Sazenice, rostliny a květiny v nové euro hře…

Autor: Lucies | 11.8.2023 | 4

Rok 1898, krásná zahrada plná květin. Zasaďte sazenice, dopřejte jim dostatek slunce a vody, vypěstujte rostliny a z těch následně svažte krásné a rozmanité květiny. Jen ti s největším množstvím pěkných květin a rostlin uspějí a získají dostatek bodů k vítězství…

V nové hře Zahradníci se navrátíte do minulosti a budete mít za úkol naplnit svou ročenku těmi nejkrásnějšími květinami. Tato strategická hra je určena pro 2 až 4 hráče od 14 let. Jedna partie podle počtu hráčů zapojených do partie bude trvat přibližně 30 až 60 minut. Lokalizaci této oblíbené německé hry k nám přináší v roce 2023 vydavatelství Blackfire.

 

Komponenty a obsah krabice

Krabice se hrou Zahradníci obsahuje řadu komponent v retro stylu. Jakmile hru poprvé rozbalíte, budete mít pocit jako při návratu na babiččinu chalupu, kde jste hráli starší Dostihy a sázky. Koneckonců Zahradníci mají napodobovat zahrádkářskou ročenku z roku 1898, takže retro prvky jsou určitě na místě.

Uvnitř krabice najdete najdete především dvoudílnou desku herního plánu s trhem. Oba díly se k sobě přikládají různými stranami podle toho, kolik hráčů bude danou partii hrát. Každý hráč má také počáteční dílek sazenice z tvrdého kartonu a jednu dřevěnou figurku. To, že je pro hru důležitá estetika, dokládá také fakt, že hra obsahuje dva velké kartonové vozíky na skladování zdrojů, které nemají ve hře žádnou jinou funkci.

Dále je ve hře 54 destiček květin (různé sady pro začátečníky a pro pokročilé), 72 dílků sazenic a 48 různých dílků rostlin. Všechny tyto dílky jsou vyrobeny z kvalitního kartonu a ilustrovány v retro stylu. Mně osobně tyto retro ilustrace až tak moc nesedly a nezdálo se mi, že by díky nim hra byla nějakým způsobem esteticky výjimečná.

Zapomenout nesmíme ani na malé žetony slunce, vody, konví a květináčů, které jsou samozřejmě součástí hry.

 

Privátní: Herní deska s žetony sazenic.jpg
Herní deska s žetony sazenic

 

Obsah a zhodnocení pravidel

Pravidla hry mají 11 stran, ale jen 6 samotných stran doopravdy zabírají informace o tom, jak se hraje hra. Další strany jsou věnovány popisu jednotlivých květin.

Samotná pravidla jsou přehledná, ale popis některých akcí je možná až zbytečně zdlouhavý, na druhou stranu je všechno jasně vysvětlené a nedochází k nejasnostem. Oceňuji kompletní popis všech květin, takže nenastanou nepříjemné situace, kdy byste si nebyli jistí vysvětlením některého z efektů.

 

Jak se hra hraje?

Na začátku hry si každý hráč před sebe položí počáteční dílek sazenic, ke kterému následně bude přikládat další dílky, a tak vytvářet svou vlastní zahradnickou ročenku. Sazenice postupně získáváte dobíráním z herního plánu pomocí své figurky, odkud je ihned přikládáte ke svým stávajícím sazenicím.

 

Privátní: Připravená partie hry.jpg
Připravená partie hry

 

U plánu jsou dále umístěny žetony rostlin. Každý typ rostlin udává, jaké dvě sazenice jsou potřeba pro jeho zakoupení. Pokud máte dvě příslušné sazenice vedle sebe a vlastníte dostatečné množství zdrojů (slunce a voda, které rovněž získáváte pohybem figurky), můžete přes ně umístit danou rostlinu. Dále má každý hráč svou jedinečnou sadu dostupných květin. Každá květina se opět skládá ze dvou typů rostlin, které je potřeba mít ve své ročence umístěné vedle sebe a poté je přes ně možné umístit danou květinu.

Body hráči získávají za jednotlivé květiny a také v menší míře za rostliny. Zdroje ani nic dalšího ve hře žádné vítězné body neposkytují, takže jde opravdu jen o to, kolik květin a rostlin různých typů se vám podaří vysadit. Hra končí ve chvíli, kdy jsou na herním plánu prázdné čtyři hromádky s díly sazenic (příp. tři hromádky u začátečnické hry).

 

Privátní: Zahrádkářská ročenka jednoho z hráčů.jpg
Zahrádkářská ročenka jednoho z hráčů

 

Dojmy z odehraných partií

Už brzy po prvním odehrání hry se ukázalo, že hra je opravdu čistokrevné euro, které má sice velmi dobrou znovuhratelnost, ale opravdu je čistě kombinační a samotný herní mechanismus je velmi jednoduchý. Hlavní roli hraje především tile placement (umisťování dílků). Hra není příliš vhodná pro hráče, kteří mají rádi velké množství kontaktu s ostatními hráči – zrovna ve hře Zahradníci je totiž interakce s dalšími hráči prakticky nulová, kromě toho, že jim někdy můžete mírně polepšit nebo pohoršit podle toho, jaké rostliny a sazenice si z herního plánu vybíráte.

 

Privátní: Žetony květin.jpg
Žetony květin

 

Velmi příjemná je možnost volby mezi pokročilou a začátečnickou hrou, kdy pokaždé obdržíte jinak složitou sadu květin k závěrečnému vyhodnocení. V pokročilé hře také nedostanete destičky přidělené, ale hráči je draftují ze společné nabídky. Zatímco skládání pokročilých květin do vzorců, které vám umožní vytěžit maximální počet bodů, vás pěkně potrápí, myslím, že začátečnickou variantu si vzhledem k velmi jednoduchému základnímu mechanismu (i když i tak může dojít ke slušnému zavaření mozku) bez problémů zvládnou zahrát i mladší hráči, přestože Blackfire uvádí doporučený věk až od 14 let. Květinové téma je navíc mírumilovné a pro děti zcela vhodné.

 

Privátní: Žetony rostlin.jpg
Žetony rostlin

 

Zpočátku pro nás ve hře bylo poměrně zmatečné také označení jednotlivých dílků. Především odlišení toho, co jsou sazenice, co rostliny a co květiny, může začínající hráče trochu zmást. Jakmile si ale na označení zvyknete, už nebudete mít žádný problém.

Trochu zvláštní je také forma pohybu po herním plánu, kdy se svou figurkou prakticky neustále chodíte pouze dokola (no dobrá, někdy můžete přeskočit jedno nebo dvě políčka). Tímto mechanismem Zahradníci připomínají jednoduché hry z dětství, což může pokročilejší hráče od hry odradit. Samotný pohyb po plánu sice není pro hru až tak klíčový, takže vlastně nevadí, ale poněkud snižuje pocit toho, že hrajete náročnější hru.

Zahradníci budou určitě vyhovovat těm, kteří se rádi věnují sami své hře a nepotřebují tolik interagovat s ostatními hráči. Veškerá interakce v postatě spočívá v tom, že vám čas od času některý z hráčů nechá na nějakém políčku bonusový zdroj nebo vám naopak sebere destičku sazenice či rostliny, na níž si už dlouho brousíte zuby. 

 

Privátní: Žetony sazenic.jpg
Žetony sazenic

 

Vzhledem k množství destiček sazenic, květin a rostlin existuje obrovské množství různých kombinací a toho, jak mohou být rozmístěné na herním plánu. To zaručuje, že bude každá partie hry úplně jiná a se znovuhratelností nebudete mít nikdy problém.

Z hlediska grafiky je škoda, že čím více rostlin a květin před sebe hráč umisťuje (tedy čím pokročilejší zahrádkářskou ročenku má), tím je na nich více textu a jsou méně líbívé. Čekali byste, že hráč s nejvíce body bude mít zároveň nejkrásnější a nejkošatější ročenku, ale bohužel tomu tak není.

Příjemná je poměrně krátká herní doba, která nebývá u takto velké a strategické hry obvyklá. Výrobce uvádí, že jedna partie trvá 30–60 minut. Když jste rychlí a hrajete pouze ve dvou hráčích, opravdu se do 30 minut vejdete. Z časového údaje ale musíme vypustit přípravu, která zabere poměrně dost času (je potřeba seřadit všechny destičky rostlin podle hodnoty a rozmístit sazenice na herní plán). Připravovat hru 10 min, když jedna partie zabere 30 min už se mi přeci jen zdá poměrně hodně.

 

Celkové zhodnocení

Hra Zahradníci je vyvedena v retro stylu a určitě se zalíbí všem, kteří mají rádi starší hry. Někomu ale zvláštní ilustrace sednout nemusí. Pořizovat by si ji měli především milovníci čistokrevného eura, kterým nevadí jednoduché mechanismy, pokud u nich budou muset hodně přemýšlet. Skvělá je možnost výběru mezi základní a pokročilou hrou, základní hru zvládnou i mladší hráči a začátečníci. Díky množství kombinací má hra výbornou znovuhratelnost, na druhou stranu je potřeba počítat s prakticky nulovou interakcí mezi hráči.

 

Když se nechce číst celou recenzi…

+ Jednoduchý herní mechanismus

+ Dobrá znovuhratelnost

+ Jednoduchá pravidla, hodně přemýšlení během hraní

+ Možnost volby mezi pokročilými a začátečnickými dílky rostlin

+ Hra v základní verzi vhodná i pro hráče mladší 14 let

 

– Prakticky nulová interakce mezi hráči

– Retro styl ilustrací a celé hry

– Se základními květinami není hra až tak zábavná

– Papírový insert neumožňuje roztřídění všech komponent odděleně

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Duchové ostrova - Promo 1 + 2
Duchové ostrova - Promo 1 + 2
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 22 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas