Mini Express

Autor: AlfBoard | 12.3.2022 | 9

Mám pocit, že v poslední době vychází v češtině jedna lepší hra, než druhá. Všechny, které bych chtěl, si dovolit nemůžu. Jakmile ale byla vydavatelstvím BoardBros oznámena česká lokalizace Mini Expressu, hra okamžitě putovala na wishlist a můj index očekávání atakoval maximum. 

Proč? Protože vláčky, akcie a vydavatelství, které má při výběru her šťastnou ruku.

Mini Express je hra pro jednoho až pět hráčů na necelou hodinku, ve které se stanete finančním magnátem a budete investovat do železničních společností. Zároveň se ale budete muset postarat o to, aby společnost, do které hodláte investovat, prosperovala – nebudete přece své bohatství vkládat do krachujících firem.

Pravidla jsou velice přístupná, logicky strukturovaná a plná spousty ilustrovaných příkladů. Herní plán je oboustranný (mapa Evropy a USA), z kvalitního kartonu. Ilustrace odpovídá spíše krásné rodinné hře, než strohému (Zlé Jazyky hovoří až o ošklivém) designu „osmnáctkových“ her. Zároveň je vše naprosto přehledné a funkční, protože drobné detaily ilustrací spíše dokreslují atmosféru, než by působily rušivým dojmem.

Komponenty jsou dřevěné a jistě potěší i látkový sáček na žetony (který využijete při přípravě žetonů poptávky a v sólové variantě hry).

Abych řekl pravdu, nedivil bych se ani o něco vyšší ceně, než za kterou jde Mini Express pořídit.

Ve svém tahu máte na výběr dvě akce. Buď si koupíte akcii jedné ze čtyř železničních společností, nebo postavíte trať a tím zvýšíte cenu společnosti. Hra končí ve chvíli, kdy už na trhu nejsou akcie dvou ze všech společností. Jednoduché, že? Jenže celé kouzlo je v tom, že v téhle hře ovlivňuje každý váš tah úplně všechno. Interakce mezi hráči, která tady funguje, je přesně to, co dělá z vlastně jednoduché hry nadprůměrný kousek. Každý svůj tah si musíte zatraceně rozmyslet, protože každé vaše rozhodnutí má naprosto zásadní vliv na tah protihráče. Například stavbou kolejí sice zvýšíte cenu společnosti, jejíž akcie vlastníte (nebo hodláte vlastnit), ale zároveň tím zlevníte nákup akcií ostatním. Naopak koupí akcie umožníte svým konkurentům efektivněji budovat trať a tím navýšit jejich vliv v jednotlivých společnostech. Takže vezměte vaši představu o silné interakci mezi hráči, vynásobte ji desetkrát a přiblížíte se k tomu, co tahle hra opravdu dělá.

Mini Express jsem nejdříve hrál ve třech hráčích a protože první, čeho si člověk všimne, je právě ta interakce, byl jsem o to víc zvědavý, jak tohle může fungovat v sólové variantě.

V sólu si zahrajete proti Automě – „Mašinfírovi“. Mašinfíra se k vám přidá i ve hře dvou hráčů a nahradí tak hráče třetího. Vaše hra probíhá standardně podle běžných pravidel. Za Mašinfíru vylosujete žeton ze sáčku, pohnete žetonem cílového města a vše už jen vyhodnotíte. Je to intuitivní a po jedné hře se to dostane pod kůži. Tahy Automy si tak zautomatizujete, že vám vůbec nepřijde, že za ni hrajete. Prakticky nad tahy Mašinfíry nemusíte přemýšlet a vaše mozkové závity můžete zaměstnávat vlastními tahy.

Cílem je získat víc bodů než Automa, a protože máte možnost nastavovat obtížnost, je to docela výzva.

Mojí domovskou FB skupinou jsou Sólohráči a tak testuji sólo módy u všech her, které se mi dostanou do ruky. Opravdu nemohu vystát Automy, u kterých musím vyhodnotit dvacet podmínek, než za ně udělám tah, a ve finále mám pocit, že víc přemýšlím na jejich tahem, než nad svým. To v případě Mini Expressu neplatí ani náhodou a sólo mód považuji za velice povedený. I když to může znít šíleně, i ze sólo hry cítím tu zmiňovanou interakci, protože Mašinfíra na vás tlačí (a ovlivňuje každý váš tah) stejně jako živý hráč.

Z hry mám velice dobrý pocit a dokonce baví i zbytek rodiny. Jediná drobnost, kterou bych designérům vytknul, je, že bodová stupnice je pouze do šedesáti bodů. Po pár hrách nám ale bylo jasné, že tohle skóre jde celkem jednoduše přesáhnout. Vzhledem k tomu, co ta hra ale dělá, a jak moc dobře to dělá, je tohle opravdu zanedbatelný detail.

Je Mini Express filler, nebo plnohodnotná, dospělá hra? Odpovím vám otázkou:

Co očekáváte od filleru? Já osobně rozumnou hrací dobu, jednoduchá pravidla a aby to byla tak trochu blbina. Pokud je tohle definice filleru, pak Mini Express není filler. Sice má rozumnou hrací dobu a jednoduchá pravidla, ale rozhodně to není blbina. Naopak, jedná se velice chytrou hru s perfektně fungujícími mechanismy, obrovskou hráčskou interakcí a s nadprůměrnou strategickou hloubkou.

Pokud vás tedy baví mašinky, Jízdenky, prosím! už vám nestačí, ale zároveň se zatím nechcete pouštět do takových geekáren jako jsou hry ze série 18xx, Mini Express je pro vás – stejně jako pro mě - jasná volba.

A ještě něco: v kuloárech se mluví o nízkém nákladu. Tak bacha, ať vám neujede vlak…

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Hra o Trůny: Desková hra (druhá edice)
Hra o Trůny: Desková hra (druhá edice)
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 9 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas