Pomozte Leovi ke kadeřníkovi

Autor: Franknstejn | 15.12.2016 | 1

Leo musí ke kadeřníkovi je dětská kooperativní hra s prvkem pexesa.

Hráči se zde snaží dostat lva Lea přes džungli ke kadeřníkovi. Kadeřník má otevřeno od 8 do 8 a Lea cestou k němu zdržují různá zvířata, se kterými se zakecává. Pokud to Leo nestihne a kadeřník v 8 hodin zavře, musí druhý den vyrazit přes džungli znovu. Má na to pět dnů.

Hráči posunují s dřevěnou figurkou Lea pomocí karet pohybu. Na těchto kartách je vyobrazen kráčející lev na různobarevném pozadí a číslo od 1 do 4, které určuje, o kolik kroků Leo džunglí popojde.

Cestičku džunglí si hráči sestaví ze čtvercových žetonů džungle. Je dobré jí hodně zaklikatit, ať se lépe pamatují pozice jednotlivých žetonů. Na lícové straně mají tyto žetony vyobrazené zvíře. Taktéž na různobarevném pozadí.

Hráči se postupně střídají ve vynášení karet pohybu, pohybují Leem a otáčejí žetony džungle, kde pohyb figurky skončí. Pokud se barva pozadí shoduje s barvou pozadí na kartě pohybu, Leo se s vyobrazeným zvířetem nezakecá. Pokud se barvy neshodují, Leo se zakecá a hráči posunou ručičku na budíku, který odměřuje čas, o počet hodin vyobrazených u zvířete na žetonu džungle. Nejhorší jsou lvice :)

Pokud ručička na budíku dosáhne 8 hodin, kadeřník zavře a den končí. Hráči se pokusí zapamatovat na kterém žetonu je vyobrazeno jaké zvíře a hlavně jakou má barvu pozadí. Tady je dobré spolupracovat, ať si nemusí pamatovat všichni všechno. V průběhu hry (v základní variantě) se mohou hráči mezi sebou domlouvat a kolektivně vzpomínat, kde je jaké zvíře a jakou mělo barvu pozadí. Potom se žetony džungle zase otočí lícem dolů, Leo trochu zaroste a může vyrazit k holiči znovu.

Mezi žetony džungle jsou i žetony, které mají místo ukecaného zvířátka vyobrazenou dřevěnou směrovku s číslem 0. Tyto žetony jsou nadšeně vyhledávány. Nejen že neposunují čas, ale je také jednodušší se na ně trefit, vzhledem k tomu, že každá kombinace pohybu určité hodnoty a barvy je v balíčku karet pouze jednou. Většinou se totiž stane, že jste na tahu, víte, že je od Lea o tři kroky žlutý krokodýl, ale žlutou trojku má někdo jiný než vy.

Co říci závěrem. Herní komponenty (kromě karet pohybu, plastové ručičky budíku a stylové dřevěné figurky Lea) jsou vyrobeny z kvalitního tlustého kartonu. Častým hraním se asi začnou ohýbat kousky Leovy hřívy, které se postupně skládají jako puzzle a slouží k počítání kol. Ale za tu originalitu to určitě stojí.

Dětských kooperativních her moc není. Tato je svým pexesoidním systémem jednoduchá, hezky provedená a zábavná. Vyžaduje po dětech spolupráci v pamatování si, kde co je. A pokud možno, i z předešlých kol. Pokud se nedomluví, budou mít velké problémy hru vyhrát. Ale ta radost, když se jim to nakonec podaří, je k nezaplacení.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Gustav Adolf the Great
Gustav Adolf the Great
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 14 dnů

Offcanvas