TROLOGRAFICKY: Spiel des Jahres 2020

Autor: Wolfsen | 20.7.2020 | 0

Dnes, v pondělí 20. 7., proběhlo vyhlášení cen Spiel des Jahres a Kennerspiel des Jahres.

Ty uděluje porota německých deskoherních recenzentů každoročně od roku 1979 (Spiel des Jahres), resp. 2011 (Kennerspiel).

V hlavní kategorii zvítězila hra Pictures.

V kategorii Kennerspiel des Jahres neboli Hra pro zkušené zvítězila Odysea: Společně k deváté planetě.

Již dříve byla udělena cena Kinderspiel des Jahres, kterou si odnesla hra Speedy Roll.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Boze
Tohle jsou tak zbytecny ceny, ze to snad ani neni mozny :D
___
redaktor Deskofobie

21.7.2020 00:44:20

...
Co to je za debilni vyber:D?




"I want to play a game." Jigsaw

21.7.2020 08:07:13

Výběr
Mě by u toho výběru zajímalo, proč zrovna vybrali tyto hry. Protože sílu u těchto cen odborné poroty (což jestli nějaká cena má ambici být, tak je to asi tento Spiel des Jahres) spatřuji v tom, že vyberou i hru méně známou s nějakým unikátním (a zatím neobjeveným / nepřijatým) konceptem a podobně. Jenže pak si myslím, že je hrozně důležité, aby tato porota vysvětlila důvody, proč se zrovna pro tu kterou hru rozhodli.

Současně je totiž nebezpečí, že když vyberou nějakou takovou "okrajovou" hru, tak se logicky lidi budou ptát (nebo to shazovat - to podle naturelu :-), protože bez vysvětlení tomu výběru nebudou rozumnět (a samozřejmě někteří tomu nebudou chtít porozumnět ani tak :-).

Chvilku jsem na netu hledal, ale ani asi na hlavní stránce ceny 2020 nejsou tyto důvody uvedeny. Nenašli jste je někdo někde?

21.7.2020 08:43:59

Zeus
to máš úplnou pravdu, takhle by to celé začalo dávat smysl a úrovni a důvěryhodnosti cen by to rozhodně prospělo... německé ceny, ale asi neovlivníme, ale mohla by to být podnětná inspirace do místních luhů a hájů...

21.7.2020 08:57:24

Spiel des Jahres 2020
Tato cena je z hráčského hlediska v úpadku již velmi dlouho. Jde spíš o cenu pro co nejširší publikum a začínající hráče. Další potíží je, že vítězná hra smí mít na krabici nálepku Spiel des Jahres. A vydavatel takové hry poté platí Spiel des Jahres určitou provizi z prodaných onálepkovaných her. Tzn porota se snaží vybírat tituly, které se budou dobře prodávat aby měli co největší provize z nálepek.

Správce katalogu her ZH, Recenzent Deskofobie, KDH Sluj

21.7.2020 09:01:23

Kennerspiel
Když v kategorii "pro zkušené" zvítězí v podstatě párty hra s jedněmi z nejjednodušších pravidel ever (a to nic proti jejím kvalitám!), tak je to opravdu na pováženou. Když si vezmeme, že v r. 1996 vyhrála hlavní kategorii třeba hra "El Grande," je ten vývoj k preferenci jednoduchých her pro masové publikum úplně jasný. Vítěz z r. 1996 by dnes byl nepochybně považován za absurdně komplexní hru pro nerdy a nebyl by ani nominován :)

21.7.2020 14:17:19

Spiel des Jahres
Tak tyto ceny byly vždy jen pro masové publikum. A to masové publikum se výrazně proměnilo - v roce 1996 deskovky kupovali jen hráči ve speciálkách, dnes si je koupíte v supermarketu. Má to tedy být pomoc pro člověka, který se v deskovkách vůbec nevyzná - kup si tuhle hru, bude tě bavit. Kennerspiel už znamená trochu více snahy. Hráč se už dokáže zorientovat lépe a tyhle nálepky nepotřebuje - navíc kvalitu hry mnohem více posuzuje podle vlastních preferencí, je více vybíravý.

Poznámka na okraj: The Crew rozhodně není party hra - testováno s rodiči - nejde o komplexnost pravidel, ale o komplexnost herní situace - úplně nezkušení hráči budou velmi často prohrávat i na nižších úrovních a nebudou vědět, jak z toho ven.

21.7.2020 14:40:27

Crew
Souhlasím s UmmA, že ta hra není jednoduchá, hrál jsem to se zkušenými karbaníky (taroky) a uhrát to fakt dává zabrat. Rozhodně to není párty hra, to by pak párty hra mohl být mariáš. Mně tahle konkrétní nominace nevadí, ostatně splňuje i to co psal Ondra výše. Ta hra kombinuje neotřelé použití klasického mechanismu sbírání štychů s tím, že je široce přístupná. Za mě nominace Crew v pořádku.

21.7.2020 15:23:19

Výběr
Proč vybrali jakou hru, se samozřejmě komentuje většinou po vyhlášení v ruzných rozhovorech. Ale krátký komentář kde je i Begründung se dá najít přímo na webu Spiel des Jahres - https://bit.ly/30xHKDw https://bit.ly/2ZPwh2Z
Nebudu zabrušovat do kvality a vývoje ceny, pro mě to je další seznam doporučených her, které byly dostatečně zajímavé pro danou skupinu a ta se o to podělí s námi.. V případě SdJ mě nezajímá ani tak vítěz, jako seznam doporučených titulů a to, z čeho se vybíralo.. dá se najít třeba tu: https://bit.ly/2WHYgQ1 (jsou tam i popisky her, případně odkazy do diskuzí kirtiků).

Je to stejné jako když dělá deskofobie / planeta / zatrolenky jakékoliv vyhlášení top her. Tisíc lidí, tisíc chutí a já tam často najdu něco, co mě zaujme. U SdJ zrovna tak, ale pořád jsou to němci a jak víme, němci hrají to co hrají :)

21.7.2020 21:30:04

Vybíráme z Bazaru

DUCHOVÉ OSTROVA (akrylové žetony strachu + mince)
DUCHOVÉ OSTROVA (akrylové žetony strachu + mince)
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas