Recenze Deskofobie (Petr): Sid Meier's Civilization - A New Dawn

Autor: Zhan_Shi | 16.10.2018 | 5


Plusy:

  • Focus Bar a práce s kartami.
  • Snadno pochopitelný základní mechanismus hry.
  • Pohyb a interakce s barbary.
  • Variabilní mapa.
  • Rychlý kostkový souboj.

Mínusy:

  • Není to civilizační hra.
  • Spousta drobných pravidel k zapamatování.
  • Lídři mají na hru malý vliv.
  • Na daný žánr slabá interakce mezi hráči.

Celkové hodnocení: 3,5/5
Nová Civilizace potěší strategicky založené hráče, jen je potřeba přiznat, že pokud hledáte vyloženě civilizační hru - jsou i lepší tituly.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Civka / NE-Civka
Mne sa páčil komentár Toma Vasela k starej verzii Sidovej Civky - keď mám hrať nejakú Civku povedzme 4 alebo 5 hodín, tak sa pýtam sám seba, prečo by som mal hrať stolovú Civku, a nie PC verziu? Stolová je proste taaaak pomalá, že za 5 hodín sa v nej stane veľmi málo, a to si dám radšej PC verziu a plne si ju užijem.

Nový úsvit nie je úplne civ. hra, má to nejaký civ. nádych, podobá sa to Civkám, no nie je to "pravá Civka", ale dá sa dohrať do 2 hodín, a to u mňa vyhralo. Vzhľadom na rýchle ťahy hra celkom odsýpa, a Focus Bar je výborný.

Je to podobné ako s Vláďovou Civkou - keď, tak digitálnu verziu, stolovú už asi nezahrám nikdy, proste trvá pridlho. Keď stolovú "Civku", tak túto. Keď poriadnu Civku, tak PC verziu.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

16.10.2018 20:58:38

Abe

:)
No, Petr umí dělat i horší recenze, takže mu těch několik faktických chyb (nebo lépe řečeno hledání chyb za každou cenu) odpustím :) Osobně si myslím, že cesta zjednodušování, kterou jde FFG je správná, pokud to není na úkor hratelnosti. V tomto ohledu za mě nová Civilizace svého předchůdce poráží, má co nabídnout jak pravověrným hráčům Civilizace, tak dokáže oslovit i nové hráče, kteří tento titul doposud vynechali, kvůli možné složitosti a dlouhé herní době. Opět podotýkám, že se jedná o můj soukromý názor


Vít Procházka | Sales representative
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

16.10.2018 22:07:09

Ó velký Abe
Pouč nás, kde udělal Petr ty faktické chyby? Protože když čtu recenze a komentáře na BGG, skoro všichni o této hře říkají totéž. Je to dobrá area control strategie se skvělým focus mechanismem, ale není to Civilizace. Což mně osobně by to u hry, která si to notabene dá do názvu, dost vadilo.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

17.10.2018 05:18:08

Abe

MalcomlReynolds
Třeba přehledová karta. Petr si stěžuje, že si ji musel vytisknout z BGG a že mu citelně chyběla. Nový úsvit obsahuje 1/2 původních pravidel, v podstatě co můžeš zahrát je vše napsáno na kartách, skoro nic není potřeba si pamatovat. Nicméně rychlá přehledová karta je na každé kartě národů a stejně jako u většiny her od FFG, tak i tady zadní strana pravidel je právě onou přehledovou kartou. FFG na své hráče myslí, v tomto ohledu by se mohlo CGE od FFG učit :)


Vít Procházka | Sales representative
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

17.10.2018 07:01:23

Deka
Úplně slyším, jak se ze skříně vytahuje deka...

--------------------------------------
Deskoherní Inkvizitor
Zakládající člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

17.10.2018 09:55:58

Civka
Asi si vypráskám pár argumetů do videa, co plánuju točit s Eyronem, ale nedá mi to. Hned na úvod - ta hra je dobrá a vlastně mě baví (po první hře jsem měl dost rozporuplné pocity, ale už je to lepší). Ten mechanismus s kartama je výbornej.
Ale tohle prostě není civilizační hra. Nemá to vůbec civilizační feel, vůbec nemáte pocit, že se vám něco nějak zásadně rozvíjí. Za mě je to hezká area control hra a rád si ji zahraju, ale když budu chtít civilizační hru, tak si zahraju Clash of Cultures. A i Vláďova civka je daleko civilizačnější. Případně si vyhradím celej den a zahraju si AH Civku. Civilizační hra má za mě mít určitej epic feel, doteď si některé partie AH Civky pomatuju po létech. Ten tu prostě není. Takže dobrá hra, ale za mě špatná civilizační hra, protože pocit, že něco fakt buduju, z toho nemám...

CEO REXhry a PlanetaHer.cz

17.10.2018 10:06:45

Cardinalle
Protože u PC verze mi chybí ta "společenská" část deskových her? A nebo proto, že PC verze mně zabere 15+ hodin? :)
Miluju PC Civilizaci (do 4. dílu, další už jsou takové.. "jiné") a miluju civilizační hry, které se hrají 5 hodin. Ono to totiž člověku při tom hraní vůbec nepřijde. Toto ovšem opravdu není civilizační hra. Tato krabice mate tělem, ale v tom horším smyslu.

Hra má moc pěkný herní mechanizmus, ale není to Civilizace :)

17.10.2018 10:42:32

Civka
Už jsem se těšil na řádné vlnobití v deskoherním rybníčku a nakonec je to "i přes to všechno" dobrá hra. Ok. Recenze na BGG a jinde, včetně příspěvků od hráčů nesou však jedno důležité "ale": není to civilizační hra, chybí pocit budování atd. Otázkou zůstává, je to dobré pro hru, co má být ze své podstaty civilizační? FFG se to pokouší udělat přístupnější a svižnější, což je asi fajn a já si hned zafantazíruji- třeba je to prostě základ, a dají se očekávat rozšíření, které z té hry udělají "civilizační". A tady to může narazit. Takže za mě zatím nic, a až se objeví rozšíření tak uvidíme jestli bude mít smysl kupovat CZ verzi.

17.10.2018 10:46:08

Kajousek
Ale veď ja píšem v 2. odstavci, že to nie je "pravá Civka" :)
No je to veľmi dobrá hra, síce nie budovateľská, skôr závodná, a má iba "nádych" civ. hry, ale dá sa dohrať do 2 hodín. Z tohto pohľadu je to naozaj veľmi dobrá hra.

Ak niekto očakáva epickú budovateľskú Civku, tak to tu nenájde, to je pravda. Ale epická Civka trvá dlhé hodiny, a ak mám hrať epickú stolovú hru 6 hodín, zahrám si Twilight Imperium. Ak chcem hrať epickú Civku, zahrám si PC verziu. A ak chcem kratšiu "civkoidnú" hru, zahrám si túto novú Civku. Toť môj pohľad. :)

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

17.10.2018 11:45:33

Není Civilizace jako Civilizace
Já sem hrál zatím 2 hry a jednoduše se mi to líbí. Jako hra. Jako Civilizační hra to neobstojí a tady už se dostáváme k tomu, jestli nám FFG vůbec slíbili civilizační hru. Dostali jsme hru s licencí CIVILIZACE.... Líbí se jako hra? Líbí. Je přístupná pro široké publikum? Je. Bohužel licence je brutálně zavádějící v tom, co od toho budou zkušenější hráči očekávat. Ale, vzhledem k tomu, kolik se jich prodá, tak je to vlastně dobře. Aspoň si jí zahraje víc lidí, než tu předchozí, kterou podle mě tak 70% kupujících koupilo jen kvůli značce a buhví, jestli jí vůbec "rozchodili".
Michal Ekrt | Board Games Brand Manager
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

17.10.2018 14:00:08

Srdcom civkar
Nieco k téme. Na pc som nikdy žiadnu civku nehral. Ja som na starej civke deskoherne vyrástol, je to asi 6 ci 7 rokov. Bola to naša prvá stolová hra (asi preto že ju predali všade) tak sa vybrala práve táto hra bez toho, aby naša trojčlenná skupina mala nejaké predchádzajúce skúsenosti s deskovkami. Hrávali sme ju min. rok a pol v kuse (rozumej aspoň raz za týždeň) , jednak sme ďalšiu inú hru nemali a jednak nás bavila aj keď bola zdĺhavá (ešte dodnes si pamätám ako som k nim chodil na 19:00 a odchádzal po polnoci). Zdĺhavá bola ale na oplátku dávala veľké možnosti, epické boje a dobývanie hlavného mesta, atómová bomba, spolčenie sa s hráčom a spoločne zničiť súpera. V 3-4 hráčoch super hra. Keď po skončení hry sa človek pozrel na mapu, aj videl že niečo vybudoval. Milovali sme ju a prosili boha o českú druhú expanziu. Skupina sa rozpadla hra bola kamarátova a ja som ostal sám s priateľkou na deskovky. Keďže hra do dvojky nebola bohvie čo, už som si ju nekúpil (a áno, 50percent tomu dopomohla len nečeská 2.expanzia). Teraz na ohlásenie New Dawn, presne ako píše Michal-BF som mal naozaj veľké očakávania, nová civka juchuuu, snáď bude dobre hrateľná do dvojky, som tajne dúfal. Kukal som lets playe, čítal pravidlá, diskusie, recenzie a pýtal sa na názory hráčov čo hru hrali a stále som bol viac presvedčený že toto nie je hra pre mňa. ALE preto, že už som hrával dva roky v kuse, brutálnu epickú civilizáciu, kde sa dalo robiť takmer čokoľvek a tak nejak to mám zafixované že toto je civilizácia. Tak som trošku naozaj sklamaný. ALE keby som nepoznal, resp. by neexistovala sidova stará civka, viem že by sa mi táto hra minimálne páčila. Ako píše Michal aspoň sa dostane širokému publiku. Mojou "chybou" je, že ma vychovala stará dobrá civilizácia, som náročnejší hráč čo si hry do zbierky veľmi dlho vyberá a musia naozaj stáť za to, musia byť komplexné, variabilné, čím viac možností akým smerom sa v hre vydať, tým lepšie.. A toto je naozaj taký rýchli area control, ktorý je určený pre všetkých tých, ktorý keď nás sledovali hrať starú civku, len krútili hlavami, že sme blázni. A tých bolo neúrekom :)))))))))))

Mia san mia...

17.10.2018 15:19:08

Za mě super
Dnes jsme zahráli (zatím odehraná jedna partie) a hra je fajn už se těším až zahrajeme znova (licence jsou mi fuk, na PC jsem nikdy civku nehrál, od staré deskovky mě zkušenější hráči odrazovali že je dlouhá a složitá že nemám vůbec pořizovat, poslech jsem. Takže tohle je první civilizace co jsem kdy hrál a je vážně SUPER).
______________________
hráč a drobný sběratel
hlavní tvůrce Facebookové stránky POD VÍKEM

18.10.2018 02:03:46

Vybíráme z Bazaru

Bloodborne: The Board Game – Mergo's Loft
Bloodborne: The Board Game – Mergo's Loft
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas