Recenze – Dobrodružné výpravy: Lhasa

Autor: Bléža | 7.11.2022 | 0

Gamebook v kartách. Co víc říct? Snad že, Lhasa patří do skupiny „Dobrodružných výprav“ spolu s Oklahomou a Vinlandem. Jsou to nezávislé hry s velmi podobnými herními mechanikami. Takže až na detaily se text týká i jich.

Děj

Z principu hry vyprávějící příběh se nedá moc popisovat, a tak prozrazovat. Takže: jste veterán první světové války, který se rozhodl následovat cestu Alexandry David-Néelové do zakázaného města Lhasa. Nejenom, že je to dobré téma pro novináře, ale zároveň doufáte, že se vám tak podaří vyřešit i vaše osobní traumata z války.

Jak to probíhá

Začínáte na první ze sedmdesáti karet. Podle textu na nich s nimi nakládáte. Na některých jen přečtěte děj a odložíte. Jinde učiníte herní rozhodnutí. Některou kartu vyložíte jako získaný předmět. Jinou jako počítadlo životů/peněz. Jiné před sebe vykládáte jako díly mapy. Otáčením/ubíráním karet mapu měníte.  Uzavíráte/otvíráte cesty, měníte vztahy okolí k vám.

Předem je třeba říci, že Dobrodružné výpravy jsou krátké gamebooky. Dohrajete je za hodinu. Takže nečekejte rozsáhlé RPG prvky. Vývoj postavy prakticky neexistuje. Předmětů je pár. Jsou tu peníze či karma. I to málo vás dost ovlivňuje a nutí hrát příště jinak.

Znovuhratelnost je dobrá – pět konců plus smrti. Po prvním dohrání mi zbyla v balíčku spousta karet. To naznačuje, že větvení příběhu nebude jen na oko (úkrok a zpět), takže bude co objevovat. Trochu zklamání přinesly karty, které by měly ovlivnit další hru na základě té předchozí. Principielně – něco jsem získal/udělal a ono to tam příště bude. Jenže jsou jen tři. Buď mají zásadní vliv, nebo se autoři s touto mechanikou teprve sžívají. Jako každý gamebook hra trpí na začátek: při opakovaném hraní je nutné jej procházet stále stejný.

Co považuji za velký klad, je mapa. To, jak před vámi roste, jak vidíte kam jdete, koho jste potkali, jak se mění, je to, co vám kniha moc nedá. Samozřejmě si takovou hru nesklapnete a nedohrajete později a jinde, takže vám na stole do dohrání zůstane. Jenže je krátká, takže to nevadí.

Vůbec je herní doba příjemná. U některých gamebooků jsem neměl trpělivost udržet souvislosti v hlavě. Tohle prostě dohraju. Hra tedy může sloužit jako takový příjemný vstup do světa gamebooků. 

Příprava hry je snadná: Otočíte si karty lícem nahoru, roztřídíte je po desítkách a srovnáte podle čísel. Vše zabere pár minut.

Grafika je příjemně romanticky zastřená a přesto detailní.

Chválím letáček s informacemi o skutečné historické postavě Alexandře David-Néelové.

Hra se dá doporučit těm, kdo mají rádi příběhy a nejde jim o body. Také těm, kdo chtějí začít s gamebooky, nebo je mají rádi.

Jednu připomínku ale mám: Hra se odehrává v Indii, Nepálu a Madagaskaru. Zdejší prostředí je natolik odlišné, že bych ocenil slovníček, nebo poznámky pod čarou. Vím kdo je dalajláma, ale v těch ostatních titulech/reáliích se ztrácím (jo tak, on je to starosta a farář v jednom). Jenže je to spíš problém mojí nevzdělanosti. Western a vikingové mi přišly moc provaření. Takže si za to mohu sám.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Harry Potter: Obrana proti černé magii
Harry Potter: Obrana proti černé magii
Akt. cena: 549 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas