Mrkej na drát!

Autor: Caranthir | 21.2.2020 | 6

Ve hře Krabčáci se stanete pozorovateli a sběrateli nejrůznějšího ptactva, které se rozhodlo si oddechnout na svých dlouhých cestách na drátěném plotu. Někteří přilétají, jiní odlétají a neustále si přesedávají mezi vaší rukou a kartami na stole.

Krabčáci jsou poloabstraktní karetní hra pro 2-5 hráčů oficiálně od osmi let. Pro dospělé poskytuje prostor k taktizování, ale díky absenci textu a jednoduchým pravidlům je pochopitelná i pro mladší děti (šestiletá ji zvládla s přehledem).


Herní komponenty

Hra má česká a slovenská pravidla, ale na kartách samotných není žádný text. V krabičce najdete 110 karet ptáčků osmi různých druhů (všechny ilustrovány ve specifickém „krabičkovém“ stylu):

  • 20 rákosníků
  • 17 strak
  • 20 červenek
  • 13 divokých kachen
  • 13 papoušků
  • 10 tukanů
  • 10 sov pálených
  • 7 plameňáků

Karty jsou z lesklého polotvrdého papíru (o něco slabší než u klasických CCG nebo LCG). doporučuji obalit do průhledných economy obalů (sedí na ně klasické, vhodné např. na Magic: The Gathering).


Jak se to hraje

Na začátku je na stůl položeno dvanáct ptáčků ve čtyřech řadách, v nichž se nesmí v jedné řadě opakovat jeden ptáček víckrát. Hráči se posléze střídají v přikládání karet z ruky na libovolné strany řad. Hráč ve svém kole vždy musí přiložit všechny karty daného druhu ptáka, které mají v ruce, na jednu stranu některé z řad. Pokud tímto přiložením dojde k tomu, že se v dané řadě nachází ptáci obklopení z obou stran jedním druhem, všechny obklopené si vezmete do ruky. Pokud hráč nechce nebo nemůže přiložit karty tak, aby si mohl nějaké ptáky vzít, může je přiložit kamkoliv - pak si může, ale nemusí, vzít dvě karty z dobíracího balíčku. 

Pak můžete vyložit hejno - malé nebo velké. Velikost hejn je pro každého ptáčka jiná a odvozená částečně od jejich zastoupení mezi kartami - plameňáků je ve hře jen sedm, na malé hejno vám stačí 2 a na velké 3; zatímco u rákosníka nebo červenky (po dvaceti) je to 6, respektive 9.

Při vyložení hejna vyložite všechny karty daného druhu z ruky. Je-li počet alespoň roven malému hejnu, ale méně než velké, necháte si jednoho ptáčka a přesunete jej do vaší permanentní sbírky. Je-li počet roven nebo vyšší než velké hejno, do sbírky si berete rovnou ptáčky dva. Zbytek zahodíte na odhazovací balíček.

Hráči se takto střídají v tazích, dokud některý z hráčů nemá na konci kola (tedy po fázi přiložení a vyložení hejna) žádné karty. V tom případě všichni zahodí své karty z ruky na odhazovací balíček, nalízají nových osm karet a pokračuje se dále, přičemž první hraje hráč, který předchozí kolo ukončil. Karty vyložené na stole zůstávají. 

K vítězství vedou cesty právě přes sbírání ptáčků do sbírky. Vítězem je hráč, který jako první nasbírá

  • alespoň jeden exemplář od sedmi různých druhů ptáků, nebo
  • alespoň tři exempláře od dvou různých druhů ptáků


Celkové dojmy

Krabčáci jsou rychlá a elegantní karetka, která je lehce hratelná i s malými dětmi, ale zároveň poskytuje dostatek prostoru pro taktizování i dospělým, kteří dokáží hlouběji zohledňovat situaci na stole a pravděpodobnost úspěšnosti nasbírání toho kterého ptáčka vzhledem k jejich zastoupení mezi kartami. Hráč musí zvažovat mezi budováním hejna v ruce a zároveň dostatečnou zásobou ptáků v menších počtech, které může přikládat a získávat tak nové. Dvě cesty k vítězství („kvalitativní“ a „kvantitativní“) jsou také ku prospěchu věci a vyrovnávají šance mezi hráči. 

Jak jsem zmínil výše, hra je sice psaná od 8 let, ale šestiletá ji pochopila ihned a poměrně rychle se naučila i náznakům taktiky. Krabičkoví ptáci jsou vizuálně roztomilí a hra se rychle stala oblíbenou součástí našich podvečerů a víkendů. 

+ vizuální zpracování

+ jednoduchost pravidel

+ vhodná pro děti i dospělé, každý si najde svůj styl

 

- nic mne nenapadá ;)

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Terra Futura
Terra Futura
Akt. cena: 100 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas