Mozky proti svalům aneb She-Hulk vs. Spider-Man vs. Doctor Strange

Autor: Strachkvas | 1.11.2023 | 3

Vydavatelství Albi nás neúnavně zásobuje novinkami ze světa Unmatched a neopomnělo ani podtitul Brains and Brawn, ve kterém se představí trojice známých hrdinů ze světa Marvelu: She-Hulk, Spider-Man a Doctor Strange. Hra od ostřílených autorů her nejen ze série Unmatched Roba Daviaua a Justina D. Jacobsona vyšla v roce 2023 díky vydavatelství Restoration Games. Stejně jako u dílů s podtitulem For King and Country a Teen Spirit jsme se i tentokrát bohužel z licenčních důvodů nedočkali českého překladu, a vydavatelství Albi tak hru přináší v anglické distribuci.

Hned v úvodu své recenze chci uvést, že se opět nebudu detailně zaobírat rozborem těch aspektů hry (jako jsou například obsah krabice, příprava a průběh hry, herní mechaniky), které jsou napříč celým systémem her Unmatched stejné a nejdetailněji jsem je rozebíral v recenzi Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot, která vyšla zde na Zatrolených hrách. Stejně jako recenzi na Unmatched: For King and Country nebo Teen Spirit chci i tuto více zaměřit na novinky a jednotlivé hrdiny, které tento konkrétní díl přináší. Před testováním tohoto titulu jsem ze série odehrál tři díly vydané v češtině a také For King and Country a Teen Spirit.

 

Vizuální stránka a kvalita komponent

Nad vizuální stránkou se ve svých recenzích rozplývám opakovaně a není tomu jinak ani u Brains and Brawn. Vše je opravdu velice hezky zpracované, od herního plánu po karty, a co se týče tradičně washem doplněných figurek, ty jsou tentokrát opravdu mimořádně povedené. She-Hulk házející sloupem, Spider-Man v pohybu střílející z ruky pavučinu, no prostě paráda. Osobně se mi v tomto díle tolik nelíbí grafika na kartách. Je to jen čistě můj dojem a je naprosto samozřejmé, že někomu jinému naopak padne do oka, ale například rubová strana karet Spider-Mana by si zasloužila větší péči. Stejně tak mě tolik neoslovily barevné kreace na kartách Dr. Strange, i když samozřejmě chápu, že to odpovídá komiksové předloze. Znovu ale opakuji, že tohle je čistě můj dojem a jsem možná trochu rozmlsaný například z karet ze Souboje Legend, které patří k mým nejoblíbenějším. Po kvalitativní stránce hře nelze nic vytknout. Opět kvituji funkční insert, v němž má každá komponenta své místo a který pojme i obalené karty.

Privátní: tempImageZBlS4l.jpg
Obsah krabice po vybalení

 

Herní plán

Bojiště tentokrát tvoří interiér Sanctum Sanctorum, tedy rezidence jednoho z hrdinů v krabici – Dr. Strange, byť trochu zdemolované. Rozdělen je na 29 polí a 7 různě barevných oblastí. Rozvržení polí za mě ničím nevyčnívá. Jejich dvě vzájemně propojené řady tvoří obvod plánu, přičemž ve středu se nachází dvě pole jednobarevná. Co se týče trojbarevných polí (s větším dosahem), ta jsou na plánu tři. Jak je minimálně u série Unmatched s hrdiny Marvelu běžné, na druhé straně herního plánu opět absentuje druhé bojiště (bohužel). Co naopak nechybí jsou battlefield items, tedy žetony, které se při přípravě hry umísťují na předem určená pole na bojišti a umožňují zvyšovat útok či obranu, respektive poskytují jiné bonusy, ne nepodobné kartám léček.

Privátní: tempImageWDVfzr.jpg
Herní plán

 

Herní mechaniky a průběh hry

Zde jen ve zkratce. Celá série Unmatched je arénová, soubojová, kartami řízená, asymetrická hra, ve které se hráči snaží co nejlépe využívat silných stránek svých hrdinů a pokořit protivníka či protivníky, tedy ubrat jim všechny jejich životy. Celý systém hry Unmatched tvoří obrovské množství hrdinů, které proti sobě můžete vzájemně postavit. Průběh hry je jednoduchý, každý z hráčů musí během svého tahu provést dvě akce, přičemž na výběr má ze tří možností:

  • manévr, prostřednictvím kterého si doberete do ruky kartu, a můžete se pohnout po herním plánu,
  • léčku, kterou se hrají karty se symbolem blesku a
  • útok, který slouží k vyvolání souboje s protihráčovým bojovníkem a ubrání jeho životů (při troše štěstí).

 

Hrdinové

 

Dosah

Počet životů

Útočné karty

Obranné karty

Karty útoku i obrany

Celkem

Léčky

Pohyb

She-Hulk

na blízko

20

7(28)

5 (4)

12 (30)

62

6

2

Spider-Man

na blízko

15

8 (38)

6 (18)

12 (35)

91

4

3

Doctor Strange

na dálku

14

3+7 (32)

3 (6)

5+5 (23)

61

4

2

Wong

na dálku

6

 

 

3 (6)

6

 

2

*číslo v tabulce značí počet karet nejprve čistě použitelné daným hrdinou, za + následuje počet karet použitelných hrdinou i pomocníkem, v závorce následuje součet hodnot všech těchto karet

She-Hulk

Privátní: tempImagekpvUWT.jpg

Základním stavebním kamenem hraní za tuto „zelenou právničku“ je dostatek karet v ruce. Její speciální schopnost jí totiž umožňuje na začátku kola odhodit z ruky kartu a udělit poškození v hodnotě posílení této karty soupeři ve stejné oblasti. To je prostě pecka, a za mě jedna z nejlepších schopností ze všech hrdinů, které jsem dosud vyzkoušel. Jen prostřednictvím ní zvládnete udělit soupeři pořádnou dávku zranění, zvlášť když vezmeme v potaz, že více než polovina karet v balíčku má hodnotu posílení 2 a vyšší. Tato schopnost je pak hezky doplněna efekty na několika kartách, které právě umožňují dobrat si nové karty. She-Hulk může postupně celou hru svého protivníka okopávat a pak mu ve správnou chvíli zasadit smrtící úder. Naopak nějakou tu ránu vydržet jí pomůže enormní počet 20 životů. Za zmínku také stojí obranná karta „Lady Justice“, která protivníkovi odhodí vrchní kartu z balíčku a vám do obrany přičte dvojnásobnou hodnotu jejího posílení. She-Hulk nemá žádného pomocníka, ale vlastně ho ani nepotřebuje. S dobrou taktikou protivníkovi na začátku kola pravidelně odebere životy, aniž by s tím mohl něco dělat, a pak jej dorazí například kartou „The Savage She-Hulk“, která má – za cenu spotřebování druhé akce – hodnotu 9. A potom už se zpět na nohy zvedne málokterý protivník. Hraní za She-Hulk mi přišlo poměrně přímočaré, je to jednoduše další ranařka, ale rozhodně se rychle zařadila mezi mé hodně oblíbené hrdiny.

Spider-Man

Privátní: tempImage3SsDWT.jpgJak je z výše uvedené tabulky na první pohled patrné, součet hodnot na Spider-Manových kartách je v porovnání s ostatními hrdiny enormní. Říkal jsem si, že to bude tím, že na jeho kartách už nejsou efekty, které by umožňovaly dodatečně hodnotu karty zvyšovat. Opak je ale pravdou. Byť se jedná jen o jeden typ karty a naprostá většina karet spíše umožňuje pohnout s pavoučím mužem nebo jeho protivníkem, případně si dobírat karty, je tu právě i karta „Momentous Shift“. Ta využívá starého známého efektu zvýšení své hodnoty, pokud hrdina začínal tah na jiném místě. Spider-Man je veskrze pohyblivým protivníkem, čemuž napovídá i jeho základní hodnota pohybu 3. Jednoduše přiletí, zaútočí a zase zmizí z dosahu. A jak je z čísel v tabulce zřejmé, dokáže dát pořádnou ránu, zvlášť se svými útočnými kartami s hodnotou 6.  Skvělá je také jeho obranná karta „Counter-Attack“, která je schopná udělit útočníkovi dvě zranění, pokud hodnota jeho útoku byla 4 a vyšší. Čímž se dostáváme ke speciální schopnosti tohoto hrdiny: Spidey-Sense nutí útočícího protivníka sdělit vytištěnou hodnotu na jeho kartě. Díky tomu může mít Spider-Man hezkou představu o tom, co ho asi čeká, a zda náhodou nemá zahrát kartu „Web Shooters“, která redukuje maximální počet zranění, jež může utržit, na dvě.

Doctor Strange

Privátní: tempImageXQXF7Q.jpgTento hrdina mi z počátku nebyl vůbec po chuti pro svou značnou náhodnost, která je podle mě vyšší než u jiných postav. O to víc mě ale motivovalo s ním hrát, a nakonec si tak k němu cestu najít. Pojďme ale od začátku. Dr. Strange je hrdina s útokem na dálku a průměrným počtem životů (14), kterému záda kryje pomocník Wong. Speciální schopností tohoto hrdiny je Dark Pact, který mu po vyhodnocení souboje, ve kterém Strange zahrál kartu, umožňuje udělit si jedno zranění, zahranou kartu umístit dospodu balíčku (pomocí efektů na některých kartách lze balíček zamíchat) a dobrat si kartu novou. Na první pohled zvláštní schopnost, přece jenom, kdo by si chtěl dobrovolně ubírat životy. Každopádně nejenže některé karty se hodí vrátit si zpět do balíčku, je skvělé dobrat si novou kartu na ruku, ale navíc se tato schopnost hezky snoubí s další schopností na některých Strangeových kartách – Blind Boost. Tento efekt už byl použit například u Daredevila nebo Willow (Buffy) a umožňuje dobrat si kartu nebo karty z balíčku a přičíst hodnotu „posílení“ k síle hrané karty. Díky výše popsané schopnosti vám tedy při využití Blind Boostu tolik nemizí karty z balíčku (na úkor životů). Proč jsem v úvodu mluvil o náhodnosti Dr. Strange? Přispívá tomu například obranná karta „The Mists of Munnopor“, která vám umožní odhodit protivníkovu zahranou kartu, ale současně ji musíte nahradit jinou, náhodně táhnutou svrchu jeho balíčku. Nejednou se mi stalo, že tato karta byla svým dopadem ještě horší než původně odhozená. Čím si mě naopak Strange získal, je karta „Bolts od Balthakk“, která je v balíčku hned ve čtyřech kopiích. Nejenže má skvělé posílení 3 pro Blind Boost, jde sama Blind Boostnout, ale v případě, že s ní vyhrajete souboj, získáte jednu akci. A můžete tak třeba znovu zaútočit. Byť jsem v průběhu nejedné partie tahal za kratší konec, tři kopie této karty v ruce společně s dobrým načasováním mi umožnily obrat a vítězství ve hře.

Privátní: tempImageJYnhew.jpg
Karty

 

Pravidla

Tak jako i v jiných svých recenzích na hru Unmatched i zde musím pravidla pochválit. Na pár stránkách je i s příkladem hry jednoduše, jasně a srozumitelně vysvětleno, jak hru hrát a nutno říct, že není moc kam uhnout. Jedná se totiž o velice přístupnou hru, kterou za pár minut snadno vysvětlíte i začátečníkům. Nicméně s narůstajícím počtem všelijakých hrdinů, jejich speciálních schopností a různých efektů na kartách, by dle mého názoru slušel pravidlům mírný upgrade v podobě FAQ. Čím víc různých her z této série jsem odehrál, tím častěji si musím zejména u některých karet dohledávat jejich přesný herní dopad například na BGG. A jak procházím různé diskuse, nejsem jediný, komu například nebylo na první dobrou úplně zřejmé trvání u karty She-Hulk „Nerve Cluster Strike“, která omezuje protivníkův pohyb, nebo si potřeboval ujasnit Spider-Manovu kartu „Counter-Attack“. Jedná se ale o malé drobnosti, protože jako celek jsou pravidla napříč celou sérií Unmatched opravdu dobře uchopená a zpracovaná. Začít hrát Unmatched je snadné, stačí k tomu vlastně „lama karta“ a znalost pár klíčových termínů. Hrát dobře a správně využívat slabých a silných stránek svého hrdiny, to už je však věc druhá.

Privátní: tempImagekyOuSJ.jpg
Figurky

 

Vhodné pro

Stojím si za tím, že celá série Unmatched je primárně dvojkovka a není tomu jinak ani v případě Brains and Brawn. Byť je, tedy alespoň podle mě, hra nejlepší ve dvou, funguje dobře i ve třech, nebo pokud máte doma i nějaký další díl, ve čtyřech hráčích. Ve dvou i ve třech je hra ve stylu „všichni proti všem“, ve čtyřech přichází v úvahu týmová hra 2 vs 2. Podle autorů jsou díly s podtitulem Marvel vhodné pro hráče od 14 let, nicméně u dílů, které vyšly v češtině, je u věkové hranice uvedeno 10 let. A právě tato věková hranice mi přijde zcela adekvátní, neboť z vlastní zkušenosti vím, že i děti tohoto věku hru v pohodě zvládají. Opravdovým limitem tak může být pouze angličtina. Co se týče času, je hra ve dvou ukončená většinou do 30 minut, ve více hráčích do třičtvrtě hodinky.

 

Resumé

Tím, že uvnitř této krabice najdeme trojici všeobecně známějších hrdinů, než tomu bylo například u podtitulu Teen Spirit, stává se tento díl bezpochyby atraktivnějším. Každý hráč si dobře dokáže představit onoho filmového či komiksového hrdinu na herním stole, a o to lépe pak vyniká tematičnost celé hry. A musím říct, že právě promítnutí hrdinů do hry tak, jak je známe, je nadmíru povedené. Jejich schopnosti ve hře věrně kopírují to, jak tito hrdinové bojovali ve filmech či komiksech. U Spider-Mana prostě máte pocit, že létáte po bojišti, uhýbáte úderům, přemísťujete protivníky, s Doctorem Strangem čarujete a se She-Hulk ničíte vše okolo. Jak jsem uváděl hned v úvodu, ze série Unmatched s logem Marvelu jsem odehrál Teen Spirit a For King and Country, a pokud bych měl srovnávat jen v rámci nich, hodnotil bych Brains and Brawn jako nejlepší. V obou zmíněných krabicích se našel jeden či dva hrdinové, kteří mě příliš nenadchli, ale zde tomu tak není a do další partie bych si s chutí vybral kteréhokoliv z těchto tří hrdinů.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Veilwraith A veil Odyssey Game
Veilwraith A veil Odyssey Game
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas