Ohlednutí za rokem 2021 – Deskoherní trh

Autor: Wolfsen | 11.1.2022 | 15

Na přelomu roku opět přinášíme tradiční bilanci dění na československém deskoherním trhu.

Přehled česky a slovensky vydaných her

Bylo by krásné se alespoň přiblížit seznamu všech vydaných her za celý rok. Ale dát dohromady i jen seznam všech her vydaných v češtině a slovenštině je úkol velmi obtížný. Nedělám si iluze nad úplnosti následujícího seznamu, ale snad jsem neopomenul nic podstatného. Pokud vás napadne hra, která na seznamu chybí, budu jen rád, když mě na ni upozorníte v SZ. Podobně problematické je určení přesného data vydání. Většinou za toto datum beru naskladnění u vydavatele, ale přibývá případů, kdy hra jde do distribuce s několika(tý)denním zpožděním od naskladnění, např. kvůli synchronizaci světových premiér. V takovém případě beru datum, kdy jde hra do distribuce. Bohužel ne všichni vydavatelé tato data zveřejňují.

Ze rok 2021 seznam těsně nepřekonal 200 položek – je v něm uvedeno celkem 199 titulů. Z toho připadá 38 na MindOK,37 na Blackfire, po 24 na Albi a TLAMA games, 15 na REXhry, 14 na Dino Toys, 11 na Fox in the Box, 9 na Piatnik, 6 na Pygmalino, 5 na Maty Moves a Hras, 4 na oook!game, 2 na Loris Games a po 1 na BoardBros, DieA Games, Funky Business, Plevu a Pohybovku Group.

I přes trvající pandemickou situaci (nebo právě díky ní?) v roce 2021 výrazně narostl počet vydaných titulů, a to o celých 33 titulů. Co se počtu vydaných titulů týče spadlo Albi z první na třetí příčku a letos výrazně zaostalo za MindOKem a Blackfirem, kteří tomuto seznamu dominují. Čtvrtou příčku drží TLAMA games, které dýchají na záda právě Albi. REXhry s větším odstupem za TLAMA games potvrzují zařazení mezi „menší“ vydavatele, spolu s Dinem, Fox in the Box a Piatnikem. Přibližně stejný počet titulů si drží Maty Moves, Hras a Loris games. Zdržení 2 titulů trochu zbrzdilo BoardBros a překvapením roku se stalo nové vydavatelství oook!game, které podobně jako Maty Moves začíná (převážně) s vlastní tvorbou a včelařská firma Pleva, která vydala hru s tématikou jim vlastní.

Nové původní české a slovenské hry

Zvláštní pozornost je záhodno věnovat původním tuzemským hrám. A těch neubývá. Matyáš Veselý z Maty Moves začal spolupracovat s jinými autory, známými i neznámými a podobnou ambici do roku 2022 má i Dan Syrový, který v roce 2021 založil oook!games. Další hry do úspěšného konce dotáhli i kluci z Time Slug Studia nebo Olda Rejl a vedle řady nezávislých projektů začínají větší pozornost tuzemským autorům věnovat i deskoherní vydavatelé, což dokládá i reality show Den deskovek, která své ovoce přinese v tomto nebo následujícím roce. A borec na konec? Markéta Bláhová a Tadeáš Spousta – sice se zpožděním, ale přece – dokončili dosud největší český deskoherní titul.

Úspěšné crowdfundingové kampaně českých a slovenských autorů

Fenomén crowdfundingu nepopiratelně změnil deskoherní scénu. A týká se to i československého rybníčku. Po DieA Games se do mezinárodních vod Kickstarteru z české kotliny vydal Violet Dragon s Kinghillem, ale zajímavé projekty se udály i na českém trhu.

  • Kinghill, Petr Marek, Kickstarter, vybráno 40 449 USD (asi 870 000 Kč), splněno na 200 %, očekávané vydání prosinec 2022 (plus mínus covid)
  • Legie: Sibiřská cesta, Rolling Group, HitHit, vybráno asi 778 000 Kč, splněno na 127 %, očekávané vydání květen 2022
  • Maty Moves (6 her), Matyáš Veselý, HitHit, vybráno necelých 270 000 Kč, splněno na 107 %, vydáno v prosinci 2021

Obrátit se na široké masy ale není automatickým receptem na úspěch. Své o tom ví týmy řady projektů, za všechny jmenujme Gland the Herringstone (41 %).

Přehled udělených ocenění

V takové záplavě her je těžké vybrat tu správnou hru. Připomeňme si tedy, které hry získaly v uplynulém roce nějaká ta ocenění. Není překvapením, že přední česká vydavatelství sahají (v tomto ohledu) po správných titulech. Uvádíme jen hlavní ceny. Další oceněné hry naleznete rozkliknutím názvu cen.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Tak doufám, že tentokrát jsem všude ty zatrachtilé roky trefil správně. Vypadá, že aspoň v titulku snad ano.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

11.1.2022 19:38:37

Az na ty udelena oceneni to byl dobry rok

11.1.2022 23:00:52

Mezi “mensi” vydavatele…….ja myslim, ze prelozit tu knihu pribehu k cestou necestou (nebo na pristi rok celou bichli sleeping gods) se tak nejak neda srovna s multijazycnym prekladem pravidel na tlame……

12.1.2022 19:58:02

@Albertos To je dobrý point.

Spíš bych to ale zpochybňoval přes náklady těch titulů, protože i když rozsáhlý překlad taky stojí mnoho člověkohodin a tudíž mnoho peněz, tak si myslím, že hlavní část kapitálu je ukryta v počtu kopií.

Ale nevím, jaké náklady kdo má, tím se vydavatelé bohužel nechlubí, a ani nevím, jakou cenu za kus má plná lokalizace většiny vydavatelství a ta vícejazyčná vydání tlamy a jestli se třeba česko-anglická verze prodává i v UK nebo jenom u nás.

Možná by ale @aneken nebo @Mirda-ta mohli něco prozradit a uvést věci na pravou míru :-)

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

12.1.2022 21:00:58

V každém případě je zavádějící hodnotit “velikost” vydavatelství dle počtu vydaných titulů. Věta o “menším” vydavatelství v souvislosti s Rexhrami mi nepřišla fér. Vydávají často na lokalizaci náročné hry. Na druhou stranu letos jsme vydali například Podezřelé a na jaře vyjde příběhová Duna a další na lokalizaci náročnější tituly máme na tento rok podepsané. Multijazyčné hry mají v naší produkci stále klesající podíl, tedy hodnotit naší vydavatelskou činnost podle nich také není úplně fér. Co se nákladů týče v uplynulém roce byly ⅔ titulů plně lokalizovaných v nákladu 1000 kusů a více (v roce 2020 to bylo kolem 30 %). Ze zbývající třetiny se několika her nakonec prodalo také více než 1000 kusů.

Dalším kritériem by mohla být například "velikost" či doporučená cena vydaných her, kde by klesla vydavatelství, která vydávají hlavně “malé” tituly, které jsou na lokalizaci obvykle nejméně náročné.

Zkrátka toto porovnávání vydavatelství dle počtu titulů je zajímavé, ale do určité míry zavádějící, i když si v něm nestojíme vůbec špatně.:)

13.1.2022 13:12:12 | Upraveno autorem (porovnej)

Ve výsledku není tak důležité které vydavatelství vydá víc her kdo je vydá (kromě a**i exclusive), podstatné je, že se vydávají. A vydává se jich spousta, navíc takové, které si před pár lety nikdo nedovedl představit ani ve snu…..

13.1.2022 14:23:40

@Mirda-ta Nějak nerozumím formulaci: “…v uplynulém roce byly ⅔ titulů plně lokalizovaných v nákladu 1000 kusů a více (v roce 2020 to bylo kolem 30 %). Ze zbývající třetiny se několika her nakonec prodalo také více než 1000 kusů.”

Ta zbylá třetina tím pádem měla náklad pod 1000 ks (když dvě třetiny měly “1000 a více”), ale stejně se některé z těch her prodaly v objemu 1000+? Moc mi to nedává smysl :)

 

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

18.1.2022 22:16:04

@Kew Znamená to, že jsme některé z těch zbývajících titulů během roku několikrát doskladnili, ačkoli první objednávka byla nižší než 1000 ks, prodalo se jich nakonec více. 

21.1.2022 12:01:29

@Mirda-ta Ach tak, teď už rozumím. Díky! :)

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

21.1.2022 12:58:18

@Wolfsen Nevypadla ze seznamu #Duna: Impérium ? Ta by asi v Trolím palci měla vysoké šance na umístění.

… už to vidím, ono je tam “Dune” … tak to klidně smaž (ale přepsal bych ji v seznamu, dostt lidí bude hledat pčes ctrl+f a nenajde, tudíž nenominuje.

14.2.2022 09:01:45 | Upraveno autorem (porovnej)

@Elnie Díky za upozornění. Počeštěno.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

14.2.2022 16:19:09

Vybíráme z Bazaru

Prodán Playmat ke hře Archa Nova
Prodán Playmat ke hře Archa Nova
Akt. cena: 950 Kč
Končí za: 11 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas