Přehledovka menších a středních sólo her

Autor: puma725 | 10.2.2021 | 47

Posledních pár let jsem se mimo jiné zaměřil na menší a střední hry pro jednoho. Zejména po celém dni práce na chalupě, kdy děti usínají, televize ani internet nejsou k dispozici, je tento typ her příjemným závěrem dne. Co musí taková hra splňovat

  1. Musí být krátká nebo středně dlouhá – maximálně do 60 minut.
  2. Nesmí mít extrémně složitá pravidla – procházet 30 stran pravidel není úplně můj šálek kávy.
  3. Přesto ale musí být zajímavá a přiměřeně obtížná – pokud prohraji, mělo by to být spíše mojí chybou a nikoli tím, že šla jen špatně karta.

Aktuálně mám otestováno přes 30 her a dalších více než 20 je připraveno na poličce, až na ně přijde nálada. Najít je v současné herní džungli mi dalo dosti práce, proto jsem se rozhodl udělat tento ucelený přehled. K jednotlivým hrám uvádím pouze hrubý popis zaměřený na základní aspekty dané hry, proto tento článek berte spíše jako rozcestník s tím, že detailní recenze nebo pravidla lze zpravidla již nalézt jinde (pozn. red.: např. právě zde na ZH). Přehled rozhodně není kompletním seznamem toho, co v této oblasti existuje, proto budu rád, pokud mi dáte další tipy nebo doplnění, případně návrhy na rozšíření seznamu.

Co v tomto článku najdete a nenajdete?

Jak jsem již zmínil, naleznete zde spíše kratší hry. Jedná se jak o hry, které byly originálně vytvořeny jako sólo hry, ale i kooperativní hry, které lze hrát sólo (např. Pandemic) nebo hry pro více hráčů, ke kterým existuje zajímavá sólo verze (např. Puerto Rico). Na seznamu jsou jak hry dostupné v běžném prodeji, tak PNP hry nebo klasické deskové hry dostupné online.

Naopak nenajdete zde únikovky (pozn. red.: ty najdete ve starším Pellyho článku), RPG, roll-and-write hry, hry s délkou hraní nad 60 minut ani hry pro více hráčů, které mají sice sólo verzi, ale hrajete proti virtuálnímu hráči (AI).

Hry jsem se snažil rozčlenit do skupin buď podobných her, nebo her ze stejné série. V rámci skupiny jsou seřazeny dle mého hodnocení – zajímavější hry jsem dal spíše na začátek seznamu. Celkový seznam začíná delšími a složitějšími hrami a končí spíše malými a jednoduchými hrami. Ke každé hře pak uvádím následující údaje:

  • Délka: přibližná délka sólo hry.
  • Popis: krátký popis, ze kterého byste si měli udělat představu, o co ve hře jde. Zmiňuji zde zejména hlavní aspekty hry. Rozhodně se nejedná o detailní pravidla, protože ta lze většinou najít na ZH nebo BGG.
  • Variabilita: znovuhratelnost her daná množstvím rozšíření, případně variabilitou jiných prvků hry. Tj. jak moc lze danou hru hrát opakovaně, než se „ohraje“.
  • Hodnocení: moje zkušenost s hrou. Pokud hodnocení není uvedeno, jedná se o hru, kterou jsem ještě nehrál, ale zaslouží si být na seznamu (pravidla vypadají zajímavě a osobně ji mám „na poličce“ na příští období).
  • Dostupnost: kde najít některé doplňující materiály (PNP materiály, nestandardní pravidla, online verze atd.)

Použité zkratky:

  • ZH: Zatrolené hry
  • BGG: BoardGameGeek
  • PNP: Print And Play, hra ke které si stáhnete podklady, vytisknete a sami si ji vyrobíte

Index her

Zde tabulka se seznamem všech her, které jsou v tomto článku. Tituly jsou zároveň odkazy na vstup v seznamu.

Název hry

Délka (min.)

Hry „typu“ Pandemic

 

Pandemic

45–60

Forbidden Sky

45–60

Zakázaná poušť

30–45

Horrified

45–60

Sub Terra II: Inferno's Edge

45

Pandemic: Hot Zone – North America

30

Solar Storm

60

Thunderbirds

60

Ghost Stories

60

Sub Terra

60

Zakázaný ostrov

30

Série Onirim

 

Aerion

30

Castellion

30

Nautilion

15–30

Sylvion

30

Onirim (2nd edition)

15

Urbion

15

Hry s časovým limitem

 

Flatline

30–45

FUSE

15

Meteor

15

Proving Grounds

30–45

Série Patchwork / Zahrada

 

Zahrada

45–60

Indian Summer

15–45

Spring Meadow

15–30

Patchwork

15–30

Worker-placement hry

 

Under Falling Skies

30–45

Maquis

15–30

Deep Space D-6

30

Mix delších her (30 a více minut)

 

Puerto Rico

45

The Lost Expedition

30–45

Rising 5: Runes of Asteros

30–45

Planetarium

45

Ming Voyages

30

Inspector Moss: House Arrest

30

Deck-buildingové hry

 

Freitag

30

Palm Island

15

Hry typu Poskládej a oboduj

 

Micro Rome

30

Squire for Hire

15

Tour Guide

15

The Architect

15

Hry podobné pasiánsu

 

5×15

15

SOS Titanic

30

Tranquility

15–30

Spirits of the Forest

15–30

Mix kratších her (do 30 minut)

 

Antinomy

15–30

Space Park

15–30

Finished!

30

Assembly

15

Elevenses for One

10

Marooned! A Solo Game of Survival

15

Obelisk

15–30

Project Dreamscape

15–30

12 Patrols

15

Royal Espionage

30

Hands of Time

15

Raiders in My Pocket

15

Hry typu „Pandemic“

Jedná se o hry, které mají herní plán, po kterém se pohybují postavy. Ty na jedné straně snižují nebo se vyhýbají nebezpečí, na druhé straně se snaží splnit určitý globální úkol. Velmi často mají jednotlivé postavy speciální role umožňující jim speciální akce. Po tahu každé postavy se zpravidla určitým mechanismem zvyšuje míra nebezpečí nebo dějí různé negativní akce.

Pandemic

Délka: 45–60 min.
Popis: Tuto herní legendu snad ani nemusím představovat. Mapa světa s 48 městy, po které se postavy pohybují, snižují míru infekce (barevné kostičky, které přibývají po tahu každého hráče), staví výzkumné stanice a předávají si karty měst s cílem nejít lék na 4 různé nemoci (získat vždy 4 karty odpovídající městům z dané oblasti).
Variabilita: 3 velká rozšíření, každé obsahující několik modulů.
Hodnocení: Top kooperativní hra, která skvěle funguje i v sólo verzi. Podíl náhody není příliš velký a hra stojí primárně na dobře rozmyšlené strategii. Díky několika rozšířením má hra velmi vysokou variability.

Forbidden Sky (Zakázaná obloha)

Délka: 45–60 min.
Popis: Z kartiček postupně stavíte létající plošinu. Postavy se po plošině pohybují, staví elektrické komponenty a propojují je do kruhového elektrického obvodu. Po každém tahu postavy se projevuje nebezpečí v podobě blesků (ubírají životy) nebo větru (posouvá s postavami po plošině a ubírá jim lano, pokud přepadnou přes okraj plošiny).
Variabilita: postavy a kartičky plošiny (každá z 36 karet je jiná).
Hodnocení: Velmi těžká hra. Protože nebezpečí v podobě blesků a větrů se objevuje jedno za druhým (z 15 kartiček je 6× blesk a 4× vítr), jste za každou chybu silně potrestáni. Na druhou stranu pokud důsledně rozmýšlíte, jak využít kartičky, které máte, kde a jak se nejlépe vyhnete nebezpečí a jak celkově postavíte plošinu, aby vám vyšel uzavřený obvod, vítězství je téměř jisté. Vzhledem k vysoké pravděpodobnosti nebezpečí je náhoda v této hře relativně nízká. Různost kartiček a 6 postav pak dává překvapivě velkou variabilitu. Testováno primárně se 2 postavami.

Zakázaná poušť

Délka: 30–45 min.
Popis: Herní plán 5×5 kartiček představující poušť, jedna chybí (oko písečné bouře). Nebezpečí se projevuje v podobě žetonů písku, které se přidávají na kartičky (na jedné jich může být klidně i 5 až 10 najednou). Oko bouře se pohybuje, čímž se mění i herní plán. Postavy se po poušti pohybují, odhazují písek, odkrývají kartičky a snaží se postupně najít 4 části létacího stroje a odletět s ním.
Hodnocení: Středně těžká hra, ve které pokud chcete vyhrát, musíte mít rozmyšlenou strategii. Herní plán se mění, proto musíte strategii průběžně adaptovat. Náhoda je zde šikovně eliminována tím, že pokud otočíte políčko, které neukazuje umístění částí stroje, dostáváte jako kompenzaci předmět, který vám umožní udělat speciální akce. Testováno primárně se 2 postavami.

Horrified

Délka: 45–60 min.
Popis: Herní plán města s 26 políčky, po které se pohybují postavy, sbírají předměty a pomocí nich se snaží zlikvidovat tradiční monstra jako například Drákulu, mumii nebo Frankensteina. Vedle toho pomáhají vesničanům dostat se bezpečně domů. Monstra naopak postavy nebo vesničany honí a útočí na ně.
Variabilita: V základní hře je 6 různých monster a 7 postav. Vedle toho fanoušci vytvořili cirka 10 dalších monster, 10dílnou příběhovou kampaň nebo 5 postav ze seriálu Scooby-Doo.
Hodnocení: Excelentní hra s jednoduchými pravidly. Její největší předností je velká variabilita, protože každé monstrum má jiný systém, jak jej pomocí předmětů likvidujete. Například musíte na určitých místech něco zlikvidovat, postupně přemísťujete žetony na správná místa nebo sbíráte určité předměty. Díky velkému množství a různorodosti monster a postav má hra velmi vysokou variabilitu.
Dostupnost: Materiály fanoušků na BGG.

Sub Terra II: Inferno's Edge

Délka: 45 min.
Popis: Postupně prozkoumáváním sestavujete chrám složený z 30 kartiček s chodbami, vyhýbáte se nebezpečí (strážci, láva, padající kamení nebo pasti) a hledáte 3 klíče. Poté co položíte poslední chodbu, naleznete svatyni, ve které klíči odemknete artefakt, se kterým musíte uniknout ven dříve, než se chrám zřítí.
Variabilita: Ve hře je 10 postav s různými schopnostmi.
Hodnocení: Velmi zdařilá hra navazující na první díl. Hra má střední podíl náhody – hod kostkou nebo kartičky chodeb, které si vytáhnete. 10 postav zaměřených různým směrem (léčení, stavba chrámu, ničení strážců, pasti atd.) dává jejich různým kombinováním střední úroveň variability. Testováno primárně se 3 postavami.
Dostupnost: Tabletopia. PNP na BGG (bez grafiky).

Pandemic: Hot Zone – North America

Délka: 30 min.
Popis: Jedná se o klasický Pandemic, pouze v osekané verzi. Obsahuje pouze 4 postavy, 24 políček, 3 choroby a je bez výzkumných stanic. Jinak se jedná o stejnou hru.
Variabilita: 7 rozšiřujících kartiček krize. Fanoušky vytvořené rozšíření Anti-vaxxer.
Hodnocení: Jedná se o menší hru, ve které nehledejte sofistikovanější strategie. Pokud si ale chcete zahrát Pandemic, máte méně času a nechce se vám jít do větší hry, pak je toto ideální volba.
Dostupnost: Tabletopia. PNP verze na stránkách Z-Man games. Pravidla rozšíření Anti-vaxxer na BGG.

Solar Storm

Délka: 60 min.
Popis: Pohybujete se po vesmírné lodi složené z 3×3 kartiček, získáváte zdroje (4 typy kartiček), pomocí kterých místnosti opravujete a snažíte se odklonit energii ze všech 8 krajních místností do prostřední. Bouře vám mezi tahy poškozuje loď (každá místnost má až 3 kostičky určující stav poškození). Každá místnost má speciální akci, kterou v ní lze vykonat.
Variabilita: Rozšíření v podobě alternativních kartiček místností (jiné akce).
Dostupnost: Tabletopia.

Thunderbirds

Délka: 60 min.
Popis: Tajní agenti se pomocí speciálních vozidel pohybují po světě (11 políček) a sluneční soustavě (dalších 7 políček) kde plní různé mise. Každá mise se plní na určitém místě hodem 2 kostek s tím, že určité postavy nebo vozidla na dané lokaci přidávají bonus k výsledku hodu. Za splněné mise se získávají žetony, které lze jednak použít na speciální akce (opakovaný hod, bonus k hodu kostkou, extra akce atd.) a jednak se pomocí nich plní 3 hlavní úkoly hry.
Variabilita: Ke hře existují 3 rozšíření.
Dostupnost: Tabletopia.

Ghost Stories

Délka: 60 min.
Popis: 3×3 herní pole, která reprezentují Čínskou vesnici. Na tu útočí duchové, kteří se pomocí kartiček objevují na čtyřech stranách herního plánu a blíží se k vesnici. Hráči se pohybují po políčkách vesnice, využívají jejich speciální akce a vymítají duchy. Pokud ducha včas nezničí a ten dojde až k vesnici, přichází negativní efekt. Na konci balíčku cirka 50 karet je boss, kterého musí porazit.
Variabilita: Ke hře existuje několik rozšíření.

Sub Terra

Délka: 60 min.
Popis: Předchůdce hry Sub Terra II: Inferno's Edge s podobným herním principem. Postupně prozkoumáváním sestavujete jeskyni z 65 kartiček s chodbami, dokud nenaleznete východ a neutečete. Vyhýbáte se při tom různým nebezpečí (nepřátelům, padajícímu kamení nebo plynu).
Variabilita: Již v základní hře je 8 postav s různými schopnostmi. Dále existují 3 rozšíření, každé má několik modulů (postavy, chodby atd.)
Dostupnost: Tabletopia. PNP základní hra na BGG.

Zakázaný ostrov

Délka: 30 min.
Popis: Herní plán složený z 24 kartiček představující ostrov v přibližně čtvercovém tvaru. Kartičky se potápějí tím, že se nejprve otočí a následně odstraní. Postavy se po ostrově pohybují, vysouší políčka a snaží se postupně získat 4 artefakty a odletět s nimi vrtulníkem.
Variabilita: Existuje několik fanoušky vytvořených variant přidávající role, speciální akce k artefaktům nebo složení ostrova.
Hodnocení: Tuto hru přidávám spíše pro kompletnost celé série Zakázaný Ostrov – Poušť – Obloha. Jedná se o jednoduchou hru, ve které je nemalý podíl náhody. Ve většině situací jsou vaše akce relativně přímočaré. Průběh také velmi závisí na to, jaké vám přijdou karty.
Dostupnost: Materiály fanoušků na BGG.

Série Onirim

Velmi zdařilou sérií jsou hry navazující na původní Onirim. Jejich největší výhodou je, že byly primárně vytvořeny jako sólo hry (často s možností hry 2 hráčů). Hry mají velmi specifickou grafiku, které je zasazuje do snového světa. Většina her z této série má i několik rozšíření (jsou vždy součástí základní hry), které zvedají jejich variabilitu. Samotné hry se pak velmi liší a každá stojí na jiném základu – deck building, roll and move atd.

Aerion

Délka: 30 min.
Popis: Vychází z kostkové hry Yahtzee. Ve hře je 6 oddělených balíčků karet, každý odpovídá jiné kombinaci na kostkách (dvojička stejných hodnot, dvě dvojičky, trojička, postupka atd.) Házíte 5 kostkami a podle kombinace si můžete vzít kartu z daného balíčku. Karty představují jak komponenty, ze kterých stavíte létající stroje (materiál, nákres a posádku), tak pomáhají k opakovaným hodům kostkou nebo jiným akcím (v rozšířeních). Máte také možnost některou aktuální kartu odhodit a opakovat hod některými z 5 kostek. Pokud sestavíte všech 6 létacích strojů, než vám dojdou karty, vyhráváte.
Variabilita: Hra již v základu obsahuje 6 malých rozšíření měnících různé prvky hry. Rozšíření jdou libovolně kombinovat.
Hodnocení: Absolutně nejlepší hra z této série. Pokud máte rádi hry s kostkami, tak tuto musíte mít. Stojí sice na náhodě, máte ale různé možnosti jak s ní pracovat – odhodit kartu a opakovat hod, využít speciální kartu nebo výjimečně změnit hod na jedné kostce. Hra je proto především o přemýšlení nad téměř každým tahem a správně načasovaným využitím možností, které máte. Velké množství rozšíření pak nejen umožňují hrát hru vícekrát, ale také pozměňují pravidla s tím, že zachovávají základní koncept.

Castellion

Délka: 30 min.
Popis: Základem je cca 70 čtvercových karet, na kterých jsou 4 různé postavy ve 3 různých místnostech (všech 12 kombinací, každá několikrát) plus několik negativních karet nepřátel. Ty se dobírají a z karet místností se staví čtvercový hrad 6×6. Na začátku hry se určí 3 úkoly (pomocí kartiček se zadáním), které je třeba postupně splnit.  Úkoly jsou zpravidla vytvořit vždy několik konkrétních úseků 4×1 nebo 2×2 kartiček složených ze čtyř stejných postav nebo odstranění jedné nebo více řad hradu. Tvary místností jsou pak omezením při samotné stavbě, protože dvě místnosti stejného tvaru nelze přiložit vedle sebe. Pokud splníte postupně všechna 3 zadání, než se objeví dané množství nepřátel nebo dojde balíček, vyhráváte.
Variabilita: Hra má tři úrovně složitosti, které postupně přidávající speciální akce jak k postavám, tak k sestaveným tvarům. Dále pak již v základu obsahuje 2 menší rozšíření.
Hodnocení: Skvělé puzzle. Musíte kombinovat postavy, pomocí kterých plníte hlavní úkol a tvary místností, které dávají omezení na stavbu. Ve střední obtížnosti má již každá postava zvláštní akci (prohoď 2 kartičky, přemísti kartičku jinam atd.), čímž se zvedají kombinační možnosti a dobré plánování a taktika vede k vítězství. Náhoda je zde eliminována malým balíčkem 12 karet, kde je každá kombinace 1× a neobsahuje negativní karty. Nejvyšší obtížnost přidává i akce k sestaveným tvarům a je hodně obtížná.

Nautilion

Délka: 15–30 min.
Popis: Z 36 žetonů vytvoříte cestu, po které postupujete ze startu do cíle a sbíráte členy posádky, kteří jsou na žetonech vyobrazeni. Zároveň z opačné strany postupuje nepřítel, který je sbírá také a nesmí dorazit na start dříve, než vy do cíle. Figurkami pohybujete tak, že házíte třemi nestandardními kostkami (mají dvě 1 a 2) a ty přiřazujete sobě, nepříteli a majáku (speciální nepřátelské lokace generujíc negativní akce). Takto musíte nasbírat všech 9 členů posádky a dorazit do cíle.
Variabilita: Hra již v základu obsahuje 5 malých rozšíření měnících různé prvky hry. Rozšíření jdou libovolně kombinovat. Herní plán (žetony) se rozestavují náhodně.
Hodnocení: Tato hra posunula princip roll-and-move (hoď a posuň se) na úplně novou úroveň. Možnost přiřazovat 3 kostky a tedy si vybírat, spolu s možností manipulovat s náhodou (za žeton mohu hodit znovu, prohodit dvě políčka atd.) vytváří hru, ve které musíte opravdu přemýšlet a taktizovat. Ve hře stále zvažujete, jestli postupovat rychle, pak ale nemusíte stihnout nasbírat kompletní posádku, nebo pomalu, pak bude ale nepřítel rychlejší. Základní hra je více o náhodě. Hrajete-li s rozšířeními, máte mnohem více možností a hra je o taktice a přemýšlení nad téměř každým tahem.

Sylvion

Délka: 30 min.
Popis: Kombinace deck-buildingu a tower-defense ve které zachraňujete les před ohněm. V první fázi hry si vytváříte svůj obranný balíček karet tím, že vykládáte karty do 4 hromádek, jednu si berete a jednu náhodnou odhazujete. Pomocí balíčku pak vykládáte karty, kterými zastavujete postupující oheň přes plochu 4×4 políčka.
Variabilita: Hra má již v základu 2 rozšíření.

Onirim (2nd edition)

Délka: 15 min.
Popis: Karty si dobíráte z balíčku (76 karet) a vykládáte do řady. Dobírací balíček obsahuje zejména karty ve 4 barvách se 3 druhy symbolů (všechny kombinace, některé vícekrát). Karty vykládáte do řady tak, aby nebyly 2 stejné symboly vedle sebe. Přitom se snažíte vyložit 3 karty stejné barvy za sebou v řadě. Tímto způsobem musíte postupně odemknout 8 dveří. Vedle toho jsou v balíčku karty noční můry, které mají negativní efekt. Naopak karty se symbolem klíče lze využít k některým pozitivním efektům.
Variabilita: Obsahuje 7 malých rozšíření měnících různé prvky hry. Rozšíření jdou libovolně kombinovat.

Urbion

Délka: 15 min.
Popis: Karty si dobíráte z balíčku (76 karet) a vykládáte vedle 4 karet měst, kladné hodnoty na pravou stranu, záporné na levou. Cílem je vytvořit rovnováhu tak, aby se součet na obou stranách vyeliminoval do nuly. Tím město splníte a můžete vyměnit za další. Takto musíte splnit všech 12 měst, než balíček karet dojde.
Variabilita: Hra má 2 rozšíření.
Hodnocení: Tak jako u ostatních her z této série platí, že v základu je více o náhodě a teprve s rozšířením je zajímavé. Bohužel je však rozšíření málo a hra je poměrně hodně o náhodě.

Hry s časovým limitem

Tyto hry se zpravidla nehrají na kola, ale na čas. Buď celé, nebo jejich části, se hrají na daný časový limit. V rámci limitu můžete házet kostkami, vykládat karty a podobně.

Flatline

Délka: 30–45 min.
Popis: Volně navazuje na hru FUSE. V každém kole v rámci minutového limitu házíte kostkami a ty umísťujete na různá místa na herní plán a kartičky. Tím léčíte pacienty, snižujete rizika a získáváte jiné zdroje a výhody. Před spuštěním časového odpočtu probíhá plánování, co chcete během minuty dělat. Hází se totiž velkým množstvím kostek (v sólo verzi je jich 14 ve dvou barvách) a je mnoho míst, kam je lze umístit. Ke hře existuje i tematická mobilní aplikace pro časový odpočet a ukládání výsledků.
Variabilita: Hra nemá žádna rozšíření. Variabilita je dána pouze větším množství desek pacientů.
Hodnocení: Máte-li rádi kostkové a hry a hry s časovým limitem, toto je naprostý top, který skvělou hru FUSE posunul o řád dále. Ve hře se střídá „klidná“ plánovací fáze, kde plánujete, co a jak chcete v rámci „rychlé“ fáze (1 minuty) dělat. Možností kam dát 14 kostek (a někdy i 16) je opravdu hodně a správný plán plus okamžitá improvizace je základem. Jednotlivá kola hry, kterých je cca 10, se velmi liší. V některých se zaměřujete na eliminaci nebezpečí, jindy na léčení pacientů nebo získání zdrojů. Aplikace navíc dodává skvělou zvukovou atmosféru, není ale nezbytně nutná (stačí jakékoli stopky).

FUSE

Délka: 15 min.
Popis: Hraje se v časovém limitu 10 minut. Z pytlíku vytahujete barevné kostky (v 5 barvách), házíte jimi a umísťujete je na kartičky bomb, tak aby splňovaly na nich vyobrazená kritéria. Některá kritéria říkají, jakou má mít daná kostka barvu nebo hodnotu, jiná zase dávají do vztahu jednotlivé kostky (například že první a druhá kostka má mít stejnou barvu a druhá a třetí stejnou hodnotu). V časovém limitu je takto potřeba deaktivovat (splnit) cirka 20 bomb. Ke hře existuje i tematická mobilní aplikace pro časový odpočet a ukládání výsledků.
Variabilita: Hra má pouze pár rozšiřujících kartiček a dvě malá rozšíření.
Hodnocení: Desetiminutový adrenalinový sprint, ve kterém nemáte možnost se zastavit a děláte rychlá rozhodnutí kam kterou kostku dát, kterou obětovat nebo která bomba nejlépe doplní ty, co již máte. Aplikace opět dodává skvělou atmosféru, není ale nezbytně nutná (stačí jakékoli stopky). Jedinou nevýhodou je absence rozšíření, která by hru někam posouvala.

Meteor

Délka: 15 min.
Popis: Během 5 minut se snažíte raketou sestřelit 5 asteroidů dříve, než dopadnou na zemi. K tomu složí balíček 74 karet – rakety, energie a několik karet speciálních technologií. Pokud máte 4 karty raket nebo energií, které jsou všechny stejné nebo různé hodnoty / typu, můžete je odhodit a dobrat si 5 z balíčku. Tím zvyšujete počet karet v ruce. Pomocí rakety a odpovídajících energií pak sestřelujete asteroidy. Pokud stihnete do 5 minut sestřelit 5 asteroidy, vyhráváte.
Variabilita: Různé typy asteroidů.
Hodnocení: Velmi rychlá adrenalinová hra (pouze 5 minut) stojící na principu vyměňování kartiček. Variabilita hry je spíše menší a stojí pouze na různých typech asteroidů.

Proving Grounds

Délka: 30–45 min.
Popis: Kostková hra, ve které paralelně bojujete proti 6 nepřátelům. V každém kole se během 1 minuty snažíte na 8 až 11 kostkách naházet vhodnou kombinaci. Opakovanou hodnotou na více kostkách na nepřátele útočíte, singl znamená, že vás daný nepřítel zasáhl. Pro úspěšný zásah u daného nepřítele potřebujete určitý počet kostek dané hodnoty, někdy i barvy (několik kostek je barevných). Pokud postupně porazíte 8 nepřátel, vyhráváte.
Variabilita: Hra již v základu obsahuje 6 rozšíření.
Hodnocení: Během 1 minuty vybíráte kostky, kterými budete házet znovu a znovu, dokud nejste spokojeni s výsledkem, nebo vám nedojde čas. Aktuální hodnoty paralelně kontrolujete na to, co potřebujete u nepřátel a zda vám výsledek vyhovuje nebo nikoliv. Rozšíření pak ještě přidávají komplexitu formou speciální kostky nebo dalších kartiček.

Série Patchwork / Zahrada

Jedná se o skupinu 4 her vycházející ze stejného principu. Berete si různě tvarované dílky (jako pentomina, ale v různých velikostech) a těmi se snažíte co nejlépe zaplnit svoji desku.

Zahrada

Délka: 45–60 min.
Popis: Různě tvarované dílky (truhlíky s květinami) jsou vystaveny na desce 4×4 okolo které chodí zahradník (kostka). Vy si můžete vždy vzít dílek, který je v řadě nebo sloupci, kde se zahradník nachází. Dílky umísťujete na dva záhony 5×5 tak, abyste nezakryli bodované oblasti. Ze zaplněného záhonu získáváte body a berete si nový, prázdný. Po daném počtu kol spočítáte své skóre.
Hodnocení: Chcete-li atakovat vysoké skóre okolo 80 bodů, jedná se o těžkou logickou hru. Kombinujete jednotlivé dílky tak, abyste co nejrychleji zaplnili danou desku, zinkasovali body a mohli si vzít další. Zahradník, který chodí okolo desky, zvyšuje kombinační možnosti tím, že daný dílek, který jste si nevzali v daném řádku, si o pár tahů dál můžete vzít ve sloupci. Navíc se při bodování v určitých momentech dostávají některé bonusy. Až vše zkombinujete, můžete zpravidla rychle odehrát několik tahů a vidíte, jestli vše do sebe zapadlo nebo ne.

Indian Summer

Délka: 15–45 min.
Popis: V této hře máte jednu herní desku 8×9 políček, na kterou umísťujete různě tvarované dílky, z nichž každý má v sobě jednu díru. Pokud dílek umístíte tak, aby byl dírou vidět některý ze symbolů na desce, získáváte po zaplnění určité části desky bonusový žeton. Ty vám umožní speciální akce jako je extra tah, zaplnění 1 políčka atd. Celkově se jedná o závodní hru a během 10 tahů musíte zaplnit celou desku.
Hodnocení: Během 10 tahů musíte pokrýt plochu desky, na kterou potřebujete cirka 17 dílků s tím, že standardně umísťujete 1 dílek za tah. Celá hra proto stojí na vymýšlení jak dílky umístit tak, abyste mohli v maximální výši využít komba, dvojité tahy a bonusy, které pomáhají plochu zaplnit. Na rozdíl o hry Zahrada, kde musíte po celou herní dobu plánovat jak dílky zkombinovat, tato hra stojí spíše na dobře rozmyšlené počáteční rozehrávce. Samotná hra je tak velmi rychlá a 1 ucelená partie trvá okolo 15 minut. Případně můžete hrát sérii 3 partií a eliminovat náhodu vylosovaných dílků tím, že je využijete postupně všechny.

Spring Meadow

Délka: 15–30 min.
Popis: Tato hra je třetí v sérii Zahrada, Indian Summer a Spring Meadow a kombinuje principy ze dvou předchozích her. Ze Zahrady převzala desku, tentokrát 5×5, na které jsou vystaveny dílky, a vy si vybíráte ten, který je v aktuálním řádku nebo sloupci. Z Indian Summer zase dílky, které v sobě mají díru. Dílky umísťujete na velkou desku o šířce 10 políček tak, abyste nezakryli díry svišťů (resp. nejlépe tak, aby byli vidět skrz díru v dílku). Novým aspektem je zaplňování desky po řadách. Hra se hraje na pevný počet 20 kol a boduje se rychlost a množství s jakým jste zaplnili celé řady postupně od dolního konce desky.

Patchwork

Délka: 15–30 min.
Popis: Z kruhové řady různě tvarovaných dílků (záplat) si kupujete vždy jednu ze tří, které jsou na řadě, a umísťujete je na desku 9×9 políček. Za dílky platíte jednak knoflíky, které v průběhu hry opět podle záplat získáváte, tak časem na časové stupnici (doba šití záplaty). Jakmile dojde čas, tak nastává bodování podle získaných knoflíků a zaplněnosti desky. Ke hře existují dvě sólo varianty vytvořené fanoušky, konkrétně Crown Yourself Patchwork King a Beat the Patchwork Master.
Hodnocení: Velmi zajímavým aspektem této hry jsou dvě měny, kterými za záplaty platíte – knoflíky a čas. Některé záplaty stojí málo knoflíků, ale spotřebují hodně času, jiné naopak. Varianty fanoušků zachovávají originální hru a přidávají kombinační aspekt. Víte, jak bude protihráč hrát (ve hře není náhoda) a proto se vhodnou kombinací tahů snažíte získat pro sebe dílky, které do sebe vhodně zapadnou.
Dostupnost:
Varianty fanoušků na BGG.

Worker-placement hry

Umísťujete objekty (kostky nebo postavy) na určitá políčka, čímž vyvoláváte různé akce.

Under Falling Skies / Under Falling Skies: A 9-card Solo Game

Délka: 30–45 min.
Popis: Dlouhý herní plán 16 řad krát 5 sloupců. Na jedné straně začíná mimozemská mateřská loď, ze které postupně útočí nepřátelské lodě, na druhé straně máte základnu. Pomocí umísťování 5 kostek vždy o stejnou hodnotu posunujete nepřátelské lodě a zároveň děláte konkrétní akce (rozšiřujete základnu, získáváte energii, technologie nebo střílíte na nepřátelské lodě). Mateřská loď každé kolo postupuje k vaší základně. Cílem je získat dostatek technologie, než vás nepřátelé zničí.
Variabilita: Existují dvě verze hry, retailová a PNP. Retailová má 4dílnou kampaň obsahující velké množství dílčích doplňků a změn (města, postavy, změny pravidel, oboustranné karty atd.). PNP verze má pouze oboustranné karty (jednodušší a obtížnější strana), které lze libovolně kombinovat.
Hodnocení: Protože kostky simultánně posunují nepřátele, dávají vám zdroje a zároveň lze do každého sloupce umístit pouze jednu z 5 kostek, vzniká tak velmi zajímavá kombinační hra. Náhoda je částečně eliminována tím, že vyšší hod vám dává více zdrojů, ale zároveň více posouvá nepřátele. Retailová verze má obrovské množství rozšíření a herní možnosti jsou takřka neomezené. Má velmi dobrou možnost škálování obtížnosti tím, že přidáváte různé pozitivní a negativní prvky. PNP verze je i v nejjednodušší verzi velmi těžká a má i nemalý podíl náhody.
Dostupnost: PNP 9-card verze na ZH nebo BGG. 9-card verze na Tabletopia.

Maquis

Délka: 15–30 min.
Popis: Hra z období francouzského odboje ve 2. světové válce. Umísťujete vaše postavy na herní plán (mapa 17 políček, každé má speciální akci). Následně otáčíte kartičky a podle nich umísťujete hlídkující policisty. Pokud policisté vašim postavám nezatarasili cestu zpět na základnu, postavy se vracejí i se splněnou akcí. Takto získáváte materiál, směňujete jej a následně plníte hlavní mise.
Variabilita: Ve hře je cirka 10 hlavních misí, z nichž se plní vždy 2.
Hodnocení: Velmi pěkná worker-placement hra zkombinovaná s pohybem postav po mapě. Kartiček, které umísťují policisty, je jen 10, proto lze plánovat i podle zbývajících kartiček v balíčku (určité lokace prostě již šly). Lokace na kartičkách jsou navíc tři a vybírá se první neobsazená, s čímž lze opět plánovat.
Dostupnost: Česká verze PNP na ZH. PNP na PNP-arcade a BGG.

Deep Space D-6

Délka: 30 min.
Popis: 6 kostek umísťujete na svoji vesmírnou loď. Každá lokace na lodi vyvolává jinou akci – opravujete loď, léčíte posádku, eliminujete nebezpečí a útočíte na nepřátele. Nebezpečí a nepřátelé se objevují pomocí kartiček z balíčku 36 karet. Pokud všechna nebezpečí porazíte, vyhráváte.
Variabilita: Ke hře existuje několik rozšíření a celá řada různých lodí modifikujících hru.
Hodnocení: Těžká hra s nemalým podílem náhody.
Dostupnost: PNP na BGG.

Mix delších her (30 a více minut)

Všechny ostatní delší hry, které nešly zařadit do předchozích kategorií.

Puerto Rico

Délka: 45 min.
Popis: Tuto herní legendu asi není potřeba představovat. Aktivujete role, kterými získáváte plantáže a kolonisty, produkujete suroviny, stavíte budovy, prodáváte zboží a odesíláte jej lodí. Existuje k ní ale sólo verze od fanouška SoloPlay. V řadě je 6 rolí a musíte vždy vykonat 1. roli, jednu z rolí na 2. a 3. pozici a jednu z rolí na 4., 5. a 6. pozici. Tři provedené role se následně dají na konec řady. Pokud nelze roli plně vykonat, je za ní postih.
Variabilita: Lze plně hrát se všemi standardními rozšířeními.
Hodnocení: Tato sólo varianta si zachovává všechny aspekty původní hry. Hra je velmi dobře vyvážená a to včetně momentu, kdy má nastat konec hry. Ve hře se náhodně odebírají 2 budovy, proto i základní hra má slušnou variabilitu. Lze ale hrát i se všemi existujícími rozšířeními.
Dostupnost: Česká pravidla sólo verze na ZH.

The Lost Expedition

Délka: 30–45 min.
Popis: 3 postavy, které se snaží projít přes 9 políček pralesem k chrámu, a to pomocí balíčku 56 expedičních karet. Každá postava má na sobě číslo a několik skupin symbolů. Kombinovaným vykládáním karet z ruky a z balíčku vytvoříte vždy řadu 6 karet (průběh cesty). V lichém kole se karty do řady doplňují podle čísel od nejmenší po největší, v sudém se doplňují vždy na začátek nebo konec řady. Následně provedete všechny karty v pořadí, v jakém jsou v řadě. Některé skupiny symbolů na kartách se musí provést, některé mohou a u některých si můžete vybrat jednu z několika skupin. Symboly v prováděných skupinách pak přidávají nebo naopak ubírají život, jídlo nebo náboje, manipulují s kartami, co jsou v řadě (odeber, doplň nebo prohoď karty) anebo se pomocí nich postupuje k chrámu (tj. k cíli hry).
Variabilita: Ke hře existuje rozšíření s extra kartami, postavami a variabilními políčky pralesu.
Hodnocení: Složitější hra, ve které přemýšlíte jak karty zahrát tak, abyste vytvořili sérii akcí, které budou mít pro vás nejvýhodnější kombinaci symbolů. Snažíte se využít pozitivní karty nebo naopak přeskočit ty negativní. Hra je částečně kombinační, má ale také nemalý podíl náhody. Špatné karta z balíčku může rozmyšlenou sestavu kompletně rozbít.

Rising 5: Runes of Asteros

Délka: 30–45 min.
Popis: Tato hra je kombinací dedukční hry podobné hře Logik a kartičkové hry, ve které bojujete s příšerami. V logické části je 7 barevných kamenů, které jsou napojeny na 7 souhvězdí. Vždy umístíte 4 kameny na 4 pozice a dotazem do mobilní aplikace se dozvíte, o která 4 souhvězdí se jedná a zda jsou na správné pozici. Takto se postupně snažíte vydedukovat správné kameny a jejich pozici. Pro dotaz na správnost kamenů potřebujete vždy 4 kostičky. Ty získáváte tak, že s postavami cestujete po 6 lokacích, získáváte artefakty a ničíte s příšery.
Variabilita: Ke hře existuje cirka 10 minirozšíření.
Hodnocení: Jedná se o dvě hry v jednom, Logik plus boj s příšerami. Obě části jsou spíše jednodušší, dohromady se ale jedná o zajímavou kombinaci, kdy se boj s nepřáteli vždy střídá s logickou částí. Samotný boj je dosti o náhodě (hod kostkou plus bonus). Základní hra se ale bohužel rychle ohraje (ve 3 oddělených balíčcích příšer a předmětů si poměrně rychle najdete svoje cestičky), proto rozšíření je u této hry spíše nutností.

Planetarium

Délka: 45 min.
Popis: Okolo slunce na 7 úrovních (72 políček) obíhají 4 planety a 68 kousků hmoty (plyn, voda, kámen a kov). Rotací prvků po herním plánu se hmota dostává na planety. Pomocí hmoty pak vykládáte k planetám evoluční kartičky, čímž je měníte a tím získáváte vítězné body.
Variabilita: Ke hře existují dvě verze sólo pravidel.
Dostupnost: Tabletopia.

Ming Voyages

Délka: 30 min.
Popis: Na malém herním plánu (9 políček) bojujete jako čínský císař proti útočícím hordám barbarů a snažíte se uskutečnit 7 zámořských výprav. Z 5 karet v ruce vždy jednu zahrajete a využijete buď body (získej vojáky nebo zlato, pohyb, útok, plavba lodě atd.) anebo speciální akci. Barbaři hrají pomocí 3 speciálních balíčků, které určují jejich akce.
Dostupnost: Tabletopia.

Inspector Moss: House Arrest

Délka: 30 min.
Popis: Jako policejní inspektor objevujete a procházíte dům skládající se z 5×5 karet s chodbami. Po domě se pohybujete a provádíte akce pomocí 8 kostek a kombinací na nich (dvojička, trojička atd.). V místnostech pak nacházíte předměty, důkazy a podezřelé. Důkazy, typicky žetony s šipkami, eliminují podezřelé, na které ukazují. Pomocí manipulace s důkazy (otočíte je tak, aby ukazovali na jiné podezřelé) a dalších akcí se snažíte dosáhnout situace, kdy zůstane pouze jeden podezřelý. Toho pak zatknete.
Hodnocení: Logická hra, ve které nejprve objevujte a následně kombinujete prvky tak, abyste eliminovali všechny podezřelé až na jednoho. Průběh hry a její obtížnost velmi závisí na náhodném rozestavení místností.
Dostupnost: PNP na BGG.

Deck-buildingové hry

Deck-building, čili v průběhu hry vylepšujete svůj balíček karet, které cyklíte vícekrát dokola.

Freitag

Délka: 30 min.
Popis: Jako Pátek pomáháte Robinsonovi bojovat proti nebezpečí ostrova. Hodnotu na kartě nebezpečí se snažíte překonat pomocí karet ze svého balíčku. Pokud nad nebezpečím vyhrajete, získáte kartu do svého balíčku a tím jej posílíte (vyšší hodnota anebo speciální akce). Pokud prohrajete, přicházíte o životy, ale můžete naopak zničit nevhodnou kartu ze svého balíčku (karty s nulovou nebo negativní hodnotou). Ve hře nejprve 3× projedete celý balíček nebezpečí a nakonec bojujete proti 2 lodím pirátů.
Hodnocení: Velmi jednoduchá a dobře vyvážená deck-buildingová hra. Musíte důkladně vážit, zda chcete nebezpečí porazit a riskovat dobírání dalších karet anebo raději prohrajete. Tím přijdete o životy, ale zároveň posílíte balíček odebráním negativních karet. Finální karty pirátů často pozměňují pravidla a znáte je předem. Proto se v rámci celé hry soustřeďujete i na určitý celkový cíl.

Palm Island

Délka: 15 min.
Popis: Chytáte ryby, získáváte dřevo nebo kámen a stavíte stavby na ostrově. Velmi malý balíček 17 karet, který při hraní držíte v ruce. Pomocí akcí na kartách je otáčíte vzhůru nohama nebo naopak, čímž je měníte (posilujete balíček). Suroviny si ukládáte tak, že kartu otočíte o 90 stupňů a ona vykukuje na boku z balíčku. Při využití suroviny pak kartu pouze otočíte zpět a tím zařadíte do balíčku. Balíček projdete takto celkem 8× a následně spočítáte body z toho, co jste vybudovali.
Variabilita: 9 karet úspěchů, které na základě výsledku přidáváte pro příští hry do balíčku.
Hodnocení: Jednoduchá a dobře vymyšlená deck-buildingová hra. Vzhledem k tomu, že hry držíte v ruce, lze ji hrát téměř kdekoliv.
Dostupnost: PNP na ZH.

Hry typu a poskládej a oboduj

Hra se zpravidla skládá z kartiček rozdělených na čtverečky (například 2×3 nebo 3×4) a na nich jsou určité objekty nebo symboly. Kartičky vykládáte vedle sebe nebo přes sebe tak, abyste vytvořili určité bodované formace (například velká plocha jednoho druhu, postava kupce vedle trhu a podobně). Po vyložení kartiček se výsledek oboduje.

Micro Rome

Délka: 30 min.
Popis: 17 kartiček, každá 3×4 políčka a na nich symboly z doby starého Říma (voják, kupec, barbar, tržiště, koloseum, strážní věž atd.) Kartičky jsou oboustranné a z každé strany jiné, proto máte k dispozici vždy dvě různé možnosti. Nová kartička musí vždy překrývat již vyložené kartičky alespoň 3 políčky.
Variabilita: Ke hře existuje 8 rozšiřujících kartiček s egyptskou tématikou.
Dostupnost: PNP verze na BGG.

Squire for Hire

Délka: 15 min.
Popis: Pro hru si vyberete jednu ze 4 postav. Hra má dále 14 kartiček, každá má z jedné strany 3×4 políčka a na nich různé fantasy předměty (zbraně, poklady atd.) přes 1 nebo více políček a na druhé úkoly. V průběhu hry se vždy snažíte splnit jeden vyložený úkol, za což si můžete vzít jednu ze dvou dalších vyložených kartiček s předměty a přidat ji (vyložit) do vaší kořisti. Kartičky přikládáte tak, abyste vždy zakryli alespoň jeden celý předmět. Postava pak dává jednak určité výhody v průběhu hry a také extra body za komba při finálním bodování.
Variabilita: Existuje rozšíření Squire for Hire: Mystic Runes s 18 kartičkami.
Dostupnost: PNP na PNP-arcade.

Tour Guide

Délka: 15 min.
Popis: 28 kartiček velikosti 3×1 políčka. Ta jsou 4 druhů (muzeum, restaurace, náměstí a park) a na některých jsou symboly (památky, zajímavosti, fotoaparáty atd.) Kartičky pokládáte vedle sebe a postupně označíte 6–7 oblastí, které navštívíte. Cílem je navštívit co nejzajímavější oblasti podle zadání, které dostanete na začátku hry (jsou 4 možná zadání). Hodnotí se například velikost oblasti, počet zajímavostí, možnost fotit (vidět) určité objekty atd.
Dostupnost: PNP na ZH a BGG.

The Architect

Délka: 15 min.
Popis: 18 kartiček 3×2 políčka obsahující místnosti propojené dveřmi nebo chodbami. Kartičky se umísťují přes sebe, čímž se místnosti různě kombinují a mění. Cílem je vytvořit velkou chodbu, která sousedí s co nejvíce místnosti. Naopak za uzavřené místnosti, dveře vedoucí do stěny nebo neukončené vnější stěny jsou záporné body.
Dostupnost: PNP na BGG.

Hry podobné pasiánsu

Již dávno před vznikem moderních společenských her existovala celá řada her pro jednoho hráče, které šly hrát se standardním balíčkem 52 nebo 104 karet. Nejznámější je asi klasická hra Klondike nepřesně známá také jako Solitér. Byly mezi nimi ale také hry, ve kterých jste celý balíček vyložili na stůl a snažili se jej určitým způsobem posbírat nebo naopak na stůl podle určitých pravidel vyložit. V této kategorii jsou proto hry, které jsou těmto starým hrám něčím podobné.

5×15

Délka: 15 min.
Popis: Karty 1 až 15 v pěti barvách. Ty se zamíchají a poskládají se do 5 řad po 15 kartách. Jedničky se přemístí před první sloupec, čímž vznikne 5 mezer. Do nich lze vždy přesunout kartu odjinud tak, aby navazovala číslem a barvou na kartu nalevo nebo napravo od mezery. Cílem je přemísťováním postupně seřadit karty v řadách od 1 do 15 ve stejné barvě.
Hodnocení: Jednoduchá kombinační hra, ve stylu „Pokud dám tuto kartu sem, mohu dát pak tuto tam a pak tady…“
Dostupnost: Jednoduché PNP na BGG. (Pozn. red.: v podobě 4×13 se dá hrát s jedním balíčkem žolíkových karet.)

SOS Titanic

Délka: 30 min.
Popis: Hra velmi podobná klasickému pasiánsu. 60 karet obsahující dvě sady pasažérů – první třída 1 až 13, druhá třída 1 až 17, každá karta 2×. Na začátku hry je cirka polovina karet vyložena do 4 ze 7 sloupců. Karty se podobně jako ve hře pasiáns přesouvají tak, aby na sebe číselně navazovaly, případně přesouvají celé posloupnosti karet. Tak jako v pasiánsu je cílem odebírat karty (zachraňovat pasažéry) vzestupně od 1 a vytvořit tak 4 seřazené balíčky. Ve hře máte navíc postavu, která má speciální vlastnost, a akční kartičky pro speciální akce s kartami. Jak se loď potápí, tak se v průběhu hry postupně snižuje počet řad.

Tranquility

Délka: 15–30 min.
Popis: Balíček karet očíslovaných 1 až 80. Cílem je vytvořit čtverec 6×6 karet tak, že všech 36 karet budou po řadách ve vzestupné sekvenci. V ruce držíte vždy 5 karet a máte dvě možnosti tahy. Buď můžete vyložit kartu na jedno místo ve čtverci. Pokud sousedí s jinou kartou v řadě, tak musíte odhodit tolik karet, kolik je rozdíl jejich čísel. Nebo můžete pouze 2 karty odhodit a dobrat nové.
Variabilita: Hra obsahuje několik variant (včetně rozložení herního plánu do jiného tvaru) a 3 minirozšíření.
Hodnocení: Relativně jednoduchá vykládací hra, ve které přemýšlíte, jak vyložit karty aby vás to co nejméně stálo (tj. museli jste odhodit co nejméně karet) a jednak sledujete, které karty již šly.
Dostupnost: Tabletopia.

Spirits of the Forest

Délka: 15–30 min.
Popis: 48 karet 9 různých druhů, každá má na sobě 1 až 2 symboly. Ty se rozmístí do 4 řad po 12 kartách lícem dolů, krajní karty v každé řadě se otočí lícem nahoru. Berete si vždy krajní kartu z libovolné řady s tím, že oponent dostává kartu na opačné straně dané řady. Nově zpřístupněné krajní karty se otáčejí lícem nahoru. Cílem je mít na konci hry od každého symbolu více nebo stejně než soupeř.

Mix kratších her (do 30 minut)

Do této širší skupiny jsem zařadil veškeré ostatní hry s herním časem do 30 minut, některé dokonce pouze na 15 minut. Jedná se zpravidla o kartičkové hry, které jsou dostupné v PNP verzi. Většina z těchto her je relativně malých a s menší variabilitou. Máte-li jich ale více, lze je střídat a i k jednoduché malé hře se dá po roce s radostí vrátit. Některé z her, zejména ty ke konci seznamu, jsou až oddychově jednoduché a jsou na hranici 3. podmínky ze začátku tohoto článku (hra má být přiměřené obtížná).

Antinomy

Délka: 15–30 min.
Popis: 16 základních karet, každá má tři vlastnosti – číslo 1 až 4, jednu ze 4 barev a jeden ze 4 symbolů. Základem je 9 karet v řadě, po kterých se pohybujete použitím karty z ruky. Číslem na použité kartě se posunujete vpřed o daný počet karet, barvou/symbolem se posunujete dozadu na kartu se stejnou barvou/symbolem. Cílovou kartu pak vyměníte za použitou. Snažíte se vždy získat do ruky 3 karty, které mají jednu vlastnost stejnou (číslo, barvu nebo symbol).
Hodnocení: Zdařilá těžší kombinační hra, ve které vymýšlíte co nejkratší postup, jak skákáním vhodně vyměnit karty. Použitá karta určuje, kam se přesunete, a tedy za co ji lze vyměnit. Každá karta má 3 vlastnosti, proto je počet kombinací poměrně velký. Celkově tedy princip „Pokud se posunu zpět na toto kartu a pak dopředu na tuto, tak pak…“
Dostupnost: PNP na PNP-arcade.

Space Park

Délka: 15–30 min.
Popis: Kruhový herní plán složený ze 7 kartiček (vesmírných destinací) do kruhu, po kterém se pohybují rakety. Každému políčku odpovídá speciální akce, které můžete využít, pokud je na nich raketa. Pomocí akcí získáváte krystaly (3 druhy), kartičky nebo jiné výhody. Máte-li odpovídající krystaly, můžete akcí na jedné destinaci vyložit kartičku, čímž získáváte vítězné body nebo jiné výhody. Pokud během cirka 20 tahů získáte odpovídající počet vítězných bodů, vyhráváte.
Variabilita: Herní plán se skládá náhodně.
Hodnocení: Středně velká, jednoduchá hra, ve které získáváte a kombinujete zdroje (kartičky, krystaly). Na svoji jednoduchost má hra vzhledem k různosti kartiček a variabilitě herního plánu překvapivě nadprůměrnou variabilitu.
Dostupnost: Tabletopia.

Finished!

Délka: 30 min.
Popis: 48 karet očíslovaných 1 až 48 (reprezentují pracovní den), každá má na sobě jednu z cirka 10 různých akcí. Karty vykládáte a za použití akcí je různě odkládáte, prohazujete a vracíte. Narazíte-li na 1, odložíte ji bokem. Následně na ni přikládáte 2, 3 atd. Cílem je takto postupně seřadit všechny karty až do 48.
Hodnocení: Velmi slušná kombinační hra. Tip pro ty, kdo mají horší paměť a nepamatují si, kdy jaká karta prošla. Doporučuji přidat pravidlo, že po prvním průchodu balíčkem, kdy jej již teoreticky celí znáte, si jej můžete kdykoliv prolistovat. Tím vzniká extrémně zajímavá kombinační hra.

Assembly

Délka: 15 min.
Popis: 12 různých karet (kajut ve vesmírné lodi) do kruhu a 12 žetonů, každý odpovídající jedné kartě. Pomocí akčních karet žetony umísťujete na karty, rotujete jimi (všemi najednou), prohazujete a zamykáte. Nezamknuté žetony se v průběhu hry 2× zamíchají. Pokud stihnete všechny včas zamknout na správných pozicích, vyhráváte.
Variabilita: 4 různé varianty speciálních akcí (vždy u 4 karet). 7 různých postav.
Hodnocení: Jednodušší kombinační hra s menší variabilitou. Snažíte se kombinování různých akcí dostat žetony včas na správné místo než se opět zamíchají.
Dostupnost: PNP na PNP-arcade. Tabletopia.

Elevenses for One

Délka: 10 min.
Popis: 11 karet očíslovaných 1 až 11, každá se speciální akcí. Vaším cílem je seřadit je do hromádky od 1 do 11. Kartu 1 dáte bokem jako základ, ostatní zamícháte a seřadíte do řady. Jednu kartu můžete přemístit na začátek. Pak postupujete po řadě a plníte akce na kartách – prohoď 2 karty, otoč kartu (aby šla přeskočit) atd. Tím karty různě přemísťujete a snažíte se v určitém počtu tahů na kartu 1 postupně přiložit seřazené karty 2, 3 až 11.
Hodnocení: Na to, jak je tato hra malá, je překvapivě kombinačně zajímavá.
Dostupnost: PNP na PNP-arcade. České PNP na ZH.

Marooned! A Solo Game of Survival

Délka: 15 min.
Popis: Z 16 oboustranných karet postupně sestavujete pustý ostrov 4×4. Po ostrově se pohybujete, otáčíte karty, hledáte poklad a snažíte se chytit záchrannou loď.
Dostupnost: PNP na BGG.

Obelisk

Délka: 15–30 min.
Popis: Na mapě 5×5 kartiček se na kartičce portálu objevují démoni. Ti jsou 3 druhů lišících se rychlostí a silou. V každém kole postupují podle šipek na kartičkách. Vy stavíte obelisky (kostky), které je chytají. Déle otáčíte kartičkami tak, aby jejich cesta byla co nejdelší a mohli jste je chytnout. Pokud některý z démonů opustí mapu nebo se zacyklí, prohráváte. Pokud pochytáte všechny démony, vyhráváte.
Variabilita: Hra má 9 rozšiřujících kartiček, které dávají vlastnosti obeliskům.

Project Dreamscape

Délka: 15–30 min.
Popis: 52 karet, které mají na sobě vždy dvě z 8 možných snů, každému odpovídá jedna akce. Rub karet slouží jako mince. Karty si kupujete z výstavky a dáváte do jedné řady. Při koupení karty musíte vždy provést jednu ze dvou akcí, které na ní jsou (rezervuj kartu, získej minci, dej jednu kartu z řady na konec, přeskládej výstavku atd.). Až dojde balíček, obodujete všechny ucelené sekvence stejného typu snu ve vaší řadě.
Dostupnost: PNP na BGG.

12 Patrols

Délka: 15 min.
Popis: Z 9 karet sestavujete čtverec 3×3. Do mezery mezi karty umísťujete barevné hrací kostky a kostičky (obojí ve 3 barvách). Karty mají na stranách symboly určující, jaké prvky mají být daným směrem (počet prvků, omezení na barvy, součet na kostkách atd.) Pokud umístíte všech 9 karet a všechny podmínky jsou splněny, vyhráváte.
Hodnocení: Malá (tím myslím mikro-) kombinační hra.
Dostupnost: PNP na PNP-arcade.

Royal Espionage

Délka: 30 min.
Popis: Mezi 12 postavami (kartičkami) je uchvatitel, který se snaží dostat na místo krále. Vaším úkolem je na konci hry být na straně vítěze a nebýt v průběhu hry příliš podezřelý. Figurka chodí dokola po 12 postavách a vy na ně přikládáte karty informací. Ty danou postavu (včetně vaší) přiklání více na stranu krále nebo uchvatitele. Pokud má některá postava 3 tyto karty, je určeno, jestli je na straně krále nebo uchvatitele. Dále se pak podle těchto karet navyšuje podezření vaší postavy, které nesmí přesáhnout určitou výši. Paralelně se také snažíte otočenými žetony postav určit uchvatitele (žeton jeho postavy byl na začátky hry odebrán). Až jsou všechny postavy rozhodnuty, určí se, kdo je vítězem a jestli jste na jeho straně.
Variabilita: Hra má jednu alternativní variantu.
Dostupnost: PNP na BGG.

Hands of Time

Délka: 15 min.
Popis: Pomocí kartiček přemísťujete číslice 1 až 12 na kruhovém ciferníku tak, aby se dostaly zpět na původní místo. Paralelně po jeho obvodu stíhá vaši postavu nepřítel, který se pohybuje vždy spolu s přemísťováním kartiček s čísly.
Hodnocení: Relativně jednoduchá a ne příliš náročná hra.
Dostupnost: PNP na BGG.

Raiders in My Pocket

Délka: 15 min.
Popis: 16 kartiček chodeb, ze kterých stavíte džungli a chrám. Mezi tahy otáčíte 9 víceúčelových karet nebezpečí a předmětů. Úkolem je postavit chrám, najít artefakt a včas utéct.
Hodnocení: Malý (tím myslím mikro-) a jednoduchý předchůdce hry Sub Terra II.
Dostupnost: PNP na BGG.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Super
Díky za vyčerpávající seznam. I kvůli pandemii jsem se taky dost věnoval hraní solo her. A protože mám málokdy čas vytáhnout rovnou Arkham Horror, tak jsem teď hrával spíše Roll & Write hry. Ale je pravda, že drobnější věci jako zmíněné Onirim (i když ten už hraju spíš na mobilu), Space Park nebo i ta Zahrada za to stojí i solo. Docela mě bavila i fanouškovská solo varianta z BGG pro Azul. A nakonec bych přihodil ještě svou hru Bossin' Space, protože tam máme podle mě povedené solo, které se odehraje za půl hodiny a nabídne možnost rozstřílet havěť z vesmíru v retro grafice.
---
Time Slug Studio

10.2.2021 21:13:26

Bedikk
Pochval se, nikdo jiný to za tebe... no, ještě počkáme, třeba jo. :D

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

10.2.2021 21:15:22

Skvělý článek
Udělá... chválím. Skvělý a vyčerpávající článek. Díky..;-)

10.2.2021 21:23:54

Wolfsen
Takhle to funguje, ne? :D

10.2.2021 21:33:31

tip Minutová říše: Legendy
MR: Legendy v sólo variante sú výborné a jednoduché zároveň. Všetko čo robí hráč za protihráča (AI), je odobratie 1 karty podľa svojho výberu na konci kola. Vždy je to tesné :).

Inak skvelý článok - poznám z toho len veľmi málo a najčastejšie hrajem na mobile variácie Ganz Schon Clever, Hive alebo potom fyzicky je božský UFS a na cesty Palm Island. S deťmi hráme výbornú Zakázanú púšť.

Taký Deep Space D-6 alebo Maquis by som ale chcel skúsiť :).

11.2.2021 08:57:29

Dekuji
Díky za vyčerpávající článek, našla jsem super tipy. V sólo ještě hraju Petrichor, 7 divů světa duel a poslední dobou úplně nejvíce Nova Lunu ta mě s trilogií Zahrada baví nejvíce.

11.2.2021 09:51:47

Diky
Ja jsem si jako sólovou hru koupila PalmIsland a je to Teda pekelný žrout času, tak je teď za trest ve skříni :).
Patchwork mam teď na cestě tak se na tu solo variantu musím kouknout.
Vyrostla jsem na Pasians (když ještě doma žádný počitačnebxl), které se pak ve Windows jmenovalo Solitér a v Android Klondaik, tak se asi kouknu i na ty karetní skladaci hry. Diky za tip.

11.2.2021 14:24:45

Co není v seznamu
Doplnil bych kreslící hry, Vítejte ve svém vysněném domově, Kartografové, občas zvládnu rychlovku Limes, Malé velké galaxie, Port royal. Osobně v solu zvládám za 45 minut Spirit Island, ale to chápu, že sem obecně nepatří

@Bedikk: Bossin Space zatím první učící se, testavací hra a ještě "bez názoru", ale vypadá to zajímavě.. a i v soli jsem si to naprogramoval špatně (vystřelil na místo, kde už nikdo nebyl..)

12.2.2021 12:02:59

Zapomenuto
Noctiluca je též fajn sólo

12.2.2021 12:04:22

Další tipy
Doplním hry, který si rád zahraju doma čas od času sám já. V seznamu nebyly či nesplňovaly autorova kritéria. Třeba se někomu bude hodit.
- Settlers: Zrod impéria. (hra na 1 hodinku)
- It's a Wonderful World (do 35 minut)
- Malé velké galaxie (do 20 minut)
- Kartografové (do 40 minut)
:)

- - -
Deskové, počítačové i mobilní hry, baví mě všechny.

13.2.2021 09:24:37

Díky za tipy
Díky za tipy. Pokusím se je do budoucna zapracovat, až budu dělat další verzi článku. Případně jakákoliv pomoc s rozšířením článku vítána :-)

14.2.2021 13:03:48

skvelý článok, vďaka autorovi :) ja pripojím odporúčanie skvelej sólo/kooperačnej (pre 2) hry Adamastor (pravidlá aj tu, komponenty - 54 kariet na BGG)

20.4.2021 15:12:53

Krásný seznam, díky!

7.12.2021 09:43:49

Space park je perfektní, pro mě lepší než Parks, hrajeme velmi často, rychlovka na 15 minut, má přitom  “crunchy desicions”, a krásně vypadá, je to moje top 6. hra celkově.

Za mě přidám:

1) rychlou sólo civilizačku Ancient Realm - stavíte v ní divy světa během 10 minut, k tisku na PNP arcade.

2) 51st state má v poslední verzi jednu z nejlepších autom Borgo automa, ta vám nedaruje nic a hra je na 30-40 minut.

3) Hledání Eldoráda - solo varianta 7 jeskyní - když máte chuť na 30 min deckbuilding a nikdo není doma, připravené je to za 5 minut a hrajete.

19.2.2024 13:57:10

Vybíráme z Bazaru

Vítejte na měsíci
Vítejte na měsíci
Akt. cena: 650 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas