Autor: Tharr | 18.10.2022 | 0

Po mnoha letech spravedlivé vlády na svým malým královstvím se král Karel Moudrý chystá na zasloužený odpočinek. Rád by předal korunu jednomu ze svých synu, ale protože se oba narodili v tu samou chvíli, není přesně vzato žádný z nich prvorozený. Proto se král Karel rozhodl svěřit každému z nich část svého území. Který z obou bratru se ukáže jako schopnější vládce,  nakonec zdědí korunu celého království?

Partie Dvou bratrů se odehrává na dvou hlavních místech: rondelu, na němž mají hráči proměnlivý dosah, který poskytuje destičky budov (bodovací podmínky) a zároveň představuje zdroj surovin nutných ke stavbě; a postupně se budující společné herní ploše – na tu hráči umistují své budovy a snaží se jejich vzájemnou interakcí naplnit jejich bodovací podmínky a získat tak co největší množství bodů. 

Příprava hry

Z 6 tématických balíčků destiček hráči zvolí kombinaci libovolných tří. Jejich smícháním vznikne dobírací balíček.

 

Následně se jedna z destiček položí lícem dolů jako startovní pole krajiny a je vytvořena nabídka rondelu. Ta má sedm pozic na šest z nich jsou umístěny destičky budov, na sedmou je vyložen královský erb.

Průběh hry

Ve svém tahu hráči provádí své akce v libovolném pořadí. Na výběr je jedna povinná a dvě volitelné akce:

 

1. Dobrání destičky budovy (povinná)

Z rondelu si hráč může vzit libovolnou budovu, kterou má v dosahu. Dosah je vždy na 1. kartu po směru hodinových ručiček od královského erbu + 1 za každou svou jednotku na královském dvoře (ve středu rondelu). Na místo odebrané budovy je následně přesunut královský erb a po něm vyprázdněné místo je doplněno novou budovou.

 

2. Vyložení destičky budovy (volitelná)

Hráč může umístit na herní plán libovolné množství budov ze své ruky. Každá z nich však musí být umístěna na prázdné pole v sousedství (diagonálním či ortogonálním) některé z jeho jednotek již přítomných na herním plánu. Pro postavení budovy musí být zároveň zaplaceny náklady na stavbu (suroviny). Ty lze získat dvěmi způsoby:

  • Z rondelu: Dle stejných pravidel pro dosah jako u dobírání budov funguje i dosah na suroviny. Druh (barva) destičky budovy určuje poskytovanou surovinu. 
  • Z herního plánu: Každá jednotka poskytuje surovinu odpovídající druhu destičky, na které stojí.

 

3. Pohyb jednotek (volitelná)

Každá z jednotek hráče se může v rámci tahu pohrout právě jednou, a to jedním ze tří způsobů:

  • Pohyb po plánu: Jednotka se může pohnout na ortogonálně či diagonálně sousedící, jinou jednotkou neobsazenou budovu.
  • Z královského dvora na plán: Z královského dvora je jedna jednotka odebrána a umístěna na neobsazenou budovu sousedící s některou vaší na plánu již přítomnou jednotkou.
  • Z plánu na královský dvůr: Libovolná jednotka z plánu je přesunuta na královský dvůr. Jedinou výjimkou je elitní jednotka s korunkou, představující prince osobně. Ta musí po celou dobu hry zůstat na plánu.

 

Konec hry

Konec hry je spuštěn dobráním dobíracího balíčku. Poté každý z hráčů odehraje svůj poslední tah a partie končí. Každá z budov přinese hráčům body dle své bodovací podmínky. Přítomnost jednotky na vlastní budově navíc zdvojnásobuje bodový přínos z této budovy. Speciálním bodovací podmínkou je bodování cest: je vyhodnocena každá cesta skládající se z alespoň dvou destiček. Body za ni získá hráč, který na ní má více budov. Počet získaných bodů odpovídá rozdílu počtů budov jednotlivých hráčů.

Shrnutí

Ve hře Dva bratři se snažíte postavit své budovy tak, aby vám přinesly co nejvíce bodů. Toho ale lze dosáhnout pouze správným balancováním přítomnosti vašich jednotek na plánu a u královského dvora. Jen to vám v pravý okamžik poskytne potřebný dosah na budovy, suroviny a stavební parcely na plánu. Ve hře je zároveň klíčové pořadí provádění akcí, jejichž vhodným nakombinováním se snažíte dosáhnout požadovaných výsledků. 

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Pán prstenů + komplet Stíny Temného hvozdu
Pán prstenů + komplet Stíny Temného hvozdu
Akt. cena: 3500 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas