Kočičí tetris

Autor: Ferry007 | 15.11.2020 | 3

Kromě této recenze je na Zatrolených hrách k dispozici také náš unboxing této hry.


Příběh hry

Na idylickém ostrově, opředeném mýty a pověstmi, žila kdysi bájná rasa Strážců. Jejich harmonie se zde přítomnými rasami vzácných koček byla všeobecně známá. Strážci však jednoho dne zmizeli z povrchu zemského a ostrov zůstal opuštěný.

Černokněžník Veth Černoruký jenž býval dříve člověkem, je nyní tak zkažený, že neváhá zničit každého živého tvora. O bájném ostrově se záhy dozvěděl a teď pluje svou lodí přímo k němu! Je jen na vás, odvážných průzkumnících, jestli vyplujete vstříc ostrovu koček, aby se vám podařilo zachránit co nejvíce těchto úžasných tvorů, než na ostrov přijede Veth!


Úvod

Ostrov koček je rodinnou kompetitivní deskovkou, ve které se snažíte na svou loď nachytat a umístit co nejvíce koček lépe než vaši protihráči. Každé ráno půjdete nalovit ryby, na které pak kočky budete chytat. Holé ruce vám na to však nestačí, budete také potřebovat košíky, abyste měli bájné tvory jak dopravit do lodi. Kočičky ale nejsou samotářské, rádi tvoři rodinky, za které se vám náležitě odmění.


Příprava hry

Na začátku každé hry si hráči vyberou plán lodi a svou barvu figurek. Do středu stolu se umístí deska ostrova s figurkou Vethova člunu, který představuje počítadlo bodů. Podle počtu hráčů se před desku ostrova vyloží měděné poklady a všechny žolíkové kočky – Oshaxové. Také se zamíchají karty objevů a každý hráč si vezme jeden trvanlivý koš a 20 ryb. Na kraj stolu se položí pytlík objevů, do kterého se vloží všechny barevné kočky a zlaté poklady.


Pravidla hry

Hra trvá šest kol (dní), která jsou rozdělena do několika fází.

  1. Doplnění dílků: Podle počtu hráčů se vpravo a vlevo od desky ostrova vyloží dílky koček z pytlíku objevů.

  2. Rybaření: Každý hráč obdrží právě 20 ryb.

  3. Průzkum ostrova: Každý dostane 7 karet objevů, z nichž si dvě vybere a zbytek pošle dál. Draft probíhá do poslední karty. Pak se každý rozhodne, zdali si své karty koupí, či je odloží do odhazovacího balíčku.

  4. Úkoly: Každý, kdo si koupil karty veřejných nebo osobních úkolů, je nyní musí vyložit.

  5. Pořadí hráčů: Hráči dle svého uvážení vyloží karty rychlosti a podle nich se určí pořadí, v němž budou vybírat kočky do své lodi.

  6. Odlov koček: Hráči ve dříve zvoleném pořadí vybírají kočky ze stolu podle těchto pravidel:

    • Hráč si během svého tahu může vzít právě jednu kočku.
    • Za každou kočku musí zaplatit 3 nebo 5 ryb podle toho, na jaké straně od plánu ostrova se nachází, a také jeden koš.
    • Kočka musí navazovat alespoň jednou hranou na předchozí kočku.
    • Pokud kočka překryje mapu své barvy, smí hráč na svou loď umístit jeden měděný poklad.
    • Hráč, který je na tahu a nechce nebo nemůže umístit žádnou další kočku, musí pasovat.
  7. Vzácné objevy: Dle dříve zvoleného pořadí je možné vyložit zlaté karty, díky kterým je možné si ze stolu vzít žolíkové Oshaxe nebo zlaté poklady.

  8. Příprava na další den: Zbylé kočky se odstraní ze hry a posune se Vethův člun. Pokud se tím přesune na pole s rukou, hra okamžitě končí a provede se závěrečné vyhodnocení.

Závěrečné vyhodnocení: Podle přiloženého bodovacího sešitu se sečtou body za jednotlivé dílčí úkony hráčů ve hře. Body hráči získají za:

  • kočičí rodiny = tři a více koček stejné barvy, které spolu sousedí,
  • zlaté poklady,
  • osobní a veřejné úkoly,

Body se také odečítají, a to za nezakryté sekce a krysy. Vítězem se stává hráč s nejvíce body. Zbylé karty ani ryby žádné body nepřinášejí.


Zajímavé aspekty ve hře

  • Jedním z druhů karet objevů jsou fialové (univerzální) karty, které mohou modifikovat základní pravidla. Umožnují například umístit kočku jinam než podle pravidel, přesunout kočky do opačné zóny, vzít dvě kočky v jednom tahu atd.

  • Koše na odchyt koček jsou ve hře ve třech provedeních. Každý hráč má jeden trvanlivý koš do začátku, ale některé karty (za 6 a více ryb) umožňují vzít si další. Zelené karty obsahují koše jednorázové a také rozbité, které se za koš počítají, až když máte dva.

  • Hra obsahuje sólo mód, kde je protivníkem vaše imaginární sestra, a také rodinný režim, ve kterém jsou leckterá pravidla zjednodušena.


Komponenty

Hra na první pohled upoutá svými ilustracemi, obrázky koček jsou úžasné a různorodé a žádná kočka není stejná. Loď je přehledně členěná, vše je na první pohled viditelné. Karty objevů jsou perfektně čitelné a obsahují celistvé informace. Jedinou výhradu bych měl k žetonu s pěti rybami – ryby na něm nejsou příliš dobře rozpoznatelné.

Trošku výhrady bych měl ale k materiálnímu zpracování.

Předně, žádná jiná desková hra, kterou jsem kdy měl možnost vidět – od Gloomhavenu přes šachy po Scythe – nemá tak silnou kartonovou krabici. Ano, na víku hry najdeme easter egg: „během hry sem vložte kočku“, ale to přeci nemusí znamenat, že se použije téměř 4 mm silný karton… I díky tomu je cena hry poněkud vyšší. Jestli si tuhle hru podle něčeho zapamatuji, tak právě podle silného kartonu krabice.

Možná právě proto ušetřili autoři hry na insertu. V krabici není žádný, vše se povaluje volně v pytlíčkách. Naštěstí jde jen o pár balíků karet a pár žetonů a figurek, takže to moc nevadí. Ale nějaký malý insert (jako je třeba v Kolonii) bych uvítal.

Karty objevů, dřevěné figurky koček a herní desky jsou kvalitativně v pořádku, ale žetony ryb a hlavně dílky koček nejsou z tak tvrdého kartonu jako třeba u Carcassonne, ale z nějaké měkčí verze. Po deseti partiích se neohrají, ale tak trvanlivé jako zmíněné Carcassonne nebudou.


Pravidla

Jedním slovem skvělá. Jsou hezky a srozumitelně napsaná, pochopili jsme je napoprvé a koukali do nich pak už jen asi dvakrát. Navíc obsahují úvodní minipříběh a krásné ilustrace. Takto mají pravidla vypadat.


Herní mechanismus

Jedná se o velmi jednoduchý mechanizmus výběru dílků z nabídky, který je krásně zabalen do tématického kabátku.

Během hry si musíte dávat dobrý pozor, abyste mohli odlovit přesně takové kočky, jaké chcete. Na to musíte mít jednak koše, jednak dost ryb a také být pokud možno první, kdo vybírá z nabídky. To vše se dá ovlivnit i přes náhodnou nabídku koček. Ano, občas se stane, že vytáhnete 6 modrých koček a 2 zelené, ale určitě nebudete sami, komu to nebude vadit.

Nebo se dá hrát více na soukromé úkoly a tolik nepřemýšlet, jako barvy koček potřebujete. Díky tomu vám zbyde více peněz na více košů na kočky.

První kočku můžete umístit kamkoliv a další se musí dotýkat alespoň jednou hranou (ne jen rohem). Také je vašim úkolem mít zaplněno co nejvíce sekcí na lodi. Jednu skupinu lidí to navádí začínat na zádi nebo přídi a druhou od prostředka. Každá strategie má něco do sebe a hraje se „za ni“ trochu jinak, podle mě ale žádná není lepší a je tedy celkem jedno, kam kočku umístíte.

Autoři hry si dali velmi záležet, aby každá hra byla trochu jiná. Karet úkolů je velké množství a nutí vás pokaždé hrát trochu jinak. Díky draftovacímu mechanismu můžete i nepřímo ovlivnit, jaké budou mít protivníci karty a třeba jim je i zablokovat.

Hra se snaží vyvolat soupeření a tahání se o pozici toho, kdo z nabídky vybírá jako první. Jen málokdy jsem ale měl vážně chuť brát jako první. První bere ten, kdo vyloží nejvíce bot na zelených kartách. Mně však vždy přišlo lepší investovat do fialové či jiné zelené karty.

Na konci také dostáváte záporné body za nezaplněné sekce. Nebojte, nikdy se vám nestane, že byste kompletně zaplnili celou loď, takže nějakých 5 či více záporných bodů určitě dostanete. Ve hře jsou ovšem i karty, které bodují právě nezastavěné oblasti. Pokud se budete snažit zastavět celý zbytek lodi, tak vám tyto karty úkolů poskytnou alespoň nějako kompenzaci. Je fajn, že na to autoři mysleli.

Interakce mezi hráči zde není příliš výrazná. Jde pouze o to, kdo bude vybírat jako první a jaké kočky má kdo na lodi vzhledem k veřejným úkolům. Ano, odpovídá to rodinnějšímu pojetí hry, ale přesto by mohla být interakce větší. Takhle hraje totiž každý na svém písečku, nikým nerušen a pro leckteré hráče (třeba pro mě) je hra dosti suchá.


Rodinný režim

Pokud si hru chcete zahrát s menšími dětmi nebo prostě neřešit počítání rybek, rodinný režim je přesně pro vás. Je zde celkově méně pravidel a hra je svižnější. Neřešíte zde žádné karty objevů, jen si na začátku líznete úkoly (ze speciálního balíčku) a pak postupně umisťujete kočičky. Sice se odčítají body za nezaplněné sekce a krysy, ale je to téměř to jediné, o co se musíte starat.


Sólo režim

Hraní ostrova koček v sólo režimu je docela výzva. Máte proti sobě imaginární sestřičku, kterou není lehké porazit. Z rodinné hry se stává docela hlavolam, co kam umístit, abyste sestřičce přičetli co nejméně bodů. Na začátku hry totiž sestřička dostane karty, které bodují různé věci na vaší desce lodi (například dostane body za vaší největší rodinu, nebo za každou překrytou mapu). Díky tomu je hra velmi dynamická – jako by tento režim vyčníval nad rámec jinak poklidné rodinné hry.


Herní skupina a počet hráčů

Ostrov koček je v jádru hrou rodinnou, žádné záludnosti v ní nehledejte. Spojila příjemné téma se zábavným mechanismem a dokáže na dlouhou dobu zabavit rodinu s dětmi, klidně s dětmi od sedmi let. Pro mě je ideální počet hráčů čtyři… nejméně však tři. Nejvíce jsem hru hrál se svou přítelkyní a přišlo nám to velmi nudné. Dejte však pozor, hra ve čtyřech hráčích se jen tak tak vejde na běžný jídelní stůl! Také pro podporu ducha herní skupiny doporučuji podkreslit atmosféru hry nějakou vhodnou pirátskou hudbou.


Celkové zhodnocení

Inu, kde bych začal… Za své peníze dostanete příjemnou hru s jednoduchými pravidly a velkou znovuhratelností. Grafika na kartách je krásná, zpracování je také dobré. Hra sice nepřináší nic nového, ale vzhledem k cílové skupině to nevadí. Je zde moc pěkně zastoupeno několik základních herních mechanismů, takže i to činí Ostrov koček parádní vstupní hrou. Kdo rád přemýšlí a má rád kočky a skládání tetrisových dílků, je to hra přesně pro něj. Pokud ale někdo chce hru dynamickou, kde se nebude nudit a bude spoustu věcí co dělat tak toho zklamu.

Přesto mám z této hry velmi dobrý pocit a mohu ji doporučit.

Hodnotím 7/10.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Space Hulk (Fourth Edition 2014)
Space Hulk (Fourth Edition 2014)
Akt. cena: 250 €
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas