Autor: PJ | 27.2.2011 | 0

V průběhu dvacátého století došlo k obrovskému rozvoji vědy a obchodu. Z některých měst a regionů se stali finanční lídři, z jiných průmyslová centra. Věda i obchod by měly napomoci k lepší budoucnosti lidstva - ale jaké budoucnosti? Spolu s rostoucí mírou pokroku a rozvoje docházít totiž také k růstu produkce odpadu a ukazuje se, že největší objevy mohou být tvrdě zaplaceny dopady do životního prostředí. Jak se průmyslové a ekonomické velmoci vypořádají s hrozícími ekologickými katastrofami?

20. století je náročnější eurohra, ve které hráči rozvíjí regiony, které jim byly svěřeny do péče. Regiony produkují peníze díky průmylu (ale současně také odpady a znečištění), potenciál k výzkumu či potenciál ke zlepšení úrovně kvality života obyvatel. Na konci každého kola získávají hráči vítězné body za dosaženou životní úroveň obyvatelstva.

Hraje se celkem na 6 kol, přičemž má každé kolo pevně stanovený průběh:

  1. Příprava kola - na centrální herní plán se rozmístí a připraví dílky a žetony pro nadcházející kolo
  2. Dražba o území (a nákup technologií) - hráči se uchází o dílky krajiny z veřejné nabídky; hráč, který odstoupí z dražby, má nárok na zakoupení technologií (ty umožňují speciální akce)
  3. Předcházení ekologickým katastrofám - je vytažena karta katastrofy, která udává míru zasažení oblasti odpady a znečištěním. Opět hráči draží o nejméně závažný dopad - k dražbě se používají body vědeckého pokroku.
  4. Udržení (a použití technologií) - hráči ke svým stávajícím dílkům umisťují nově získané dílky krajiny, na ně umisťují žetony obyvatel a kostičky vyprodukovaného odpadu, využívají technologie, apod.
  5. Produkce (a recyklace) - hráči ze svých regionů získávají vítězné body životní úrovně, body vědeckého pokroku a peníze. Také mají příležitost likvidovat nashromážděný odpad v recyklačních centrech.
  6. Přidělení bonusů - na konci každého sudého kola se navíc udílí vítězné body za splnění určitých podmínek - např. za políčka bez odpadů, za každé recyklační centrum, apod.

Hra končí po závěrečném bodování na konci šestého kola. Vyhrává hráč s nejvíce vítěznými body.


Shrnutí: Náročnější dražební eurohra s velmi nízkým podílem náhody a vylepšenými mechanismy, které byly obdobně využity v předchozích autorovo hrách Šestiměstí a Loděnice.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Jízdenky Prosím - Európa
Jízdenky Prosím - Európa
Akt. cena: 104 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas