Nelítostný souboj o přežití na korálovém útesu

Autor: Azz | 21.12.2023 | 2

Korálové útesy jsou na pohled plné rozmanitého života, který zde bují v harmonii a souhře barev a světel. Na pohled překrásné formace korálů ale svádí nelítostný boj o své místo na životodárném slunci. Který z druhů korálů se stane dominantním?

Hra Korál vás postaví do poměrně netradiční role jednoho z druhů mořských korálů snažících se prorazit na nově vznikajícím korálovém útesu. Jedná se o rychlou kompetitivní hru, ve které hráči budují své korálové imperium z kostek ve tvaru L. Hra spadá do kategorie „filler“, tedy krátkých her. Herní doba je uváděna jako 10–20 minut a řekl bych, že po pár zahráních se i ve čtyřech hráčích opravdu v tomto rozmezí budete pohybovat; dost možná i u jeho spodní hranice.

 

Co najdete v krabici

Jedná se o menší ale ne vyloženě malou krabici. Začneme pochopitelně u pravidel, která jsou jasná a stručná. Hra je principiálně celkem jednoduchá, takže přečteno budete mít za pár minut.

Následují již komponenty samotné hry. Jelikož se jedná o hru částečně na bázi 3D tetrisu, jsou nejvýraznější komponentou herní kostky ve tvaru L vyvedené ve čtyřech barvách. Pro účel hry je potřeba je chápat jako 3 spojené krychle, která každá tvoří 3D herní pole. Kostky jsou moc pěkné, hezky velké, v krabici mají svůj sektor, kam se dobře naskládají a autoři opatřili dno sektoru i návodem na poskládání zpět do krabice (není to zas tak složité, ale předkreslené obrysy potěší). Dále v krabici najdete jednu kostku základního kamene a dřevěné žetonky ve tvaru a barvě jednotlivých korálů. To je vlastně vše, co potřebujete ke hře až 4 hráčů. 

Pro sólovou hru je k dispozici ještě sada karet úkolů a případně i plátěný pytlík na kostky, pokud by hráči chtěli hru poněkud náhodnější. 

Ke kostkám mohu zároveň podotknout, že krom pěkných komponent do hry jsou i výborným stavebním materiálem pro děti, které je po rozbalení hned ukořistily, a testování se tak na začátku muselo o nějaký čas odsunout.

 

Privátní: Titulka + komponenty.jpg
Krabice a komponenty

 

Jak se hra hraje

Příprava hry je rychlá a jednoduchá. Každý hráč si vybere barvu svého korálu, vezme si žeton a L kostky této barvy. Následně předá jednu svoji kostku každému sousedícimu hráči. Doprostřed stolu se umístí základní kámen a je hotovo.

Nastává iniciační fáze. V té hráči začínají s obrůstáním základního kamene. Princip je jednoduchý, každý hráč umístí jednu kostku ze své zásoby tak, aby se alespoň jednou celou stranou dotýkala základního kamene. Jakmile je celý základní kámen zakrytý, pokračuje kolo dále, ale již s trochu jinými pravidly.

Nejprve hráči umístí na vzniknuvší korálový útes své žetony. Ty nesmí umístit na korál své barvy. Dále hráči mohou vykonat jednu ze 3 akcí:

  • Umístit dílek svého korálu tak, aby se alespoň jedna stěna umísťovaného dílku plně dotýkala stěny kostky, na níž stojí hráčův žeton korálu.
  • Přesunout svůj žeton korálu, přičemž nesmí překročit pomyslnou trajektorií žádný dílek své barvy.
  • Dočasně odstranit svůj žeton korálu z mapy – tím jeho tah končí. Ve svém následujícím tahu jej opět umístí, a to na libovolné místo – pak jeho tah opět končí.

Hráči se takto střídají, dokud některému nedojdou kostky korálů v zásobě. Ostatní hráči mohou ještě přikládat své zbývající kostky, ale vždy musí ve svém tahu současně také jednu kostku odstranit mimo hru. Jakmile nemá žádný hráč kostky, které by umístil, hra končí.

Hráči spočítají pole své barvy, která jsou přímo viditelná při pohledu svrchu, jako kdyby na ně mořem dopadalo sluneční světlo. Ten, kdo má nejvíce přímo viditelných sten kostek, se stává vítězem.

 

Privátní: Rozestavěný korál.jpg
Rozestavěný korál v začátku hry

 

Jaká hra je

Jak už jsem psal výše, jedná se spíše o menší hru, kterou řadíme mezi fillery. V tomto směru ji není moc co vytknout, protože přesně tam zapadá. Pravidla vysvětlíte rychle a jdete rovnou do hry, která je sama o sobě také svižná a opravdu máte i první partie, kdy se rozkoukáváte, zahrané kolem uváděných 20 minut.

Ačkoliv je princip jednoduchý, je hra velice rozmanitá a každá partie je odlišná. Hra vyžaduje určitou prostorovou představivost a trochu statického odhadu i zručnosti, aby dílky nepadaly. V pravidlech se na to dokonce myslí: pokud některý hráč položí kostku tak, že se sama neudrží, je za to penalizován. Je tedy jen na uvážení hráče, jak moc divoké skulptury ze svých kostek hodlá vytvářet. Toto pravidlo je ale volitelné, takže se nemusíte bát, že by šlo o hru, která je postavena na zručnosti.

Samotný princip hry působí dobře, jelikož je nutné dobře uvážit, kam postavit svůj žeton, okolo kterého můžete pokládat kostky; zároveň pak už rovnou můžete začít přemýšlet, kam ho přesunete v budoucích tazích. Nicméně s tím, jak se hra na stole proměňuje, se vám také může stát, že již kýžený pohyb nebudete schopni udělat. Tím, že protihráči disponují i jedním kamenem každého ze svých protivníků, mohou způsobit ostatním docela nepříjemnou situaci a pěkně je vyblokovat. Na druhou stranu ale položením soupeřova korálu můžete protihráči přihrát vítězné body. Hra tak nabízí vskutku zajímavý rozhodovací proces, kdy kam kterou kostku položit, kdy se přesunout, nebo kdy využít možnost vzít a opět umístit svůj žeton libovolně, čímž ovšem přijdete o dva tahy. 

Může se zdát, že vhodnou strategií může být vyčkat s co nejvíce kameny až na konec hry, kdy ostatní hráči již nebudou mít co pokládat, ale tam zase hra reguluje takovéto čekatele pravidlem o odhazování kostek, pokud již některý hráč dohrál. Hra tak nabízí opravdu poměrně zajímavý mechanismus, který je příjemně vybalancovaný a zároveň díky nutnosti přemýšlet ve třech rozměrech zaměstnává mozek trochu jiným způsobem. 

Na stole působí hra opravdu zajímavě a vizuálně velice dobře. Při chystání hry máte nejprve pocit, že půjdete hrát nějakou verzi tetrisu, ale po první partii zjistíte, že vymyslet vhodnou strategii není jen tak a že pouhých šest kostek k umístění dovede docela potrápit hlavu. Minimálně nás při testování dokázala hra doslova zvednout ze židle, což u zkušených harcovníků deskoherního světa není jev často vídaný. V tomto případě to byl ale efekt žádoucí, jelikož při přikládání kostek, zvláště v pozdější fázi hry, je pohled shora velice nápomocný, pokud vezmete v potaz, že vítězné body získáte za vaše políčka viditelná právě odtud. Korál má tedy krom efektu příjemného přemýšlecího filleru ještě efekt malé rozcvičky. Pokud hru vytáhnete po delší partii něčeho náročného, určitě oceníte i tuto vlastnost, která je k vidění jen u málo her.

Korál disponuje i celkem zajímavým sólo módem. Osobně mě na sólo hraní moc neužije, takže jsem jej spíš tak proletěl, ale i tak mě zaujal. Oproti velké většině her mi u Korálu přijde sólo zajímavé hlavně tím, že příprava hry je rychlá díky celkově malému počtu chystaných komponent. To je to, co mě u většiny sólových her odrazuje. Pro mě to sice ani tak není úplně něco, co bych si sám vytáhl v deskoherním absťáku, ale to je prostě tím, že nejsem sólový hráč. Nicméně se mi tato varianta jeví jako příjemný puzzle k rozehřátí mozkových závitů i pokud jste sólovkář, který třeba zrovna nemá moc času.

 

Privátní: Solomode.png
Sólové hraní (zdroj: BlackFire)

 

Pár slov na závěr

Tématem je Korál poněkud netradiční (ačkoliv v dnešní době jsou populární zvířata, kytky a včely, tak proč by nemohl pro jednou být hráč korálem), ale podle mě jde o vskutku zajímavou a příjemnou hru. K tomu přispívá i její pěkné zpracování a komponenty v adekvátní velikosti na to, aby se s nimi dobře hrálo.

Princip je jednoduchý, pravidla jasná a rychle vysvětlená, ale Korál přitom nabízí kvalitní zábavu. Nejspíš u něj nestrávíte celý večer, ale k tomu ani hra není koncipovaná. Jedná se o filler, který mne rozhodně zaujal a aspiruje na to stát se stálou součástí mého batůžku na deskoherní seance.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Dodelido
Dodelido
Akt. cena: 1 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas