Opuštěná knihovna rébusů

Autor: Miner | 25.10.2021 | 1

Další do party

Opuštěná knihovna se pyšní podtitulem Úniková hra, čímž se téměr automaticky stává objektem mého zájmu a zvědovasti. Hra navíc nese podpis známého tvůrce her Lea Coloviniho (Cartagena, Carolus Magnus a další), takže jsme se do ní s manželkou s chutí pustili.

Recenze na únikové hry se nepíšou úplně jednoduše, protože autor balancuje mezi snahou hru co nejvíc přiblížit, ale zároveň neprozradit žádné detaily, které čtenáři nemají znát, aby si hru následně užili co nejvíc. Opuštěná knihovna v tom není výjimkou, i když důvody jsou tentokrát trochu jiné. Opuštěná knihovna totiž není klasickou únikovou hrou, ale „jen“ sbírkou rébusů.

Privátní: ZapomKnihBox.jpg
Krabička s bočním otevíráním

 

Jak hra vypadá a funguje

V malé elegantní krabičce s bočním vysouváním najdeme všeho všudy 88 karet a krátký návod. Celou hru pak tvoří 18 karet hádanek a 18 karet úkolů a 2 karty vstupních dveří (tvoří závěrečný úkol). Zbytek karet pak obsahuje 46 karet nápověd a 4 krycí karty, které oddělují různé balíčky. Vaším úkolem je postupně vyluštit všech 18 hádanek a následně otevřít dveře a uniknout. Hra nepracuje s žádnými dalšími komponenty, krabička ani návod nejsou součástí žádného rébusu a nepotřebujete žádné nůžky, pravítka či jiné nástroje, maximálně papír na poznámky. Vašim cílem ve hře je pak vyluštění všech rébusů, včetně závěrečného otevření dveří v co nejkratším čase – v pravidlech se mluví o 75 minutách jako cílovém čase.

Hra samotná pak funguje následovně. Všech 18 karet hádanek si vyskládáte na stůl a k tomu si vyložíte 4 karty úkolů. Vaším cílem je najít ke kartám úkolů správnou kartu hádanky, všechny potřebné informace máte na kartách úkolů a hádanek, podle různých symbolů a jiných náznaků musíte spárovat kartu úkolu se správnou kartou hádanky, obě karty vám zároveň poskytnou rébus k vyluštění. Řešením je vždy číselný kód, obsahující číslice 1–9. Pakliže si myslíte, že máte správný pár a vyluštili jste rébus, čímž získáte kód, otočíte obě karty a pokud jejich zadní strany k sobě lícují, máte správný pár – když je k sobě přiložíte, získate i správnou odpověď. V takovém případě kartu hádanky odložíte pryč (už ji nebudete potřebovat) a kartu úkolu si necháte pro závěrečné otevření dveří. Následně si doberete novou kartu úkolu, abyste měli k dispozici zase čtyři. Pokud vám karty nepasují, vrátíte je zpět a budete hledat jinou kombinaci, jako penalizaci si přičtete pět minut k výslednému času. Pokud máte správný pár, ale špatnou odpověď, odložíte kartu hádanky pryč, kartu úkolu si necháte, jako kdyby byl kód správný, ale nevezmete si novou kartu úkolu. Takže pokud jednou neuhodnete kód, máte v aktuální nabídce úkolů vždy jen tři úkoly. Pokud máte úkolů k dispozici málo a nemůžete se kvůli tomu pohnout dál, je možné si počet úkolů navýšit o jeden a připsat si desetiminutovou penalizaci. Pokud si nevíte rady s nějakou hádankou, můžete se podívat na karty nápovědy. Karty nápovědy jsou označeny symboly, podle kterých zjistíte, ke které hádance patří. Většina hádanek má k dispozici více karet nápověd, takže použití nápovědy neznamená, že je hádanka automaticky vyřešena, na první kartě většinou dostanete jen tip, který vás může posunout dál. Další karty vás pak posunují až k samotnému řešení. Počet karet nápovědy je různý pro různé hádanky.

Poté co postupně vyluštíte všechny hádanky, je na čase řešení finálního úkolu. Čím více karet úkolů jste získali, tím lehčí bude vyřešení posledního rébusu. Ať už finální rébus vyřešíte správně nebo ne, hra končí, jen v případě nesprávné odpovědi opět dostáváte desetiminutovou penalizaci. 

Privátní: ZapomknihUkoly.jpg
Karty úkolů

 

Jak je z popisu výše patrné, hra nemá žádný mechanismus ověřování odpovědí, takže pokud máte kód, otočíte karty a buď je správně nebo ne – v obou případech jste s danou hádankou hotovi. Jak jsem již naznačil výše, podtitul Úniková hra je v tomto případě poněkud nadnesený. V rámci hry máte být sice zamčeni v knihovně a karty úkolů jsou graficky stylizované jako police s knihami, ale ve výsledku se jedná o osmnáct nezávislých hádanek či rébusů. Rébusy samotné jsou různé druhy šifer, pracujete s čísly, barvami, písmeny či symboly. Obtížnost rébusů se liší, ale žádný nám nepřišel extra těžký, nápovědu jsme použili tuším jednou. Hru jsme odehráli za hodinu a půl a byl to příjemně strávený čas. 

Hra se dá klidně hrát po částech, což může být výhodou, pokud nemáte na hraní delší časové okno. U Opuštěné knihovny si nemusíte pamatovat nic z předchozího hraní, jen si budete dávat stranou vyřešené hádanky a úkoly. Hra je vhodná i na cesty, akorát je dobré mít možnost vyložit si karty hádanek. Šlo by to jistě hrát i bez toho, ale neustálé listování kartami při hledání správné kombinace karty úkolu a hádanky může být dost nepohodlné. Opuštěná knihovna je hra na jedno zahrání, ale zahráním se nijak nepoškozuje a můžete ji pak poskytnout dalším luštitelům.

Privátní: ZapomKnihHadanky.jpg
Karty hádanek

 

Závěrečné hodnocení

Pokud bych měl hru nějak ohodnotit, řekl bych, že jako sbírka rébusů funguje velmi dobře, jako úniková hra ale téměř vůbec. Takže pokud vás baví luštit šifry a nepotřebujete k tomu žádný příběh nebo téma, mohu Opuštěnou knihovnu doporučit, pokud vám jde o nějaký hlubší prožitek, který má evokovat reálnou únikovku, pak sáhněte po jiných hrách z této kategorie.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Mana
Mana
Akt. cena: 330 Kč
Končí za: 22 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas