My Little Scythe – brána do světa velkých strategických her

Autor: Meeshab | 2.11.2020 | 3

Hra My Little Scythe, která na našem trhu vyšla pod záštitou Albi, je primárně určena dětem mladšího školního věku, které se s ní zabaví zhruba 45 minut.

Velká krabice s obrázkem zvířecích šampionů Jablečného království vypadá lákavě a její váha vypovídá o tom, že s touto hrou opravdu nekupujete spoustu prázdného vzduchu. Uvnitř krabice je promyšlený organizér, ve kterém je místo i na postavy a karty z rozšíření. I když má v organizéru vše své vyhrazené místo označené piktogramem a pro jistotu ještě vyobrazené na ukládací „lama kartě“, uložení na výšku mu úplně nesvědčí a v jeho spodní části se při něm karty a žetony smíchají. Druhé patro, určené na figurky a žetony hlavních hrdinů, je přikryto průhledným víkem, díky kterému vše drží tam, kde má, i při klopení a transportu.

Herní materiál je proveden velmi kvalitně. Obrovská hrací plocha vyžaduje dost místa na hraní. S rozměry 76 × 57 cm zabere na stole mnoho prostoru, ke kterému je potřeba ještě připočítat místo na desky hráčů. Na herním plánu má opět vše své vyhrazené místo a grafické znázornění startovacích polí pro žetony přátelství a koláčů a podmínek pro zisk jednotlivých pohárů je dostatečně jasné na to, aby se podle něj člověk orientoval bez toho, aby musel vytáhnout pravidla. Desky hráčů jsou ze stejného materiálu, jako většina karet – z tvrdšího papíru. Zde bych preferovala karton, který je přece jen trvanlivější a méně náchylný k nějakému ohnutí nebo natržení. Tvrdý karton bylo použit na karty vylepšení, což mi naopak přijde zbytečné – zde by byly obyčejné karty dostatečné. Kartonové jsou ještě startovací žetony jednotlivých týmů (opět se znázorněním zdrojů, které hráč získá, dostane-li se do svého startovního tábora), žetony dobrodružství a kolečka pro koláčovou bitvu. Žetony jablek a diamantů jsou z umělé hmoty. Velikostně akorát – dobře s nimi manipuluje i drobná dětská ruka. Kostky, určující pole, na které lze umístit jednotlivé zdroje, mohou podle mého názoru působit problém lidem se sníženým barvocitem. Rozlišit některé barvy (modrá/červená/šedá) je občas trochu problém. Zpracování figurek je nadstandardní. Pro děti jsou velmi atraktivní, velikostně tak akorát do ruky. Minus vidím v tom, že jsou vždy obě figurky téhož druhu zcela totožné, což znesnadňuje orientaci při hře proti Autoponíkovi (automatickému protihráči), při níž je při pohybu potřeba figurky od sebe odlišit. U hry je přiložen také návod k nabarvení figurek (tedy spíše grafický návrh Marchen Atelier, jak by figurky mohly vypadat). Na něm najdete zároveň stručný popis jednotlivých hrdinů, který pomůže hráčům se do hry vcítit.

Návod sestává ze dvou částí. První z nich obsahuje přehledný návod pro hru více hráčů (tuto hru si v základu můžete zahrát až v šesti). Pravidla jsou napsána stručně a přehledně. S trochou snahy je pochopí pokročilejší začátečník, navíc je na zadní straně odkaz na videonávod (bohužel jen v angličtině). U všech akcí jsou uvedeny přehledné příklady s obrázky, které pomohou při základní orientaci. Druhá brožurka popisuje možnosti sólo nebo kooperativní hry proti Autoponíkovi. I tato pravidla jsou napsána přehledně a neměla by činit problémy.

A nyní ke hře samotné. V My Little Scythe budete hrát za dva sourozence účastnící se Dožínkového turnaje. Vaším cílem je být prvním hráčem, který získá čtyři poháry z osmi možných. Spolu s ostatními se budete snažit o sběr diamantů a jablek, plnění dobrodružství, získávání přátelství, koláčů, kouzel, vylepšení a také se budete účastnit koláčových soubojů. Když jste na tahu, můžete si vybrat ze 3 akcí, ovšem akce se nesmí opakovat (nelze například udělat akci pohyb dvě kola po sobě, je potřeba je proložit jinou akcí). Aby k opakování akce nedošlo, označíte si v každém kole na své desce hráče sekci s akcí, kterou jste právě vykonali. Kromě výše zmíněného pohybu můžete hledat (po hodu kostkami umístíte tři zdroje – jablka/diamanty – a jedno dobrodružství) nebo vytvářet (v rámci této akce můžete vylepšit některou ze svých akcí, získat nějaké koláče nebo kouzlo).

Poháry můžete získat za doručení čtyř žetonů jablek nebo diamantů do hradu Stálestáluzisk dvou vylepšení, úroveň přátelství na stupni 8, zisk 8 koláčů, vlastnictví 3 karet kouzel, účast ve dvou dobrodružstvích a vítězství v koláčovém souboji. Všechny tyto cíle mohou být ovlivněny kartou povahy, kterou každý hráč získá na začátku hry (ta napomáhá snazšímu zisku některého z pohárů a je pro každého hráče jedinečná).


Hra je velmi pěkným úvodem do strategických her. Přestože je doporučována pro hráče od 8 let, podle vlastní zkušenosti mohu doporučit i pro šikovné předškoláky (osobní zkušenost se synem 5 let). Pravidlově je velmi jednoduchá, přesto přináší mnoho strategických možností a variant. Délka hry hodně závisí na počtu hráčů. Ve dvou míváme dohráno do třiceti minut. I sólo hra nebo kooperativní režim proti Autoponíkovi je dobře promyšlená – pokud chce hráč získat pohár, je nucen do interakce s Autoponíkem (hrát si na vlastním písečku se většinou nevyplácí). Možnost různých obtížností (v sólo a koop režimu) je dalším plus, které zaručuje, že hra nepřestane po několika partiích bavit a je stále výzvou. K chuti hrát napomáhá i obsáhlá listina úspěchů, která je součástí balení, a kde je spoustu místa pro zisk osobních i rodinných rekordů.

Myslím, že tento počin se společnosti Stonemaier Games opravdu povedl a věřím, že na My Little Scythe nám brzo vyroste generace výborných strategických hráčů. A navíc opravdu zabaví i dospělé!

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Dračí palác
Dračí palác
Akt. cena: 1200 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas