Autor: Dawesome | 11.12.2023 | 0

Hokito je strategická hra pro dva hráče. Jeden hráč hraje za bílé kameny, druhý za černé. Cílem hry je zašlapávat jiné kameny svými kameny a tvořit tak věže. Na konci hry se oboduje každá věž z kamenů na herním plánu + volné kameny, a hráč s více body vítězí.

Příprava hry:

Hráči se nejdříve dohodnou, kdo bude hrát za bílé a kdo za černé kameny. Poté si oba vezmou své kameny v barvě (6x kámen o hodnotě jedna, 6x kámen o hodnotě dva a 6x kámen o hodnotě tři). Doprostřed stolu se umístí herní deska a hráči náhodně rozmístí své kameny na svou polovinu herního plánu do tří řad. Hru zahajuje černý hráč.

Při pokročilé variantě hry se kameny náhodně rozmístí po celém plánu bez ohledu na jejich barvu.

Průběh hry:

Ve svém tahu musí hráč pohnout svým kamenem, nebo svou věží (uskupení dvou a více kamenů ležících na sobě, kdy vrchní kámen náleží hráči na tahu). Osamocený kámen MUSÍ svůj pohyb ukončit pouze na osamoceném kameni (lze i na svém vlastním); věž MUSÍ svůj pohyb ukončit pouze na jiné věži (ať už své, nebo soupeřově, přičemž nezávisí na jejich vzájemných velikostech). Kamenem i věží je povoleno pohybovat pouze ortogonálně (v řádcích a sloupcích). Počet polí, o které je nutno kámen nebo věž posunout, odpovídá hodnotě viditelného kamene. Při pohybu se přeskakují prázdná pole (nepočítají se do hodnoty pohybu), a během pohybu je možné zatáčet, avšak nikoliv na prázdných polích (pouze na polích s kamenem). Po odehrání tahu je na řadě druhý hráč.

Konec hry:

Hra končí v okamžiku kdy hráč na tahu nemůže pohnout svými kameny ani/nebo věžemi. V ten moment se obodují všechny věže a volně ležící kameny. Každý osamocený kámen hráči přinese tolik bodů, jaká je jeho hodnota. Bodová hodnota každé věže se počítá jako hodnota kamene navrchu * počet kamenů ve věži (např. pokud na věži o celkové výšce 6 kamenů leží kámen bílého hráče o hodnotě 3, získá bílý hráč 18 bodů = 3*6). Vítězí hráč s více body.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Marvel Remix
Marvel Remix
Akt. cena: 350 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas