Ohlédnutí za rokem 2015

Autor: Wolfsen | 30.12.2015 | 27

Jak se rok blíží ke konci často se bilancuje, ani my nebudeme vyjímkou. Pojďme se podívat co se za poslední rok dělo v (československém) deskoherním světě.

Přehled česky vydaných her

Letos jsme začali systematicky informovat o připravovaných hrách (nejen) v češtině. Ruku na srdce, nepokryli jsme vše. A vše pravděpodobně nepokryjeme ani následujícím seznamem her vydaných v češtině v roce 2015. Pokud vás napadne hra, která na seznamu chybí, budeme rádi, když nás na ni upozorníte. A pokud byste se chtěli podílet na psaní novinek pravidelně, tak budeme vysloveně skákat radostí - napište zprávu uživateli Wolfsen.

Celkem vyšlo v roce 2015 česky více než stovka her a jejich rozšíření (např. rozšíření pro LCG nebo SMARTy jsme úmyslně vynechali), z toho 17 vydalo Albi, 29 Blackfire, 5 Dino, 27 MindOK, 7 Piatnik, 14 REXhry a další menší vydavatelství jako Czech Board Games, Jirasgames, Loris Games nebo Stragoo Games a nezávislí autoři.

A jaké hry nás čekají v roce nastávajícím? To můžete sledovat v článku Seznam připravovaných novinek, který můžete kdykoli nalézt v sekci Články.

Nové původní české a slovenské hry

Zvláštní pozornost je záhodno věnovat původním tuzemským (stále žiju v éře československa) hrám. Vedle známých firem (Vlaada Chvátil, Honza Vaněček) se letos více či méně úspěšně a hlasitě o pozornost přihlásila řada autorů nových. Je zajímavé, že tady už se karta obrací spíše ve prospěch menších vydavatelství nebo dokonce nezávislých autorských týmů.

Stranou nenecháme ani dva další projekty, které v roce 2015 učinily významné kroky na dlouhé cestě, která sice ještě nebyla korunována vydáním, ale vypadá velmi slibně. Držíme palce!

Přehled udělených ocenění

V takové záplavě her je těžké vybrat tu správnou hru. Připomeňme si tedy, které hry získaly v uplynulém roce nějaká ta ocenění. Není překvapením, že přední česká vydavatelství sahají (v tomto ohledu) po správných titulech. Uvádíme jen hlavní ceny. Další oceněné hry naleznete rozkliknutím názvu cen.

Zatrolené hry

A jak si v tomto roce stály Zatrolené hry samotné? Po delším období stagnace byli přijati noví administrátoři, a ti věci patřičně rozhýbali. A tak se za rok 2015 můžeme pochlubit následujícími daty:

  • Přes 50 000 návštěv registrovaných uživatelů.
  • Přes 170 000 návštěv celkově.
  • Přibylo 550 nových článků (popisů, recenzí a novinek včetně videí), za které bylo uděleno 2725 bodů.
  • Přibylo 3143 nových fotografií, za které bylo uděleno 6335 bodů.
  • Přibylo 424 nových souborů (převážně překladů), za které bylo uděleno 12874 bodů.
  • V databázi je k dnešnímu dni celkem 5530 her a rozšíření.
  • Registrovaných je k dnešnímu dni 13771 uživatelů a 60 klubů.

Počty článků a fotografií mohou být mírně nafouknuté dřívějším (ne)schvalováním, ale přesto věřím, že do příštího roku tyto statistiky překonáte!

Teď už jen zbývá Vám jménem celého týmu Zatrolených her popřát hodně štěstí, zdraví a vítězství do nového roku 2016!

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Ohlednutí za rokem a poděkován
Tenhle rok opravdu na hry v českých lokazacích velmi nabitý ..... nejvíce to asi pocítila moje peněženka .... ale je to jenom dobře, že se naši distributoři / vydavatelé snaží překladát co nejvíce her a jejich výběr je orpavdu dobrý.

Chtěl bych poděkovat celému týmu ZH za jejich práci, trpělivost a ochotu při práci s námi, fotkami a články.
Díky patří i všem členům ZH, kteří zde přispívají, radí a diskutují, neboť i díky Vám je zde tak živo a často se odpovědi na nejprapradivnější otázky ke hrám objevují i během hodiny, což si myslím, že je opravdu skvělé.

Všem bych chětl popřát vše nejelšpí do nového roku. Zatroleným hrám - spoustu nových aktnivchních uživatelů. Adminům pevné nervy a všem abyse se dařily hody kostek a to jak těch herních tak těch v životě.

..... a moje peněženka doufá, že těh her bude méně příští rok :-)

30.12.2015 11:42:08

Já ne
Já raději bilancovat nebudu, protože jsem backnul komplet rozšíření na Cthulhu Wars, takže mi příští rok dojde hra, kterou si zahraju jen doma (bude to něco přes 30 kg) a bude představovat zhruba 1/3 hodnoty celé herní sbírky. V tom se opravdu nikdy vrtat nechci :D :D :D

30.12.2015 12:05:49

Poděkování
Díky za tento web a kteří se o něj starají. Cítím se součástí hráčské komunity :-).

31.12.2015 23:04:21

poděkování
Tak rok 2015 na ZH mi udělal opravdu radost. V roce 2014 byl třeba i týden nebo dva kdy jsem se na ZH ani nepodíval. Teď jsem tu každý den a i když chodím na stránky vydavatelů her, tak ZH je první, kam jdu pro nové informace, kam dávám dotazy na pravidla a kde u témat co mě zajímají rád diskutuji.

Tohle znovuzrození ZH je nejlepší dárek, který mohl fanda ZH dostat pod stromeček. Dík všem a držím palce do dalšího roku.

1.1.2016 17:08:07

poděkování za poděkování
Moc rádi slyšíme, že jsme první, kam chodíš pro info! Doufáme, že nakonec ani ty, ani nikdo jiný nebude muset chodit nikam jinam :-)
Ale to rozhodně nezvládneme bez podpory široké komunity uživatelů, kteří nás svými příspěvky dostrkají dál, výše a rychleji!

1.1.2016 17:33:08

zatrolenky
ZH skutečně ožily. Také sem chodím kvůli novinkám (zvláště takovéto přehledy lokalizovaných her mají pro mě bookmarkovou cenu) a také pro rady ohledně deskovek. Líbí se mi že většina dotazů je promptně odpovězena.

Též se mi líbí jednoduchý, ale zcela dostačující design ZH, na tom bych nic neměnil.....pro mě rozhodně nejlepší ze všech deskoherních českých webů.

Vaší pílí jste si předplatili mých 365 návštěv v příštím roce. Díky za to.

1.1.2016 21:18:42

další poděkování a pochvala
Tak co ještě dodat... snad jenom to, že jsem se ke zatrolkám zase po nějakých dvou letech s radostí vrátil a dokonce se pro mě stali i primárním webem co se deskovek týče. Rád bych také přidal svou trochou do mlýna v podobě článků a popisů, ale bohužel kvůli novému přírůstku do rodiny nemám čas (ehm, ehm, asi bych i měl, ale jsem línej a raději plkám, jak nemám čas :D).

No a jelikož nějaký ten námět nikdy nezaškodí (nutno říci, že už celkem dlouho omýlaný námět), tak jenom napíšu mé dvě přání, co by mohlo na zatrolkách přibýt: zaprvé to je systém palcování... nemůžu si pomoct, ale web by díky tomu jenom ožil a navíc je to zábava. Palce u otázek jsou, ale mohli by být i u normálních diskuzí (reputace není třeba, na dž se ukázalo, že je to nic vypovídající hodnota). No a druhý námět, respektive spíše připomínka, je na trvalé přihlášení... pořád mi to nefachá (aspoň to předvyplnění funguje).

Jinak už jenom jedna věta: Miluju to tady.

2.1.2016 00:37:14

odpověď na výhrady
Díky za chválu a i za zpětnou vazbu, ale něco k těm výhradám: otázky se od diskuzí liší právě tím, že odpovědi řadí podle počtu palců. Nejlepší odpověď bude tedy nejvýš. V diskuzi by naopak nemělo být zcela zřejmé, který příspěvek je ten nejlepší, protože se často jedná o osobní názory nebo třeba postupně přibývající informace. Proto je výhodnější řadit diskuzi dle času.
Pokud by se příspěvky v diskuzi řadily podle palců, nebyl by mezi otázkami a diskuzí žádný rozdíl.
Bohužel velká část diskutujících nedokáže dostatečně rozlišit, co patří do otázek a co do diskuzí, a také málo palcuje... Ale snad už brzy dokončím návod, ve kterém to podrobně vysvětlím.
Co se týče trvalého přihlášení - mně třeba funguje, zkontroluj prosím nastavení svého prohlížeče a pak případně napiš to do vlákna "Hlášení nalezených chyb..." v "Námětech a připomínkách" nebo SZ Diovi (do vlákna "návrhy" můžeš dát i to palcování). Tady to zapadne.

2.1.2016 13:58:10

...
Jo, tady to nebudu rozebírat, ale nemuselo by se to řadit, prostě bys jenom viděl u toho příspěvku, kolik tomu kdo dal palců (mínusovky by být nemuseli)... ináč hlavně píšu z jiného důvodu: za tu obrovskou chybu se omlouvám, nevím jak se mi mohla povést :-D

2.1.2016 16:52:12

ještě malý návrh
Nešlo by u popisu hry udělat jednoduchý malý link na BGG ? Jde mi o to že přidáváte hodně novinek ovšem bez obrázků (což chápu) ale já s pohledu čtenáře pokud mě něco názvem a krabicí zaujme, rád bych se proklikl na BGG a prohlédl si obrázky tam...

2.1.2016 21:38:05

poďakovanie
Pripájam sa k ostatným a ďakujem celému týmu ZH za skvelý web o deskových hrách (ktorý je taký úžasný aj kvôli množstvu nadšených hráčov tvoriacich túto hráčsku komunitu).
A taktiež všetkým želám všetko dobré v novom roku 2016, neutíchajúce herné nadšenie :) a veľa krásnych herných zážitkov.

3.1.2016 09:59:45

Príjemné
je príjemné vidieť oživenie "klasiky". Už som si myslel že sa tak nestane, aj keď stará garnitúra odišla inde, predpokladám a dúfam, že tu vznikne nová. Tiež sa mi nepáči absencia systému palcovania (stačil by iba pozitívny), čo by diskusie trochu oživilo- a to je práve to, čo mi na ZH najviac chýba, trochu sterilita diskusií, čím web pôsobí trošičku mŕtvo :) (píšem trošičku, lebo pribúdajú nové články, recenzie a novinky, predtým tu bolo mŕtvo úplne :) ).

3.1.2016 22:39:29

Vybíráme z Bazaru

Válka v Říši divů CZ + kapsle na žetony
Válka v Říši divů CZ + kapsle na žetony
Akt. cena: 2090 Kč
Končí za: 9 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas