CZECH GAMES EDITION: Krycí jména pomůžou s češtinou i tím, abychom se vzájemně lépe poznali

Autor: UrsusLuin | 2.8.2022 | 3

Jedna z nejprodávanějších deskových her současnosti dostala novou verzi. Vůbec poprvé najdete na kartách Krycích jmen slova ve dvou jazycích – v češtině a ukrajinštině. „Chtěli jsme udělat něco pro ty, kteří kvůli válce opustili své domovy a hledají šanci na normální život u nás. Je nám jasné, že většinou řeší mnohem závažnější problémy. Ale snad jim hra umožní alespoň na chvíli zapomenout na to, co se u nich doma děje, a třeba se i naučit některá česká slovíčka a více se sblížit s těmi, kteří jim tu pomáhají, často na úkor svého volného času a pohodlí,“ přibližuje myšlenku ukrajinsko-českých Krycích jmen jejich designér a spoluzakladatel vydavatelství Czech Games Edition Vlaada Chvátil.

Nápad na tvorbu dvojjazyčných Krycích jmen vznikl krátce poté, co do Česka dorazili první uprchlíci. „Při začátku ruské agrese jsme se rozhodli, že vezmeme veškeré naše zisky z ruského trhu za 15 let naší existence a pošleme je na přímou pomoc Ukrajině. Totéž udělali někteří naši designéři. Celkem šlo o více než 12 milionů korun. Ale nechtěli jsme zůstat jen u finanční pomoci. Někteří ze zaměstnanců poskytli bydlení ukrajinským rodinám, přispěli finančně nebo jezdili pendlovat na hranice,“ říká Petr Murmak, CEO Czech Games Edition a dodává:

„I proto jsme přemýšleli, co bychom mohli udělat dalšího. A skončili jsme u toho, co nám jde nejlépe – u tvorby her.“

 

 

Otoč kartu, nauč se slovo

Krycí jména jsou úspěšnou hrou založenou na slovních asociacích a kreativní práci s jazykem. Doposud vyšla ve 46 jazykových mutacích. Vůbec poprvé se ale v jedné krabici nachází slovní zásoba dvou jazyků. „Z jedné strany je slovo v češtině a jeho fonetický přepis do cyrilice. Z druhé strany je pak překlad do ukrajinštiny, pro změnu doplněný o přepis do latinky. Hráči tak mohou hrát v jednom jazyce, a pokud si nebudou jistí významem slova, jednoduše si otočí kartičku a ujistí se, co daný výraz znamená,” vysvětluje princip učení slov Ondřej Skoupý, jeden z designérů, kteří se na hře podíleli.

Právě využití osvědčeného konceptu Krycích jmen umožnil zrychlit celý vývoj hry. Ten i tak v Czech Games Edition zabral několik měsíců. „Nešlo jen jednoduše vzít českou nebo ukrajinskou verzi a přeložit daná slova. Hledali jsme taková slova, která budou dobře fungovat v překladu a hezky ukážou jak podobnost, tak i rozdíly obou jazyků. A přidávali výrazy, které se může hodit znát v běžném životě,“ uvádí Skoupý.

„Zároveň jsme se ale snažili zachovat i dost takových, která dělají hru různorodější, zajímavější a vtipnější,“ dodává Chvátil. „Třeba takové slovo ptakopysk v běžné konverzaci moc často nepoužijete, ale dobře se na něj vymýšlejí nápovědy. A když jsme zjistili, že se ukrajinsky řekne ‚kačkodzob‘, měl své místo ve hře jisté,“ usmívá se.

Zdarma potřebným

Firma nechala na své náklady vyrobit 5 tisíc kusů těchto Krycích jmen. „Pro představu to je na české deskoherní poměry nadstandardní množství. Ale už teď to vypadá, že bychom jich ideálně potřebovali ještě více,“ přiznává Petr Murmak, CEO Czech Games Edition.

Kopie her jsou neprodejné a jsou distribuovány zcela zdarma těm, kteří pro ně najdou využití. „Spolupracujeme s neziskovou organizací Charita Česká republika, která skrze síť Young Caritas distribuuje hry v charitní síti, aby se dostala k lidem, pro které je určena. Pomáhá nám náš český partner MindOK, kterému se podařilo dostat hru do vybraných deskoherních speciálek, ve kterých je možné si ji vyzvednout. A jednáme také s Městskou knihovnou Praha, Sdružením knihoven České republiky a Místními akčními skupinami a dalšími organizacemi tak, abychom hru dostali do škol, školek, dětských skupin, středisek volného času i knihoven,“ říká Murmak. 

Přesnější informace o dostupnosti hry postupně přibývají na stránce www.codenamesgame.com/cz. „Tam najdete také kompletní pravidla a další informace. A to jak v češtině, tak ukrajinštině,“ upozorňuje Skoupý.

Párty hra desetiletí

Krycí jména jsou jednou z nejúspěšnějších a nejpopulárnějších párty her na světě. Jde o deduktivní hru, ve které se snažíte kontaktovat své agenty dříve než vaši soupeři. Identitu agentů přitom zná jen hlavní špión, který se vám je bude snažit napovídat. Ale pozor. Může k tomu použít jen jediné slovo a číslo.

Hra poprvé vyšla v roce 2015. Od té doby se po celém světě prodalo více jak 12 milionů kopií hry. Krycí jména byla dlouho na prvním místě nejprestižnějšího žebříčku deskových her na serveru BoardGameGeek v kategorii párty her. Celkem hra získala 29 ocenění, včetně deskoherních Oscarů – německé ceny Spiel des Jahres za rok 2016.

V současnosti rodina Krycích jmen obsahuje nejen původní hru, ale také kooperativní variantu pro dva hráče, obrázkovou verzi a několik licencovaných verzí, mezi nimi například Krycí jména: Disney. Ve vývoji je také digitální verze hry určená pro mobilní telefony a tablety, která by měla mít světovou premiéru právě v Česku, a to na podzim.

Za hrou stojí české vydavatelství Czech Games Edition a herní designér Vlaada Chvátil, který je českým hráčům znám jako autor her deskových her Proroctví, Through the Ages či Galaxy Trucker. Videoherní fanoušci jej pak mohou znát díky hrám jako Fish Fillets nebo Original War.

Informace o distribuci Česko-ukrajinských Krycích jmen

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Warhammer 40k Dice Masters a rozsireni
Warhammer 40k Dice Masters a rozsireni
Akt. cena: 1230 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas