Když stavět divy nestačí…

Autor: Shark | 18.6.2023 | 1

Euforie Egyptská si povzdechla, když se myšlenkami vrátila k poslednímu ročníku CSSD (Ceny stavitelů světových divů). Už zase! Co jí bylo platné, že se její pyramidy zaskvěly pod starověkou oblohou v plné kráse, když tomu bídákovi Mentalovi z Rhodu stačilo k vítězství stavět pouze cvičiště, strážní věže, oblékací stroje a oblažovat své sousedy neustálou vojenskou turistikou. Přitom na plány s takovou pompou ohlašované Héliovy sochy ani nehrábl. A co teprve ta babizna Hystera z Efezu! Chlubila se chrámem, ale nakonec nechala zbudovat pouze základy a pak veškeré peníze vrazila do divadel, zahrad, soch a dalších zbytečností. Euforie to tak ale nenechá. V příštím klání se musí změnit pravidla – kdo svůj div zanedbá, ten na to doplatí. S úsměvem sáhla po papyrovém svitku a štětci a pustila se do sepisování nových regulí…

Pokud se alespoň trochu orientujete v herním světě, určitě víte, že proslavená draftovací hra 7 divů světa se již dočkala druhé edice. Spolu s ní byla v nové verzi vydána všechna stávající rozšíření až na Babel. Jeho krabice však ve skutečnosti obsahovala dva nezávislé moduly. Vedle zmíněného věžového monumentu šlo i o budování veřejných staveb, kterého se mohli hráči zúčastnit, a v závislosti na tom být odměněni nebo naopak potrestáni. A protože se tento modul ukázal patrně natolik nosným, že si zasloužil druhou šanci, můžeme se s jeho novou inkarnací setkat v rozšíření Edifice.

Toto slovo znamená v podstatě „stavby“ nebo „budovy“ a již naznačuje, o co v rozšíření půjde. Pokud máte v 7 divech něco nahráno, určitě jste se setkali s partiemi, kdy zvítězil hráč, který se spolehl na karetní strategii a svůj div odsunul stranou. A protože ve hře točící se kolem divů by se právě divy měly výrazněji projevit, soustředí se Edifice především na zvýšení atraktivity jejich budování.

Privátní: Krabice a pravidla.jpg
Krabice a pravidla

Herní materiál

V krabici najdete dvě desky nových divů, přičemž Ur je přímo určen pro toto rozšíření, zatímco Kartágo lze hrát i bez něj, zato však s výraznými změnami v samotné stavbě divu. „Měsíční“ strana této punské metropole je pouze dvouetapová, ale každá etapa nabízí při dokončení dvě možnosti s různými efekty, přičemž si vždy vyberete pouze jednu. „Sluneční“ strana zahrnuje tradiční tři etapy, avšak při stavění druhé si budete muset znovu vybrat ze dvou variant. Z obecně použitelných komponentů zde naleznete několik dalších žetonů vojenských vítězství a mince s nominální hodnotou 6.

Zbylý herní materiál patří přímo k prvkům nového rozšíření: karty staveb, symbolické miniatury a žetony dluhů.

Privátní: Desky divů.jpg
Desky nových divů

Příprava a průběh hry

Na začátku partie se karty budov rozdělí podle věků (I. až III.) a z každého se náhodně vybere jedna karta. Ta představuje projekt, který má být v daném věku dokončen. Dále se v závislosti na počtu hráčů připraví určité množství miniatur účasti, kterých je vždy méně než hráčů (od dvou v případě hry 3 hráčů až po pět ve hře 7 hráčů).

Co se týče vlastní hry, základní změna, resp. varianta přichází ve chvíli, kdy se rozhodnete stavět etapu svého divu. Pokud navíc k její ceně uhradíte i podíl na stavbě projektu (v závislosti na věku jde o 1, 2 či 5 mincí), vezmete si jednu miniaturu účasti.

Privátní: Karty a miniatury.jpg
Karty budov (projekty a hotové budovy) a miniatury účasti všech tří věků

Jestliže hráči během daného věku plánovanou stavbu postaví (tj. zmizí z ní všechny miniatury účasti), ve chvíli odebrání poslední miniatury se karta budovy otočí a hráči vlastnící miniatury získají vyobrazenou odměnu. Vedle extra žetonů vojenského vítězství (s případnou možností zbavit se žetonů porážky) se jedná především o body navíc za různé karty či jejich kombinace na konci partie.

Když však na konci věku není plánovaná budova hotová, dojde na pokuty. Ty dopadnou na hráče, kteří se na projektu vůbec nepodíleli (tedy nemají příslušnou miniaturu účasti). Pokuta mívá podobu odhození zahrané karty určité barvy, ztráty mincí (od 2 do 9) či žetonů vojenského vítězství. Kdo není schopen uhradit pokutu v plné výši, obdrží jako alternativní trest žeton dluhu s postihem od –2 do –5 VB.

Na konci hry se pak k obvyklým bodovaným kategoriím přičtou body za dokončené budovy, které poskytují bodové odměny, a odečtou body za žetony dluhů.

K rozšíření je přiložen i aktualizovaný bodovací bloček (v české verzi „bodovací deska“), který zahrnuje nejen novou kategorii nejen pro toto rozšíření, ale i pro předchozí (Cities, Leaders, Armada), jež – doufejme, že pouze zatím – v češtině nevyšla.

Privátní: Blok a žetony.jpg
Bodovací blok a žetony (mince, vojenské vítězství, dluhy)

Dojmy ze hry

Mám velmi rád rozšíření, která s relativně malými změnami základní hry přináší nové možnosti. A Edifice rozhodně do této kategorie patří. Hlavním autorským záměrem bylo bezpochyby zdůraznit potenciál stavby divů, a to se podle mého názoru podařilo. Za relativně malý příplatek k ceně divové etapy získáte nový efekt, který nejenže přináší výhody vám, ale dokáže i pěkně zaškodit soupeřům. V našich partiích se několikrát stalo, že hráči, kterým se příliš nevedlo, vrhli své zdroje na stavbu budov, aby si co nejrychleji zajistili miniatury. A mnozí z nich to dokonce prováděli tak mazaně, že si zvolili chvíli, kdy vedoucí hráči neměli peněz nazbyt. V důsledku toho byli tito nuceni některé své karty proměnit za peníze, a tak oslabit své bodovací strategie. A tím, že vedle draftování karet a porovnávání vojenské síly vstoupil s budovami do hry nový interaktivní prvek, se 7 divů světa dostalo ještě na vyšší úroveň.

Hra si udržuje vysokou kvalitu zpracování herního materiálu, malou vadou na kráse je pouze forma českého vydání. Jedná se o typ lokalizace, kdy jsou přeložena pouze pravidla, zatímco ostatní komponenty s textem (karty, desky divů) obsahují anglické názvy. Ale i když to není to pravé ořechové, hrát se s tím dá.

Na závěr si dovolím parafrázi jednoho rčení: „Kdo 7 divů s Edificemi zkusí, jinak už to nemusí.“ Takže se pro tuto chvíli loučím a jdu rozdávat karty. A to by v tom byl zakopaný Kerberos, abych ten archiv konečně nepostavil!

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Vúdú: Nindžové a lidojedi
Vúdú: Nindžové a lidojedi
Akt. cena: 130 Kč
Končí za: 13 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas