Autor: Lothar135 | 10.6.2019 | 0

Píše se rok 1926, vrchol bouřlivých oslav provázející dvacátá léta dvacáteho století! Rozesmáté tanečnice v nestydatě krátkých sukních se za rytmu jazzu otáčejí v rukách veselých mladíků a do pozdních ranních hodin s nimi prošlapují parkety zakouřených lokálů nedbajících na prohibici. Alkohol teče proudem díky ilegálním palírnám a pašovaným lihovinám z Kanady i Evropy, to vše pod dohledem všemocné mafie a pod nosy bezmocných ochránců zákona. Oslavuje se konec Velké války, která ukončila všechny války, a je třeba to pořádně roztočit!

Avšak ne všichni obyvatelé městečka Arkhamu v Massachusetts se věnují bujarým radovánkám. Ti, kteří se tiše sdružují ve stínech a zákoutích temných budov, ve sklepeních a v zatemněných místnostech, v zapadlých tajných klubech a VIP salóncích, pilně pracují, zatímco si ostatní užívají života...a jak se mračna nad Arkhamem stávají stále temnějšími, stíny houstnou a prastaré entity čekají na zápraží reality, v místech mimo čas a prostor. Číhají na sebemenší šanci, která pomůže rozšířit vznikající prasklinky v naší skutečnosti a umožní přemostění realit a konečné spojení Země s jejich světem...

Prastaré okultní rituály začínají být na denním (a nočním) pořádku a bezdomovci se stahují z ulic, kterými se po nocích kradou děsivé postavy v tmavých róbách a kostěnných zvířecích maskách...a ještě horší bytosti. Hlášení mluví o děsivých rybých tvorech v Arkhamském přístavu, o neklidných mrtvých vstávajících z hrobů na Popravčím vrchu, o létajícím děsu spatřeném u kříže na střeše Jižního kostela. Stříbrná soumračná lóže získává další a další členy z řad prominentních městských občanů a tím roste její moc, potulná zvířata z ulic a okolí jsou nahrazována hladovými a agresivními stvůrami a je hlášeno stále více nezvěstných...

Temné rituály musí být zastaveny a nestvůrné bytosti zničeny, než bude z věčného spánku probuzen jeden z Prastarých, kteří osnují své plány na zotročení našeho světa a jeho proměnu v jejich panství zkázy...a pouze hrstka vyšetřovatelů může zabránit tomu, aby hrůza a děs ovládly Arkham a celý svět jednou a provždy...

...dokáží to však?

Desková hra Arkham Horror (Third Edition) na motivy kosmického hororu spisovatele H. P. Lovecrafta staví hráče do role vyšetřovatelů podivných událostí v americkém městečku Arkham v období dvacátých let 20. století. Cílem vyšetřovatelů je zabránit děsivemu zlu proniknout přes tenkou slupku naší reality a porazit jednoho z Prastarých, který toto zlo představuje. V základní hře najdeme čtyři Prastaré a jejich scénáře, tedy příběhy. V boji vyšetřovatelům pomáhají různí spojenci, předměty či kouzla, na která mohou ve městě narazit. Pokud ale nebudou dost rychlí a reality se propojí, existuje jen mizivá naděje jak pro město, tak pro celý svět.


Příprava hry:

Nejprve se vybere scénář, který představuje jednoho z Prastarých, snažícího se o proniknutí do naší reality. Dle pokynů na scénáři se připraví herní plán s jednotlivými čtvrtěmi města Arkham a jejich lokalitami, ve kterých se vyšetřovatelé budou snažit najít odpovědi na zdánlivě nevysvětlitelné události ve městě, stejně jako předměty a spojence, kteří jim jejich úkoly usnadní.

Poté si hráči vyberou vyšetřovatele, za které budou hrát. Mohou je losovat či si je zvolit s cílem předem se domluvit na taktice, kterou během hry budou sledovat. Každý vyšetřovatel má vlastní příběh, vlastní statistiky, zvláštní schopnosti a předměty, se kterými začíná. Dále se dle scénáře připraví a přečtou jednotlivé karty v „Kodexu“, který představuje herní příběh s pokyny, jejichž sledováním se hráči budou snažit dosáhnout konkrétních cílů ve městě. Nakonec se poprvé rozšíří zkáza v Arkhamu - představuje růst moci Prastarého, a objeví se první stopy, díky nimž mohou vyšetřovatelé začít zjišťovat, co se vlastně děje.


Průběh hry:

Samotná hra probíhá v kolech, která jsou dále rozdělena do čtyř fází:

  1. Tah vyšetřovatelů: Zde se libovolně střídají hráčí a vždy odehrají celé kolo se svým vyšetřovatelem. Ten může vždy provést pouze dvě různé akce. Mezi základní akce patří pohyb, útok, vyhnutí se nestvůře, získání žetonu soustředění, vydělávání peněz, obchod s jinými vyšetřovateli, odstranění zkázy nebo vyluštění dříve získané stopy.

  2. Tah nestvůr: Během něj se po plánu města pohybují lidské i nelidské stvůry, které maří práci vyšetřovatelů a snaží se je zlikvidovat.

  3. Střetnutí: Každý vyšetřovatel, který není zaneprázdněn bojem s nestvůrou, si táhne kartu střetnutí v lokaci, ve které se právě nachází. Na kartě je popsána událost, která se vyšetřovateli přihodí, a ve které musí otestovat nějakou ze svých schopností. Událost může vyústit například ve ztrátu či získání zdraví a příčetnosti a v získání předmětů, spojenců či stop vedoucích k rozluštění dění ve městě.

  4. Fáze mýtu: Každý hráč si tahá z hromádky/měšce mýtu dva žetony. Představují například objevení nové stopy, rozšíření zkázy ve městě, výbuch dimenzionální brány, objevení nestvůry, nové vydání Arkhamských novin (informují o děsivých událostech ve městě), nebo nic.

Konec hry:

Hra může skončit dvěma způsoby:

  1. Hráčům se daří odstraňovat zkázu a nestvůry ve městě a postupně splní všechny úkoly, které se jim otevírají v „Kodexu“. Tím permanentně zhatí plány Prastarého a jeho přisluhovačů a vítězí.
  2. Prastarému se povede nashromáždit dostatek zkázy, aby mohl přeměnit své plány na realitu. Vyšetřovatelé tím prohrávají hru.

Během hry se i při hraní stejného scénáře mohou úkoly vyšetřovatelů a tedy i výsledné konce hry (dobré i špatné) měnit. Každý scénář obsahuje několik různých linií, kterými se příběh může vydat. Úspěch či neúspěch na počátku příběhu ještě neznamená prohrání či vyhrání hry, pouze k němu přibližuje a lze ho ještě zvrátit.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Legend of the Five Rings vč.spousty rozšíření
Legend of the Five Rings vč.spousty rozšíření
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas