Autor: Dejf | 16.9.2015 | 0

Co mají společného džem a letadlo? Basketbalový koš a rybářský prut? Pštros a sandále? Možná více, než myslíte. Ostatně, správná odpověď je pouze na vás...

Pátý přes devátý (v originále Pickles to Penguins) je svižná hra, která vydatně prozkouší vaši fantazii a slovní zásobu. Úkolem hráčů je co nejrychleji vyložit své karty pomocí tvorby řetězců asociací. První, kdo se karet zbaví, vyhrává.

Každý hráč dostane na začátku hry patnáct karet - pět do ruky, deset tvoří jeho dobírací balíček. Doprostřed herní plochy se umístí dvě karty, které poslouží jako základ, od něhož se hráči musí odrazit. Samotná hra se pak dá hrát ve dvou základních variantách - buď karty vykládají všichni hráči najednou, nebo se střídají v časově omezených tazích (hra obsahuje dvacetivteřinové přesýpačky). 

Jak fungují ve hře Pátý přes devátý asociace? Představme si, že jedna z karet uprostřed obsahuje obrázek „mince“. Mezi ostatními má hráč na ruce kartu „basketbalový míč“, kterou vyloží a prohlásí, že „basketbalový míč i mince jsou kulaté“. Další hráč na to okamžitě zareaguje zahráním karty „teniska“ a prohlásí, že „jak basketbalový míč, tak tenisky jsou nezbytné při basketbalu“. Hra tímto způsobem pokračuje dále, dokud se některý z hráčů nezbaví všech svých karet.

Pátý přes devátý nabízí i další varianty, jak ke hře přistoupit - hráči mohou vymýšlet asociace mezi dvěma určenými kartami - první, kdo asociaci vymyslí, tyto karty získá; nebo mohou dostat za úkol z pěti karet vytvořit krátký příběh.

Pátý přes devátý obsahuje 396 oboustranných karet, tedy celkem 792 slov. Jedno zahrání trvá mezi čtvrt a půl hodinou a vzhledem ke konceptu hry si jej může užít třeba i deset hráčů najednou. Podobně jako u jiných „slovních“ her je dobré si před začátkem hry vyjasnit, jaká spojení lze tolerovat a která se uznávat nebudou, aby se předešlo případným sporům.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Kronika zločinu: 1400
Kronika zločinu: 1400
Akt. cena: 450 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas