Je libo fotečku, madam?

Autor: El Diablo | 19.5.2021 | 1

Dámy a pánové, vítejte na dnešním dostihu velbloudích krasavců. Chtěl bych mezi námi přivítat i pana fotografa z Egyptských listů, který dnešní závod zdokumentuje. Proslýchá se, že pokud budete chtít, vyfotografuje i vás. Samozřejmě za mírnou úplatu. To vám ale jistě vadit nebude, pokud si správně vsadíte. Naši hrbatí borci se už řadí na startu. Připravte se na velkolepou podívanou, právě začínáme!

 

Cvak, cvak, cvak…

Rozšíření Velbloudí dostihy: Superpohár pro rodinnou závodní hru Velboudí dostihy přineslo na náš trh vydavatelství Albi. Jde o jediné rozšíření této hry, které u nás bylo lokalizováno, ale za to je opravdu plné nových věcí. Celkem nabízí čtyři nové moduly a navíc možnost hry v až deseti hráčích. Minimální věk sázejících zůstává stejně jako v základní hře na osmi letech. Rozšíření už bohužel v obchodech nekoupíte, stejně jako základní hru první edice. Pokud po něm i tak zatoužíte, budete ho muset sehnat z druhé ruky. 

Privátní: Intro.jpg
Velbloudí dostihy: Superpohár!

 

Vývojka

1) Prodloužená trať a kostky navíc

Přiložte rozšíření herního plánu na patřičné místo. Na tomto dílu nového herního plánu je vyobrazené místo pro pódium a kostky trysku. Dále přidejte etapové sázenky mezi ty ostatní. Nakonec vezměte kostku trysku velblouda na poslední pozici a vhoďte ji do pyramidy. Ke kostce trysku náleží i šestá destička pyramidy, bez které byste teoreticky poslední kostku z pyramidy nedostali. Pravidla zůstávají stejná až na ta kolem kostek trysku. Na začátku etapy se do pyramidy hodí kostka trysku velblouda, který je právě poslední (stejně jako během přípravy). Tím pádem velbloud, který je poslední, získá pohyb navíc. Avšak oproti běžné kostce může s touto kostkou získat navíc pohyb maximálně o dvě pole. Můžete hrát i variantu, kdy hráč zaplatí destičkou pyramidy (kterou získal), aby do pyramidy vhodil kostku trysku dalšího velblouda, ten ale nesmí být na první pozici. 

Privátní: prodloužená trať a kostky trysku.jpg
Deska rozšiřující herní plán a kostky trysku s podstavcem

 

Sázenky navíc mi v základní hře opravdu chyběly. Jsem rád, že autor to cítil stejně a do rozšíření je přidal. Kostky trysku jsou super. Krásně zmenšují vzdálenost mezi prvním a posledním velbloudem. Díky tomu už nebude tak jednoduché si vsadit na celkového saláta – v základní hře se mockrát stalo to, že jeden velbloud byl opravdu salát. Coural se vzadu a díky tomu se nemohl popovézt na hrbu ostatních. Tím pádem se propadal a propadal, až bylo všem jasné že prohraje. A ejhle favorit sázky na celkového saláta je na světě. Kostky trysku by toto měly řešit. Hrbáč, který bude poslední, dostane navíc kostku trysku a má tak daleko větší šanci dohnat své protivníky. Vzhledem ke všem novým mechanismům, které rozšíření přináší je prodloužení herního plánu opravdu nutné. Plemeníci by bez něj dostih zaběhli tak rychle, že byste neměli příležitost zkusit všechny akce a možnosti. 

Pódium je další dominantou herního plánu a s pyramidou perfektně ladí, i když přiznejme si, poměr velikostí je trochu jinde. Komu by to ale vadilo ve hře, kde jeden velbloud nese na zádech čtyři ostatní, že? 

 

2) Fotograf a foťák

Vezměte kartičku fotoaparátu a položte jí na vyznačené pole na rozšiřujícím plánu. Pokud hrajete bez rozšiřujícího plánu, umístíte ji poblíž herního plánu. V obou případech pak na ni položíte kartonový foťák, aby byl všem k dispozici. V původní hře jsou pouze čtyři dostupné akce a to etapová sázenka, sázenka na celkového vítěze/saláta, destička pouště/oázy a pyramida. Fotograf tak do hry přináší pátou akci. Jako akci pak může hráč vzít destičku, kterou si položí před sebe, a foťák postaví poblíž volného pole, a to se tak ihned stane „polem v záběru“. Foťák může hráč během svých dalších akcí přemisťovat, avšak jen do té doby, než před něj doběhne jeden či více hrbáčů. Jakmile před objektivem zastaví libovolný počet velbloudů, fotograf pořídí fotku a hráč okamžitě dostane tolik peněz, kolik vyfotil velbloudů. Následně se fotoaparát přemístí zpět na místo, kde ho hráč uzmul – tam bude opět k dispozici všem hráčům.

Privátní: foťák.jpg
Destička fotoaparátu a fotoaparát s vyměnitelnými čočkami

 

Jedná se o podobnou akci jako je ta s destičkou pouště/oázy. Foťák ale dokáže vyfotit třeba i pět hrbáčů najednou, když na to přijde, a vydělat tak jednorázově pět peněz. Na druhou stranu tato situace nastane opravdu málokdy. Na „pole v záběru“ nesmí nikdo umístit destičku pouště/oázy, což umožňuje taktizovat s jeho umístěním, pokud budete chtít zamezit zahrání destičky pouště na dané políčko. Celkově se dá s kombinací destiček pouště/oázy a fotoaparátu moc hezky pracovat. Pokud umístíte foťák za destičku oázy, máte podstatně větší šanci na vyšší výdělek.

Jako dobrý nápad, který zřejmě ocení především děti, bych označil vyměnitelné čočky fotoaparátu. Je to pro hru naprosto bezvýznamný detail, ale děti si budou čočky rády vyměňovat. Možná si i díky tomu ke hře sednou raději. Dospělákovi dle mého názoru postačí pouze destička dané akce. Fotoaparát je celkově pouze takovou kulisou a trochu postrádá funkčnost a vzhledem k neustálým pádům i praktičnost. 

Privátní: čočky.jpg
Všechny verze" čočky

 

3) Sázenky na pořadí

Jak je možné, že ten modrý přeskočil zeleného, když měl takový náskok?! Co s tím? V základní hře nic moc. Snad jen zaplatit za špatnou úvahu. S rozšířením se dá ještě ledasco zachránit. Například sázenkou na pořadí. Pokud tedy váš favorit pravděpodobně skončí na třetím místě a nechce se vám platit pokutu jeden peníz, můžete si jako akci vzít sázenku na pořadí. Tu položíte na etapovou sázenku daného hrbáče a za umístění na třetí pozici získáte v dané etapě tři peníze. 

Privátní: sázenky.jpg
Sázenky na různá umístění.

Na pořadí si ale můžete vsadit i když zrovna nic nezachraňujete. Pokud nemáte ani jednu etapovou sázenku, vezmete si libovolnou sázenku s hodnotou dva (tedy tu úplně zespoda) a přiložíte na ní libovolnou sázenku na pořadí.

 

4) Koalice

Čtvrtý modul přináší do hry další novou akci – partnerské sázky. Pokud je karta partnerství nahoru stranou „plácneme si“, je možno ji vyměnit s jakoukoliv takto otočenou kartou jiného hráče. Tím dojde k dohodě, kterou hráč nemůže odmítnout a nezbývá mu, než otočit takto získanou kartu stranou „ruka v rukávě“ nahoru. Díky dohodě získají oba hráči při vyhodnocení etapy možnost využít jednu destičku v držbě koaličního partnera. Tuto možnost mohou využít, ale také nemusí, pokud by mělo dojít ke ztrátě peněz či k jiné újmě. 

Privátní: koalice.jpg
Strana  „plácneme si“ (úplně vlevo) a „ruka v rukávě“ (zbylé karty)

Jde o další zajímavý modul, který může posunout hráče zase o trochu blíže k vítězství. Dobré na této akci je, že nenese žádné riziko, a tudíž nemáte důvod to nezkusit. Dá se využít i jako „na-truc-karta“ – když mi někdo sebere sázenku, kterou jsem bezpodmínečně potřeboval, mohu zahrát koalici a efekt karty vyhodnotit tak jako tak. Navíc bez rizika, pokud hrbáč nedoběhne tak, jak jsem čekal. 

 

Ustalovač

Kvalita komponent je identická jako u základní hry. Kartonové komponenty jsou dobře navrhnuté stavebnice, které do sebe hezky pasují a vše drží pohromadě. Stejně tak destičky sázek na pořadí přesně pasují na destičky etapových sázenek. 

Privátní: komponenty 2.jpg
Některé komponenty z rozšíření. 

 

Foťák podle mě mohl mít jiný tvar, aby lépe stál na herním plánu. Postavit ho na své místo tak, aby držel, není nic jednoduchého. Nicméně špatný pocit z fotoaparátu vyvažuje možnost výměny čoček, což je opravdu hezký detail. Pravidla nejsou po grafické stránce nijak atraktivní, ale svou práci splní dobře. Jsou plná příkladů a návodných obrázků, a tak není problém pochopit princip nově přidaných pravidel. Příjemný je i sumář možných akcí na zadní straně. Vysvětlit se dají během chvíle i naprostým nováčkům. Trochu mi vadí velikost krabice – je strašně velká a komponenty ji nezaplní ani z poloviny. Zbytečně tak zabírá místo v polici. Na druhou stranu je hezky ilustrovaná a její velikost je jasnou taktikou při útoku na kupujícího. Za tak málo peněz taková bedna? To chci! 

Privátní: pohled do krabice.jpg
Haló… ló… ló… Co je v té krabici… bici… ci…

 

Pozitiv

  • Kostky trysku
  • Sázenky na pořadí
  • Výměnné čočky fotoaparátu

Negativ

  • Provedení a zbytečnost fotoaparátu
  • Zbytečně velká krabice
  • Hra deseti hráčů (viz níže)

 

Vysušeno, zabaleno

Velbloudí dostihy: Superpohár přináší do základní hry možnost hry až deseti hráčů. Nevím, zda jde o výhodu či naopak. Při tak velkém počtu hráčů je vliv náhody stále větší a větší. Než všech devět hráčů přede mnou odehraje svůj tah, ten můj už ani nemusí v této etapě přijít. Ano, je to dost nepravděpodobné, ale stalo se mi to. Každopádně více než dva tahy na etapu tomu nedávám. Krok tímto směrem je tedy podle mě krokem stranou. Nebo spíše zbytečným krokem. Díky rozšíření se sice zúčastní hry až deset lidí, ale opravdu si „zahrají“? Vzhledem k zaměření (rodinná hra) mi to také nedává moc velký smysl. Zase na druhou stranu, kdyby přijeli babička, děda, strejda, teta, …

Jde o jediné větší rozšíření (nepočítám-li černého velblouda) a díky za něj. Hru opravdu hodně oživí a dost podstatně zlepší znovuhratelnost. Dětem se hra bude líbit zase o něco víc díky foťáku a dospěláci budou mít radost z nových „strategických“ možností. V naší herní bublině už bez rozšíření s foťákem nehrajeme.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Gloomhaven: Lví hřtán
Gloomhaven: Lví hřtán
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas