dlouho ti světlo vydrží?

Snažíš se najít klíč a bránu ven z labyrintu úzkých tunelů, víš že v labyrintu jsou i další vězni, kteří hledají další klíče, ale máš pocit, že je tu i někdo další. Povídačkám o voskožroutech si nikdy nevěřil, ale teď tebou škubne závan strachu, při každém podivném zvuku ze tmy.

The Night Cage je stylová kooperativní hra, kde se hráči snaží uniknout z temného labyrintu, herní mechanikou hra maličko připomíná Zakázanou poušť, kde hráči postupně otáčejí dílky plánu a hledají předměty potřebné k úniku z pouště, ovšem atmosférou je The Night Cage někde úplně jinde. V podzemním bludišti vždy vidíte jen uzké okolí kolem sebe, vše ostatní se propadá zpět do tmy, skála pod vašima nohama se drolí a někde v temnotách mohou číhat voskožrouti. Podaří se vám uniknout ze tmy, dříve než mihotavý plamen vaší svíčky zhasne úplně? Hra by měl vyjít v průběhu května či června, snad se v dohledné době objeví i u nás.

Port Royal – Big Box

Pegasus Spiele oznámil vydání Big Box edice hry Port Royal. Big Box bude obsahovat všechna rozšíření a minirozšíření a navíc bude v novém grafickém kabátu, který podle mě nevypadá špatně. Sympatický je rozměr krabice, která není zbytečně veliká a narozdíl od některých jiných BB nemáte na polici velkou poloprázdnou krabici. Uvidíme jestli se tohoto vydání chopí MindOK, původní vydavatel Port Royal nebo jiný vydavatel a dočkáme se české verze. Vydání je ohlášeno na tento rok, bližší termín zatím nebyl uveden.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

PJ

Spintronics

Díky, tohle vypadá velmi zajímavě, byť z mého pohledu se to spíš blíží stavebnici než hře. Myslím, že to má obrovský edukativní potenciál, protože ta vytvořená elektro/mechanická analogie je geniální nápad. Asi vynechám, ale velmi tomu držím palce a mít děti ve správném věku, je to jasný kauf.

26.5.2021 10:35:08

Vybíráme z Bazaru

Euthia: Torment of Resurrection (CZ verze)
Euthia: Torment of Resurrection (CZ verze)
Akt. cena: 4750 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas