Autor: Majdina | 16.9.2019 | 0

Určitě víte, kde leží Sněžka. Snad také víte, kde pramení Vltava. Ale co třeba Nesyt, jeskyně Šipka nebo Pokličky? Víte, kde leží? A kde vlastně leží ten Řáholec?

Hra Kde leží Řáholec? je zábavná zeměpisná hra, ve které jsou karty seřazovány dle jejich zeměpisné polohy v severojižním a západovýchodním směru. Kdo umisťuje karty správně a také odhalí chyby protihráčů, může získat nejvíce žetonů a má největší šanci ve hře zvítězit.


Příprava hry:

Karty míst dobře zamíchejte rubovou stranou (s názvy míst) nahoru. Odpočítejte 15 karet míst, položte je na stůl rubovou stranou nahoru. Na ně položte jednu kartu „intermezzo“. Na tuto kartu položte dalších 15 karet míst, na ně další kartu „intermezzo“ a na ni ještě dalších 15 karet míst. Takto vznikne balíček karet pro jednu hru. Zbylé karty míst vraťte do krabice. Kartu světových stran položte doprostřed stolu a na ni položte názvem místa nahoru horní kartu z balíčku (jedná se o startovní kartu). Každý hráč si vezme 4 žetony. Zbylé žetony nechte na stole ve společné zásobě.


Průběh hry:

Začíná nejmladší hráč, ostatní hráči jsou na tahu po směru hodinových ručiček. Hráč, který je na tahu (tj. aktivní hráč), si vezme horní kartu z balíčku a nahlas přečte název místa na této kartě. První hráč má přesně 4 možnosti, kam kartu umístit: nad startovní kartu (severně), pod startovní kartu (jižně), vlevo od startovní karty (západně), nebo vpravo od startovní karty (východně). Další hráč má stejné možnosti umístění jako první hráč a navíc může kartu umístit mezi dvě již umístěné karty.

Hráč po levé ruce aktivního hráče může jako první zpochybnit umístění dané karty. Pokud umístění nezpochybní, může danou kartu zpochybnit další hráč atd. Pokud některý z hráčů umístění zpochybní, otočí právě umístěnou kartu a s ní ještě jednu z dříve umístěných karet, která leží přímo vedle ní. Správnost odpovědi se ověří na druhé straně karet, kde jsou uvedeny zeměpisné souřadnice (zeměpisná šířka - západovýchodní směr a zeměpisná délka - severojižní směr). 

Pokud je zpochybnění oprávněné (tj. karta byla umístěna správně), hráč, který umístění karty zpochybnil, dostane 1 žeton od aktivního hráče. Právě umístěnou kartu odstraňte ze hry. Pokud zpochybnění nebylo oprávněné (tj. karta byla umístěna správně), hráč, který umístění karty zpochybnil, dá 1 žeton hráči, který kartu umístil. Obě otočené karty otočte zpět stranou s názvem místa nahoru. Právě umístěná karta zůstává v tomto případě ve hře.

Ve chvíli, kdy má být z balíčku vzata karta „intermezzo“, nastane bodování. Všichni hráči se snaží odhadnout, kolik karet je umístěných nesprávně. Každý hráč si vezme do uzavřené pěsti tolik žetonů, kolik si myslí, že je na stole nesprávně umístěných karet. Pokud má nedostatek žetonů, může si je půjčit ze společného banku. Všichni hráči zároveň ukážou počet žetonů ve svých rukách. Pak všechny karty otočte a ověřte, jestli jsou umístěny správně nebo nesprávně. Pokud jsou karty umístěny v severojižním směru, porovnávejte hodnotu severní šířky, pokud v západovýchodním, porovnávejte hodnotu východní délky. Každou kartu, která je umístěna nesprávně, dejte ihned stranou. Po posouzení umístění všech karet spočítejte karty, které byly umístěny nesprávně. Každý hráč, který přesně odhadl počet nesprávně umístěných karet, si vezme 2 žetony z banku. Pokud žádný hráč neodhadl počet správně, dostanou všichni hráči, kteří byli nejblíže, 1 žeton z banku.

Všechny karty umístěné na stole vraťte zpět do krabice. Poté vezměte horní kartu z balíčku karet míst a umístěte ji na kartu světových stran jako novou startovní kartu. Dále hra probíhá stejným způsobem.


Konec hry:

Po dobrání balíčku karet míst (3x15 karet) proběhne třetí bodování. Poté si hráči spočítají žetony, které mají u sebe. Hráč s nejvyšším počtem žetonů se stane vítězem.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Descent Stín Nerekhallu CZ (nové)
Descent Stín Nerekhallu CZ (nové)
Akt. cena: 3000 Kč
Končí za: 8 dnů

Offcanvas