Recenze hry

Autor: martinsun | 11.7.2021 | 4

„Jsou to přece uši, to je jasné.“ „Nééé, uši to nebudou, ale barva očí.“ „Jste mimo oba dva, je to barva pozadí karty. Vyřadíme tedy koně! Souhlasí všichni?“

„Souhlasím, ale pořád nechápu, v čem se má lišit od osla…“

Ušáci
Výběr zvířat je velký

 

Podíváme se společně na hru Similo Zvířata a Similo Safari. I když je koupíte ve dvou samostatných krabičkách, dají se velmi dobře hrát spolu. 

Sice to na první pohled nevypadá, ale jedná se o kooperativní hru. Jako v jakékoliv hře Similo jde i zde o postupné odstraňování karet ze společné nabídky, až zůstane jen jedna karta.  Pokud se vše podaří a je to karta na začátku vybraná napovídačem, hráči společně vyhrávají. Pokud však byla vybraná karta odstraněna kdykoliv v průběhu hry, hráči společně prohrají.

Privátní: Similo safari - Ptáci.jpg
Zvířata ze Safari

 

Příprava hry   

Napovídač si vybere jednu ze 30 karet a dá ji lícem dolů před sebe. Pak si ze zbylých karet náhodně dobere 11 karet. Ty zamíchá společně s vybranou kartou a všech 12 karet vyloží do mřížky na stole. Následně si dobere 5 karet nápovědy ze zbylých karet. 

 

Lovecká výprava začíná

Hra se hraje na pět kol, kdy hráči pomocí postupně přidávaných nápověd odstraňují karty ze společné nabídky. V prvním kole odstraní jednu kartu, ve druhém už dvě, ve třetím tři, ve čtvrtém čtyři. A v posledním opět jednu kartu. 

Napovídač volí kartu nápovědy z těch, které má v ruce. Jakmile jednu použije, dobere si další. Má jich tedy vždy 5. Položí-li ji svisle, říká tím ostatním hráčům, že hledaná karta má něco společného s právě použitou nápovědou. Vodorovné položení naopak říká, že se nápovědní karta od hledané karty liší. 

Lovci
Co bude ta správná nápověda?

 

Hledání je u konce

Hra končí v okamžiku, kdy hráčům zůstala na stole právě jediná karta a ta je zároveň tou kartou, kterou vybral na začátku napovídač. Nebo také končí, pokud hráči kdykoliv v průběhu hry vyřadili napovídačovu kartu. 

 

Komponenty

Samotné karty jsou pevné a kvalitní. Poněkud hůře hodnotím papírový insert uvnitř krabičky. Moc nedrží a byla to první věc, co šla pryč. Navíc jsem po jejím odstranění dal s přehledem do krabičky druhou sadu (takže nyní mám dohromady jak Zvířata, tak Safari). A přeprava je rázem jednodušší – jedna krabička místo dvou.

Privátní: Similo safari - Býložravci.jpg
Karty jsou vážně povedené

 

Karty

„Vybírám si tady toho páva, ten se mi fakt hodně líbí. A ostatní ho lehce uhodnou.“

Na první pohled Vás zaujmou velmi pěkné ilustrace. Každá z karet je originální a přitom velmi dobře propojená s celkovým grafickým stylem. Navíc na kartách najdete krátký text k danému zvířeti, které Vám ho trochu přiblíží. To je ideální pro menší děti. 

V lese
V lese

 

Hraní

„Je to had, to je přece jasné. Má totiž zelené oči!“

Samotné hraní je velmi pohodové a pravidla máte vysvětlena během pár chvilek. Pocit, kdy vám na konci hry zůstane právě ta jedna správná karta, je prostě skvělý. I když si někdy říkáte, že jste se k ní dostali poněkud jinou cestou, než napovídač zamýšlel. Ale to je přesně ten prvek, který ke hře patří. 

 

V roli napovídače slyšíte, jak se vaši spoluhráči radí co vyberou. V hlavě vám běží, že nad tím přemýšlí úplně jinak než vy a že jste jen malou chvíli před okamžikem, který špatným výběrem předčasně hru ukončí. Ale nejednou se stane, že se hráči nakonec nějak trefí, a vy si pak v duchu pořádně oddechnete. 

Privátní: Similo safari - Lovci.jpg
Lovci v akci

 

„Tak já už vážně nevím. Vyber prostě tu poslední kartu ty!“

Hru jsem hrál s několika skupinami a s každou to bylo jiné. Pokud se jednalo o skupinu, kde byli jenom dospělí, byli jsme překvapeni, jak nepravděpodobná propojení (vycházející ze znalostí, které z karet nevyčtete) jsme byli schopni vymyslet. Naopak s dětmi je hra přímočařejší a vy si zase uvědomíte, jak bohaté jsou karty na jednotlivé detaily. Ať už se jedná o barvu očí, velikost uší nebo natočení hlavy. 

Pokud hrajete více her s danou skupinkou, ustálíte si způsob jednotlivých nápověd, takže vám po čase přijde vhod druhý balíček karet (jeden pro hrací karty a druhý pro nápovědy). Někdy je pak velmi těžké hledat spojitost mezi hrochem, prasetem, psem a tygrem. Ale i tak se to dá. Nebo to střelíte a budete doufat, že vám spoluhráči pomohou. 

Společně se safari
Namíchané balíčky

 

Shrnutí

Klady

  • jednoduchá a zábavná hra, kterou rychle vysvětlíte
  • na stole zabere málo místa
  • většinou hrajete více her po sobě – prostě si nemůžete pomoct a musíte
  • pokud Vás baví Krycí jména a Dixit, tato hra je někde na jejich pomezí
  • u hry vznikají pěkné situace, kdy se spoluhráči musejí shodnout na kartách, které vyřadí a přitom nemají tušení, jaký je klíč pro jejich vyřazení
  • možnost kombinovat jednotlivé sety Simil mezi sebou

 

Zápory

  • časem (po mnoha partiích) se nápovědy začnou opakovat
  • krabička má velmi podivný papírový insert
Privátní: Similo safari - Kly.jpg
Zuby, kam se podíváš

 

Hru doporučuji jako rychlý filler, u kterého málokdy zůstane jen u jedné partie. U stolu zabaví všechny přítomné a možností jak kombinovat nápovědy,  je zde spousta. Kouzelný pocit, když se shodnete právě na TÉ jedné správné kartě, vám přináší patřičnou radost, která se kloubí s trochou úžasu, že jste to vážně vyhráli. 

Navíc pokud máte děti, je kombinace Zvířat a Safari přesně to, co hledáte. Sám jsem zvědavý, jak bude fungovat kombinace s ostatními balíčky ze série. 

 

Závěrem slova mé dcery, která mluví za vše:

„Tati, tuhle hru si určitě necháme, že jo?  :)“

Ve vzduchu
Opeřená nádhera

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

1989 : usvit svobody
1989 : usvit svobody
Akt. cena: 760 Kč
Končí za: 8 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas