Black Panther vs. Black Widow vs. Winter Soldier

Autor: Strachkvas | 25.8.2023 | 3

Série deskových her Unmatched se pořád rozrůstá a přibývá stále více hrdinů a hrdinek, jejichž síly můžete proti sobě v této soubojové hře poměřit. Tři nové, tentokráte z Marvelovského universa, přináší podtitul s názvem For King and Country od autorů Roba Daviaua, Justina D. Jacobsona a vydavatelství Restoration Games. Těšit se tak můžeme na souboj Black Widow, Winter Soldiera či Black Panthera, a to ať už vzájemný či s libovolným hrdinou ze světa Unmatched (pokud máte některý z titulů). V češtině z této série vyšly díky vydavatelství Albi již tři díly (Souboj Legend, Souboj v mlze a Robin Hood vs. Bigfoot), avšak zde recenzovaný díl zůstal z licenčních důvodů nepřeložen a Albi jej na český trh „pouze“ distribuuje.

 

Obsah krabice
Obsah krabice

 

Hned v úvodu své recenze chci uvést, že se nebudu detailně zaobírat rozborem těch aspektů hry (jako jsou například pravidla, příprava a průběh hry, herní mechaniky), které jsou napříč celým systémem her Unmatched stejné a rozebíral jsem je již v recenzi Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot, která vyšla zde na Zatrolených hrách. Recenzi chci proto více zaměřit na novinky, které tento díl přináší, a jednotlivé hrdiny. Před testováním tohoto titulu jsem ze série odehrál pouze tři díly vydané v češtině.

 

Vizuální stránka a kvalita komponent

Krabice nabízí kromě pravidel a herního plánu, již tradiční „balíček“ obsahu ke každému ze tří hrdinů – karty, plastové figurky, žetony pomocníků (Winter Soldier pomocníka nemá) a kartonová kolečka s počítadlem životů. Pro mě úplnou novinkou je šest kartonových žetonů s tzv. „battlefield items“ (bitevními předměty).  Jak je opět zvykem, každá komponenta má své místo ve funkčním insertu, do kterého se pohodlně vejdou i obalené karty.

Pro nové hráče to může být příjemné překvapení, avšak fanoušci série jsou již zvyklí – kvalita jednotlivých herních komponent a hlavně vizuální stránka hry je prostě perfektní. Karty jsou nádherně ilustrované jak na rubové, tak lícové straně. Krásné a detailní plastové figurky hrdinů jsou doplněné washem, čímž ještě lépe vynikají jejich jednotlivé detaily. Zvláště figurka Black Widow, zachycující hrdinku v pohybu je TOP. Opravdu lehce zklamaný jsem byl pouze z žetonů pomocníků, které mi nepřijdou tak kvalitní jako v českých vydáních hry. Spíše vtipný mi pak přišel obrázek na žetonu pomocnice Marii Hill, která je více než své filmové či komiksové předloze podobná Michaelu Jacksonovi po transplantaci kůže.

 

Rozložená hra
Rozložená hra

 

Herní plán

Velice pěkně graficky vyvedený je i herní plán s vyobrazením Helicarrieru, který fanoušci mohou znát například z filmu Kapitán Amerika: Návrat prvního Avangera (Captain America: The Winter Soldier). Na celkem 29 polích rozdělených mezi 7 barev se mohou utkat až čtyři hrdinové. Zklamání mi přinesla lícová strana herního plánu. Dosud jsem byl zvyklý na druhou mapu, která představovala možnost zcela odlišného souboje a změnu strategie. Zde je na lícové straně totožný plán, kde pouze jednotlivá pole nejsou plně vybarvená a více tak vynikne samotný obrázek Helicarrieru. Důvodu příliš nerozumím, přijde mi to jako nevyužitá příležitost. Příjemnou novinkou jsou naopak pole pro umístění již zmíněných „battlefield items“ (o těch podrobněji dále).

 

Průběh hry

Během herní partie se jednotliví hráči střídají v provádění přesně dvou akcí. K dispozici jsou tři možnosti: manévr, léčka nebo útok. Ve výběru akcí nejsou hráči nijak omezení, avšak obě musí provést.

  • Akce manévr slouží k dobrání karty a následné možnosti pohybu svými bojovníky (hrdinou i pomocníky) po herním plánu.
  • Při provádění akce léčka se zahrává karta se symbolem blesku.
  • Poslední možností je akce útok – ta, jak je asi zřejmé, slouží k eliminaci soupeřových bojovníků.

 

Herní mechaniky

Unmatched je svižná, kartami řízená, soubojová hra, která klade důraz na vysokou asymetričnost. Každý z hráčů má ve svém balíčku omezený počet karet, které se snaží během partie co nejlépe využít tak, aby protivníkovi (či protivníkům) uštědřil co největší porci zranění a pokořil je(j). Hra stojí na správném využívání silných a slabých stránek jednotlivých hrdinů, jejich speciálních schopností a správné načasování jejich použití. Současně je však hra i dost náhodná, neboť hráči nemají možnost ovlivnit, kdy jim jaká karta přijde na ruku. 

 

Hrdinové

 

Dosah

Počet životů

Útočné karty

Obranné karty

Karty útoku i obrany

Léčky

Pohyb

Winter Soldier

na dálku

15

11 (35)

3 (9)

12 (34)

4

2

Black Widow

na dálku

13

5+2 (24)

+3 (9)

8+3 (32)

5

2

Maria Hill

na dálku

6

 

2 (0)

3 (12)

 

2

Black Panther

na blízko

14

2+3 (13)

2+2 (10)

8+6 (35)

+3

2

Shuri

na dálku

6

 

 

2 (4)

2

2

*číslo v tabulce značí počet karet nejprve čistě použitelné daným hrdinou, za „+“ následuje počet karet použitelných hrdinou i pomocníkem, v závorce následuje součet hodnot všech těchto karet

Black Panther

Black Panther

Black Panther je hrdina zaměřený na využívání efektů posílení na kartách. Na rozdíl od ostatních hrdinů, kteří zpravidla mohou využívat efektu posílení pouze ke zvýšení svého pohybu, jemu karty umožňují posílit i některé útoky či karty zahrané do obrany. Díky jiným efektům pak může soupeřům „krást“ karty z jejich dobíracího balíčku a umísťovat je do svého vibraniového obleku (speciální karta). Když pak chce využít efekt posílení, nemusí hrát kartu z ruky, ale může použít kartu z obleku. Nic vaše protivníky nepotěší víc, než když jim seberete jejich silné karty, v jejichž příchod na ruku netrpělivě doufali, a ještě je použijete proti nim. S trochou štěstí a se správným načasováním je Pantherův posílený útok jednoznačně smrtící a nejednou byl díky němu můj hrdina z ničeho nic eliminován. Kdykoliv Black Panther efekt posílení využije, musí si z balíčku dobrat kartu. Díky tomu mu poměrně rychle dochází karty. Při hře za něj tak není na co čekat, neboť čas hraje proti vám. Jelikož jde o jediného z této trojice hrdinů s dosahem útoku pouze na blízko, má k dispozici pomocnici Shuri, která naopak odstřeluje protivníky z dálky.  

Black Widow

Black WidowNamísto klasických karet léček disponuje Black Widow kartami misí, z nichž nejméně jednu má v ruce již od počátku hry. Tyto mise pak představují takovou malou hru ve hře. Black Widow se snaží plnit určité úkoly, jako například uštědřit zranění, nebo stát na startovním místě jiného hrdiny. Následně může kartu mise zahrát a splnit ji. Tím nejen získá nějaký bonus (dobere si karty, udělí zranění), ale zároveň si do ruky dobere misi další. Je to zajímavá a zábavná mechanika, na druhou stranu přispívá ještě větší náhodnosti hry. Už tak hráči neovlivní, v jakém pořadí a zda vůbec jim karty dojdou na ruku a u misí Black Widow je to o to horší. Může přijít mise, k jejímuž splnění se budete muset přesunout přes celou mapu, i když se to vůbec nehodí. Současně mise trochu svádí k tomu, že se hráč snaží až moc soustředit na jejich plnění, i když to pro něj třeba nemá v tu chvíli tolik smysl. Pomocnice Maria Hill má dvě zajímavé obranné karty, které sice mají hodnotu „0“, jejich efekt je ale dost silný. Umožní totiž v případě, že bude Maria Hill při souboji pokořena, vrátit ji zpět do hry se třemi životy. Black Widow mi každopádně přijde ze všech tří hrdinů nejnáročnější na zvolení správné taktiky a následné dotažení hry k vítěznému konci.

Winter Soldier

Winter SoldierNa závěr hrdina, který mi sednul a bavil mě asi nejvíce, a ne proto, že je za mě určitě jednou ze silnějších postav. Nejen že jeho speciální schopnost, která znemožňuje rušit efekty na jeho kartách, je skvělá, ale líbí se mi také skutečnost, že (tematicky) nemá pomocníka. Bylo tak osvěžující soustředit se pouze na jednu postavu. Winter Soldier primárně útočí na dálku, ale pořádnou pecku umí dát i na blízko s kartou „Bionická paže“, která má rázem sílu 6 namísto 2. Skvělý efekt má také karta léčky „Přeprogramování“, která umožňuje vybrat si v odhazovacím balíčku 3 karty a zamíchat je zpět do balíčku dobíracího. Silná stránka více než třetiny karet Winter Soldiera je kompenzována efektem, který po vyhodnocení karty nějakým způsobem zvýhodňuje protihráče. Například si mohou dobrat karty, pohnout se, nebo si dokonce musí odebrat životy sám Winter Soldier. Tyto negativní efekty lze na jedno kolo negovat zahráním jedné z léček, díky které zároveň získá Winter Soldier i akci navíc. Hráč tak musí dobře vážit, jaké karty kdy zahrát, protože silnou kartou může sice soupeři uštědřit velké zranění, ale také mu jí nepříjemně nahrát.

 

Pravidla

ŽetonyJsou stále jasná, přehledná, srozumitelná a v samotném základu nezměněná. Jak je zvykem, nové části se týkají pouze vysvětlení schopností jednotlivých hrdinů. Současně však nesmím zapomenout na novinku v podobě již naťuknutých „battlefield items“. Tyto žetonky se při přípravě hry umísťují na herní plán na předem určená místa na mapě (se kterými jsou pevně spjatá). Jsou dvojího charakteru a hrdina, který se na políčku s některým z těchto žetonů nachází, může efekt bitevního předmětu využít buď ke zvýšení svého útoku či obrany, nebo stejným způsobem, jako by zahrál akci „léčka“. Po použití se žetony vrací do krabice a do hry je již není možné vrátit.

Vhodné pro

Dle údajů na krabici je tento díl vhodný pro 2–3 hráče ve věku od 14 let na 20–40 minut. Obsah hry skutečně umožňuje hrát nejvíce třem hráčům, jak jsem ale nastínil výše, herní plán je určen až pro čtyři hráče a není tedy problém přidat libovolného hrdinu z jiného dílu a zahrát si týmovou hru 2 vs. 2. V jedné z partií jsme k těmto třem hrdinům přidali "obávanou" Medúzu ze Souboje legend a byli jsme zvědaví, jak obstojí (s Black Pantherem si poradila, ale nakonec ji porazila Black Widow). Věkové hranici 14 let příliš nerozumím, stejně jako u ostatních dílů mi přijde adekvátní spíše hranice 10 let. Časová náročnost hry je pak velice proměnlivá, ve čtyřech hráváme okolo jedné hodiny, ve dvou se partie pohybuje okolo 20–30 minut, ale opakovaně se nám stalo, že skončila už po 10 minutách.

Myslím, že zde je vhodné také rozebrat jazykovou náročnost. Jak jsem uvedl hned v úvodu, hra je pouze v angličtině a české verze se s největší mírou pravděpodobnosti nedočkáme. Dle mého názoru však není třeba si zoufat. Pokud máte některý z českých dílů (nebo si aspoň přečtete dostupná pravidla), hra samotná není nijak extrémně jazykově složitá a k pochopení textů na kartách stačí základní znalost angličtiny.

 

Resumé

Jak jsem uvedl už v úvodu, osobně jsem dosud hrál pouze ty díly Unmatched, které vydalo Albi v češtině, a pokud se o všech hrdinech dalo říct, že jsou výrazně asymetričtí, pro tyto tři nové to platí dvojnásob. Pokud mám porovnat hrdiny ze Souboje v mlze nebo Robina Hooda s těmi z For King and Country, neměl jsem zatím tak silný pocit asymetričnosti, jako nyní po souboji Winter Soldiera s Black Pantherem. Tito hrdinové z universa Marvelu přinesli společně s bitevními předměty do hry nový vítr. Skvělé je i propojení schopností hrdinů či efektů jednotlivých karet s filmovou či komiksovou předlohou. Tématičnost je ze hry opravdu cítit s každou zahranou kartou. Také mě potěšila skutečnost, že většina hrdinů disponuje útokem na dálku. Na druhou stranu si nejsem jistý, zda Black Panther není trochu nová Medúza ze Souboje legend. Čímž nechci říct, že je přesílený (ani Medúza podle mě není), ale je za něj hru, na první pohled, daleko snazší dovést k vítěznému konci.

 

Hra
Hra

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Břink! - Potopené poklady (CZ) rozšíření
Břink! - Potopené poklady (CZ) rozšíření
Akt. cena: 510 Kč
Končí za: 11 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas