D.R.A.K.O. - Dvojkovka, Rychlovka, Akční, Krásná, Odsejpá

Autor: Pelly | 7.12.2011 | 5

Slunce nemilosrdně pálilo. Malým tichým údolím se nesl bzukot much, které se slétly okolo mršiny uprostřed – jinak se zdálo úplně opuštěné. Mladý drak nevycházel z údivu, co na takovém místě dělá mrtvá ovce. Pach krve byl tak lákavý – letící zvíře začalo klesat.

(z pravidel)

Hra zpracovává nesmrtelného téma boje dobra a zla zasazeného do fantasy prostředí. Na jedné straně drak ovládaný jedním hráčem, na straně druhé družina trpaslíků, ovládaná druhým. Půda připravena, cíl jasný – přežít a nenechat žít.

 

Příprava hry

Dostáváme se k prvním výrazným kladům hry. První, co vás zaujme je velmi pěkně vyvedená grafika hry a provedení jednotlivých komponentů. Z krabičky na vás vyskočí 4 detailně propracované figurky, které si jen říkají o nabarvení, 3 hrací desky, dva balíčky ilustrovaných karet bez textu a hrstka žetonů. Druhým výrazným kladem je set-up – jen vyndáte komponenty z krabičky, zamícháte karty a můžete hrát.

 

Průběh hry

I přes poměrně dlouhá pravidla (10 stran) je princip hry snadný. Hráč má na ruce karty a buď nějaké zahraje, nebo si nějaké dolíže. Poté je na tahu soupeř. Hra se odehrává na hexovém plánu (který je zdá se s fantasy už nadosmrti spojen), a herní mechanismus připomíná velmi (ale opravdu VELMI) zjednodušenou Arenu: MTS. Kdo tuto hru zná, má možnost objevit několik podobných principů, čímž však nechci poukazovat, že někdo někoho vykrádá. Jde spíše o to, že zpracovávané téma hry již některé herní mechanismy velmi zřetelně naznačuje.

Konec hry

Jak už bylo naznačeno dříve, nedočkáme se zde žádného překvapení. Buď drak padne, nebo ne. Podle toho vyhraje hráč za trpaslíky, nebo hráč za draka.

  • + grafické zpracování hry
  • + herní doba
  • + atmosféra
  • + dvě naprosto odlišné strany, poměrně dobře vyvážené
  • + absence kostek na vyhodnocování zranění
  • + znovuhratelnost – i po prohrané hře máte pocit, že jste si hezky zahráli a máte chuť to soupeři vrátit, nebo naopak otočit strany a zahrát si pro změnu s drakem.
  • - vyšší cena – 525 Kč (která však vzhledem k provedení není zas až tak přehnaná)
  • - herní doba (pro někoho může být naopak záporem, že hru odehrajete za 15 minut)
  • - podíl náhody (pokud vám nechodí karty – zejména obranné, nic s tím nemáte možnost udělat)
  • - nikterak originální téma
  • - nastavená strategie pro draka příliš neodpovídá obecnému povědomí (ve hře zaujímá spíše pasivnější roli, protože zvítězí i v případě, že trpaslíkům dojdou karty). Vrhne-li se zuřivě do víru bitvy, nedopadne to s ním dobře.

 

Shrnutí závěrem

Velmi chutně vypadající hra lákající k vyzkoušení. Jenda z mála nesymetrických her pro dva hráče. Svižný filler, který pobaví mezi přednáškami, nebo večer s partnerem, když není čas na nějakou velkolepou akci. Moje hodnocení 70 %.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

ehm
Nejake blizsi detaily o prubehu hry by nebyly? Zatim jsem se dozvedel, ze hraci mohou hrat karty :) takovych her znam dost, od Prsi po No Retreat a rozdily jsou obcas diametralni...

7.12.2011 13:23:12

detaily
v kostce: každý má svůj balík karet, kde nejde nejčastěji pohyb, nebo útok. Kompletní seznam je

Pohyb (buď let nebo chůze)
Útok (buď na blízko, ohněm nebo kuší)
Obrana
Speciální (vrh sítě)

s tím, že nějteré karty spojují dvě z těchto možností. Útok pak probíhá jako v BANGu - útok-obrana = nic se neděje nebo útok - nic = hit

nechtěl jsem se pouštět do rozebírání. Pokud tě to zejímá, jsou k disp. pravidla ve vedlejší založce ...

7.12.2011 13:33:10

ehm2
docela pekny popis hry. ten ovsem patri do zalozky obvedle. tady by se mely vyskytovat recenze

7.12.2011 14:13:01

mhe
no původně jsem to jako popis psal, ale nakonec se z toho vyloupla spíše recenze, tak jsem poporsil Joa, aby to místo do popisu zařadil do recenzí ...

7.12.2011 14:52:25

PJ

ehm3
Nechci rýpat a neber to osobně (napsal bych totéž i komukoliv jinému), ale recenze to opravdu moc není (popis ale vlastně také ne). Rozdíl mezi popisem a recenzí nespočívá v kvantitě textu.... Mj. se čeká právě ono rozebírání pravidel, do kterého ses nechtěl pouštět...

Ale minimálně body za nadpis, ten je docela povedený...

7.12.2011 15:01:19

PJ
ehmu od tebe si velmi vážím :) Od koho jiného bych se měl učit... Uvědomuju si že jsem napsal něco mezi recenzí (na kterou je to příliš povrchní) a popisem (kde by zas nemělo být moje subjektivní hodnocení). Příště se pokusím udržet myšlenku. Ale jestli se mi to povede ...

7.12.2011 15:07:39

..
poho reckopis;) ..urco lepsie ako nic!)

7.12.2011 22:50:51

Vybíráme z Bazaru

Koupím Podmořská města
Koupím Podmořská města
Akt. cena: 1 Kč
Končí za: 12 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas