TROLOGRAFICKY: uděleny ceny Mensa Select

Autor: Wolfsen | 7.5.2015 | 7

Minulý víkend byly uděleny ceny Mensa Select americké Mensy - sdružení lidí s vysokým IQ. Členové Mensy se pravidelně setkávají na jarním festivalu Mind Games už od roku 1990 a hrají a hodnotí hry vydané v minulém roce. Pět nejvýše hodnocených her získá pečeť Mensa Select.

V roce 2015 tuto pečeť získaly hry:

Zámky šíleného krále Ludvíka Trekking the National Parks Dragonwood Lanterns Letter Tycoon

Nejvíce by našince mohly zajímat Castles of Mad King Ludwig, které na podzim vyjdou česky díky MindOKu pod názvem Zámky šíleného krále Ludvíka. Hráči v nich k sobě skládají místnosti roztodivných tvarů a staví tak fantasmagorické zámky hodné bavorského krále Ludvíka II.

V rodinné hře Trekking the National Parks se hráči vydají na "výlet" po národních parcích USA. Ve hře spatřuji určitou podobnost s Ticket to Ride - hráči si berou z nabídky karty se symboly a čísly a posléze vhodné sady karet vyměňují buď za pohyb po mapě (podle čísel na kartách) nabo za karty národních parků (podle symbolů), které dávají přímé body. Pohybem po mapě hráči získávají barevné kameny, za které mohou dostat body, pokud jich budou mít na konci hry nejvíce v některé barvě.

Trekking the National Parks je určena primárně pro americký trh, ale hratelná je určitě po celém světě. Balení navíc obsahuje přehled amerických národních parků.

Ve hře Dragonwood se hráči ocitají v tajemném Dračím lese, plném skřetů zlobrů a samozřejmě draků. Hráči sbírají karty vybavení, které jsou rozlišeny do 5 barev a očíslovány od 1 do 12 nebo bojují s lesními příšerami - postupkou, sérií karet stejné barvy nebo čísel.

Hra Lanterns hráče zavede na thajskou oslavu sklizně plnou plovoucích lampiónů. Hráči pokládají na stůl destičky jezera zaplněného barevnými lampióny. Každá destička je rozdělena do čtyř dílů v nichž jsou lampióny jedné barvy. Pokud přiložená destička sousedí stejnými barvami, vezme si hráč kartu lampiónu této barvy. Každý hráč si pak vezme kartu barvy, která k němu směřuje. Pokud má hráč správnou sadu karet, může si je vyměnit za destičku s body.

Poslední oceněnou hrou je Letter Tycoon. Název správně napovídá, že půjde o hru s písmeny. Hráči mají k dispozici 7 karet s písmeny ve své ruce a 3 karty společné. Z těchto písmen se snaží vytvořit slovo, za něž získají peníze. Potud mix scrabblu a pokeru. Hráči si ale mohou jednotlivá písmena "patentovat" a pokud je později soupeři použijí ve svých slovech, musí jim zaplatit určitou částku. Méně používaná písmena mají navíc jisté speciální schopnosti.

Tuto hru bude ale třeba přizpůsobit jinému jazyku, podobně jako je třeba ve Scrabblu změnit bodování písmen.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

MonstroCity
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas