Tak do toho šlápni, ať vidíš kousek světa…

Autor: Caranthir | 8.1.2024 | 3

„Při každé procházce přírodou člověk získá mnohem víc, než hledá.“

– John Muir

Parky: Do divočiny jsou rozšířením k úspěšnému titulu Parky, který vzal naše stoly a peněženky útokem před pár lety. Ohromující ilustrace pocházející z uměleckého projektu The Fifty-Nine Parks (jehož je deskovka součástí), oku lahodící komponenty a promyšlené herní mechaniky udělaly z Parků oblíbenou součást herních seancí v podobně poměrně nenáročné eurovky s relativně krátkým herním časem a snadno vysvětlitelnými pravidly. Koneckonců, o tom si můžete přečíst v recenzích i zde na ZH, například zde od AlfBoarda.

Velice rychle po základní hře přineslo Albi lokalizaci prvního rozšíření Po setmění (Nightfall), které do hry přidalo další možnosti (stany a tábořiště) a s nimi i další úrovně strategické hloubky. Někteří dokonce říkají, že teprve Po setmění udělalo ze základních Parků plnohodnotnou hráčskou hru (jako například v této recenzi PJ), a já s nimi popravdě souhlasím.

Po velice nevydařené odbočce k „zjednodušené cestovní verzi Parků“, o které jsem se v rámci RP rozepsal zde, přichází nakladatelství Albi s druhým rozšířením Do divočiny (Wildlife).

Privátní: krabicky.jpg
Celá rodinka

 

Rozšíření Do divočiny se vejde do malé krabičky, podobné velikostně Parkům: Na cestách. V krabičce na vás čekají téměř jen samé věci, které už znáte ze základní hry: nové karty parků, nové karty čutor, nové karty vybavení, nové karty ročních období a také (doslova) pár „plokacích“ kartonů s novými lokacemi a novými fotografiemi. Úplně na dně pak najdete 4 nové žetony zvířat (hnědé meeplíky sloužící jako žolíkový zdroj) – kachnu, veverku, motýla a myš.

Privátní: obsah.jpg
Obsah balení

 

Jedinou skutečně novou věcí je zde velká hnědá (a dokonce malovaná) figurka bizona, přinášející do hry… no, vlastně ani ne mechaniku, spíš rozšiřující prvek.

 

What’s in the box?

Původní název „Wildlife“ velmi dobře vystihuje, o co v tomto rozšíření herně půjde. Hnědé figurky zvířátek v základu a Po setmění byly sice na pohled hezké, ale ve finále neměly jiný význam než coby žolíkový zdroj.  V tomto rozšíření ale najdete nové karty parků, které explicitně vyžadují, abyste při jejich návštěvě zaplatili skutečně zvířátkem.

A když jsme u těch parků – najdeme zde šestici nových parků v klasické podobě; žádný z nich ještě nebyl obsažen v základu ani Po setmění. Za zvláštní poznámku stojí mj. New River Gorge National Park, který byl klasifikován jako národní park teprve v roce 2020 (předtím měl status jen chráněné krajinné oblasti). Na spodku karty opět najdete zajímavosti o daném parku. Specifikem všech těchto parků je, že při jejich návštěvě získáte jako okamžitý bonus zvířátko.

Privátní: nove_parky.jpg
Nová šestice parků

 

No a pak zde máme deset parků, které jsme již viděli předtím, ale v novém kabátě: s kolážovými ilustracemi od Toma Whalena zpodobňujícími zvířenu typickou pro daný park. Pro jejich návštěvu je potřeba méně surovin, ale vždy jedno nebo více zvířátek. Ve spodní části karty pak najdete zajímavost týkající se místní fauny. Jak jsem zjistil, nejsem jediný recenzent, koho asi nejvíce zaujala informace z Olympic National Parku o mořských vydrách, které se v době odpočinku přivazují k sobě chaluhami do „vorů“ čítajících až stovku jedinců.

Privátní: kolaze.jpg
Deset „staronových“ Whalenových parků s kolážemi zvířeny

 

Zmínil jsem také nové kartičky – čutor, vybavení a ročních období. Ve všech případech je rozšířena nabídka možných efektů – pomocí čutor můžete nyní například také pořizovat fotografie.

Privátní: cutroy.jpg
Nové čutory

 

Nová vybavení pak přinášejí další strategické možnosti – slevy k návštěvám, akce navíc, a ve velké míře mají k svému trvalému efektu i další okamžitý bonus. Osobně oceňuji zahrnutí například v současné době renesanci zažívající ledvinky.

Privátní: vybaveni.jpg
Nová vybavení

 

To samé platí i pro nové karty období – velmi příjemné je například Období mraků, které říká, že všechno vybavení stojí jen jedno slunce.

Privátní: obdobi.jpg
Nové karty období

 

nových lokací na cestě je zajímavá například ta, co vám dovoluje aktivovat již naplněnou čutoru, silné efekty mají nicméně všechny čtyři.

Privátní: trasy.jpg
Nové lokace trasy, fotografie a zvířátka s bizonem

 

Pravidlové modifikace

Než se dostanu k popisu toho, jak Do divočiny upravuje původní hru, zmíním se ještě o pravidlech. Ta mají jen čtyři stránky (brožurka je vlastně jen přeložený list), ale zato vytištěné na odolném papíře jen o něco měkčím, než karty parků.

Bizon!

Aneb to jediné skutečně nové v tomto rozšíření. Bizona umístíte na jeden z nabízených parků. Když jej hráč navštíví, může si (před nebo po zaplacení ceny návštěvy) směnit jeden žeton suroviny za zvíře. Bizon se pak posune na další kartu doprava. Když dojde na konec, vrátí se zase na první kartu doleva, přičemž se zároveň odhodí a nahradí jedna z karet vybavení v nabídce. Park s bizonem na sobě si navíc nejde rezervovat.

Širší výběr = šťastný hráč

Rozšíření Do divočiny okořeňuje hru tím, že dává hráčům více možností na výběr z klasických komponent přítomných již v základu. Na začátku hry dostanete dvě čutory a dvě karty roku (cílů), vyberete si vždy tu, co se vám více líbí. Pokaždé, když si berete novou čutoru, také volíte ze dvou.

Již na začátku hry se také vždy do trasy umisťuje jedna z pokročilých lokací, konkrétně Park/Vybavení. Účelem všech těchto modifikací je umožnit hráčům v průběhu hry vidět a využít více možností napříč herními prvky.

V pravidlech ještě najdete další doporučení, jak hru modifikovat – např. variantu „Nákupní horečka“, v níž odhazujete při bizonově návratu všechny 3 karty a ne jednu, či připomenutí „Milovníků divočiny“, kdy můžete jedním zvířetem platit symbol 2 jakýchkoli žetonů.

 

No a tradá, přátelé, to je všechno, co Parky: Do divočiny přináší. Je to málo, moc, nebo tak akorát?

 

Co říci o Parcích: Do divočiny na závěr?

 

Moje hodnocení: 10/10

 

Plusy:

  • Přidává do základní hry další možnosti, aniž by ji to zásadně měnilo.
  • Nové komponenty mají zajímavé efekty, činí hru strategičtější a hráčštější. 
  • Modifikace jsou mj. zaměřené na vyšší obrat karet vybavení, což řeší jeden z nedostatků základních Parků.
  • Naprosto skvělé vizuálně, jak je u série „Parky“ standardem.

Mínusy:

  • Popravdě, nenašel jsem žádný.

 

Za mne je to přesně to, co byste v téhle krabičce a za danou cenu měli očekávat. Pokud máte rádi Parky, ale zároveň už se vám základní hra třeba trochu ohrála a toužíte si ji udělat hráčštější, je Do divočiny, jak se říká,  „must-have“ stejně jako předchozí rozšíření Po setmění. Dokonalé rozšíření, pokud něco takového existuje.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Sepsal jsi to tedy zevrubně.

Rozšíření to je milé, nic nekomplikuje a přidává variabilitu, nové lokace jsou fajn. Oproti tomu předchozímu není zdaleka tak esenciální, ale pro fanoušky určitě dobrá volba.

_____________________________________________
· od ledna 2024 tu mám na starosti sekci novinek coby admin
· také mám deskoherní IG kanál www.instagram.com/solo_boardgaming

8.1.2024 17:25:19

@Jonash Díky :)

--------------------------------------------------------------
Deskoherní překladatel, deskogeek a Magic: the Gathering veterán
https://www.facebook.com/thargeliondoupe

9.1.2024 12:50:25

Vybíráme z Bazaru

Maximální warp, podložka a žetony
Maximální warp, podložka a žetony
Akt. cena: 720 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas