Červené pálivé „šílí“ papričky

Autor: Bluda | 18.1.2024 | 3

Vítejte na festivalu čili papriček – troufnete si ochutnat nějakou šílenou kombinaci toho nejpálivějšího, co se letos urodilo? A možná vás na konci dne nebude pálit jen pusa, ale i něco jiného...

Red Hot Silly Peppers je karetní hra Martina N. Andersena (Bandido, Makroskop), kterou na náš trh přináší nakladatelství Dino. Jde o rychlou postřehovou hru určenou pro 2 až 6 hráčů od 6 let a jedna partie zabere něco kolem 10 minut.

Copak to tu máme?

Ve čtvercové krabičce naleznete jednoduchý kartonový insert, návod ke hře a především balíček s 99 kartami3 karty s výherními kombinacemi a 96 karet s papričkami. Karty jsou vyrobeny v podobné kvalitě, jak jsme zvyklí u vetšiny jiných karetek – mohly by být o chloupek pevnejší, ale není to zas žádný extra tenký papír, který by při normálním slušném zacházení nic nevydržel. Na druhou stranu, i při použití této tloušťky tvoří ta (téměř) stovka karet dost slušný balíček.

Takže s chutí do toho!

Na začátku hry se doprostřed stolu umístí tři karty s kombinacemi a každý hráč dostane 12 karet papriček, které si položí na hromádku před sebe lícem dolů. Nyní zbývá určit začínajícího hráče a všíchni společně pak po odpočítání „uno, dos, tres“ otočí vrchní kartu svého balíčku tak, aby na ní všichni viděli. Na stole se tedy rázem ocitne tolik karet lícem vzhůru, kolik je hráčů – každý si tak před sebou vytvoří svoji odkládací hromádku.

Ve hře se vyskytuje 6 druhů papriček. Na každé kartě pak naleznete 1 až 4 papričky s tím, že jsou buď všechny stejné, nebo je jedna z nich jiného druhu (u karet se 4 papričkami je tomu tak vždy). Pokud je na vyložených kartách vytvořena některá z výherních kombinací (všech 6 druhů, 5+ kusů od jednoho druhu, 2 páry), musíte co nejrychleji položit ruku na kartu s příslušnou výherní kombinací uprostřed stolu. Pakliže je na kartách vytvořeno více těchto kombinací, považuje se za jedinou správnou ta s nejvyšší prioritou (6 druhů > 5 kusů > 2 páry).

Rozehraná hra
Rozehraná hra

 

Pokud jeden či více hráčů položilo ruku na některou z karet výherních kombinací, musí se určit, zda přikryli správnou či špatnou kombinaci. Špatná kombinace znamená, že hráč musí vrchní kartu ze svého dobíracího balíčku dát dospod některé z odhazovacích hromádek. Správná kombinace znamená, že si hráč vybere jednu z odhazovacích hromádek, jejíž viditelná karta je součástí správné výherní kombinace a tuto si celou dá pod svůj dobírací balíček jako nové karty.

Následně hráč, který je na řadě, vyloží vrchní kartu ze svého dobíracího balíčku na svúj balíček odhazovací, čímž se změní počty viditelných papriček. Všichni sledují, zda se na stole neobjevila některá z výherních kombinací a případně opět reagují přikrytím příslušné karty s vyobrazením výherní kombinace rukou. Poté vyloží svou kartu další hráč a takto hra pokračuje, dokud některý z hráčů nedobere celý svůj balíček.

Nyní si všichni spočítají své karty (z dobíracího i odkládacího balíčku dohromady) a vítězem se stává ten, kdo jich má nejvíce.

Pokud hrají jen 2 nebo 3 hráči, mělo by se hrát s 16 kartami s tím, že každý má vykládací balíčky dva – hned na začátku tedy otočí dvě karty současně a během vykládání odkládací balíčky střídá.

Raději trochu mléka?

Pokud bych měl něco zásadnějšího vytknout, tak nejspíše hru se dvěma odhazovacími balíčky v nižších počtech hráčů. Správně byste totiž měli jednou vykládat na jeden balíček, v příštím kole pak na druhý. Jak se ale hra občas zastavuje, a se správně zvolenými vítěznými kombinacemi mizí i jednotlivé balíčky ze stolu, tak máte občas problém pamatovat si, který hráč vlastně naposledy vykládal, natož pak myslet na to, na který ze dvou balíčků se má právě teď hrát. Nakonec jsme si tedy toto pravidlo zkoušeli upravit tak, že každý hráč odehrál nejprve kartu na svůj pravý balíček, pak na levý, a teprve potom pokračoval další hráč (prostě jsme postupovali postupně dle balíčků) – tohle podle mne fungovalo celkem dobře, aniž by to hru zásadně měnilo. Další možností pak je hrát i ve třech hráčích pouze s jedním balíčkem, což ale prakticky eliminuje výskyt kombinace „6 druhů“.

Ukázka karet
Ukázka karet

 

Jinak mi ale v podstatě nezbývá, než chválit. Veselé obrázky jednotlivých druhů papriček jsou dostatečně odlišné, takže se neorientujete jen podle barvy, ale i podle tvaru. Kladně hodnotím, že ve hře je vše řešeno kartami, takže pokud berete hru třeba někam na cestu, nemusíte s sebou tahat nic kromě balíčku karet – u nejbližších příbuzných této hry, za které si dovolím považovat Cink (skládání kombinací prvků na více kartách) a Ducha (výběr správného předmětu), máte vždy nějaké drobnosti navíc. Což mi připomíná ještě jednu maličkou výtku – krabička hry je totiž kapku naddimenzovaná a celý balíček karet by se tam vešel dvakrát vedle sebe – menší krabička by podle mne byla praktičtější, ale fakt je, že v batohu stačí mít karty v sáčku se zipem (který je mimochodem součástí balení).

Pozitivní je, že do hry nikdy nevstoupí všechny karty, takže aktivní sada karet je vždy trochu jiná. Zbylé karty lze pak využít buď tak, že zvětšíte výchozí balíčky (ale podle mne je těch 12 tak akorát), nebo klidně můžete hrát i ve více než 6 hráčích (při zachování počtu 12 karet na hráče si tak pohodlně zahrajete v 8 hráčích) – tato možnost je zmíněna i v návodu.

Chutnalo?

Jaké tedy „papričky“ jsou? Jde o hezkou postřehovou hru, která sice nepřináší nic převratně nového (v podstatě kombinuje prvky, které známe už z jiných her), ale může být příjemnou alternativou např. k již zmíněnému Cinku. Pokud tedy máte rádi postřehové hry – nebo naopak ještě žádnou nemáte a uvažujete o pořízení nějaké postřehovky – rozhodně bych tuto hru doporučil jako zajímavého kandidáta. Stejně jako u jiných postřehovek se ale musíte smířit s jednou věcí – vaše děti vám pravděpodobně budou dávat pořádně na frak! A ještě jedna věc – pokud budete hrát s dostatečnou vervou, budou vás pálit prsty, jako kdybyste se skutečně v pálivých papričkách přehrabovali.

+ příjemná rychlá hra
+ přehledné obrázky
+ hodně skladná (bez krabičky)
+ obvykle do hry nevstupují všechny karty
+ dostatek karet i pro více hráčů

– kapku chaotická hra se 2 balíčky (2/3 hráči)
– v zásadě nic nového
– zbytečně velká krabice

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Chameleón
Akt. cena: 150 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas