Hra o přežití, ne však o to vaše

Autor: Technorocker | 9.5.2022 | 3

Poslední dobou se s hrami se zvířecí a vůbec přírodní tematikou roztrhl pytel. Řekl jsem si, že už žádnou další nechci. Než přišla na pulty deskoherních obchodů krabice, z níž na člověka upíná pohled majestátný tygr. O hře už jsem věděl dříve, ale jsem přesvědčen, že kdyby tomu tak nebylo, právě hypnotizující tygr z regálu by mě zaujal. Řeč je o hře Ohrožení, v originále Endangered. Do našich končin se hra od amerického designéra Joa Hopkinse dostala díky REXhrám. Zatímco v jeho případě jde o první velkou hru, grafickou stránku obstarali Ben Flores a Beth Sobel, díky které tak krásně vypadají Na křídlech, Vinohrad nebo třeba Kaskádie. Zahraje si ji 1 až 5 hráčů a většinou to zvládnou do 60–80 minut. Jedná se o kooperativní hru, ve které se zhostíte role ochránců přírody, jejichž úkolem bude bránit životní prostředí, udržovat populaci ohroženého druhu a zároveň přesvědčit vyslance různých zemí, aby hlasovali PRO jeho záchranu. Za rozumnou cenu dostanete odpovídající a kvalitní materiál a rozhodně se nedá se říci, že krabice zeje prázdnotou. V té základní najdete scénář s tygry a vydrami. Existuje již také pandí rozšíření a na cestě je i balíček zahrnující želvy, tapíry, kondory a další ohrožené.

 

Příprava hry

Příprava hry stejně jako vysvětlení pravidel zabere doslova pár minut. Pravidla jsou dle mého názoru napsaná jednoduše a srozumitelně. Pro každého je navíc připravena karta s přehledem tahu. Ten si však člověk rychle zautomatizuje.

Poblíž herního plánu připravíte zásobu dřevěných zvířátek, kostiček vlivu, peněz a destiček zničení. Zapomenout nesmíme ani na důležité vyslance. Hráči si vyberou, zda se zhostí role dokumentaristy, zoologa, právníka, lobbisty či filantropa. Ke každému náleží dvě speciální schopnosti (mohlo by jich být více), z nichž jednu si pro hru vyberou, a tři kostky. Pak už jen stačí rozmístit zvířenu na herním plánu dle daného scénáře a případně doladit některé další dílčí podrobnosti a zvolit obtížnost. Jak jsem již naznačil, hra je velmi jednoduchá. Ale pozor, to zdaleka neznamená, že bude jednoduché v ní uspět.

Privátní: připraveno k záchraně vyder.jpg
Připraveno k záchraně vyder

Hrajeme

Prvním hráčem není ten s pruhovaným svetrem, ani ten, kdo naposled viděl tygra. Toho si jednoduše určíte sami. A on zase určí toho, kdo bude hrát po něm. První zajímavé zpestření – během každého roku se vystřídají všichni hráči, záleží však na nich, v jakém pořadí to bude.

Tah hráče se skládá z pěti kroků:

1. Fáze akcí: Vezmete své tři kostky a přehodíte je. Následně je využíváte k vykonávání jednotlivých akcí, přičemž platí jednoduché pravidlo: hodnota vaší kostky musí být alespoň o jedna vyšší než kostka nejvyšší hodnoty, která již na poli leží (ve dvou hráčích musí být o dvě vyšší), a vyjma políčka propagace nesmíte využít stejnou akci dvakrát. Čtyři základní akce, jejichž efektem je přesun zvířat, odebírání dílků zničení, vykládání karet a získávání peněz/karet, jsou vytištěné na herním plánu. Další akce bude potřeba vyložit z vašich karet na ruce nebo kde je budete mít. Nutno totiž podotknout, že bez některých z nich se vám nepodaří vyhrát. Ale na to brzy přijdete. Nezáleží přitom, kdo kartu vyložil, jako akce je přístupná všem ochráncům. Kopete přeci za jeden tým. Kromě karet akcí mají hráči v balíčku také karty trvalé, jež si vykládají před sebe a čerpají z jejich výhod po zbytek hry, a karty jednorázové. Musím říci, že jak akce, tak i texty na kartách hezky udržují atmosféru hry.

2. Fáze mláďat: Ve druhé fázi můžete rozmnožit zvířátka. Tedy pokud jsou některá v páru a pokud se vám podaří na kostce hodit alespoň stejné číslo plus jedna, jaký je počet párů. Další postup se v jednotlivých scénářích liší. 

Privátní: ukázka karet dokumentaristy.jpg
Ukázka karet dokumentaristy

 

3. Fáze zničení: S třetí fází přebírá otěže hra a legrace končí. Opět házíte kostkou, abyste zjistili, které políčko krajiny bylo člověkem zdevastováno. S přibývajícími roky bude takových políček více a více a je tedy pravděpodobné, že jim padnou za oběť i například vymodlená mláďata. Mimochodem, zde se dostáváme ke dvěma možnostem, jak hru prohrát. Jakmile na herním plánu zůstane jeden osamocený jedinec (nebo nedej bože žádný), nemůže se dál rozmnožovat, a vaše úsilí je tudíž marné. No a za druhé, umístíte-li ze zásoby na herní plán poslední dílek zničení, prostředí je nenávratně zničeno a vaše mise byla taktéž neúspěšná. Zatímco tygrům škodí mýcení pralesa, vydry ohrožuje ropná skvrna a ve fázi ničení na její šíření házíte dvakrát.

4. Fáze událostí: Otočíte vrchní kartu z balíčku událostí, abyste zjistili, jaké klacky pod nohy vám hra nastrčí. Ano, většina událostí má pro vaše snažení negativní vliv. Odlesňování, fragmentace krajiny nebo pytláci – to mluví samo za sebe. A znovu jsou tu karty okamžité a dlouhodobé, jejichž efekt se spouští ve chvíli, kdy je zpozorován tygr (jedna z karet událostí). Je opravdu nepříjemné, když už máte na své straně všechny vyslance a do hry vstoupí karta Zpozorován tygr, spustí řadu předchozích dlouhodobých událostí vyložených v předchozích tazích a to vás položí na lopatky. Naštěstí existují akce, které vám pomohou balíček událostí nějakým způsobem manažerovat. Na každé kartě také naleznete údaj o tom, kolikrát se v balíčku nachází.

V případě vydřího scénáře je takovou zlou kartou Únik ropy, jenž zapříčiní trojnásobné ničení. Události jsou poněkud pozměněné a musím říci, že mi vydří balíček celkově dává větší smysl než ten tygří. Kromě pytláků budou vaši práci ztěžovat například žralok, bakterie toxoplazmózy a samozřejmě i byrokracie.

5. Fáze ukončení tahu: Nakonec si doberete kartu z vašeho balíčku a určíte hráče, který v daném kole ještě nehrál. Pozor, své kostky necháte ležet na použitých akcích až do začátku svého dalšího tahu.

Privátní: ukázka z balíčku tygra.jpg
Ukázka karet z balíčku tygra

Pokud všichni hráči v daném kole odehráli svůj tah, posune se ukazatel kol do dalšího roku. Počet roků, na který hrajete, je závislý na počtu hráčů. Je-li aktuální rok volebním, na jeho konci zkontrolujete, zda splňujete podmínky otočených vyslanců. Jestliže tomu tak je alespoň ve čtyřech případech, vítězíte. Pokud ne, máte ještě jednu šanci v druhém volebním roce. Nepřesvědčíte-li je ani tehdy, prohráváte. Zde je jedna z mála výtek, které ke hře mám – mezi některými podmínkami vyslanců a tématem hry jen těžko hledám souvislost. V polovině případů jde o hod kostkou, jindy zase o počet určitých komponent ve hře. Špatný hod i nedostatek toho či onoho vždy vyvažují tolik důležité kostičky vlivu. Například čínský představitel požaduje, aby součet zvířat na herním plánu a kostek vlivu byl roven nebo větší deseti. Brazilskému stačí, když bude váš hod na kostce společně s počtem vlivu vyšší než šest.

 

Dojmy

Hra Ohrožení byla zcela právem v roce 2020 nominována na cenu Golden Geek za nejlepší kooperativní hru. Za sebe mohu říci, že bude figurovat i v mém osobním žebříčku rodinných her. Má všechny aspekty, které by podle mě měla taková hra splňovat: není zdlouhavá ani extra náročná, dokáže vtáhnout do děje, všechno zcela srozumitelně funguje a po vizuální stránce je velmi líbivá. Z vlastní zkušenosti vím, že ji zvládnou i hráči mladší 10 let. Pro ně je perfektním tréninkem pro vyšší levely. Nudit se při tom nebudou ani zkušenější hráči, protože i když se tak netváří, hru opravdu není lehké vyhrát. Co možná ne každý překousne, je značný podíl náhody. Jediné, co na to mohu argumentovat, je, že existují způsoby, jak alespoň částečně naklonit štěstí na svoji stranu. Nenechte se také odradit v případě, že by se vám hra zpočátku zdála repetitivní. Může se to stát, když se příliš soustředíte na jednu věc nebo když se dostanete do kleští. Ale zase existují možnosti, jak z toho ven. Hledejte různé strategie a nebojte se trochu riskovat.

A nakonec zpráva pro sólohráče. Ohrožené můžete zachraňovat i v jednom (přičemž hrajete za dvě postavy), téma si zažijete, mozek lehce pocvičíte, ale ochudit se o interakci, tematické rozhovory a společné rozhodování je podle mě v tomto případě škoda, protože právě o tom to principiálně je. A co je nejdůležitější – Ohrožení to umí u stolu zařídit.

Privátní: deska hráče.jpg
Deska hráče

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Ahoj.

Děkuji za kvalitní recenzi.

Máme za sebou 1 zkušební a 2 regulerní hry a relativně se nám líbí. Ale vnímáme 2 slabá místa.

  • Brzo přijde stereotyp. Vydry a tygři se sice trochu liší mechanikami, ale i tak je u obou druhů pocit ze hry hodně podobný. Také karty hráčů, kterých není mnoho se v balíčcích hodně opakují. Většinu z nich uvidím v každé hře a je jedno, jestli je vyložil Petr nebo Tomáš.
  • Naprostá většina (ne-li všechny) informace jsou otevřené, takže jsme se dostávali do situace, že všichni vlastně hrají za všechny. Tím pádem mi bylo skoro jedno, za jaké, zrovna já, hraju povolání.

Nenarazili jste na to taky? Je to jen situace v mojí herní skupině?

10.5.2022 13:41:46

Ahoj,
děkuji za zpětnou vazbu. 
Je pravdou, že karet není ve hře mnoho. Člověk se je časem naučí a může tušit, co ho čeká. Tomu stereotypu se dá uniknout vymýšlením různých taktik, stupněmi obtížnosti scénářů a nakonec i vyslanců. Naše zkušenost je taková, že vždy, když jsme propadli dojmu stereotypu, náhoda nás potrestala. 
S druhým bodem také souhlasím. Hra je zcela otevřená. Na druhou stranu každá postava umí něco trochu jiného - zoolog je zaměřen na práci se zvířaty, lobbista to zase umí s vlivem... Takže tak úplně jedno, za koho hraješ asi není. 
Jak jsem psal, pro mě je to především rodinná hra, zachraňujeme zásadně s dětmi, takže to u nás to funguje tím způsobem, že si řekneme: "tady hrozí tohle", "bylo by dobré udělat to či ono" nebo "tahle karta by se nám teď hodila". Definitivní rozhodnutí necháváme na hráči, stejně jako to, zda si hlídá možnost využití zvé schopnosti. Snažíme se nechat je velet, takže možná proto mi tyhle slabiny tolik nevadí.

11.5.2022 21:25:26

Vybíráme z Bazaru

Šestý smysl
Šestý smysl
Akt. cena: 420 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas