Dávná díla mistrů sklářů

Autor: martinsun | 17.1.2022 | 7

Recenze se zabývá všemi třemi rozšířeními základní hry Sagrada

Rozšíření pro 5 a 6 hráčů

Privátní: Sagrada - Text 5-6.jpg
Nové kostky, nové úkoly a víc hráčů ve hře

 

Osobní zásoba kostek

Do hry přichází osobní zásoba kostek. Na ni si každý hráč vyloží na začátku hry 10 kostek, které bude do konce hry využívat. 

Ze společné nabídky si ve svém tahu bere jednu kostku a druhou umísťuje z kostek ze své osobní zásoby. 

 

Okenní vzory

Nové okenní vzory, hratelné s jakoukoliv variantou hry. Nemají na sobě žádné speciální prvky. 

Privátní: Sagrada - Nové osobní úkoly.jpg
Tohle mi v základu vážně chybělo

 

Osobní úkoly

Osobní úkoly, které dávají body dle hodnot kostek umístěných do konkrétních polí. 

 

Nářadí

Karty nářadí hratelné pouze v případě, že hrajete s modulem osobní zásoby.

 

Passio

Privátní: Sagrada - Text Passio.jpg
Inspirace křišťálem

 

Modul Inspirace

Každý hráč dostane jednu kartu Inspirace. Ta mu přináší jedinečnou výhodu. Podle typu karty inspirace je ji možné zahrát buď jednou za kolo (tedy opakovaně) nebo jednou za hru. Karty inspirace všech hráčů se položí lícem nahoru na stůl. 

 

Modul Křišťálové sklo

Na začátku hry je vylosována jedna destička křišťálového skla a do ní je umístěna křišťálová kostka(y). Místo tří nářadí se vyloží pouze dvě. 

V průběhu hry může hráč zaplatit žetony řemeslníků a vzít si kostku z křišťálového skla. Tu může umístit na libovolnou barevnou podmínku, číselnou však musí dodržet. 

Osobní úkoly s křišťálovými kostkami – do hry přichází osobní úkoly, které započítávají hodnoty kostek umístěných ve vztahu s křišťálovou kostkou. Je možné se na začátku hry domluvit a zvolit si jeden úkol základní a jeden křišťálový a hrát tak se dvěma osobními úkoly.

Privátní: Sagrada - Společné úkoly - souměrnost.jpg
Krása souměrnosti

 

Modul Souměrnost

Nové společné úkoly, které je možné přimíchat k úkolům ze základní hry. 

 

Nativitas

Privátní: Sagrada - Text Nativitas.jpg
Veledílo

 

Modul Učedníci

Na stůl se nachystají karty učedníků. Vrchní z nich se otočí lícem nahoru. Okenní vzory jsou vybírány pouze z modulu Učedníci, protože obsahují speciální symbol, který po překrytí kostkou umožňuje dobrání jedné karty učedníka.

Po dobrání karty učedníka je tato karta držena v tajnosti. Hráč ji odhalí až po jejím zahrání. Od té chvíle platí její efekt (v případě trvalé výhody), nebo je vyhodnocen její jednorázový efekt a karta je odložena. 

Privátní: Sagrada - Rámy s učedníky.jpg
Nové okenní rámy, pomocí kterých získáte učedníky

 

Modul Veledílo

Na stůl se položí deska veledíla. Podle počtu hráčů se použije daný počet oranžových kostek veledíla. V průběhu hry může hráč za právě dobranou kostku z nabídky získat kostku z desky veledíla. Podle barvy nebo hodnoty používané kostky si zvolí odpovídající kostku na desce veledíla. Tu poté umístí na svou desku.

Kostky veledíla mají na sobě šipky, které směřují na sousední pole na hráčově desce. Po umístění kostky veledíla už nelze kostku pootočit, aby šipky směřovaly na jiná pole.

Pokud je na konci hry splněna podmínka na kostce veledíla, získává hráč 5 bodů. Pokud splněná není, ztrácí 2 body. Podmínky ve tvaru delších šipek říkají, že kostky na které míří, musejí mít buď stejnou barvu nebo hodnotu. Podmínky s malými trojúhelníkovými šipkami naopak udávají, že kostky v sousedních polích musí mít různou barvu nebo hodnotu. 

 

Modul V potu tváře

Do hry jsou přidány další společné úkoly, které jsou těžší na splnění, mezi nimi také úkol, který se vztahuje ke kostkám z modulu Veledílo. Ostatní je možná přidat k úkolům ze základní hry.

 

Jdeme na to

Upozornění na začátek

Nebudu zde rozebírat hru s jednotlivými moduly samostatně. A to z důvodu, že jsme vždy hráli s několika z nich smíchanými dohromady. Zaměřím se sice na každý modul zvlášť, ale mějte na paměti, že jeho fungování v rámci hry bylo částečně ovlivněno dalšími použitými moduly.

Privátní: Sagrada - Nové rámy.jpg
A že je z čeho vybírat…

 

Komponenty ve hře

V jednotlivých rozšířeních najdete nové kostky, nové karty, i nové hrací desky nebo prvky. Vše je ve stejné kvalitě jako základní hra, takže za mě maximální spokojenost. Obzvlášť vypíchnu křišťálové kostky, které pokaždé zaujaly zejména ženskou část naší herní skupiny (nemohla od nich odtrhnout oči a ruce).

Kvituji, že se pak všechna rozšíření s přehledem vlezou do původní krabice s původním inzertem. 

 

Další hráči ve hře

Oceňuji, že je možné hrát až v šesti hráčích. Limit čtyř hráčů v základu byl jednou z věcí, která mi vadila. Obzvlášť, když se nás sešlo třeba 5 a chtěli jsme Sagradu dostat na stůl. 

Kostky pro další hráče mám všechny smíchány a vloženy do pytlíku. Často jsme se při hraní v menším počtu hráčů shodli na tom, že si hru oživíme a lehce ztížíme a nebudeme je chystat dle počtu hráčů (každá barva X-krát podle počtu hráčů). Šance, že přijde ta správná barva, když ji potřebujete, se snižuje, ale roste napětí. Hodně pak doufáte, že na vás ta správná kostka v nabídce počká – a to je prvek, který mám na Sagradě rád. 

Privátní: Sagrada - Nové nástroje.jpg
Více hráčů, více nástrojů

 

Osobní zásoba

Hraní s osobní zásobou umožňuje o něco lépe plánovat, jaké kostky a kam můžete umístit. To, že znáte 10 kostek, které budete mít k dispozici, je velká výhoda. Nestalo se nám, že by na nás zbyla kostka, kterou jsme neměli možnost nikam umístit. Což je v případě hry se základem o dost častějším jevem. 

Na druhou stranu to ze hry ubírá velkou část interakce se spoluhráči. I když se většinou jedná jen o konstatování (někdy pěkně vypjaté) toho, že tu kostku mi nemůže sebrat, protože já ji přece nutně potřebuji :-)

A také se nám stávalo, že jsme si nebyli jistí, jestli jsme si vzali v daném kole kostku jak ze zásoby, tak z nabídky. Obzvlášť při hraní s dalšími moduly. Takže se vyplatilo, když jsme se všichni navzájem lehce kontrolovali. 

 

Křišťálové sklo

Tento modul nahrazuje jeden nástroj destičkou křišťálového skla. Kostku z něj si můžete vzít, když zaplatíte řemeslníky. Líbilo se mi, že u některých destiček je cena kostky závislá na tom, kolik máte na své desce kostek. Pak uvažujete, jestli ještě počkat a zlevnit si ji, nebo si ji radši vzít hned a zabránit spoluhráčům, aby vám ji vzali oni. Navíc můžete mít jen jednu křišťálovou kostku, takže načasování, kdy ji vzít, je docela důležité. Šest destiček křišťálového skla navíc zajišťuje pěknou variabilitu pro další hry. 

Privátní: Sagrada - Křišťálová okna.jpg
Krásně vypadající křišťál

 

Veledílo

Shodli jsme se na to, že tento modul přidává do hry asi nejvíc hráčský prvek ze všech. Tím, že můžete získávat kostky veledíla jen za kostky určitých barev a hodnot, je velmi dobré si v průběhu hry kontrolovat, které kostky veledíla vám dává smysl získat a kterými už naopak zabodovat nemůžete. 

Plánování nám docela usnadnilo, pokud jsme hráli s osobní zásobou. Stejně tak je veledílo krásně spojeno s některými kartami učedníků, které pomáhají s manipulací kostkami veledíla. Například kombo, kdy učedník zvedá body za každé veledílo. S nástrojem, který mi pomohl přetočit kostku veledíla, jsem zase v posledním kole překvapil všechny spoluhráče, kteří už počítali s tím, že za veledílo nasplním a ztratím za to body. 

Privátní: Sagrada - Nástroje - veledílo.jpg
Veledílo nabízí další možnosti taktického rozvažování

 

Učedníci 

Společně s Inspirací jsem si tento modul užíval nejvíc. Získat toho správného učedníka se několikrát ukázalo jako obrovská taktická výhoda. Obzvlášť, když mi přinesl body na konci hry a já ho po celou dobu hry držel skrytého. Zdvojené body za každého řemeslníka a k tomu možnost si dobrat další řemeslníky za kostky veledíla? Tomuto kombu prostě nešlo odolat.

Privátní: Sagrada - Učedníci.jpg
Nový prvek, který nás hodně baví

 

Inspirace

Bavilo nás, když měl každý hráč jinou schopnost. Zapadá mi to do toho, že osobní úkol máme taky každý jiný a schopnosti představují doplněk, který je na rozdíl od skrytého úkolu ukázán všem. Takže ostatní ví, co od druhých mohou čekat. Navíc karty inspirace vypadají fakt pěkně. 

Privátní: Sagrada - Inspirace.jpg
Supersíla pro každého zvlášť

Prolínající se nové prvky

Jednotlivá rozšíření přinášejí do hry i prvky, které známe už ze základu. Zde je přehled, které prvky najdete v jednotlivých krabičkách:

Prvek Rozšíření pro 5. a 6. hráče Passio Nativitas
Okenní vzory ANO NE ANO
Osobní úkoly ANO ANO NE
Společné úkoly NE ANO ANO
Nástroje ANO NE ANO

 

Osobní úkoly

Dvě rozšíření přinášejí do hry nové osobní úkoly.

Nadšený jsem jednoznačně z nových úkolů, které přináší rozšíření pro 5. a 6. hráče. Hrát pouze barevné úkoly ze základu mě už přestávalo bavit. A bodování podle toho, kde je která kostka, zabraňuje soupeřům odhadnout, co vlastně sbíráte. 

Osobní úkoly, které přináší Passio, mi zase dělají radost v tom, že je možné bodovat jak úkol spojený s křišťálovou kostkou, tak úkol ze základu obohaceném úkoly z rozšíření pro 5. a 6. hráče. 

 

Společné úkoly

Nové společné úkoly vždy potěší. Nepřínášejí nové herní mechanismy, ale oživují hru samotnou. Bavilo nás soustředit se na sbírání kostek do jiných kombinací. 

Privátní: Sagrada - Společné úkoly - veledílo.jpg
Nových úkolů je víc než dost

 

Sólo hra

Jak modul Passio, tak Nativitas můžete hrát i v sólo módu. Na stránkách Mindoku jsem si stáhl pravidla pro sólo hraní a vytiskl si je ve stejné velikosti jako pravidla pro rozšíření. 

Samotné hraní v jednom se moc neliší od sólo hry v základním módu. Užil jsem si ho, ale raději mám Sagradu ve více hráčích.

 

Shrnutí 

Líbilo se mi

  • Nový obsah pro oblíbenou hru, který zvyšuje její zábavnost
  • Nové úkoly – víc je prostě víc :-)
  • Osobní zásoba přinášející do hry větší možnost plánování dopředu
  • Karty inspirace – mít svou soukromou superschopnost je prostě cool
  • Karty učedníků dodávající do hry prvek závěrečného překvapení
  • Veledílo umožňující daleko více strategického plánování

Honilo se mi v hlavě

  • Osobní zásoba ubrala docela podstatnou část interakce, která mi tu chyběla.
  • Vybrat ta správná rozšíření a jejich kombinace může být oříšek.
  • Hra nabere na komplexnosti a proto je u nováčků lepší začínat s jedním větším rozšířením ve hře.
  • Učení se víc modulů zaráz bylo lehce chaotické a ne úplně dobře zapamatovatelné.
Privátní: Sagrada - Osobní úkoly - křišťál.jpg
Body se získávají různými způsoby

 

Rozšíření pro Sagradu doporučuji všem, kteří mají rádi základní hru a chtějí si ji rozšířit o nové mechanismy a obohatit si herní zážitek. Jednotlivé moduly jsou samy o sobě jednoduché na pochopení a po jednom zahrání budete přesně vědět, jestli vám sedí méně či více.

Těm z vás, kteří jste se se Sagradou ještě nepotkali, můžu doporučit základní hru, která nejen krásně vypadá, ale také se velmi dobře hraje. A věřte tomu, že až vás chytne, tak jako nás, další rozšíření jen a jen uvítáte. 

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Spirit Island + Spirit Island Nature Incarnate KS
Spirit Island + Spirit Island Nature Incarnate KS
Akt. cena: 6000 Kč
Končí za: 14 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas