Recenze

Autor: Wapno | 10.2.2024 | 0

Hra nejprve vypadá velmi zábavně a napínavě, ale velmi brzy se dostaví totální frustrace z bezpočtu proher a v podstatě čekání na to, až přijdou karty tak, abyste mohli daný scénář vyhrát. TOTO NENÍ VÝZVA, jak jsem se často dočetl. Toto je o velké náhodě a  i když budete taktizovat a počítat karty jak chcete, ani s nejlepší taktikou to nevyhrajete, když nepřijdou karty, které potřebujete. Né, že by se tolik karet nehodilo, ale máte například scénář, kdy musíte obětovat zbraně. A pokud si je nenalížete z doplnovacího balíčku (potřebujete minimálně 3 další k té základní, kterou již máte), tak to splnit prostě nejde. A čas dolízávat si balíček nemáte. Zhruba po 6. kole začne být hra téměř neúnosná a pokud nepřišly karty, které potřebujete, už nebude čas na to si je dolízat, viz dále.

Systém hraní je totiž navržet tak, že máte dobírací balíček, stůl a odhazovací balíček (normálka). Jakmile si nemůžete dobrat 5 karet, zvyšujete lvl zombií a do odhazovacího balíčku přidáváte počet karet zombií dle aktuálního zvýšeného levelu (nikoliv počet zombií). To znamená, že přidáte třeba 6 karet, přičemž na nich může být 2×1 zobie, 3×2 zombie a 1×3 zombie. Řídí se to hierarchicky – balíček zombií je setříděn tak, že nahoře jsou karty s 1 zombií (těch je 5, pak je snad 5 se dvěma zombiemi a tak dále a karty zombií prostě přidáváte svrchu).

Po 6. kole se vám tedy běžně stane, že si třeba líznete 3 karty zombií a hrací karty máte jenom dvě. Pokud nemáte vyloženo na stole něco, čím je kosit, rovnou jste skončili, i když máte nabitý pakl, jak chcete. Pokud máte něco na stole, tzn. že máte v odhazovacím balíčku málo karet, je problém ještě větší a můžete si dolíznout klidně 4 až 5 zombií a žádné hrací karty. Opět to znamená okamžitou smrt. Nebo se ubráníte jednou s tím, že vybuchne bomba, asi nejúčinnější zbran, ale další kolo to tam máte znova podobně. Na dobírání karet z dobíracího balíčku můžete zapomenout.

Nejlépe to uvedu na příkladech:

Začínám s 1 zombií, tu ještě v pohodě zabiju. Jakmile mi dojdou karty tak, že nemohu dolízat, zvýším úroveň zombií a přidám 2 karty zombií – a tedy 2 zombie. Pokud se mi stane, že jedna nebo obě zombie zůstanou například v kartách, které jsou 4 (a nemohu tedy dobrat do 5 karet), tak opět zvyšuji úroveň zombií na 3 a přidávám do odhazovacího balíčku další 3 karty zombií, přičemž, jak jsem psal, můžu mít další dvě karty zombií třeba v těch 4, které jsem si ještě ani nestačil dobrat. Pokud mám na stole nějaké karty, znamená to, že většina mých karet budou jenom zombie. Samozřejmě nejprve dolíznu ty 4 a k nim přidám 1 z nového balíčku, který vznikl zamícháním odhazovacího balíčku se 3 přidanými kartami zombií. Celkem mám tedy v balíku 5 zombií a to jsem teprve ve 3. kole. Přičemž, pokud se mi nepovede ty zombie zabít, ale jenom jim utéct, karta zombií jde do odhazovacího balíčku (to platí i v případě, že je karta se dvěma zombiemi a jednu zabiju a druhé uteču).

Dále, posuneme se třeba do 6. kola. Situace je taková, že jsem neměl čím zabít zombie, takže mi třeba 3 karty s celkem 4 zombiemi přistály v odhazovacím balíčku a zároveň mám 4 karty na dobrání, mezi nimiž jsou další 2 karty zombií, takže mám pořád 5 karet zombií v ruce. Je konec kola a opět zvyšuji level na 7 a přidávám tedy do odhazovacího balíčku dalších 7 karet zombií, kdy už se jedná určitě o karty se dvěma a třemi zombiemi. V tuto chvíli mám už totálně zaplevelený balíček kartami zombií a nemůžu mít vůbec šanci se jich zbavovat, pokud mi extra super nechodí karty. Pokud mi nechodily ani karty z dobíracího balíčku, je to to samé a pokud jsem si i špatně lízal zamíchaný odhazovací balíček, tak také nemám šanci.

Do toho můžete zachraňovat přeživší pouze 1 kartou, a zachráníte tedy pouze jednoho za kolo. Například tedy scénář 2A nelze udělat dříve než za 4 kola, kdy je úroveň zombií rovna 5. A to se vám vůbec nepodaří, pokud si nenalížete z doplnovacího balíčku zbraně.

Ještě doplním, že karty z doplňovacího balíčku jdou z drtivé většiny na stůl, nikoliv do odhazovacího balíčku, který byste potřebovali zvětšit o hratelné karty. K jejich aktivaci na stole jsou pak potřeba další karty a ty jaksi nemáte když máte balíček zaplevelený zombiemi nebo takové karty potřebujete použít pro likvidaci zombií nebo plnění úkolů.

A i když už se vám fakt podaří mistrovský kousek, kdy máte v odhazovacím balíčku třeba 3 karty zombií, na stole je máte 3–4 a tedy v dobíracím balíčku téměř nic a spustíte bombu, která zabije všechny zombie na stole a v odhazovacím balíčku a radujete se, že jste to celé tak krásně zlikvidovali, jste stejně z drtivé většiny v situaci, kdy právě v takovou chvíli musíte opět míchat, a tedy zvýšíte úroveň zombií a přidáte moře karet do balíčku. Takže vše, co jste právě zabili, se hned vrátí. O to otravnější je pak situace, kdy si v novém tahu líznete 3 karty zombií třeba ještě se 2 až 3 zombiemi na kartě a rovnou končíte.

Než jsem napsal tuto recenzi, hrál jsem 12 her scénáře 2A a žádnou partii jsem nevyhrál. S různými taktikami, styly apod. Jediné, co se osvědčilo a přivedlo mě téměř k vítězství, byly různé postavy. Myslel jsem si, že každý scénář musí být hratelný s jakoukoliv postavou, ale není tomu tak. Některé se hodí více na určité scénáře a naopak za některé jsou určité scénáře úplně nehratelné.

Ještě upozorním na to, že máte k dispozici dvě zranění, než přijde smrt. Pokaždé když vás karta zombie zraní, je automaticky zabita. Říkám záměrně karta – pokud máte na stole kartu se 3 zombiemi, tak pořád způsobují jenom 1 zranění a celá karta umírá. Ale pokud se takové karty chcete zbavit, musíte se vypořádat se všemi třemi zombiemi, a pokud jednu z nich nezabijete, stále vám způsobí zranění a pokud jedna z nich má být odložena (do odhazovacího balíčku), pak tam putuje také celá karta klidně se třemi zombiemi, i když jste dvě z nich zabili. Někdy je tedy výhodné nechat se zranit kartou se 3 zombiemi a zabít ty s menším počtem. Je to trochu výhoda, že je to takto bráno, ale nakonec mi nikdy výhru nepřinesla. Každopádně třetí zranění je smrt a způsobů uzdravení moc není.

Možná na konec ještě malá poznámka k tomu scénáři. Hlavní výhodou u zachránění přeživších je to, že si berete kartu z doplňkového balíčku přímo do ruky (tzn. nemusíte ji nejdříve odhalit za 1 kartu a následně zaplatit náklady v podobě jejího získání, což můžou být 1–3 další karty). To je obrovská výhoda a hlavní taktika, jak se dostat k velkému počtu hratelných karet. Toto ale v tomto scénáři nelze použít, což z něj možná dělá nejtěžší scénář, protože hlavní výhoda hráče odpadá. Ale díval jsem se na zadání dalších scénářů a i kdybych řekl, že to posuzuji příliš tvrdě vzhledem k tomu, že hodnotím podle nejtěžšího zadání, pořád si stojím za tím, že zombie se obnovují strašně rychle, není dobře upraven limit, kolik si jich nalížu do hry, a hra je tak opravdu velmi o náhodě a v podstatě se čeká na hratelnou variantu.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Hru neznám, ale pokud je to opravdu taková beznaděj, jako píšeš, není možné, že sis špatně vyložil nějaké pravidlo? Třeba se ti tu ozve ještě někdo, kdo má s hrou zkušenosti :)

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB a REXher

10.2.2024 15:52:41

Ahoj, hele hrál jsem už více scénářů a můžu to, co jsem psal spíš potvrdit. Jen chci říct, že jsem to nepsal kvůli tomu, abych řekl, že ta hra je hrůza, ale kvůli tomu, aby měli lidi správnou představu, jak se ta hra hraje a to, že je velice o náhodě. Já jsem totiž bohužel dostal opačnou recenzi ve smyslu: hra je vážně těžká a nedá ti vydechnout, máš tam deck-building a stavíš si svůj balíček a zároven kosíš zombie a znělo to fakt dobře. Bohužel realita je o dost jiná. Chtěl jsem tedy lidem otevřít oči, než si to koupí.

Realita je taková, že z dobíracího balíčku nestartovních karet každé postavy stihneš za 1 hru nabrat tak zhruba 5-7 karet maximálně a je jich tam mraky (třeba 50). Já měl za to, že to bude něco jako připomínající spíš tower defence. Takže mám na začátku slabý balíček a stavěním dokážu odolávat větším hordám zombií a plnit si i úkoly. Ale tady to tak není. Po 6 vlně nemáš skoro šanci at sis nabral jakékoliv karty. To bys je musel brát po 2 a neutrácet za ně ty akční karty. Protože prakticky všechno, co nabereš utratíš na zničení zombií a další kolo je tam máš všechny zpátky +ty nové + ty, které si ještě nevybral ze svého balíčku (když ti zbyde třeba ruka se 4 kartami, 3 z toho jsou zombie, tak stejně musíš posunout úroven zombií o 1 a přidat třeba 7 karet. Jenže tím, že 3 už máš v té nedobrané ruce, tak jich vlastně přidáš 7 nových a není to tak, že bys měl ve vlně 7 logicky 7 zombií v balíku, ale máš jich tam 10). Takže si vezmeš ruku se 4 kartami, z toho jsou 3 zombie, dobereš si další kartu z nově zamíchaného balíčku a to je třeba taky zombie. Máš 4 zombie na stole a jednu akční kartu k hraní. Úplný nesmysl. 

Můžeš se na to připravit tím, že si vyložíš karty na stůl k použití později, ale pak máš samozřejmě v balíku pár karet a samé zombie. A kde je pak teda ten deckbuilding?? A navíc to končí tak, že se těchto zombií zbavíš tak, že máš všechna zranění a použiješ všechny zbraně nebo bombu a seš úplně hotovej a pokud ti nepřijdou karty na splnění úkolu, tak si prostě dohrál, protože už to nemáš čím odrážet. Ty zbraně mají munici a pak se ničí navždy. Některé jdou do discardu, ale ty zase nejsou téměř účinné.

Závěrem. Ta hra je těžká až nehratelná a zároven více o náhodě podle toho, zda jste v rámci úkolu povinni získat z dobíracího balíčku nějakou kartu nebo karty. Což bylo v dost misích. Příklad: zachránit 4 přeživší, přičemž musíte za každého utratit PŘIPRAVENOU zbran. To znamená, že z dobíracího balíčku musíte vytáhnout alepson 3 zbraně a připravit je. Takový scénář jsem vyhrál na asi 17tý pokus. Protože pokud Vám ty karty z dobíracího balíčku nepřijdou, tak to prostě neuděláte. Povedlo se mi to za jedinou postavu - tu která má kartu Raid a dokáže tak získat třeba plamenomet za tuto kartu místo 3 akčních.

Příklad lehkého úkolu při správném výběru postavy: zachránit 6 přeživších a mít připravenou kartu typu Facility. Pokud byste hráli za tu bábu, tak ta má kartu typu Facility přímo ve výbavě a úkol je vcelku slušně splnitelný. Povedlo se mi hned napoprvé a umím si představit, že byste mohli mít takovou 70% úspěšnost výhry tohoto scénáře s tou bábou. Pokud si jí ale nevezmete, tak zachránit 6 přeživších a prohledat balík, dokud nenarazíte na takovou kartu je velmi o náhodě. Namátkově jsem si zkoušel ten balík míchat a karty tohoto typu jsem měl někdy třeba až na 10, 15 té pozici. To není možné vůbec dosáhnout.

Ta hra je opravdu hodně o náhodě, kterou diktuje úkol dle nutnosti dobrat si kartu/y z dobíracího balíčku. Obtížnost lze trochu snížit a dá vám to o 1 kolo více času nebo house rules. Víc už k tomu neřeknu, ale měl jsem diametrálně jinou představu o té hře a hodně mě to zklamalo. Jediný klad té hry je v tom, že když už jste zkušení, tak jednu hru zahrajete za cca 15-20min i s mícháním a přípravou.

Coop mod je spíš výsměch, každý hráč má svůj balík a své zombie a plní stejný úkol (karty jsou samozřejmě stejné). Všichni vyhrají když všichni hráči splní úkoly daného scénáře. Asi jediná výhoda je, že si můžete kosit zombie napříč hráči, ale tohle pravidlo jsem se nikde nedočetl, domnívám se, že to tak je, jinak by ten coop nedával už absolutně smysl.

22.2.2024 14:36:38

Vybíráme z Bazaru

Red Rising Collector's edition
Red Rising Collector's edition
Akt. cena: 25 €
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas