Trolí palec 2019 – Nominace

Autor: Wolfsen | 23.2.2020 | 20

Druhý měsíc nového roku je na svém sklonku a my již po osmé vyhlašujeme anketu o nejlepší hru uplynulého roku. V ní chceme slyšet názor vás – hráčů na slovo vzatých. Loni jsme změnili technické řešení hlasování a zahájili tradici slavnostního vyhlášení.

Změny v letošním ročníku

Loni jsme změnili technické řešení a zahájili tradici slavnostního vyhlášení. Ani letošní ročník nezůstane beze změn. Jednak, jak jsme slíbili rozšiřujeme počet vedlejších kategorií. Vedle hlavní ceny a ceny pro nejlepší rodinnou hru, budete moci ocenit také nejlepší party hru, kooperativní hru a hru pro dva hráče.

Druhou změnou je návrat omezení nominovaných her na hry vydané v češtině nebo slovenštině. Tím se jednak lépe zaměříme na český trh – což je to, co nás zajímá především – a jednak se zbavíme toho, zač bývá Trolí palec kritizován, že některé hry bude možné nominovat do více ročníků.

No a v neposlední řadě hodně zásadní novinka. Máme logo naší ceny!

Systém volby

  1. Nominace (23. 2. 2020 16:00 – 1. 3. 2020 12:00) – Hlasující může nominovat nejvýše po 3 hrách, které splňují podmínky nominace (viz níže), na každou kategorii. Nominace probíhá neveřejně vyplněním formuláře níže.
    Ve formuláři naleznete pět řádků - pro každou kategorii jeden. Do každého řádku vyplňte až tři hry. Pište je postupně a vyberte z našeptávače. Jakmile je název vybrané hry v bublině s křížkem, můžete začít psát další hru. Pokud se během psaní rozmyslíte, kliknutím na křížek nebo klávesou backspace můžete bublinu s vybranou hrou smazat. Jakmile máte vybrané všechny hry, které chcete nominovat formulář odešlete.
    Tento systém má to omezení, že je možné navrhnout jen hru, která je v našem katalogu. Pokud by vámi vybraná hra v našem katalogu nebyla, nám napište, prosím, přes kontaktní formulář, a expresně (do 24 hodin) je přidáme. Z tohoto důvodu není s nominací radno otálet.
    Validitu nominací budeme ověřovat až po skončení hlasování. Před nominací si proto důkladně ověřte, zda je hru opravdu možné nominovat, jinak váš hlas propadne. Podrobné podmínky nominací viz níže.
  2. Zveřejnění nominovaných her (1. 3. 2020, k večeru) – Na základě vašich nominací zde bude zveřejněno pět seznamů po 20 hrách, které dostaly ve svých kategoriích nejvíce nominačních hlasů a současně je nominovali alespoň 2 hlasující. Pokud bude nominovaných her méně, může příslušný seznam obsahovat méně než 20 her. V případě, že na 20. a následujících pozicích budou hry se shodným počtem hlasů, může tento seznam obsahovat her více, nejvýše však 25 her. Pokud by počet remizujících her limit překročil, může být opět nominováno her méně.
  3. Finále (2. 3. 2020 0:00 - 19. 3. 2020 24:00) - Hlasující může jedné z nominovaných her v každé kategorii udělit 2 body a dalším dvěma po 1 bodu. Hlasování probíhá neveřejně, vyplněním formuláře, na který bude odkázáno v článku oznamujícím seznam finalistů.
  4. Vyhlášení vítězné hry (21. 3. 2020) - Na základě vašeho hlasování budou vyhlášeny vítězné hry. V případě rovnosti bodů mezi hrami rozhodne počet získaných nominací. Pokud bude remíza trvat, může získat ocenění více her.
    Vítězné hry budou nejprve slavnostně vyhlášeny v pražském Černém rytíři (více viz níže) a poté – nejpozději v průběhu 22. 3. – budou zveřejněny také na tomto webu.

Kdo se může do hlasování zapojit

  • Každého kola hlasování se smí zúčastnit pouze uživatelé Zatrolených her, kteří mají pokročilý účet (tj. ověřenou e-mailovou adresu).
  • Uživatelé, kteří jsou současně autorem hry, zaměstnancem jejího vydavatele nebo distributora, nebo jsou s takovým v obchodním vztahu, nesmí pro „své“ hry hlasovat. V případě porušení tohoto pravidla může dojít k úplnému vyloučení hry z hlasování!

Podmínky nominace

V prvním kole můžete nominovat pouze hry, které splňují následující podmínky:

  1. Hra musela být vydána v roce 2019 jako česká nebo slovenská novinka (případně nová edice hry s výrazně přepracovanými pravidly).
  2. Hra je samostatně hratelná (tj. nejedná se o rozšíření hry, které nelze bez dalšího hrát).

Na vedlejší kategorie nemáme žádné přesné podmínky, měly by ale splňovat následující specifikaci. V případě, že bude hra příliš vybočovat z dané kategorie, může být z nominace vyřazena.

  • Rodinná hra – hra, kterou si užije více generací. Např. rodiče s dětmi nebo třeba vnoučata s prarodiči. (Např. Hrdinové bez záruky, Karak, Kingdomino, Jízdenky, prosím)
  • Party hra – hra, kterou vytáhnete na večírku či v hospodě. Může jít o hru, jejímž cílem je především vyvolat humorné a trapné situace nebo třeba i o zručnostní hru nebo přemýšlivější slovní/obrázkovou hru. Typicky pro velký počet hráčů. (Např.: Dixit, Krycí jména, Představ si, Yogi)
  • Kooperativní hra – hra, v níž je  spolupráce hráčů na prvním místě, ať již jde o hraní proti mechanismu hry, hře řízené aplikací nebo únikové hře. (Např.: Hanabi, Plyšová hlídka, Únikovka, XCOM)
  • Hra pro dva – hra, kterou si výborně užijete ve dvou hráčích. Nemusí nutně jít o hru pro právě dva hráče. (Např. Agricola, Settlers: Zrod Impéria, Star Wars: Rebelie, Quoridor)

V případě nejasností, zda je vaše nominace validní, nás kontaktujte přes kontaktní formulář, obratem závazně odpovíme.

Slavnostní vyhlášení

Slavnostní vyhlášení proběhne v sobotu 21. 3. od 14 hodin v herně pražského Černého rytíře (Za Poříčskou bránou 21, Praha 8). Vedle samotného vyhlášení bude již od 10:30 probíhat volné hraní deskových her, které na akci laskavě poskytnou někteří z vydavatelů (seznam bude upřesněn). Po vyhlášení proběhne diskuzní panel na téma Nejlepší hry roku 2019. Diskutovat budou zástupci Zatrolených her a pozvaní hosté (zatím potvrzení – Branislav Cardinalle Berec a Aleš alladjex Matas).

Celá akce je ZDARMA, ale kapacita je omezena, proto v případě naplnění kapacity dáme přednost těm, kteří se včas přihlásí na profilu této akce, zde na Zatrolených hrách.

  • 10:30 – otevření herny a začátek volného hraní
  • 14:00 – slavnostní vyhlášení Trolího palce 2019
  • cca 15:00 – diskuzní panel na téma Nejlepší hry roku 2019

Nominační formulář

(Neúplný?) seznam her vyšlých v roce 2019 v češtině

Profil Slavnostního vyhlášení

Sdílet s přáteli:

Komentáře

nominační formulář nefunguje
když na něj kliknu, napíše se: Aktuálně neprobíhá žádné kolo hlasování...

23.2.2020 15:53:27

iwen
Možná to je tím, že začátek byl až v 16:00, jak je psáno v textu.

23.2.2020 16:29:04

iwen
přesně, jak píše zruda ;-)

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

23.2.2020 19:37:51

Pracovní vztah s vydavatelem
Mám jednu otázku k upřesnění hlasování o hře a vztahu s vydavatelem. Už jsem psal soukromou zprávu, zatím se mi nedostalo odpovědi. Tak to zkusím tady..:)

Můžu hlasovat pro určitou hru vydavatele, u kterého jsem v někdejší době pracoval, ale nyní už pracovní vztah skončil. Samozřejmě hlasuji nezaujatě.

Předem díky za odpověď.

+++| Správce klubu | SKLEP - Klub deskových her |+++

24.2.2020 19:54:03

CzechWin
Omlouvám se, že jsem neodepsal. Včera jsem si tu zprávu četl po schůzi SVJ a spěchal jsem při tom do postele, takže jsem na to zapomněl. Dnes jsem se pořádně dostal k počítači až před chvílí.

Každopádně odpověď. Pokud jsi nepracoval na hře, která vyšla v roce 2019, můžeme nad tím přimhouřit oko.

P.S.: "Samozřejmě hlasuji nezaujatě." je fráze jako třeba "O body mi nejde." nebo "Já bych tě přece nepodrazil." Nic osobního, jen konstatování.
Oni i takoví obchoďáci hlasují "nezaujatě", protože se přece nechali najmout firmou, která vydává regulérně nejlepší hry, že?

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

24.2.2020 20:03:42

:)
Proto jsem se ptal, jestli je to problém..:) Nebudu to narušovat, zeptal jsem se, protože jsem si v tom nebyl jistý..=)

+++| Správce klubu | SKLEP - Klub deskových her |+++

24.2.2020 22:33:36

Rok vydania hry 2018/2019 ?
eľa hier ktore su tu uvedene ako novinky v roku 2019 su v katalogu evidovane pod rokom 2018. Ktorym rokom sa mam raidiť pri nomnacii hier ?
napr: Kronika zločinu, či V Pasti. tam sa roky líšia.

Plati že všetky nominovane hry musia byť lokalizovane ? Spytam sa na rovinu, viem nominovať Sorcerera ? je to hra slovenskeho autora.
Vlado "Kasi" z KE

podporujem
* HRAD HIER *

25.2.2020 09:53:38

Faarha
Rok vydání: katalogu je uvedený rok kdy hra spatřila světlo světa (poprvé vyšla ať už na jakémkoli trhu a v jakékoli lokalizaci) kdežto hlasování se týká her lokalizovaných (v tomto případě) v roce 2019, proto je odkaz na snad takřka úplný seznam lokalizovaných her v daném roce... Takže řídit se tímto seznamem potažmo kdy hra byla lokalizovaná na náš trh.
______________________
hráč a drobný sběratel
hlavní tvůrce Facebookové stránky POD VÍKEM

25.2.2020 10:29:03

logo
osobně tedy nejsem nadšený z toho loga.. chápu, že je to v grafice stránky, ale že by z toho sršela prestiž a chtěl bych si to v budoucnu -jako vydavatel, pro reklamu- lepit na krabici, tak to asi ne :)

Jinak je to solidně nabušený rok.. Nemesis, Root, Gloomhaven, Bobří klan..

25.2.2020 13:16:34

Rozšíření
Přijde mi vůči rozšířením hodně nefér, že je nelze nominovat. Vyšla jich spousta, co by si to zasloužili víc, než kdekterá plná hra...
Příští rok?
______________________________________________________________
3D tisk: inserty, blbiny, vlastně cokoliv.
https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/3d-tisk-insertu-21039/

25.2.2020 15:42:28

En kategorie
Jak říkal Petr v ranní kávě, jsem všemi 10ti pro kategorii anglických her. Hlasovat tento rok pro gloomhaven nebo root je pro mě těžké a naopak bych hrozně rád hlasoval třeba pro maracaibo nebo tainted grail atd.
A ještě bych hrozně ocenil kategorii opravdu české hry, tedy že i autor je Čech, respektive to vytvořila Česká firma, abych z toho nediskriminoval sanctum:)

25.2.2020 16:44:03

Kategorie
1) rozšíření - o tom jsme velmi živě diskutovali a přiklonili se (zatím) k tomu, že ji tam úplně nevidíme. Protože si myslíme (nění ověřeno), že to bude hlasování o tom, kolik lidí má základní sady dané hry. A tedy vítězem bude to rozšíření, jejích základní hry se prodalo nejvíc. Chtěli bychom tuto kategorii spíš jako rozšíření, které nejlepším způsobem mění / posouvá základní hru. Jenže tohle je spíš na hodnocení "odborné komise". A to zase taky nechceme.

2) kategorie anglických her (tu jsme trochu probírali) a skutečně česká hra úplně nezapadá do smyslu Trolího palce. Smyslem této ceny je de facto dát návod široké mase kupujících, se kterou hrou by neměli šlápnout vedle (samozřejmě pak do toho vstupují i osobní preference, kdy to asi bude platit obecně pro většinu, ale rozhodně ne 100% pro všechny). A pak mi nedává smysl dát cenu průměrné české hře jenom proto, že je původem česká (jen proto, že v daném roce lepší nevyšla -> tím nechci říci, že bychom neměli kvalitní autory, ale jde mi o princip). A u anglických her je to věčný boj, ale obecně povědomí o anglických hrách je proti celému světu vždy menší a tedy výsledek by rozhodně byl méně relevantní než co bude mýt Geek nebo Spiel Des Jahres apod. A ani není naším cílem těmto cenám konkurovat, prostě my děláme nej hry v češtině. A ano, ten kdo umí anglicky tak pro něj má cena teoreticky omezenější význam. Proč teoreticky? Protože českých vydavatelů přibývá a obecně mi přijde, že ty nejlepší hry dříve či později v české lokalizaci vychází (díky vydavatelé! ;-)

25.2.2020 19:08:16

sheva
Nech by logo vyzeralo akokolvek, dufam len ze ho vyrobcovia nebudu tlačit na krabice, maximalne tak nalepka aj to dufam taka, ze by isla dole bez toho aby to poskodilo krabicu :). Pre mna je to ocenenie ktore nema moc vypovednu hodnotu. Kazdy hlasujuci sa k tomu moze postavit inak. Kazdy hodnoti hru podla seba, nie su nastavene ziadne kriteria hodnotenia. Mam doma jednu jedinu hru, tak navrhnem tu, atd. Takze ked to musi byt lepte to maximalne na krabice :).
Ad rozsirenia: rozsirenia by tu mohli byt, ale to co zeus argumentoval moze platit podobne aj pre zakladne hru. Najpredavanejsie rozsirenie je urcite scythe, ale keby vyslo napr. rozsirenie k gwt tak jednosznacne u mna vyhrava, kvalitou a tym co do hry prinasa, daleko viac ako scythe aj ked to je najpredavanejsia hra. A o tom to je, ze kazdy si to tu hodnoti podla vlastnych kriterii.

26.2.2020 22:31:42

Kategória
Zvolené kategórie rodinná hra, party hra, kooperativní hra, hra pro dva mi prídu zvolené rozumne. Len by som ocenil ešte jednu kategóriu, a to Hra pre jedného hráča (či už určená vyložene len pre jedného, alebo obsahujúca single mode). Myslím, že je veľa fanúšikov deskových hier, ktorí si radi zahrajú aj keď nemajú práve s kým a ocenili by tipy z tejto kategórie.

27.2.2020 13:23:22

bopo
Tahle možnost nás fakt nenapadla. Zběžně jsem přepočítal hry, které by se mohly kvalifikovat a vypadá to, že by jich byl dostatek a dokonce ani nebudou úplně kopírovat kooperativní hry. Přesto je ten překryv velký. Do příště to zvážíme.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

27.2.2020 14:09:51

Vybíráme z Bazaru

Belaad: Země učenců a bojovníků
Belaad: Země učenců a bojovníků
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas