Další hra se zvířátky? Tentokrát ovšem seriózně.

Autor: Sjone | 5.5.2022 | 5

Capstone Games přichází s dalším hitem. Tentokrát se hráči ponoří do rolí ředitelů, správců a manažerů zoologických zahrad a budou mezi sebou soupeřit o přízeň návštěvníků. Budete plánovat a stavět výběhy podle nároků vašich zvířecích svěřenců, navazovat mezinárodní kontakty, podílet se na ochranářských projektech a třeba se vám nakonec i podaří vrátit některý z ohrožených druhů zpět do přírody.

Komponenty a grafický design

Rukavičky dolů. Začnu hned výtkou. Ač je vše ve vysoké kvalitě, design a grafika komponent spolu příliš neladí. Obrázek na krabici připomíná shluk zvířat z Noemovy archy na moderním pozadí, který však kontrastuje s pastelově utilitární grafikou zbytku komponent. Hráčské desky a žetony výběhů jsou kreslené, naopak karty jsou doplněné realistickými fotografiemi s jakýmsi barevným filtrem. Žetony peněz jsou jen fádní šedé čtverce s čísly. Hra se snaží brát své téma relativně seriózně, a proto vítězí funkčnost nad formou a realistické fotografie fungují… ale je to trošku nuda.

Komponenty jsou z kvalitních materiálů a součástí hry jsou i dva plastové inserty, které přípravu hry urychlí – do pěti minut je hra připravena na stole.

Pravidla

…jsou napsána na dvaceti stranách velmi srozumitelně a doplňují je příklady s grafikou. Je ale třeba seznámit se i s přiloženým indexem a přehledovou tabulkou, protože některé informace najdete pouze v nich.

Během hry jsem neměl potřebu listovat pravidly, ale uvítal jsem zmíněnou přehledovou tabulku s ikonografií. Tu a tam jsem nahlédl i do indexu, abych si ověřil funkci některých karet.

Hra patří mezi složitější, i přesto je možné novým spoluhráčům pravidla vysvětlit do patnácti minut se vším všudy. Napomáhá tomu obecně známé téma a herní efekty, které dělají přesně to, co dle jejich názvu čekáte, že dělat budou.

Přehled hry

Zoologická zahrada a závody? Jde to vůbec dohromady? Kupodivu ano!

Závodí se o všechno – o body z karet ochranářských projektů, o body ze sponzorských aktivit, o bonusové žetony, o spolupráci s partnerskými zoo a partnerskými univerzitami, o atraktivní karty z nabídky na desce atd.

Hra končí, když se protnou na dvou proti sobě jdoucích stupnicích (Atraktivita a Ochranářské projekty) ukazatele jednoho hráče (ala Rajas of the Ganges). Nepřekvapivě zvítězí ten, kdo získá na konci hry nejvíce bodů, a často je to právě ten hráč, který hru ukončil. A právě díky všem těmto závodním elementům není hra tolik solitérní, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Revoluce se ale nekoná, Ark Nova nepřináší žádnou větší inovaci v herním designu. Všechny použité herní principy známe v jistých formách již z jiných her a že jich tu je – od Feast for Odin přes Mars: Teraformace až po Through the Ages. Přesto není výsledkem žádný dort jako od pejska a kočičky. Vše je do sebe poskládáno velmi citlivě a pěkně propojeno s tématem.

V první řadě je ale Ark Nova hrou karetní a teprve poté vším ostatním. V hlavním balíčku je přes 250 unikátních karet, a to také zaručuje opravdu velkou variabilitu hry. K vítězství je potřeba umět se co nejlépe vypořádat s rozdanými kartami a hledat mezi nimi efektivní synergie. Někdy se to daří samo, jindy je to náročnější. Karet se v průběhu dostane do hry hodně, ale i tak je lepší reagovat takticky, než se snažit dolízat k nějaké konkrétní kartě – to je obvykle recept na prohru.

Některé karty mají dva efekty. Primární pro běžnou hru a sekundární pro solitérní hru. Tato zvláštnost se týká jen těch karet, které mají jednu ze čtyř škodících schopností cílící přímo protihráče, kteří jsou na stupnici atraktivity před vámi. Ač je schopnost k danému zvířeti tematická, použití takto přímé interakce působí nepatřičně a v této hře se mi nelíbí. Naštěstí těchto karet není ve hře příliš. Existuje i autorem schválená varianta, ve které hráči používají místo primárního efektu efekt pro solitérní hru. Tuto variantu bych rozhodně doporučil pro první hry s novými hráči. Ostatně by se mi líbilo více, kdyby byly efekty prohozené a „mírnější“ varianta hry by byla tou oficiální a sekundární interaktivní efekty by byly pouze volitelnou variantou.

Srdcem hry je pět akcí – pět karet, které se spolu protáčejí na stupnici. Čím více je akční karta vpravo, tím silnější její efekt je, ale po použití se vrátí doleva na začátek stupnice. To posune ostatní karty. Tyto akční karty se dají po splnění určitých podmínek vylepšit – ostatně i toto známe z jiné hry, Civilizace: Nový úsvit. Hráči se střídají po tazích, ve kterém zvolí jednu akční kartu. Akce samotné dělají přesně, co byste od nich podle jejich názvu také čekali:

  • Karty: Líže nové karty.
  • Stavba: Buduje nové výběhy a budovy v zoo.
  • Zvířata: Ubytuje faunu do výběhů.
  • Sponzoři: Noví sponzoři přináší obvykle zdroje v podobě jednorázových i dlouhodobých efektů.
  • Asociace: Umožňuje spolupracovat s univerzitami, regiony nebo se podílet na ochranářských projektech.

Tohle je opravdu zábavný puzzle. Vyžaduje plánování alespoň pár tahů dopředu a chytrou koordinaci s dostupnými peněžními zdroji a kartami v ruce. Máte-li u stolu hráče, který trpí AP, herní doba se určitě protáhne. Jinak ale herní tahy odsýpají až překvapivě rychle. Pro první hru bych si ale přeci jen raději rezervoval možná i 60 minut na hráče. Se zkušenostmi se ale herní doba rapidně zkracuje a 30 minut na hráče po necelém tuctu odehraných partií je velmi reálný čas.

… PŘESTÁVKA… čas na kávu, za pár minut pokračujeme v recenzi.

Když už jsme u té přestávky, Break, neboli Přestávka je takové malé herní intermezzo, kdy se zastaví hra, obnoví se nabídky karet a žetonů, přepočítají se výtěžky z pokladen u vstupů do zoo a kdy si každý může nechat do další hry pouze tři karty (resp. s vylepšením pět) a zbylé odhodí. Přestávka nastane ve chvíli, kdy se naplní její stupnice. Tomu napomáhají sami hráči zahráním patřičných karet. Samozřejmě se s tímto efektem manipuluje tak, aby se spustil ve chvíli, kdy si někdo právě dobral spoustu nových karet a nucené odhazování je velmi nepříjemné. A právě to dělá z Přestávky další zajímavý interaktivní prvek.

… KONEC PŘESTÁVKY…

Solitérní hra

…je přítomna a funguje velmi dobře. Jsem rád, že se tvůrci vyhnuli použití programovaných tahů ostatních hráčů, které supluje hra, i hře v duchu „překonej svůj nejlepší výsledek“. Místo toho si na začátku nastavíte obtížnost a na konci hry musíte mít alespoň pozitivní „skóre“. Na to vše máte 27 tahů a je to opravdu výzva. Pravidla solitérní hru nijak výrazně neomezují ani neupravují, pouze Přestávky jsou pevně stanovené. Jinak je solitér velmi podobný hře ve více hráčích.

Závěrečné hodnocení

Není třeba chodit kolem horké kaše. Ark Nova je prostě skvělá hra. Přístupné téma, zvířátka a příroda v kombinaci s dobře vybranými a implementovanými mechanikami jsou skvělým základem pro úspěšnou hru. Pokud se vám líbí hry jako Agricola, myslím, že jste ideální cílová skupina pro Ark Novu. I tak ale nebude pro každého, je to přeci jen už náročnější hra s velkým balíkem karet…

Největší podobnost této hry nacházím se staršími počítačovými hrami ze série Tycoon a podobnými. Prostě mě baví plánovat a stavět si svou zoo, až občas zapomenu, že by se mělo hrát i na body. A to je právě ono. Ark Novu je zábava hrát!

9/10

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Když už je tady ta recenze, tak KDY hra vyjde?

Ivo

5.5.2022 12:10:44

Už dávno vyšla ne? A pokud jde o české vydání, tak se mluvilo o podzimu.

7.5.2022 14:10:26

Vybíráme z Bazaru

Krycí jména (slova)
Krycí jména (slova)
Akt. cena: 210 Kč
Končí za: 19 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas