Autor: Jayr | 18.11.2020 | 0

– „To je takovej ten chlap, co hrál v tom filmu.“
– „Cože?“
– „No ten týpek, co hrál v tom známým filmu, však víš.“
– „No pěkně jsi mi to zúžila na všechny herce na světě.“
– „No hrál hlavní roli v Počátku.“
–„ Tak to jsem neviděl...“

Odpověď doprovází nechápavé obličeji a grimasy na nich. Zbytek osazenstva nadšeně křičí: „Time is up!“

Time's Up! Celebrity je jednoduchou hádací hrou pro 4–12 hráčů, nicméně se dá hrát de facto v libovolném počtu. Hra je dobrá jako start deskoherního večera, nebo jako typická nenáročná párty hra. Jako u každé takové hry je cílem vyhrát a zahanbit své protivníky, ale především uhodnout co nejvíce kartiček a dokázat si tak svoji intelektuální nadřazenost. Součástí hry je rejstřík osobností, kde se dá rychle najít každá obsažená osobnost i s její základní charakteristikou.

Příprava hry:

Hráči náhodně vyberou 40 karet a ty pak mezi sebe rovnoměrně rozdělí. Následně se rozdají každému hráči ještě další dvě karty. Hráči se dohodnou, zda budou hádat osobnosti na modré nebo žluté straně kartičky, přičemž se vybraná barva vztahuje na všechny kartičky po celou dobu hry. Každý hráč si prohlédne rozdané karty a odhodí dvě, které se mu nelíbí. Zbývající odevzdá zpět do jednoho balíčku, který se důkladně zamíchá a bude k dispozici pro hru. Ten, kdo má největší sombrero nebo je nejstarší, bude začínat hru.

Průběh hry:

Hra probíhá ve třech kolech a ve všech se hádají jména osobností z balíčku vybraných karet. Ovšem v každém kole platí pro hádání trošku jiná pravidla. Společným pravdlem je to, že jeden hráč z týmu tzv. napovídá a druhý hádá. K tomu, aby napověděl co nejvíce kartiček, má dotyčný přesně 30sekund. Potom předává balíček k hádání dalšímu týmu. Kolo končí, jakmile budou všechny karty z balíčku uhodnuty. Pokud tým osobnost uhádne, kartičku si v rámci kola ponechá, když se mu to nepodaří, zařadí ji na konec vybraného balíčku. Spoluhráči napovídajícího hráče mají libovolný počet pokusů k uhádnutí, zatímco nehádající týmy hlídají čas. Na konci kola si týmy spočítají body - za každou uhodnutou kartičku jeden. Potom se použité kartičky znovu zamíchají do jednoho balíku a nastává další kolo.

Specifika jednotlivých kol:

  • První kolo: V prvním kole může napovídající hráč mluvit a slovy napovědět hádanou osobnost. Nesmí ale používat překlady nebo zdrobněliny jmen, hláskovat je, případně říkat na kolikáté písmeno abecedy začíná přijmení hádané osoby. V tomto kole rovněž napovídající hráč nemůže přeskakovat žádnou kartičku. Napovídanou kartičku může odložit, až když ji spoluhráči uhodnou.
  • Druhé kolo: V druhém kole můžete pro nápovědu osobnosti použít pouze 1 slovo. Tým má na uhodnotí pouze 1 pokus. Pokud tým neuhodne na první pokus, napovídající hráč dá kartu dospod dobíracího balíčku. Narozdíl od prvního kola může napovídající hráč karty přeskakovat. Opět zde platí pravidlo, že se nesmí napovídat prostřednictvím překladů či zdrobnělin.
  • Třetí kolo: V tomto kole se nesmí napovídat slovy, ale pouze pantomimou, při které můžete vydávat citoslovce, resp. zvuky (mňau, haf, prásk, apod.). Je možné broukat melodie, ale ne zpívat. Mohou se přeskakovat kartičky a spoluhráči hrát libovolný počet pokusů k uhádnutí.
  • Pro extra zkušené hráče je zde tajné 4. kolo, kde se nápověda napovídá zaujatou pozicí těla. Hádající hráči zavřou oči, napovídající udělá pozici a řekne teď. Jeho spoluhráč(i) otevřou oči a mají 1 pokus na uhádnutí.

Konec hry:

Po skončení všech tří kol (případně bonusového 4. kola) se sečtou body a po srovnání součtů jednotlivých týmů se vyhlásí ten, který hru vyhrál (přirozeně tým s nejvyšším počtem celkově dosažených bodů).

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Carcassonne Objevitelé - Neues Land
Carcassonne Objevitelé - Neues Land
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas