Blitzkrieg ve 20 minutách

Autor: Liberius | 19.11.2021 | 2

Vojska s hákovým křížem se soustředí na východní frontu, jejich obávané tanky právě uzavřely další kampaň a vojevůdce nacistů by si mohl spokojeně mnout knír, kdyby tedy nebylo Pacifiku, kde loďstvo Spojenců v posledním tahu získalo výraznou převahu nasazením obávaného admirála. Nu což, třeba se podaří nalosovat si tu atomovku…

I takto nějak může vypadat partie ve společenské hře Blitzkrieg!, která se u nás prodává v krabici dohromady s rozšířením Nippon.

Jedná se o hru, která je určena primárně pro dva hráče. Hrát ji můžete i sami v sólo módu, nicméně to ani zdaleka není taková zábava jako proti živému protivníkovi. Princip hry je přitom dost jednoduchý a pravidla lze vysvětlit i neortodoxním hráčům za pár minut. Hrací plocha je rozdělena na 5 válčišť (Afrika, Pacifik, …), z nichž každé obsahuje několik kampaní. Samotná kampaň poté sestává z několika herních polí s různými symboly. Vložením svého žetonku s jednotkou na herní pole aktivujete jednak žeton samotný (respektive zpravidla jeho sílu, která je vyjádřena číslem) a také symbol na poli, na nějž jej dáváte. Přidávat žetony je možno pouze na aktivní kampaně, což jsou jednoduše řečeno ty shora dolů (až uzavřete první, můžete na tu pod ní, atd.). Body za kampaň vždy získává ten z hráčů, který je aktuálně ve vedení na daném válčišti. Cílem hry je dosáhnout 25 bodů. Přesně tolik totiž stačí k vyhrání druhé světové války, což by vám nemělo zabrat o moc více než je těch autory na obalu slibovaných 20 minut.

Hru tak lze využít jako populární filler mezi hlavním programem herního večera, či i jako hlavní zábavu (pokud zrovna celý večer, odpoledne nehodláte strávit u deskoherní tématiky). Tak i tak Blitzkrieg! poslouží velmi dobře. Na to jak je to ve své podstatě jednoduchá hra, tak oplývá velkým množstvím strategických možností. Zabojujete ještě na východní frontě, kde má soupeř převahu? Posílíte své síly v jihovýchodní Asii? Půjdete do rizika a zkusíte soupeře vybombardovat (konec hry totiž nemusí nastat pouze dosažením 25 bodů, ale také tím, že soupeři z ruky vyhodíte všechny žetony, což se provádí právě obsazením políčka se sympatickým obrázkem bomb)? Možností je habaděj. Hra tak pro mě představuje sympatickou kombinaci náhody a taktického plánování.

Rozšíření Nippon (jak už název napovídá, objeví se tam v alternativní historii Japonci) jsem nevyzkoušel, nicméně fanoušky velkých monster jistě zaujme přítomnost samotné Godzilly. Hra ještě nabízí sólový mód, který jsem si několikrát dal, avšak jak jsem se zmínil výše, nedosahuje (pochopitelně) kvalit hry proti reálnému soupeři. VS (virtuální soupeř, jak je algoritmus hry titulován) je poněkud stereotypní, což trochu zlepšují taktické žetony, které do hry vnášejí moment překvapení, nicméně i tak to není bůhvíjak strhující jízda. Abych tu však nedštil jen síru, tak pochopitelně sólo mód potěší a když už nic jiného, tak pomůže k lepšímu procvičení pravidel a taktiky hry.

 

Suma sumárum, Blitzkrieg! je velmi dobrou hrou, kterou se podle mě rozhodně vyplatí koupit. Lze ji hrát i s nehráči, válečná atmosféra je sice zpodobněna dost abstraktně, nicméně to je možno brát i jako pozitivum, protože ne každý je zrovna fanouškem ortodoxních „wargames“. Otázkou je, zda se do budoucna trochu „neohraje“ (některá pole jsou výrazně cennější než jiná, takže by úvody partií mohly časem připomínat šachová zahájení), ale i to je podle mého názoru dost individuální.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Můj první Ovocný sad
Můj první Ovocný sad
Akt. cena: 520 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas