Deskofobie: Recenze - Pustina

Autor: Tharr | 21.11.2017 | 6

Svět, který známe, je pryč. Ničivá válka o poslední zásoby vody po sobě zanechala jen trosky a radioaktivní pustinu. Lidstvo je na hraně vyhynutí, ale to přeživším nebrání, aby se střetávali v boji o to málo surovin, co ve zničeném světě zbývá.

SLOVNÍ HODNOCENÍ

Pustina je poctivá eurovka, využívající zavedených herních mechanismů, velmi dobře je však mísí a částečně inovuje. Využívá neotřelého tématu post-apokalyptického světa, které v kombinaci hezkou grafikou velmi silně vyznívá. Hra dokazuje, že i euro umí být konfliktní a tématické. 

+ PLUSY

  • Karty událostí
  • Silné téma
  • Pohyb "workerů" po plánu

- MÍNUSY

  • Titěrné suroviny
  • Na začátku zvolené místnosti 
Sdílet s přáteli:

Komentáře

...
povedená recenze :)

22.11.2017 01:14:06

mně se tedy recenze moc nelíbí
Pominu-li Ondrův přednes, kdy drmolí a občas mu není rozumět, mám pořád pocit, že čte předpřipravený text (a nepůsobí to na mne zrovna uvěřitelně). Má to větší informační hodnotu než textový článek s pár přiloženými obrázky? Pro mne ne...

Dále jen bodově:
- různá kvalita zvuku v jednotlivých částech
- vtípky (trocha toho olova, karimatka atd.)
- nespisovné obraty ("válka za zdroje vody", "díky toho")

23.11.2017 14:56:01

...
Jsem rád za každou videorecenzi. Díky. Mblatny nám může ukázat, jak se má dělat recenze.

24.11.2017 06:30:15

Titus
Hm, opět ten zcestný argument "nemůžu si stěžovat, že jsou rohlíky špatně upečené, sám nejsem pekař a žádný jsem nikdy neupekl".

Já jsem taky rád za každou recenzi, i když - jak už jsem jednou psal - nevidím přínos videorecenze oproti klasické textové recenze s obrázky (která dá navíc mnohem míň práce). Ale chápu, je taková doba, lidi nečtou a dívají se na videa...

Ovšem pokud je video takové, že recenzentovi není dobře rozumět, ztrácí se požitek z poslechu a sledování a místo toho nastupuje snaha pochopit, co autor říká. Je to podobné, jako kdyby byly v textové recenzi gramatické chyby - ano, autorovi to dalo spoustu práce a pro někoho to může být přínosné, pro mne však ne. Pouze prezentuji svůj osobní názor, pokud se někomu takové recenze líbí, je to jeho věc, já mu to vymlouvat nebudu (a totéž očekávám od něj).

Předpokládám však, že každý autor je rád za zpětnou vazbu - já sám jsem několik let psal recenze na počítačové hry a i když mne kritika v první chvíli vadila, byl jsem nakonec rád, že jsem se mohl na problém podívat z jiného úhlu pohledu.

Na závěr ocituji dva odstavce ze svého názoru na jinou Ondrovu videorecenzi, ať to nemusím vymýšlet znovu:

"Mně se tedy Ondrovy recenze nelíbí, co se týče mluvy – hrozně špatně se mi to poslouchá. Vím, že ne každý má dar mluvit příjemně, sám jsem na tom ještě hůř (skoro jako Kubrt :-) ), ale právě proto bych se nepouštěl do namlouvání videí.

Nicméně věřím, že časem se to zlepší – třeba Káťa byla ze začátku trochu prkenná a teď už je to téměř dokonalé… :-)"

24.11.2017 09:45:05

mblatny
Moc se mi nelíbí, když se někdo snaží být užitečný, něčím přispívat a někdo ho za to ještě kritizuje. Čím přispíváš na ZH ty?

24.11.2017 12:09:46

Shadowulf

Čím přispíváš? Sorry jako, ale to fakt ne
Argument ve stylu: "Nepřispíváš, drž hubu." je zcela nesmyslný. Mblatny hodnotí recenzi jako její divák, a kdo jiný má hodnotit video, než jeho divák?
Reakce diváků / čtenářů, které hodnotí jeho práci jsou ostatně to jediné, jak může poznat, zda něco dělá dobře nebo špatně a co by měl zlepšit. A pokud se z toho zhroutí a přestane to uraženě dělat, jeho mínus. Když s něčím lezu na internet, musím počítat s tím, že mě mohou poslat do prdele.
A po obsahové stránce s ním v diskusi můžu souhlasit nebo jej poslat do háje a napsat argumenty pro svůj názor, ale o tom dialog je. Kdyby tady diskutovali jenom ti, co se "zasloužili", tak tu bude mrtvo.
Naopak si myslím, že se dobrá recenze pozná tak, že se pod ní diváci / čtenáři zhádají (kosntruktivně a o hře, samozřejmě), a pokud sami zmiňuji klady i zápory dané hry, je to pro dalšího čtenáře nesmírně užitečné, protože dostane maximální počet možných úhlů pohledu na věc.

24.11.2017 12:46:03

...
Podle mě by se měla hodnotit hra a né člověk, který recenzi dělal. Každý má svůj styl a je pouze na něm, jakým způsobem videa dělá. Ještě bych pochopil, kdyby měl někdo nějakou radu ohledně zlepšení například obrazu, zvuku... ale psát že špatně mluví, má blbý vtípky apod. mi nepřijde na místě. To není rada ohledně zlepšení ale zbytečný rejpání.

24.11.2017 14:26:20

Kritika
Já souhlasím s mblatnym a Shadowulfem.
Reagovat na recenzi mohu v rovině informací a závěru o hře, ale také, a pro autora je to možná důležitější, v rovině tvorby recenze. Bez této zpětné vazby bude případné zlepšování řemeslné kvality velmi obtížné. A je na autorovi, aby zohlednil co mu příjde důležité.
Mně třeba nevadí styl mluvi a že text působí dojmem předem připraveného, mi také nepříjde nepříjde ke škodě. Je vidět, že ví co říká a nic podstatného nezapomene. Navíc, lidí kteří zvádnou smylupně odříkat recenzi spatra moc nebude...

24.11.2017 19:04:20

Pohled z druhé strany
Kritika je vždy fajn, pokud je konstruktivní. Občas je težké ji přijmout, protože například se stylem mluvy toho jde dělat dost málo a to včetně nadužívání nějakých pomocných slov. Nikdo z nás není školený moderátor a tak se hodně počítá, komu je... tak trochu dáno shůry. Většiny chyb si je autor povětšinou vědom a hledá cestu, jak se jich vyvarovat - jen to někdy nejde hned. Například kvalitu zvuku u Ondrových videí řešíme dlouhodobě, ale je to kombinace několika technických problémů. Jednak točí na malý kompakt, který nemá možnost externího zvuku, druhak nemá výkonný počítač, na kterém by šlo sesadit externí zvuk s obrazem. Celkově jsme si tohoto nedostatku vědomi a hledáme řešení, ale přes všechny problémy věříme, že podobné recenze jsou pro komunitu přínosem. Ondra je zkušený hráč, který má za sebou ohromné množství her a já si jeho názoru velmi vážím a jsem rád, že je naším recenzentem.

Petr
šéfredaktor DF

27.11.2017 11:44:08

..
Jsem na tom stejně jako mblatny, akorát jsem nenašel dost sil to takto hezky sepsat. Mě snad nikdo nemůže umlčovat argumenty "cos' ty udělal pro komunitu". Ano, moje videa jsou technicky mizerná, ale to ještě neznamená, že nemůžu uvést, co se mi nelíbí na jiných... Fakt je, že Ondrův projev je pro mě nezajímavý, tak se prostě na jeho videa nedívám. Tečka.

27.11.2017 13:13:20

Kritika
Byl jsem teď týden mimo PC, takže jsem nemohl zareagovat dříve. Za kritiku je samozřejmě každý autor rád a je to věc obecně prospěšná. Petr mě již s reakcí ze strany DF předběhl, takže se budu v zásada opakovat. O problémech se zvukem vím já i redakce, ale bohužel mi mé aktuální technické vybavení neumožňuje vám nabídnout zvuk lepší. Jak již bylo řečeno na nahrávání mám jen kompakt, ke střihu počítač co zvládne s těží Movie maker a místo pro nahrávání, také není žádné akusticky ideální studio, ale prostory v našem polo-sklepním klubu, kde jsou zvukové podmínky na úrovni mizerná až mizernější a to podle stupně zaskládanosti krabicemi. Snažím se s tím ale bojovat. Například teď pořizuji lepší počítač, takže pak již budu moci nahrávat zvuk na externí mikrofon a sesadit ho s videem, snad se tak kvalita zvuku zlepší. Pokud je pro vás problém styl mého mluveného projevu, tak je to již problém se kterým se bojuje hůř. Nejsem nějaký řečník a zajistit zde výrazné zlepšení půjde asi obtížně. Nyní nahrávám všechny komentáře na několikrát a vybírám nejlepší pokus. Přes všechny tyto problémy ale doufám, že jsou má videa pro diváky kteří je zvládnou dokoukat zajímavá, že dokáží hry představit, jsou pravidlově a odborně přesná a umí navnadí k jejich zakoupení, zahrání či vyhnutí se jim obloukem, pokud daný titul nezaujme.

Ondra
Autor recenze, DF

27.11.2017 14:13:56

Ondrovi videa
Tak pro mě je Ondra fakt jeden z těch opravdu dobrých koní ve stáji DF. Líbí se mi obsah, který je věcný, ostravština mi nevadí (naopak - holt jsem pět let v Ostravě studoval). Z výše zmíněneného bych od komunity bral připomínky ke zvuku, ale to bylo vysvětleno a má se zlepšít. Ostatní zmíněné věci "osobního rázu" beru jako věci, které "geek" přejde protože, není potřeba řešit banality, ale kvitovat, že někdo kdo ve svém volném čase a zadarmo vytvoří hezký ucelený obrázek o hře je pro mě člověk, který zaslouží pochvalu.

27.11.2017 19:50:59

Pustina
Pekné video, mne pomohlo keďže som sa o hre chcel dozvedieť trošku viac. Myslím si, že je lepšie raz vidieť ako keď budem o hre x-krát čítať.

9.1.2018 17:14:55

Vybíráme z Bazaru

Vampire: The Masquerade - Rivals
Vampire: The Masquerade - Rivals
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas