Ovečky, ovečky, běžte spát… A nenechte se sežrat!

Autor: Azz | 22.8.2023 | 1

Slunce zapadá a pro ovečky nastal čas přesunout se zpět do bezpečí své ohrady, kde přečkají noc. Ale cesta není jednoduchá. S přicházejícím večerem se na obchůzku vydali i dva hladoví vlci, kteří krouží po svém teritoriu a hledají něco k snědku. Podaří se všem ovečkám dostat do bezpečí ohrady?

Ovečky HOP! je jednoduchá rodinná/dětská hra, která je určena už těm nejmenším hráčům. Její věková hranice je od 5 let. Jedná se o hru kooperační, při které hrají všichni hráči společně a snaží se dostat co nejvíce oveček do ohrady. 

 

Privátní: Ovecky_Hop_vizualizace.png
Titulní strana krabice (oficiální foto BlackFire)

 

Co najdete v krabici

Krabice je pěkně řešena, jelikož vnitřní část je obepnuta tou vnější, uzavřenou na magnetický proužek jako jakýmsi obalem. Při rozbalení slouží vnější část rovnou jako herní plán a vnitřní jednak jako úložiště pro komponenty, ale také jako cílové místo pro ovečky. Lze ale použít i pouze vnější část a vnitřní nechat jako úložiště nepoužitých komponent bokem. Osobně mi tato varianta vyhovuje více, ale je to na osobní preferenci. Co na tomto řešení není zase tak šťastné, je to, že vnější obal obepíná vnitřní krabici ze čtyř stran, ale dvě zůstávají nezajištěné. Při trochu prudší manipulaci tak může vnitřní část vyklouznout. Doporučuji tedy krabici skladovat a přenášet primárně vertikálně, aby se vám ovečky nerozutekly po okolí.

Nyní již k samotným komponentám. Uvnitř krabice naleznete celkem 11 dřevěných žetonů – dva vlky a devět ovcí (tři trojice různých barev). Žetony jsou pěkně vyvedené. Osobně velice pozitivně kvituji užití dřeva oproti kartonu. Pocitově jsou žetony příjemnější a určitě jim to přidá i na životnosti.

Dále najdete v krabici kostku, která určuje pohyb ovcí i vlků, a pak šest kartonových žetonů pro další možnosti rozšíření hry.

 

Privátní: Ovečky_hop_05.jpeg
Ovečky a kostka (oficiální foto BlackFire)

 

Nedílnou součástí jsou pochopitelně pravidla hry v českém a slovenském jazyce. Ta jsou napsána jasně a přehledně. Nejprve je popsána základní hra a následně i možnosti rozšíření hry pomocí přídavných žetonů.

Nejedná se o nijak složitou hru, což je jasné i z věkového doporučení, a tudíž se v pravidlech snadno zorientujete a vše potřebné přečtete asi za 5 minut.

Pak se můžete pustit do hry.

 

Privátní: setup.png
Průběh partie (oficiální foto BlackFire)

 

Jak se hra hraje

Jak již bylo zmíněno v úvodu, jedná se o hru kooperační. A společným úkolem hráčů je dostat co nejvíce oveček do jejich ohrady.

Na začátku hry náhodně rozmístíte barevné ovce na startovní pole, hra tak začíná vždy trochu jinak, podle toho, jak se vám naskládají barvy. Vlky umístíte na jejich odpovídající cesty a můžete začít. 

Hráči se střídají po tahu, přičemž na začátku hodí hráč kostkou a vyhodnotí, co mu padlo. Možnosti jsou následující:

  • Ovce určité barvy – hráč pohne libovolnou ovcí dané barvy o jedno pole libovolným ortogonálním směrem, nebo může přeskočit žeton na sousedním poli (včetně vlka), pokud je za ním místo. Tyto skoky se mohou řetězit, pokud se jedním skokem dostanete do sousedství dalšího žetonu.
  • Ovce libovolné barvy – hráč si vybere, kterou ovcí chce pohnout, a pokračuje, jak bylo popsáno výše.
  • Symbol velkého vlka – velký vlk se na své stezce posune o dvě pole ve směru hodinových ručiček.
  • Symbol malého a velkého vlka – oba vlci se pohnou o jedno pole na své stezce ve směru hodinových ručiček.

Hráč tedy provede jednu z výše popsaných akcí a předá kostku dalšímu hráči. Ten celý proces opakuje. 

Komplikace nastává pochopitelně ve chvíli, kdy některá z ovcí zůstane na stezce jednoho z vlků. Pokud se vlk pohne na nebo přes pole, na kterém se právě nachází ovce, ta je chycena. Hráči o ni tím přijdou a jejich výsledek již nebude dokonalý.

Pokud by vlci chytili více ovcí, než se podaří hráčům zachránit, hráči prohrávají. Pokud se jim podaří zachránit alespoň pět ovcí, vítězí a mohou si přečíst v pravidlech, jak dobrými pastýři jsou. Jelikož stezka jednoho z vlků vede přesně přes pole u vchodu do ohrady, není „čisté“ vítězství úplně snadné.

Hra nabízí i možnosti rozšíření pomocí dalších žetonů – ty mají různé vlastnosti, které se aktivují, pokud ovce žeton přeskočí. Tyto žetony mohou hráči libovolně přidat do hry při její přípravě, musí je však umístit na volná pole, tedy ne na startovní pozice ovcí ani na stezky vlků. Tím ubírají manipulační prostor ovcím, a zvyšují tak obtížnost hry samy o sobě.

Můžete přidat následující žetony:

  • Kámen – stojí na místě a nejde přeskočit. Mimochodem jeden kámen se ve hře nachází už v základní variantě a funguje stejně
  • Liška – přidá pohyb vlků.
  • Krtek – má dva žetony krtinců. Z jedné díry krtek vykukuje a můžete jej přeskočit. Pokud tak uděláte, otočíte žeton na prázdný krtinec, který přeskočit nelze. Druhý žeton otočíte krtkem nahoru a ten pak přeskočit pro změnu lze.
  • Ovčácký pes – po jeho přeskočení pohnete ostatními ovcemi stejné barvy.
  • Mýval – otáčí směr pohybu vlků, mohou se tak pohybovat po nebo proti směru hodinových ručiček.

 

Privátní: components.png
Rozšiřující žetony (oficiální foto BlackFire)

 

Jaká hra je

Jedná se spíše o dětskou hru, není tedy pravidlově složitá. Děti ji rychle pochopí. I mezi dětskými hrami bych řekl, že je z těch jednodušších a můžete ji dobře použít jako vstupní hru pro malé hráče. Dcera (4 roky) má již pár her za sebou a do této naskočila vlastně okamžitě. Tudíž, ačkoliv je doporučená věková hranice oficiálně psána na 5 let, nebál bych se ji zkusit i s o rok mladším dítětem.

Má líbivé grafické zpracování, které sedí mně i dceři – dřevěné komponenty jsou příjemné na manipulaci a působí dobře. Výhodou je i celkem kompaktní velikost, takže můžete snadno sbalit hru i na dovolenou, aniž by zabrala mnoho místa. 

Principiálně se hra zakládá na pohybu podobnému dámě, čemuž odpovídají i jednodušší pravidla. Co je proti dámě rozdílné, je, že pohyb figurek určuje kostka, tudíž je ve hře jasný velký podíl náhody, jestli se pohne zrovna vlk, nebo některá z ovcí. Nicméně hra není ani tak o náhodě, jako o dobrém plánování. Ukvapený pohyb na cestu vlka, když se vlk blíží, nebývá tím nejlepším tahem a někdy je lepší s ovečkou zvolit krok zpět, než ukvapeně postupovat kupředu. Nikdy prostě nevíte, kdy se pohne vlk, nebo kdy budete moct opět pohnout ovcí konkrétní barvy. Jistě – ani při dobrém plánování se nevyhnete riziku vstupu na vlčí stezku, jelikož vstup do ohrady vede právě přes ni, ale můžete se pokusit nebezpečí co nejvíc eliminovat a počkat, až vlk odběhne zase dál. I tak vám může štěstěna nepřát a než znovu pohnete svou kýženou ovcí u domečku, vlk může oběhnout celé kolečko. Ale to ke kostkovým hrám patří. Vyhodnocování rizik považuji za velmi dobrý taktický prvek a rychle se ho s trochou pomoci naučila i dcera. Kostka tak činí hru zajímavou z pohledu znovuhratelnosti a variability. Pokud k tomu započítáme ještě možnost zvolit si různé dodatečné moduly/zvířátka, dostáváte hru, kterou můžete opravdu proměňovat pro každou partii.

Jak jsem již zmínil princip je velice jednoduchý, ale zároveň je dostatečně zábavný. Dokonce je natolik zábavný, že jsme s ženou usoudili, že bychom si hru klidně vytáhli jako rychlou oddychovku jen pro nás dva. Je to dáno i určitým napětím, které hra přináší. Když ovečka čeká před vchodem do ohrady, ale zrovna nepadá její barva a vlk se blíží, atmosféra houstne.

Hra je tedy zábavná jak pro děti, tak pro dospělé. Děti učí vyhodnocovat riziko a správný postup, ale je to něco, nad čím se musí zamyslet i dospělí (ačkoliv je to jen rychlá úvaha). Řekl bych tedy, že se jedná o dobrou hru pro děti, která udrží jejich pozornost díky relativně krátké herní době kolem 10–15 minut na partii, zatímco pro dospělé se jedná o příjemný a rychlý filler. 

Na kooperační hru bych řekl, že je velice snadné vyhrát. Vlastně se nám ještě nestalo, že by vyhráli vlci, nicméně v tomto konkrétním případě bych řekl, že to není na škodu. Jde totiž o to, jak „kvalitně“ se vám podaří vyhrát a jaký titul z toho pro vás plyne (v pravidlech je uvedeno, jestli jste ovčák začátečník, nebo lepší – podle počtu zachráněných ovcí). Dcera se opravdu těší, že dosáhne největšího titulu „Ovčák z hor“, což se nám už párkrát povedlo. Navíc díky relativně snadnému úspěchu (to byste asi museli mít fakt smůlu, abyste prohráli), odpadá frustrace z prohry pro malé hráče a střídá ji touha po co nejlepším výsledku.

 

Co říci závěrem

Ovečky HOP! je velice pěkná a příjemná hra, která zabaví děti i dospělé. Oproti mnoha dětským hrám pro tuto věkovou kategorii, kde dospělý spíše dohlíží na dítě, zda nedělá moc chyb, tady i tah dospělého příjemně ovlivňuje hru a každý se musí rozhodnout, zda půjde do rizika, nebo zvolí bezpečnější, ale delší cestu. 

Velká znovuhratelnost a variabilita dělají z herní partie krátkou a zábavnou chvilku, u které sice extrémně moc nepotrápíte mozek, ale rozhodnutí všech hráčů mají na její průběh dopad a je dobré se nad nimi zamyslet. 

Pokud sháníte dětskou hru pro menší děti, jsou za mne Ovečky HOP! velice dobrou volbou, kterou mohu vřele doporučit.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Discover: Země neznámé - Ostrov x Pustiny
Discover: Země neznámé - Ostrov x Pustiny
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas