Co přinesl Essenský Spiel 2016 - díl 3.

Autor: Wolfsen | 28.10.2016 | 13

V posledním díle "vzdálené" reportáže z veletrhu Spiel se podíváme na mj. na turnaj Europe Masters. Počátky tohoto turnaje sahají do roku 1983, kdy Sven Kübler zorganizoval první týmové mistrovství (západního) Německa právě na Spielu. Tehdy samozřejmě ještě ani jeden podnik nedosahoval své nynější prestiže. Už tehdy měl turnaj svou nynější podobu - turnaj čtyřčlenných družstev, protože Kübler si všiml výrazného vlivu náhody v turnajích jednotlivců.

V roce 1988 se turnaj otevřel dalším evropským týmům a zrodilo se mistrovství Evropy. Friedhelm Merz (zakladatel Spielu) nazval toto klání Intergame. S rostoucí prestiží Spielu, jeho přestěhováním na výstaviště Messe Essen a rostoucím počtem turnajů, rostly bohužel i náklady na pořádání Intergame a tak se tento turnaj konal naposledy v roce 1998. 

To se však nelíbilo Ronaldu van Lentovi - členu úspěšného týmu Flying Dutchmen (Létající Holanďané) - a tak oslovil původního pořadatele Svena Küblera a v roce 2000 uspořádal první mistrovství Evropy pod současným názvem Europe Masters. Bylo to však na festivalu Gen Con Benelux. Na Spiel se dnes nejprestižnějí klání deskovkářů vrátilo až v roce 2003. Od té doby se turnaj dále rozšiřoval v některých ročnících (včetně letošního) uvítal i týmy ze severní Ameriky nebo Afriky a proto si - dle mého názoru právem - získal pověst mistrovství světa.

A teď k letošnímu ročníku. Jak už jste jistě zaznamenali, letošním vítězem se stal český tým Poslední naděje ve složení Ondřej Demel, Mario Babunek, Karel Kozmík a Libor Pučok! Gratulujeme!

Na druhém místě se umístili francouzští Lud'Opale a bronzovou trofej si odnesli finští Steppe Nomads. Další české týmy se umístily na šestém (Paluba), resp. třináctém (Naplechteam) místě. Z 30 zúčastněných týmů to jsou výborné výsledky!

Ondra Demel se navíc stal nejen nejlepším hráčem turnaje, ale uhrál také maximální skóre 20 bodů.

         

Vlevo: Jirka Bauma (Paluba) nemůže uvěřit, ze na EM hraje Automanii,
uprostřed: Poslední naděje na pódiu a s trofejí, zleva: Karel, Libor, Ondra a Mario
vpravo: Pepa Kratochvíl (Naplechteam) kuje zákulisní pikle v Shakespearovi
zdroj: Slávek Sládek (Naplechteam)

Jednoho z členů vítězného týmu - Maria Babunka - jsem zastihl před 4pohárem na pražském Deskohraní, který slouží právě jako kvalifikace na EM, a trochu ho vyzpovídal:

Wolfsen: Gratuluji k vítězství! Jak se po takovém úspěchu - jako tým - cítíte?

Mario: Skvěle! Byli jsme na Europe Masters už popáté a dvakrát jsme skončili třetí. Takže jsme rádi, že jsme vytrvali a dosáhli až na vrchol.

Bylo to hladké vítězství?

Vůbec ne. První půlku jsme měli slabší, po prvních dvou hrách (Marco Polo a Castles of Burgundy: The Card Game, pozn. red.) jsme měli jen 26 bodů, ale když jsme pak ve třetím kole uhráli plných 20 bodů na Shakespearovi, tak nás dost uklidnilo.

Jak jste se na EM připravovali?

Dost intenzivně. Hodně určitě pomohl společný víkend - jakési soustředění - všech 3 týmů, které tam jely. To jsme dělali i v předchozích letech.

Jak stabilní máte tým?

Co se týče EM, tak stabilní jsme tři hráči a jako čtvrtý s námi jel snad pokaždé někdo jiný. Letos jsme oslovili Libora z Ostravy, protože jsme ho znali z loňska a víme, že je to taky kvalitní hráč. Co se týče 4poháru, tak já jsem tu už podesátá a začínal jsem vlastně v "béčku".

Cítíte se před 4pohárem jako favoriti?

Možná trochu, ale zase nemáme tolik natrénováno. Kromě Marca Pola, jsme ty hry viděli naposled v červenci.

Kdo jsou tady na 4poháru vaši největší soupeři, konkurence?

Určitě ty tradiční týmy - Paluba, Telka sýrová, Za 5 minut, pak brňáci (patrně Naplechteam, pozn. red.), ostraváci (Korunkovaní Legionáři, ve skutečnosti společný tým ostravské Korunky a Legie z Hradce nad Moravicí, pozn. red.) - ti to vlastně předloni vyhráli zhruba ve stejném složení.

Jaké máte vztahy s těmito týmy?

Určitě přátelské. To konekonců dokládá i to společné soustředění nebo to, že jsme pro EM oslovili právě Libora.

Která hra se vám líbila nejvíc?

Mně určitě Marco Polo a ostatním asi taky.

Díky za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů!

Rozhovor uzavřu doplněním několika dalšími informacemi: Poslední naděje po EM opanovala i 4pohár a protože vítěz má na další EM divokou kartu, postoupily tým až ze 4. místa a společně s Poslední nadějí se tak na EM příští rok podívají také Nashova rovnováha, Za pět minut a Telka sýrová.

Druhou informací bude to, že Poslední naděje není první český mistr světa. Europe Masters vyhrál už v roce 2011 tým Třebotov. Poslední naděje se ale může pokusit přepsat historii příští rok a stát se vůbec prvním týmem v historii EM i Intergame, který titul obhájí. Držím palce!


Dobrá, tolik Europe Masters. Teď se pojďme podívat na Deutscher Spielpreis. Ty jsou také neodmyslitelně spojeny se Spielem a udělují již od roku 1990 a svůj hlas v něm vedle vybraných novinářů mohou uplatnit i hráči některých německých klubů nebo čtenáři časopisů Fairplay, Spielbox a Spielerei. Ceny se udělují celkem ve třech kategoriích.

Hlavní cenu vyhrála Mombasa Alexandera Pfistera.

Cenu pro dětskou hru vyhrálo Leo musí ke kadeřníkovi.

A putovní cenu - zlaté pero - města Essenu za nejlépe napsaná pravidla vyhrála Doba kamenná junior.

Posledním tématem je česká stopa na veletrhu. Někteří čeští vystavovatelé byli zmíněni už v předchozích částech - CGE a .opčík. Na veletrhu byly samozřejmě také další čeští vystavovatelé. Například nové vydavatelství Notre Game se Scratch Wars a Planet Surprise (viz rozhovor), Štěpán Štefaník se svým RONE nebo už tradičně Czech Board Games s vítězem soutěže (začínajících) autorů. Tento rok to byl Forest Fire alias Lesní požár Jana Hanouska a Tomáše Mrkvičky. V této hře budou hráči kooperativně a nepřekvapivě čelit lesnímu požáru.

   

A na veletrh samozřejmě zamířili (čeští) vydavatelé s cílem ulovit ty pravé hry do svého portfolia. Jak už jsem upozornil ve druhém díle - Krycí jména: Obrázky (MindOK) a Dixit: Revelations (Blackfire) už jsou na trhu. Na trhu je už také RONE.

Z MindOKu bohužel žádné zprávy zatím nemám, ale CGE mi potvrdilo, že i Adrenaline a Alchemists: King's Golem vydá MindOK česky. Termín zatím není známý. Blackfire zatím oznámil, že se v Essenu dohodl na lokalizaci dalších Munchkinů, konkrétně Zombies 2, Zombies 3 a Apocalypse. REXhry zatím oznámily Welcome back to the Dungeon, a potvrdily očekávané Aztéky pro Settlers: Zrod impéria. Intenzivní dikuze vedly také s Gamelyn Games, ale nad rozšířením pro Tiny Epic Galaxies - Beyond the Black a Tiny Epic Quest stále váhají. Další essenské novinky budou oznamovat již brzy.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

7 divů světa + 7 divů světa: Architekti
7 divů světa + 7 divů světa: Architekti
Akt. cena: 1300 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas