Autor: Ursulus | 5.6.2020 | 0

Kdo bude vládcem ledového severu? Kdo ovládne blízké i vzdálené ostrovy? Jaký klan bude nejmocnějším a nejudatnějším mořeplavcem a dobyvatelem? Vikingové, Skoti či Inuité? Vyhrňte si rukávy a napněte plachty, boj začíná!

Hra Settlers: Vládcové severu je samostatné volné pokračování budovatelské hry Settlers: Zrod Impéria. Ve Vládcích severu se hráči ujmou jednoho z celkem 6 klanů (každý národ obsahuje dva samostatné klanové balíčky) a snaží se jej vést k vítězství o nadvládu nad zeměmi severu.


Příprava hry:

Na stůl vyložte bodovací deskyu a desku mořeplavby. Odděleně zamíchejte karty vzdálených a blízkých ostrovů a z každého balíčku vyložte 2 horní karty na vyhrazená místa. Zamíchejte 5 akčních destiček a vytvořte z nich kruh uprostřed stolu. Každý hráč si vybere svůj klan a získá patřičný balík 30 karet svého klanu, 3 startovní karty lokací, ukazatel skóre a 2 žetony lodí. Ze společné zásoby si každý hráč dobere tolik surovin, kolik určí jeho 3 startovní karty. Dále si z 5 karet svého klanu ponechá bezplatně 3.


Průběh hry:

Hra probíhá postupně ve 4 fázích:

  1. Fáze rozhledu: Hráči si doberou 4 karty, za každou ponechanou zaplatí jedním osadníkem.

  2. Fáze akcí: Jedná se o hlavní fázi hry, hráči se postupně střídají, dokud nepasují. Na výběr jsou následující akce, které je možné hrát v libovolném pořadí:

    •   Postavení lokace (vyložení karty)
    •   Použití akčního disku (aktivace 1 vybrané možnosti)
    •   Napadení soupeřovy lokace (omezení protihráčových akcí)
    •   Provedení schopnosti své lokace (speciální akce klanových karet)

  3. Fáze mořeplavby: Ještě ve fázi akcí mohou hráči provést akci nalodění, tj. umístit žeton lodi na desku mořeplavby. V tu chvíli mají možnost vybrat, jak svoji posádku lodi vybaví. Podle přidělené výbavy určí, jestli poplují na blízký nebo vzdálený ostrov a zdali ostrov vyplení nebo dobydou. Na cestu na vzdálený ostrov je nutné vybavit loď 1 žetonem ryb a pro dobývání je nutné přidat žeton útoku.
    Vzdálené ostrovy poskytují obecně více odměn. Při plenění získá hráč jednorázový bonus, při dobývání získá celou kartu ostrova a může ji využívat ve fázi akcí. Ve fázi mořeplavby se pak hráči v pořadí, v jakém umístili své lodě na desku, rozhodují, jaký ostrov dobydou nebo vyplení.
  4. Fáze úklidu: Hráči obnoví vyčerpané osadníky a navrátí akční karty do původní pozice (pokud je při aktivaci otáčeli). Obnoví se celá nabídka blízkých a vzdálených ostrovů na desce mořeplavby. Všechny získané suroviny si hráči ponechají!


Konec hry:

Hra končí ve chvíli, kdy libovolný hráč na bodovací desce dosáhne hranice 25 bodů. Jakmile se tak stane, skončí hra po fázi mořeplavby. Vítězem se stává ten, kdo získal nejvíce bodů.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Múza
Múza
Akt. cena: 410 Kč
Končí za: 15 hodin

Offcanvas