Do Japonska na sběr pestrobarevného listí…

Autor: Lucies | 2.8.2023 | 6

Pestrobarevné listí padá k zemi a v Japonsku právě začíná nejkrásnější období roku – podzim. Otočte kartu a vraťte se do dávných časů plných záhad a tajemství. Vypravte se mezi odvážné samuraje, pod posvátnou horu Fuji a do zapadlých chrámů, kde se skrývá moudrost dálného východu. Japonsko v podzimních barvách čeká, až ho objevíte…

Právě do Japonsko se můžete přenést v nové hře, kterou na náš trh uvádí vydavatelství REXhry. Jednoduchá karetka Momidži slibuje rychlou, abstraktní hru, v níž si užijete krásných ilustrací z podzimní Asie. Hra je určena pro jednoho až čtyři hráče od osmi let, ale při mírném zjednodušení pravidel ji zvládnou i úplně malé děti. Jedna partie by vám měla zabrat přibližně 30 minut, dá se ale odehrát i v kratším čase.

Pojďme se tedy podívat na to, jací hráči budou mít z Momidži na svém deskoherním stole radost a jak se hra celkově vyvedla…

 

Komponenty a obsah krabice

Hra Momidži patří mezi spíše menší karetní hry, takže krabice toho opravdu neobsahuje mnoho. Jak vyplývá z typu hry, hlavním komponentem jsou samozřejmě karty. Ve hře najdeme barevné karty listů, které mají klasický formát, těch je nejvíce. Podstatně zajímavější jsou čtvercové karty krajiny, které jsou zdobené krásnými ilustracemi, jež mají navozovat výlet do podzimního Japonska. Všechny karty jsou kvalitní a odolné, takže určitě dlouho vydrží.

Kromě karet se v krabici skrývá ještě řada žetonů. Jsou to jednak žetony žaludů, jež ve hře slouží jako platidlo a body a také žetony cílů, které určují, jaké úkoly by pro vás v dané partii měly mít přednost. Žetony jsou z klasického kartonu, takže se žádné velké překvapení nekoná. Kromě toho v krabici najdeme také bodovací sešit, do kterého si můžete zapisovat výsledné skóre. Poněkud mě překvapilo, že bodovací sešit obsahuje pouze 20 listů (tedy na 20 partií), což rozhodně není mnoho. Naštěstí bodovací archy nejsou pro vyhodnocení hry klíčové a sečíst si výsledné skóre jde dost dobře i bez nich.

 

Privátní: Karty listů různých barev.jpg
Karty listů různých barev

 

Obsah a zhodnocení pravidel

Vzhledem k tomu, že hra je poměrně jednoduchá a jedna partie se odehraje poměrně rychle, nejsou ani pravidla nijak zvláště složitá. Proto může být poněkud překvapivé, že pravidla mají celých dvanáct stránek. Nejsou ale nijak zbytečně obsáhlá, velká část se totiž věnuje sólové hře a dvě strany jsou zaměřeny na vysvětlení symbolů na kartách a žetonech. Jinak jsou pravidla přehledná a rozumně rozčleněná, takže ani po jednom přečtení nebudete mít problém hru hrát a vysvětlovat ostatním hráčům.

 

Privátní: Rozehraná partie hry pro dva hráče.jpg
Rozehraná partie hry pro dva hráče

 

Jak se hra hraje?

Ve hře se vyskytují dva typy karet – karty krajiny a karty listů. Karty krajiny má každý hráč tři a umožňují mu provedení nějaké speciální akce, nebo modifikaci akce běžně dostupné. Každou z karet krajiny může hráč během partie využít pouze jednou. Karty listů mají několik různých barev a také jsou očíslované od 0 do 3. Cílem hráče je navrstvit na sebe ve správném pořadí co největší množství karet listů určité barvy, za což na konci hry získáte vítězné body.

Během svého tahu si hráč vybírá jednu ze tří základních akcí. Ty jsou následující:

  • Sbírání karet listů – Umožňuje si vzít sloupec karet určité barvy z nabídky do ruky.
  • Zahrání karet listů – Umožňuje před sebe vyložit dvě karty listů a při správné kombinaci položení získat také bonusové žetony žaludů (platidla). Karty listů mohou být pokládány vždy jen na kartu stejné barvy se stejným nebo o jedna nižším číslem. Při položení karty s číslem 3 se balíček uzamyká a pokládá se na něj jeden z dostupných žetonů bran.
  • Aktivování žetonu cíle – V každé partii mají hráči dostupné některé žetony cílů, které mohou zaplacením tří žetonů žaludů aktivovat, a zajistit si tak body na konci hry, pokud daný cíl úspěšně splní.

 

Privátní: Karty v ruce.jpg
Karty v ruce

 

Kromě těchto základních akcí existuje ještě několik akcí vedlejších, které hráči umožňují nějakým způsobem měnit průběh hry. Hra končí ve chvíli, kdy dojdou karty v balíčku karet listů nebo v případě, že jsou použity všechny žetony bran.

Na konci hry hráči získají body zejména za karty listů před sebou (počet karet v daném sloupci násobený hodnotou poslední karty), ale také za splněné a aktivované žetony cílů a přebytečné žetony žaludů. Vyhrává hráč s největším počtem bodů.

Hra obsahuje také sólovou variantu, která má velmi obdobná pravidla. Vždy se hraje podle jednoho ze tří scénářů, jež jsou popsané v pravidlech a liší se především obtížností hry.

 

Privátní: Oblast jednoho z hráčů během hry.jpg
 Oblast jednoho z hráčů během hry

 

Dojmy z odehraných partií

Během prvních několika her se nám Momidži poměrně zalíbilo. Hra není nijak přehnaně složitá, nabízí spíše jednoduchý karetní zážitek. Jako v mnohých jiných karetních hrách je i v Momidži velký vliv náhody, což způsobuje, že i ta nejlepší strategie je někdy marná. Na druhou stranu hráči mají možnosti, jak se s vlivem náhody vypořádat a přetočit štěstí na svou stranu. K tomu lze využít dostupné karty krajiny a jejich speciální akce.

S tím souvisí i více možných strategií, které ve hře mohou vést k vítězství. Někdy je potřeba různé strategie střídat dokonce i během hry a pružně tak reagovat na to, jaké karty listů jsou v nabídce a jak se právě daří vašim soupeřům. Znovuhratelnost zvyšuje i velké množství karet krajiny, které umožňuje parádní množství kombinací těchto vedlejších akcí. Hra je tak pokaždé alespoň o trochu jiná. I když mám pocit, že síla karet krajin není vždy zcela vyvážená, a některé z nich jsou oproti jiným až moc silné, díky počátečnímu draftu a možnosti použít každou krajinu jen jednou to na šanci zvítězit nemá příliš vliv.

Oceňuji také možnost využívat žetony cílů. Hra se totiž dá vyhrát s jejich použitím i bez nich, což umožňuje pokaždé se zaměřit na něco jiného. Navíc, v případě, že vám dostupné žetony cílů nevyhovují, nemusíte se s nimi vůbec zabývat, a i tak můžete zvítězit.

 

Privátní: Karty krajiny.jpg
Karty krajiny

 

Výrobce také uvádí, že hra je hodně procvičí vaši paměť, ale to mi během samotných partií ani moc nepřišlo. Ve skutečnosti není příliš náročné si své karty zapamatovat a udržet si trochu přehled o kartách soupeřů – v tomto smyslu se samozřejmě náročnost mění s počtem hráčů.

Základní úkol ve hře – správně na sebe vrstvit karty tak, abyste dodrželi různá pravidla – zvládne úplně každý. To, jak nakonec ve hře dopadnete, se tedy odvíjí především od schopnosti využívat karty krajiny, ve vhodný čas si koupit žetony cílů a také odhadnout rychlost, s jakou budou hru hrát vaši spoluhráči a jak rychle budou chtít partii ukončit. Tomu potom budete chtít přizpůsobit svou strategii.

Momidži je také dostatečně jednoduchou hrou na to, aby ji bylo možné přinést mezi lidi, kteří ji vůbec neznají a rovnou ji plnohodnotně hrát. Přesto je ale poměrně komplexní a nabízí řadu strategií. To samozřejmě zvyšuje její zábavnost a na malou karetní hru poskytuje velmi příjemný, i když abstraktní herní zážitek.

Přestože je Momidži zábavnou hrou, nepřináší nic až tak inovativního, co by hráči deskových her nikdy neviděli. Hlavní výhodou hry tak zůstávají především krásné ilustrace a grafika, která vás přenese přímo do japonských podzimních zahrad. Pokud máte navíc rádi svižné hry, které můžete hrát i s novými deskohráči, máte vyhráno!

 

Privátní: Žetony cílů.jpg
Žetony cílů

 

Celkové zhodnocení

Hledáte-li jednoduchou karetní hru s krásnými motivy, kterou si mohou zahrát i starší děti, s Momidži neuděláte chybu. Moc pěkné je zejména provedení hry, ilustrace jsou kouzelné a některé karty je radost si prohlížet i dlouhé minuty. Všechny komponenty jsou navíc dostatečně kvalitní, takže vám hra bude dlouho a dobře sloužit. Pro někoho může být menší nevýhodou vyšší vliv náhody, na druhou stranu jsou ve hře poměrně široké možnosti a lze si vybrat z celé řady strategií, jež mohou vést k vítězství.

 

Když se nechce číst celou recenzi

+ Více cest k vítězství

+ Větší variabilita

+ Jednoduchá, rychle odehraná hra

+ Krásné ilustrace

+ Kvalitní komponenty

– Vliv náhody

– Pouze 20 listů v bodovacím archu

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Nastupovat, prosím od Dino Toys
Nastupovat, prosím od Dino Toys
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas