Tetris na ploše

Autor: karadum | 9.11.2015 | 9

Rychlé shrnutí pro ty, kdo nečetli popis - hra pro dva hráče, kdy si vybíráte z různě hodnocených (čas a knoflíky) a tvarovaných dílků, záplat, které potom kladete na svou hrací plochu a vaším cílem je maximalizovat své body. Buď získáním co nejvíce dílků bohatých na knoflíky nebo zakrytím mezer na vaší hrací ploše, dečce. Kromě vaší dečky máte ještě společnou hrací plochu hlídající čas a pořadí hráčů. Kdo má na konci nejvíce knoflíků vyhrává. Toliko k základní představě pravidel.

Pravidla není obížné vysvětlit, pokud se podíváte na popis hry na tomto serveru, jsou to prakticky veškerá pravidla. Vskutku je to otázka pár minut, hlavně pokud máte dílky vyložené na stole. Hra samotná potom rychle ubíhá. Protihráč se možná dlouho rozmýšlí nad tím, který dílek vezme nebo kam jej umístí, avšak tím zase dává možnost vám si promyslet tu nejvýhodnější kombinaci dílků. Hráč si může vybrat vždy pouze ze tří dílků určených ukazatelem. Jakmile si nějaký dílek vybere, potom se na toto místo ukazatel přesouvá a tím určuje trojici dílků pro druhého hráče. Z toho plyne, že víte, v jakých mezích můžete uvažovat. Promýšlet v podstatě čtyři možnosti - dílek si nekoupí nebo si koupí jeden ze tří. Jakmile dokončí svůj tah, můžete mít už hotovou strategii.

A promyslet si to je třeba. Každá záplata má vlastně pět podstatných aspektů - tvar, plochu, cenu v čase, cenu v knoflíkách a počet knoflíků na sobě. Každý z nich může být ve správný moment velmi rozhodující a tedy je skoro vždy možno vymyslet nějaký dobrý tah, kterým se přilbížíte k vítězství.

Jediný faktor náhody, který se ve hře objevuje je rozložení záplat na počátku hry. Potom je to už o tom, jak se hráči rozhodují. Co jsem Patchwork hrál, pouze jednou se nám stalo, že rozložení záplat bylo velmi nepříznivé a vedlo na nestandardní hru. Nemohu však říci, že špatnou. Nevhodné rozložení dílků vede přinejhorším na pomalý rozjezd, ale zase o to více se ukáže, kdo je schopen vhodně zhodnotit dílky, které jsou na prodej. Tento prvek náhody nebude razantně měnit šanci na vítězství, vliv, který má je schopen hráč vyrovnat svým umem či využitím záplat, které mu štěstěna naservírovala.

Co se mi líbilo na hře, je kombinace faktorů spojených se záplatami, kdy prakticky každá záplata je v průběhu hry užitečná, pokud vymyslíte jak ji dobře použít. Pouze ke konci hry je problém umístit velké záplaty. Zajímavé mi přišlo i to, že hráč, který je pozadu na časomíře, je na tahu a zůstává na tahu do té doby, dokud je pozadu. Lze toho tedy využívat pro nákup mnoha třeba méně hodnotných dílků, ale omezit tím např. výběr dílků pro soupeře.

Většinu doby je to vskutku hra nekonfliktní, každý si hlídáte svou dečku a nanejvýše občas, častěji neúmyslně, vyfouknete soupeři žádaný dílek. Přímé konfrontační mechanismy ve hře nejsou, ale je možno započítávat do strategie stav protihráče, neboť všechny herní informace jsou veřejné. Můžete tedy využít, že již nemá dost knoflíků na nákup dražších dílků a svým nákupem posunout ukazatel právě k takovým dílkům atp.

Pochválím i samotnou hru, kdy by bylo možno jistě celý mechanismus napasovat na jiné téma, ale sešívání patchwork deky se k mechanismům pěkně hodí. Nikdy jsem pravda ve hře neměl pocit, že šiji deku. Ale všechny dílky a záplaty jsou pěkně vyvedené a i časová hrací deska připomíná již hotovou deku. Dílky jsou i kvalitní a tvrdé a ze zatímního hraní za asi dva měsíce neprojevují opotřebení.

Jediné omezení vidím v prostoru, kolik je třeba na rozložení hry. Jistě lze experimentovat s nějakým úspornějším způsobem, ale když vyložíte dílky na začátku hry, je Patchwork schopen zabrat velkou část jídelního stolu a tedy se nejedná o hru hratelnou např. ve vlaku (čemuž ostatně brání i princip kladení dílků na hrací desku).

Celkově bych řekl, že hra je skvělý filler, jednohubka, po které můžete sáhnout kdykoliv, když máte dost velký stůl.

V jedné větě:

Kompetitivní tetris na ploše.

 

Hodnocení:

  • Komplexita: 1
  • Strategie: 4
  • Konfrontace: 2
  • Náhoda: 2
  • Téma: 3
  • Srdcové hodnocení: 5

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Cthulhu: Death May Die – Unspeakable Box
Cthulhu: Death May Die – Unspeakable Box
Akt. cena: 3650 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas