Obětí nákazy v New Yorku je dle zpráv i Tony Stark…

Autor: Vernon | 22.10.2023 | 3

„Vrrr!“ – Zombie Captain America

Marvel Zombies: Odboj superhrdinů (v originálu Marvel Zombies: Heroes' Resistance) je kooperativní hra postavená na mechanismech série Zombicide a zpracovaná pod licencí Marvelu. Hra je určena pro 1 až 4 hráče s herní dobou ± 1 hodina na scénář. Hra vychází z kickstarterové verze hry Marvel Zombies – A Zombicide Game. Lokalizována do češtiny byla verze, v které hráči hrají za superhrdiny proti hordám zombií a zombie-hrdinům. Autory hry jsou Michael Shinall a Fábio Cury

 

Herní komponenty, vizuální stránka a zpracování hry

Po stránce zpracování má hra opravdu skvěle zpracované plastové figurky hrdinů a zombie-hrdinů a na rozdíl od jiných Zombicide her je tohle v podstatě jediný plast, který lze ve hře v podstatě nalézt. Figurky zombie a společníků jsou zde kartonové, chybí i klasické desky hráče typické pro Zombicide hry, místo toho zde každý hrdina má svou kartu, dva posuvníky a počitadlo zkušeností. Tohle je zde samozřejmě vyváženo cenou: Marvel Zombies stojí cca polovinu toho, co ostatní hry ze série. 

 

Hulk - herní komponenty
Hulk – herní komponenty

 

Vizuální zpracování po stránce ilustrací a zapracování tématu je zde velmi dobře provedeno. Dílky města svým zpracováním dávají dojem opravdu velké zombie apokalypsy. Jsou zde zpracovány detaily „zombie-hrdinů“, například polorozpadlý oblek Iron Mana. Jako další příklad povedených detailů uvedu figurku Wasp, která má na svém podstavci šroubky a matice (upozorňující na její zmenšenou formu). 

 

Hrdinové
Hrdinové
Zombie hrdinové
Zombie-hrdinové

 

Insert v originálu má dobře řešeno místo pro uložení plastových figurek, ale pro zbytek komponent je zde jedno velké obdélníkové místo. Zde je bohužel insert vyřešen tak napůl.

Celkovému zpracování hry se nedá v podstatě nic zásadního vytknout. Není to ten velký plastový Zombicide, je to spíše kartonový Zombicide. Na druhou stranu, kartonové standees nás při hraní nijak neurážely a je fajn, že v základu jsou „barevné“ a není potřeba trávit hodiny malováním figurek pro co nejlepší vizuální dojem ze hry. 

Vizuální zpracování: 8/10

Komponenty: 7/10

 

Hra v kostce

Nejprve je potřeba vybrat scénář, který určí, jak bude město vypadat, co se v něm odehrává a jaké jsou cíle hry. Seznam scénářů taky uvádí délku hry a obtížnost.

Nezávisle na počtu hráčů jsou zvoleni čtyři hrdinové pro danou misi, kteří jsou následně rozděleni mezi hráče. Na výběr v základní krabici jsou Hulk, Wasp, Vision, Spider-Man, Black Panther a Winter Soldier.

 

Karty Hrdinů
Karty hrdinů

 

Ve hře se nesbírají zbraně ani brnění, ale můžete získávat hrdinské vlastnosti, které následně využíváte. Jinak je hra postavena na kostře Zombicide, tudíž boj je zde řešený kostkami, sbíráte zkušenosti, které vylepšují hrdinu, ale taky hra přidává na obtížnosti, resp. nepřítel je stále více a jsou stále silnější. 

Při hře se pravidelně střídají fáze hráčů, fáze nepřátel a závěrečná fáze. Během fáze hráčů zahraje každý hrdina v libovolném pořadí 3 akce. Mezi ty patří přesun, otevření dveří, zisk vlastnosti, posílení, záchrana pomocníka, interakce a útok. Ve fázi nepřátel jsou aktivováni nepřátelé, kteří buď provedou útok nebo se přesunou směrem k hrdinům. Následně jsou oživeni další nemrtví včetně zombie-hrdinů. V základní krabici hry jsou zombie-hrdinové Captain America, Doctor Strange, Scarlet Witch a Iron Man. V závěrečné fázi je zkontrolováno, zda nenastal konec hry, resp. zda nebyl vyřazen některý z hrdinů, jinak se hraje další herní kolo. 

Nemrtví bosové (Abomination) jsou zde reprezentováni zombie-hrdiny, kteří mají více životů a svoji schopnost. Scénář ale neurčuje, proti kterému zombie-hrdinovi budete stát, tohle je zde řešeno balíčkem karet. Taktéž během hraní můžete v jeden moment stát proti více – či dokonce klidně všem – zombie-hrdinům najednou.  

Hrdinové získávají a využívají superenergii. Každé kolo se všem hráčům dobije jedna energie a další energii mají hráči možnost získat akcí posílení. Následně je tato energie spotřebována pro zvýšení útoku, resp. před útokem může hráč superenergii utratit a za každou takto spotřebovanou přidat jednu kostku k útoku. 

 

Pravidla

Pravidla mají celkem 32 stran, z toho prvních 20 stran jsou herní pravidla, na zbylých stranách jsou uvedeny jednotlivé mise (scénáře). Pravidla jsou velmi dobře sepsána, vždy s grafickými ilustracemi jednotlivých pravidel. 

Jednotlivé mise jsou jasně uvedené, a to včetně obtížnosti a herní délky, taktéž jsou dobře popsána speciální pravidla každého scénáře.

Ve hře nenajdete lama karty, nicméně poslední strana pravidel obsahuje souhrn pravidel. Akce jsou zde jednoduché, takže absence lama karet nevadí.

Pravidla: 8/10

 

Hodnocení hry

Marvel Zombies: odboj superhrdinů je odlehčenou a zároveň přístupnější hrou ze série Zombicide, které má dobře zpracované téma. Jedna z nejčastější akcí je zde boj. Ten je řešen kostkami – hráč při útoku hodí počtem kostek dle své vlastnosti útoku a následně vyhodnotí, kolik udělil zásahů. Hra obsahuje jednoduchou tabulku priorit, podle níž se určí, komu jsou uděleny zásahy – buď danému nepříteli udělíte dostačený počet zásahů nebo ne, prostě zde není žádný mechanismus přenášení zranění, a to ani u zombie superhrdinů. Hra pracuje zároveň s vlastnostmi hrdinů a se superenergií – tyto herní prvky fungují dobře, nicméně pro vlastnosti chybí větší propojení s daným hrdinou, kterýkoliv hrdina může být super silný, odolný apod.

Hra je herně jednoduchá. Jednotlivé schopnosti jsou dostatečně různé a téma Marvel hrdinů využívají v kostře hry, tzn. že schopnosti hrdinů souvisejí s jejich charakteristikou. Hulk tak má více životů, Wasp dokáže proklouznout skrze hordy zombií apod.

Podobně jednoduše jako hrdinové jsou řešení i zombie-hrdinové, kteří mají více životů, svou „malou“ schopnost, ale hra nemá další využití hrdinů, kteří již padli, např. propojení s cílem scénáře. Na druhou stranu, tohle podtrhuje téma hry, kdy do světa Marvel přišla totální zombie apokalypsa, která si nevybírá. Zde se podělím o dojem z hraní, kdy je opravdu zajimavý pocit zombie apokalypsy, když najednou stojíte proti Doctoru Strangovi a Iron Manovi po jeho boku nebo dokonce proti všem čtyřem zombie-hrdinům – tohle umocňuje téma hry. 

Někdo by mohl hře vytknout, že se ve hře pouze snažíte získávat více kostek pro boj, takže sbíráte hrdinské vlastnosti a dobíjíte superenergii a dál zde není víc co dělat, kromě přesunu a útoku. Hra podle mě opravdu nemá příliš velkou strategickou hloubku, na druhou stranou tímto zůstává velmi přístupnou. Během hraní se nám stávalo, že se hrdinové pravidelně střídali ve dvou taktikách: jedna část týmu se připravovala na boj, takže dobíjela superenergii a získávala vlastnosti, druhá část šla do boje, případně plnit cíle mise. V případě zombie protivníků tohle není úplně zapotřebí, ale zombie-hrdiny nelze v podstatě jinak porazit (než s dobitou superenergií). 

Jednotlivé mise dobře zrcadlí zombie apokalypsu ve světě Marvel. Hra poskytuje k jednotlivým misím příběhové pozadí, ale nečekejte zde velké příběhové zvraty, mise jsou zpravidla o tom probojovat se hordou zombií, zachránit společníky, vykonat akci na určitém místě apod. 

Z pohledu počtu hráčů se hra hraje vždy se 4 superhrdiny, tudíž nejlepší je ve 4 hráčích, kdy každý hráč ovládá jednoho hrdinu. Nicméně hra je dobře hratelná i v menším počtu hráčů, jenom někteří z hráčů obsluhují více hrdinů. 

Herní variabilita je zde řešena jednak volbou superhrdiny a na druhé straně volbou mise. Superhrdinové, resp. jejich schopnosti jsou dobře zpracovány v rámci herní kostry, ale zároveň jsou dostatečně různé. Zde je taky potřeba zmínit, že na hře je cítit, že byla Kickstarterem (jak je u CMON ve zvyku), tudíž velké množství hrdinů a zombie-hrdinů jsou KS exclusive. Jednotlivé mise jsou spíše zajímavé tím, jako velkou jsou pro hráče výzvou, myslím si, že velká příběhovost by se do této hry ani nehodila. 

Herní mechanismy 7/10

Variabilita hry: 6/10

 

Téma hry je zde skvěle zpracováno skrze vizuální stránku hry, nádherné figurky. Jednotlivé mise taktéž odráží téma hry a v rámci možností je vyčerpává dostatečně. Fanoušci světa Marvel a zvláště komiksové série Marvel Zombies, nebo Co kdyby…? (What If…?) budou podle mě se zpracováním tématu velmi spokojení. 

Marvel Zombies: Odboj superhrdinů je přístupná kooperativní hra ze série Zombicide, která nabízí jak lehčí mise, tak mise, které představují značnou výzvu. Na hře je cítit, že se jedná o retail verzi původně kickstarterového titulu, tudíž je zde omezený počet hrdinů. Pokud hledáte „velký Zombicide“, raději sáhněte po jiné verzi – do češtiny jich bylo lokalizováno dost, tudíž zasazení si určitě vybere každý. Pokud hledáte kooperativní hru ze světa Marvel, tohle je rozhodně zajímavá volba. 

Zpracování tématu hry: 9/10

 

Celkové hodnocení: 7/10

Silné stránky hry: 

+ Zpracování Marvel Zombie tématu

+ Odlehčený (přístupnější) Zombicide

+ Herní doba cca hodina na scénář

 

Slabé stránky hry

– V menším počtu nutnost ovládat více hrdinů 

– Design insertu

– Omezený výběr hrdinů 

– Omezený počet zombie-hrdinů 

 

Sporné stránky hry (dle osobní preference)

± Kartonové standees místo plastových figurek zombie 

± Celkově materiálově (místo plastu karton) odlehčená hra, na druhou stranu tedy s cca poloviční cenou oproti jiným Zombicide hrám

 

Ukázka z hraní
Ukázka z hraní

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Zaklínač: Starý svět - exkluzívny KS PLAYMAT CZ
Zaklínač: Starý svět - exkluzívny KS PLAYMAT CZ
Akt. cena: 2025 Kč
Končí za: 8 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas