Kooperativka, ale se zrádcem a postranními úkoly.

Autor: bilbo | 28.11.2016 | 1

Hra není jen klasická kooperativka, kdy se všichni snaží porazit hru, což někdy sklouzává k tomu, že jeden dominantní hráč vše naplánuje a ostatní pak jen hýbou figurkami.

Zde jsou dva prvky, které toto schéma vcelku úspěšně znemožňují. Jednak je to přítomnost skrytého zrádce, (který ve hře být může, ale nemusí). Jeho úkol je typicky aby hráči prohráli, nicméně navíc k tomu musí splnit další podmínky (typicky nasyslení většího počtu zásob). Strategie, kdy zrádce od začátku na plný plyn škodí, tak obvykle nevede k vítězství.

Druhým prvkem jsou skryté úkoly. Každý hráč má kromě hlavního úkolu (základem je přežít, ale ve scénářích bývají i další podmínky, např. že kolonie musí nashromáždit dané množství zásob) i sekundární skrytý úkol. Ty se na začátku náhodně rozdají, někdy jde o nasyslení zásob, někdy se to týká zranění postavy, velikosti družiny, vybavení, apod.

Díky tomu je pak někdy obtížné určit jestli někdo syslí všechny ty léky protože je zrádce, nebo protože to má jako sekundární úkol, což znamená, že odhalit zrádce není tak triviální.

Podezřelého (zrádce, ať už skutečného nebo domnělého) je možné hlasováním vyloučit z kolonie, čímž se mu trochu znesnadní jeho škodící činnost. Chytrý zrádce pak může i zajistit, aby hráči vyloučili z kolonie nevinného, čímž mu jeho zradu typicky usnadní ...

Většina scénářů má dvě verze - lehkou a těžkou. Lehká je taková, že to hráči dají s prstem v nose, těžkou pak typicky vyhrává zrádce nebo také nikdo. Trochu tu chybí střední obtížnost, nicméně tu si lze vyrobit sám zprůměrováním lehkého a těžkého scénáře. Když lehký říká, že máme přežít 6 kol a těžký 8, tak musíme přežít aspoň 7.

Velmi zajímavým zpestřením děje jsou karty křižovatek.

Hra obsahuje poměrně dost textu, takže dobře zvažte jakou jazykovou verzi koupíte (pokud hrajete s lidmi co neumí anglicky, nebo naopak neumí česky)

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Zákon ulice
Zákon ulice
Akt. cena: 3 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas