Malá domácí zoo

Autor: Karotkaa | 17.3.2022 | 0

„Nedělejte z komára velblouda, ale rovnou slona.“

Hra Bláznivá ZOO je jednoduchá karetní hra plná zábavy i taktických okamžiků pro 3-7 hráčů. Hráči si vzájemně přebíjí zahrané kombinace zvířátek a snaží se co nejdříve zbavit všech svých karet v ruce.

Zoo v každé ruce – příprava hry

Příprava hry je velice jednoduchá. Vyndáte karty z krabičky, zamícháte a rozdáte všechny karty mezi hráče a hurá do akce.

 

Jak udělat z komára slona – průběh hry

Hra se hraje na kola – každé kolo probíhá do té doby, než zahraje předposlední hráč poslední kartu z ruky.

Průběh kola:

Začínající hráč vyloží jedno či více karet zvířat jednoho druhu (štych) a další hráči v pořadí se postupně rozhodují, zda danou kombinaci přebijí, či nikoliv. Jakmile se dostane na řadu opět hráč, který jako poslední zahrál kombinaci, získává balíček zahraných karet (odloží si jej stranou) a hraje novou úvodní kombinaci.

Hráč přebije kombinaci zahráním skupiny karet stejného zvířete s počtem o jedna vyšším nebo skupinou karet stejného počtu jednoho druhu zvířátka, které má v obláčku nad sebou uvedeno zvířátko naposledy zahrané.

Jedna rybka, dvě rybky. Že by myš zahnala slona?

Od druhého kola hrají hráči v týmech a hráč s aktuálně vyšším počtem bodů může pomáhat tomu druhému tak, že mu dodá karty do štychu, který chce zahrát. Přidává se tím další taktický prvek do hry a mnoho zajímavých momentů.

Po skončení prvního kola hráči obdrží hráči body dle pořadí. První obdrží body odpovídající počtu hráčů a každý další o bod méně. Poslední hráč neobdrží žádný bod. Ve druhém (týmovém) kole hráči získávají body za pořadí obou hráčů v týmu. Navíc každý hráč získává body podle počtu lvů v balíčku získaných karet a ztrácí bod, pokud v něm nemá žádného ježka.

Konec hry:

Hra končí v okamžiku, kdy alespoň dva hráči mají 19 či více bodů.

Hra ve třech hráčích:

Každý hráč hraje sám za sebe. Ze hry se odstraní po jedné kartě od lva, slona, myši a po dvou kartách od všech ostatních zvířat. Hraje se tedy s 39 kartami.

 

Velká zoo v malé krabičce – obsah balení

Hra obsahuje 60 karet zvířat (komáry, myšky, rybičky, piraně, ježky, lišky, lvi, krokodýly, slony, mrože, lední medvědy, kosatky a chameleona) a pravidla.

Každý si rád na někom smlsne…

Zpracování komponent:

Karty jsou krásně ilustrované a ikonografie je srozumitelná až na zvýraznění karet, které jsou podstatné pro dodatečné bodování (lev, ježek).

Drobnou vadou na kráse je kvalita karet, které se brzy ošoupou, pokud nebudete používat obaly a jsou velice slabé a lehce dojde k jejich ohnutí.

 

I malá myška může předvést velké divadlo - atmosféra

Hra krásně ukazuje principy potravního řetězce, kdy větší žere menšího a neopomíná ani mýtus o strachu slonů z myší, což ocení hlavně děti. Ty se baví, když mamince a tatínkovi zadupou krokodýly stádem slonů nebo snědí ledního medvěda kosatkou.

V menším počtu hráčů si lze hru lépe užít, neboť nedochází k dlouhým prodlevám mezi tahy jednotlivých hráčů a zároveň má člověk pocit z možnosti taktizování (větší množství karet na ruce).

Problém může nastat v případě sedmi hráčů, kdy je hra delší a čekání na tah, či potvrzení, že daný štych již nikdo nepřebije, je zdlouhavější.

 

Doporučení

Během několika her jsme přešli z týmové hry na verzi pro tři hráče, kdy každý hraje sám za sebe po celou dobu. Počítání bodů v týmů a následné přerozdělení dle aktuálního pořadí je velice zdlouhavé a často se nám stávalo, že týmy zůstávaly neměnné po několik kol a ztrácelo smysl toto řešit. Osvědčila se nám varianta bez týmů nebo v předem definovaných týmech, kdy si zahrajeme pár her jen tak pro radost.

Hra s dětmi 6–7 let:

Hráli jsme bez chameleona, neboť dětem může dělat problém pochopit, že chameleon (žolík) jako poslední karta v ruce není ta nejlepší volba. Chce to nějaký čas než pochopí, že se sám o sobě změnit na jiné zvíře neumí.

 

Hodnocení:

 

Shrnutí:

Pokud máte málo času a chcete si užít trochu zábavy, tak je tato hra správnou volbou převážně v režimu rodinného hraní bez počítání bodů.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Glory: A Game of Knights (CZ) - (JEN ROZBALENÁ)
Glory: A Game of Knights (CZ) - (JEN ROZBALENÁ)
Akt. cena: 840 Kč
Končí za: 11 dnů

Offcanvas